Филтри

Категория

Марка

Вкус

Вижте повече

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Вижте повече

Вид

Цвят

Размер

Материал

Разфасовка

Вижте повече

ПОКАЖИ ФИЛТРИ

Категория

Марка

Вкус

Вижте повече

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Вижте повече

Материал

Размер

Цвят

Вид

Разфасовка

Вижте повече

Чихуахуа

Показване на 1–12 от 57 резултата

Чихуахуа

Това компактно джобно кученце е с характер и е чудесно другарче за хора на всякаква възраст. Известни са с малките си размери и изразения им темперамент. Лесни за обучение кученца, които обаче изискват сериозни грижи заради крехкото си здраве и имунна система.

Чихуахуа са кученца с характер

Характеристики

Интелигентен, чаровен любимец, който лесно може да се побере дори в дамската Ви чанта и да Ви придружава навсякъде. Достигат до 15-20 сантиметра височина и скромните 1-4 килограма, в зависимост от възрастта и пола на кученцето. Има различни разновидности на чихуахуа, като някои представителите са:

 • Късокосместо
 • Дългокосместо
 • Чихуахуа с ябълковидна глава
 • Чихуахуа тип Елен
 • Мини чихуахуа
 • Чихуахуа без козина

Същестуват много вариации относно цвета на козината – кафяви, бели, черни, трицветни, двуцветни, петнисти.

Характер

Както споменахме по-нагоре в статията, тези кучета са с доста изразен характер и темперамент. Ранното възпитание и обучение са ключови за тях и бъдещото им отношение, и разбиране с околните. Въпреки малките си размери те са доста смели и любопитни животни, които са изключително предани.

Често срещано при тях е да изпитват ревност към стопанина си и да не обичат да ги делят с никого. Трудно се доверяват на непознати и изграждането на доверие с това куче ще отнеме време, ако не е стартирано от ранна възраст.

За да успеете да го социализирате успешно е желателно да започнете опознавателен процес с други кучета навреме.

Грижа за чихуахуа

Грижите за тези кучета са особено специфични, както и самата порода. Кученцето може да бъде отглеждано в апартамент, защото не му е необходими толкова голямо пространство, за да се чувства добре. Ежедневните разходки са задължителни.

Късокосместите чихуахуа са склонни да се разболеят лесно и трябва да се уверите, че през зимата са добре облечени по време на излизанията навън.

Едно от най-важните неща, на които трябва да обръщате внимание, когато си вземете такава порода домашен любимец, е склонността им към затлъстяване. Правилната диета може да предотврати това, но килограмите на кучето трябва да се следят редовно!

Чихуахуа са компактни джобни кученца

Хранене

Правилно подбраната диета е от изключително голямо значение за тези кучета. Сухата храна ще им предоставя всички необходими витамини, но е добре да приемат добавки към балансираното си меню.

Здравословни проблеми

За жалост кученцата от тази порода, ако не са гледани или хранени по правилен начин, са склонни да развият доста проблеми. Някои от тях са:

 • Епилепсия
 • Проблеми със сърцето
 • Вторична глаукома

Редовната консултация при лицензиран ветеринар е задължителна, за да сте сигурни за здравето на Вашия опашатко.

Последни публикации

Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече
Какво да направите ако кучето ви се изгуби или избяга
Какво да направите, ако кучето ви се изгуби или избяга?

Това е може би един от най-големите кошмари на всеки собственик на куче. В един момент вашето куче тича щастливо наоколо, а в следващия го няма безследно. С едно мигване […]

Вижте повече

  Контактна форма

  Храна за кучета по породи