+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Храна за кучета без зърно

Показване на 1–12 от 117 резултата

Храна за кучета без зърно – какво трябва да знаете

храна за кучета без зърно

В човешкия свят премахването на зърнените храни от диетата се приписва на всичко – от намаляване на мазнините по корема през подобряване на тена на кожата до облекчаване на симптомите на депресия. Но какво да кажем за нашите домашни любимци и можем ли да даваме храна за кучета без зърно?

Може ли намаляването на приема на зърно също да подобри здравето и качеството на живот на нашите кучета? В тази статия, Кучеландия събира всичката информация свързана с храненето на кучето без зърно и ви я сервира в апетитен вид.

Защо зърнените храни се използват в храната за кучета?

Зърнените храни са отличен източник на витамини, минерали и фибри. Те осигуряват въглехидрати и помагат на сухата храна за домашни любимци да запази формата си и да хрупка.

Зърната не са просто пълнител в храната за кучета, а са изцяло питателна съставка на храната.

Традиционно пшеницата и царевицата са били предпочитаните зърнени храни за търговските производители на храни за кучета. Но през последните години се наблюдава увеличение на разнообразието от зърна в кучешката храна. Тези храни вече включват ечемик, овес и ръж.

Други марки се отказват изцяло от зърнени храни и произвеждат беззърнена храна за кучета – вместо това избират съставки като сладки картофи, грах и боб.

Едно зърно по-добро ли е от друго?

хранителни съставки в кучешката храна

Всяко зърно има свой собствен уникален хранителен профил, и е важно да работите с вашия ветеринарен лекар, за да намерите хранителните съставки, които работят най-добре за вашето куче.

Трябва да сме наясно, че нито една диета не работи по един и същи начин за всеки домашен любимец. Това всъщност е много добре, защото има толково много различни опции за хранене, така че на кучето ви няма да му омръзне да се храни.

Без значение кое зърно изберете, истината е, че пълнозърнестите храни, които съдържат всички части на растението, са най-добри. Колкото по-необработено е зърното, толкова повече хранителни стойности може да извлечете от него.

Проверете списъка със съставки на вашата кучешка храна за елементи като „пълнозърнест овес“ или „пълнозърнеста пшеница“. Ако видите соеви люспи или пшенични люспи, имате работа с марка, която използва зърнени фракции. Което означава, че тези храни съдържат само част от растението. Те не са непременно лоши, просто са непълни.

Много конвенционални диетолози ще ви кажат, че пълнозърнестите храни нямат предимство в сравнение със зърнените фракции, стига да разберете какви са съставките.

Добре ли е да купуваме храна за кучета без зърно?

храна за кучета без зърно и глутен

Докато диетите без зърно и глутен набират популярност сред хората, производителите на храни за кучета са в крак с тенденцията, произвеждайки марки, които използват продукти като картофи, грах и леща вместо пшеница, овес и ечемик.

Подобно на зърнените храни, тези съставки също имат уникални хранителни ползи. Сладките картофи са богат източник на бета каротин. Например, използването на грах в храната за кучета има положителни резултати в контрола на теглото на кучетата.

Нека си го кажем направо. Днес, тенденциите са към насърчаване популярността на беззърнените диети сред хората. Това се изразява в  продължаващото откриване на хранителна чувствителност и непоносимост, както и ползите, възприемани от яденето само на непреработени храни, достъпни за нашите предци. Но това не е задължително да се отнасят за нашите кучета!

Ако погледнем към един голям пазар като, американският, там има статистика, която казва, че 18 милиона американци са чувствителни към глутен. Това е съставка, открита в много зърнени продукти, а в същото време, такова състояние на чувствителност е изключително рядко сред нашите домашни любимци.

Всъщност, протеиновите алергии са по-чести при кучета и котки, отколкото тези към зърното.

Тук е мястото да се каже, че прилагането на принципите на палео диетата към вашите домашни любимци може да не е най-добрият вариант.

Тъй като кучетата днес нямат същите навици и начин на живот като техните предци вълци, диетите с високо съдържание на мазнини и месо не са толкова необходими, колкото биха били в дивата природа.

Днес повечето от нашите домашни любимци не работят достатъчно усилено, за да понесат тази енергийна плътност.

Трябва ли да храните кучето си с храна без зърно и какво представлява тази храна?

 хранителни нужди за кучета

Храната за кучета без зърно е специално формулирана храна, която не съдържа зърнени култури като пшеница, царевица, овес или ориз. Вместо тях, тези храни често включват алтернативни източници на въглехидрати като картофи, сладки картофи, грах или леща.

Защо да изберем храна без зърно за нашето куче?

Много собственици на кучета предпочитат храна без зърно поради няколко причини:

 1. Алергии и чувствителност – Някои кучета могат да имат алергии или чувствителност към зърнени култури. Храната без зърно може да помогне за намаляване на симптоми като сърбеж, кожни раздразнения и проблеми с храносмилането.
 2. По-естествена диета – Храната без зърно може да бъде по-близка до естествената диета на кучетата, която се състои предимно от месо. Много стопани вярват, че този тип храна е по-здравословен и по-хранителен за техните домашни любимци.
 3. Подобрено храносмилане – Кучетата понякога могат да имат проблеми с храносмилането на зърнени култури. Храната без зърно често е по-лесно усвоима и може да подобри общото храносмилане на кучето.

Какви са предимствата на кучешката храна без зърно?

Храната за кучета без зърно предлага множество предимства, като:

 • По-добро качество на съставките – Тези храни обикновено съдържат висококачествени източници на протеини като пилешко, агнешко, риба или говеждо.
 • Повече енергия и издръжливост – Поради високото съдържание на протеини и здравословни мазнини, кучетата често имат повече енергия и по-добра издръжливост.
 • Здрави кожа и козина – Омега-3 и омега-6 мастни киселини, които се съдържат в много кучешки храни без зърно, спомагат за поддържането на здрава кожа и лъскава козина.
 • Контрол на теглото на кучето – Тъй като храните без зърно обикновено съдържат по-малко въглехидрати и повече протеини, те могат да помогнат за поддържане на здравословно тегло при кучетата.
Как да изберем подходящата храна без зърно за нашето куче?

При избора на храна без зърно за вашето куче е важно да имате предвид следните фактори:

 • Възраст и размер на кучето – Различните кучета имат различни хранителни нужди. Изберете храна, която е подходяща за възрастта, размера и активността на вашето куче.
 • Здравословни проблеми – Ако вашето куче има специфични здравословни проблеми, консултирайте се с ветеринар, за да определите най-подходящата диета.
 • Качество на съставките – Проверете етикетите и изберете храна за кучета, която съдържа висококачествени протеини и здравословни мазнини.
 • Мнения и препоръки – Потърсете мнения от други собственици на кучета и препоръки от ветеринари.
Популярни марки храна за кучета без зърно

На пазара има много марки, които предлагат висококачествени храни за кучета без зърно. Някои от най-популярните включват:

 • Orijen – Известни със своите биологично подходящи формули, които използват пресни, регионални съставки.
 • Acana – Предлагат разнообразие от формули, които са богати на месо и без зърнени култури.
 • Taste of the Wild – Съдържат уникални източници на протеини като дивеч, бизон и сьомга.
 • Blue Buffalo – Имат различни линии храни без зърно, които са обогатени с витамини и минерали.

Избирайки правилната храна без зърно, можете да осигурите на вашето куче пълноценна и здравословна диета, която подкрепя неговото благосъстояние и дълголетие.

Ако смятате, че кучето ви би се справило по-добре на беззърнена диета или диета с по-горе споменатите „нови зърна“, говорете с вашия ветеринарен лекар. Храненето на вашето куче е въпрос на хранителни нужди и чак след това на вашите предпочитания.

Ако кучето ви се чувства наистина добре с настоящата си кучешка диета, по-добре не я променяйте. Всички храни може да са подходящи за вашето куче, но от вас зависи да разберете, коя работи най-добре за кучето ви.

Често задавани въпроси

Какви са ползите от храната за кучета без зърнени култури?

Отговор: Храната за кучета без зърно може да помогне за намаляване на алергии и храносмилателни проблеми, да подобри качеството на кожата и козината, и да осигури по-високо съдържание на протеини и здравословни мазнини. Това от своя страна може да допринесе за по-добра енергия и издръжливост на кучето ви.

Подходяща ли е храната без зърно за всички кучета?

Отговор: Храната без зърно е подходяща за много кучета, особено за тези с алергии или чувствителност към зърнени култури. Въпреки това, не всички кучета имат нужда от кучешка храна без зърно, така че е важно да се консултирате с ветеринар, за да определите най-доброто хранене за вашето куче.

Какви съставки заместват зърнените култури в храната за кучета без зърно?

Отговор: В храната за кучета без зърно зърнените култури обикновено се заменят с алтернативни източници на въглехидрати като картофи, сладки картофи, грах, леща и други зеленчуци. Тези съставки осигуряват необходимите въглехидрати без да предизвикват алергии или храносмилателни проблеми.

Има ли рискове, свързани с храненето на кучета с храна без зърно?

Отговор: В повечето случаи храната без зърно е безопасна и полезна за кучетата. Въпреки това, през последните години са проведени проучвания, които свързват диетите без зърно с редки случаи на дилатативна кардиомиопатия. Затова е важно да се консултирате с ветеринар преди да преминете към такава диета и да изберете висококачествена храна.

Как да разпознаем качествената храна за кучета без зърно?

Отговор: Качествената храна за кучета без зърно трябва да съдържа висок процент месо или риба като основен източник на протеини, минимални количества пълнители и изкуствени добавки, както и балансирано съдържание на витамини и минерали. Проверявайте етикетите и търсете препоръки от ветеринари и четете блога на Petstation.bg за още информация по темата.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма