+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Куче Коли

Показване на 1–12 от 53 резултата

Коли – Привързаност през целия живот

Коли храна

Колито е симпатично, интелигентно и лоялно куче, което е страхотен семеен домашен любимец. Популярността на породата се приписва на кралица Виктория още през 1860г., тъй като колитата първоначално са били използвани като пастирски кучета в Шотландия и Англия. През последните години книгата „Lassie Come-Home“ от Ерик Найт и последвалите телевизионни предавания и филми направили колито по-известно като американско семейно куче. Породата обаче си остава английска и на острова си я защитават ревностно.

Колито е куче от средна до голяма порода, тежащо между 18-29кг и високо около 61см при рамото. Като членове на пастирската група кучета, колитата са бързи, атлетични и лесни за обучение. Те се радват силно на общуването с хора и особено с децата.

Външен вид и особености на куче Коли.

Колитата са известни със своята интелигентност, склонност към защита и отзивчив характер. Те са много успешни в свързването с хората си и често се отличават с послушание, ловкост и пастирска работа. Те обикновено живеят 10-14 години с подходящи грижи и отдаденост от наша страна.

Кучетата от породата са привързани към хората, особено към децата, и са добри с други животни. Те обаче имат високо енергийно ниво и изискват поне един час упражнения на открито дневно, за да останат психически и физически здрави. Те са склонни да се успокояват и да се наслаждават на времето със семейството и на закрито. Да, можете да видите тези кучета да са супер активни и да събират стадата с овце за секунди, а в следващия момент да ги откриете сгушени и спокойни.

Колито има средна до дълга козина, която се среща в много цветови разновидности, включително смеси от черно, кафяво, кафяво и бяло. Дългокосместото коли има двойна козина, която изисква рутинно четкане, къпане и от време на време посещение при професионален грумър.

Главата на колито е дълга и се стеснява към носа, което придава клиновиден вид. Очите им са с форма на бадем, а ушите им са с форма на лале, стоящи предимно изправени с върхове, увиснали надолу. Като цяло те са здрава порода, въпреки че някои заболявания са по-разпространени и са важни за потенциалните стопани на домашни любимци.

Здравни проблеми при кучетата Коли.

Колитата са здрави и издръжливи кучета. Все пак са предразположени към заболявания, които засягат всички големи кучета, като подуване или дисплазия на тазобедрената става, както и няколко заболявания, към които са генетично предразположени.

Аномалия на очите на коли – Очната аномалия на коли е наследствено очно заболяване, с което някои кучета се раждат. Ветеринарен офталмолог може да го диагностицира на възраст от 5-6 седмици. Това заболяване засяга дълбоките структури на окото и може да доведе до слепота, обикновено преди 2-годишна възраст. Няма лечение, но трябва да се извърши генетично изследване на всяко коли, използвано за разплод.

MDR1 (мултилекарствена резистентност) мутация – Това е генетично заболяване, което засяга начина, по който колитата обработват определени лекарства. Всяко куче може да има тази мутация, но тя се среща много по-често при пастирските породи като Коли. Когато кучетата имат тази мутация, ветеринарните лекари могат да коригират дозите или да избягват определени лекарства, за да предотвратят нежелани реакции.

Прогресивна атрофия на ретината – Прогресивната атрофия на ретината е група от очни заболявания, които причиняват увреждане на ретината и могат да доведат до слепота. Клиничните признаци обикновено са очевидни при колитата на възраст от 6 седмици. Отново генетичните тестове са силно препоръчителни за всички животновъди.

Дерматомиозит – Това е необичайно възпалително заболяване, което засяга кожата и мускулите. Обикновено причинява загуба на козина, образуване на корички, зачервяване и лющене преди 6-месечна възраст. Обикновено първо се засяга кожата, последвана от проблеми с мускулите. Лечението варира в зависимост от тежестта. За жалост, засегнатите кучета може да се нуждаят от лекарства през целия си живот.

Докато това са най-честите здравословни проблеми при Коли, също така тези кучета са изложени на повишен риск и от други заболявания, включително:

 • Дегенеративна миелопатия,
 • Кожни нарушения,
 • Улцеративна дерматоза,
 • Булозен пемфигоид,
 • Открит дуктус артериозус (вроден сърдечен дефект),
 • Лупус еритематозус,
 • Глухота,
 • Епилепсия,
 • Заболявания на кръвта,
 • Имунно-медиирана хемолитична анемия,
 • Кучешка циклична хематопоеза,
 • Нарушения на очите,
 • Катаракта,
 • Устойчиви мембрани на зеницата,
 • Дисплазия на ретината,
 • Микрофталмия,
 • Ентропион.

С какво да храним куче Коли?

Колитата обикновено се справят добре с диета от суха храна за големи породи кучета от марки за храна за домашни любимци като Hill’s, Purina Pro Plan и Royal Canin. Тези компании имат обширни отдели за изследване и развитие, наемат сертифицирани ветеринарни диетолози и основават своите диети на науката. Всички тези фактори осигуряват правилното хранене, което насърчава здравите кучета.

Науката за храненето играе решаваща роля при кучешките спортисти. Колитата, особено тези, които се занимават с аджилити, пастирство или други високоенергийни спортове, могат да се възползват от добавки с омега мастни киселини. Това е добре за да подпомогнат ученето, вземането на решения и да подобрят паметта си. Кучешката храна за Коли, трябва да има подходящи нива на протеин за поддържане на здравите им мускули.

Как да храним куче Коли

Повечето кучета Коли се справят добре, като ядат две хранения на ден, обикновено на закуска и вечеря. Кучешките храни често са етикетирани за кученца, възрастни или за напреднала възраст. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да определите кога да преминете вашия домашен любимец от една храна към друга, въз основа на възрастта и цялостното здраве на кучето. Има много храни за кучета, които имат етикет „всички етапи от живота“, което не винаги е най-подходящият избор за вашето Коли и Petstation.bg ви препоръчва, първо да се обадите за съвет.

Някои колита може да са прекалено ентусиазирани по време на хранене, което ги кара да бързат с храненето си и да не дъвчат напълно гранулите. Това поведение може да доведе до стомашно разстройство и други сериозни стомашни състояния, като подуване на корема. Ако вашето коли е склонно ядете храната твърде бързо, може да закупите купа за бавно хранене, за да ги забавите.

Колко трябва да храните куче от порода Коли – Винаги се обръщайте към торбата с храна и вашия ветеринарен лекар, за да определите подходящото количество за хранене на вашето коли в зависимост от теглото му. Вашият ветеринарен лекар също ще вземе предвид нивото на активност на кучето, възрастта и съществуващите заболявания. Прегледайте указанията и хранителната стойност на торбата (колко калории или ккал има във всяка чаша), за да вземете най-доброто решение. Например, 60-килограмово куче обикновено се нуждае от 1000-1200 калории на ден, но това може да варира драстично, когато вземете предвид енергийните нива. Залежало куче може да изисква по-малко от 1000 калории, докато кучешките спортисти може да се нуждаят от над 2000 калории на ден.

Хранителни съвети за Коли – Винаги говорете с вашия ветеринарен лекар, преди да започнете нова добавка, за да сте сигурни, че е подходяща за вашия домашен любимец. Добавките с омега-3 мастни киселини могат да помогнат за поддържане на кожата и козината меки, блестящи и здрави. Омега-3 мастните киселини също насърчават силно сърце, имунна система, мозък и зрение. Добавките, съдържащи глюкозамин, могат да помогнат за поддържането на здрави стави на вашето коли.

Личност и темперамент на породата Коли.

Храна за коли

Колитата са добре известни със своите пастирски способности. Те са високоенергийни, ако са на открито и работят, но ще се отпуснат, когато се върнат удома. Поради високата си интелигентност и енергийни нужди, колитата потенциално биха могли да станат разрушителни и вокални, ако нямат достатъчно умствена и физическа стимулация. Те дори могат да лаят прекомерно, ако бъдат оставени сами за дълги периоди от време. Колитата са най-подходящи за физическа активност и умствена стимулация поне по един час на ден. Те се справят добре с уроци по аджилити, обучение за послушание, пастирство или като терапевтични кучета.

Колитата обикновено не обичат да копаят, но обичат да изследват на открито със и без хората си. Със сигурност колитата не са известни като агресивни кучета, въпреки че могат да хапят глезените и петите, когато са развълнувани. Важно е да обучите вашето коли да не хапе хората, дори по време на игра.

Какво е поведението на коли – Колитата са лоялни и привързани кучета, с малко отрицателни поведенчески черти. Те рядко показват проблеми на безпокойство или страх и имат добре балансиран характер. Ориентирани са към семейството и ще се свържат с цялото семейство без никакъв проблем. Не е изключено да започнат да защитават семейството си около непознати или други животни, но не ръмжат или хапят често. Обикновено колито предупреждава хората си, като лае с интензивност. Колитата също могат да бъдат независими и любопитни, така че трябва да внимавате, когато ги пускате без каишка. Винаги се уверявайте, че вашето коли е в оградена зона или е затворено по друг начин, за да предотвратите нараняване или загуба.

Как се обучава куче Коли?

Колитата са изключително лесни за обучение, но бързо могат да се отегчат. Те се повлияват добре от последователни методи на обучение, като положителното подсилване обикновено е най-добрият подход за обучението им. Докато методът трябва да остане последователен, тренировъчните дейности трябва да включват нови и креативни начини да предизвикате вашето коли. Това може да означава редуване на тренировъчни упражнения, играчки и места.

Както при повечето други кучета, колитата се нуждаят от обучение от ранна възраст. Социализацията им още от кученцата е от решаващо значение за правилното емоционално развитие и интелигентност. Започнете да обучавате вашето коли, когато е малко и продължете през целия му живот. Те обичат да учат и са нетърпеливи да ви угодят.

Забавни дейности за Коли – Представителите на тази порода са страхотни и универсални кучета за много забавни събития и дейности. Те са атлетични, бързи, отзивчиви и се отличават с:

 • Пастирство,
 • Послушание,
 • Ловкост,
 • Терапия – ама много са мекички за мачкане!
 • Дълги разходки и бягане,
 • Игра на фризби,
От каква подръжка се нуждае куче Коли.

Има две разновидности на колито: Дългокосместо коли, с груба козина и Късокосместо коли с по-гладка козина. Колитата изискват поне един път седмично четкане и къпане всеки месец. Те са порода със средно ниво на линеене и издухват подкосъма си два пъти годишно. Те изискват допълнително подстригване по време на издухването и може да се справят най-добре с професионален грумър през тези времена.

Грижа за кожата

Освен ако нямат специфично медицинско състояние, колитата не се нуждаят от специални грижи за кожата и козината, освен рутинно четкане и къпане. Козината им рядко сплъстява и обикновените шампоани без рецепта работят добре. Може да се нанесе и балсам за изглаждане и омекотяване на козината. Те също се нуждаят от подрязване на ноктите през седмица, в зависимост от износването.

Грижа за козината на Коли

Козината на колито не се сплъстява често, но се нуждае от често четкане. Козината им най-често се сплъстява зад ушите и лактите, ако изобщо някога се случи. Препоръчва се ежедневно четкане, за да го поддържате здраво и чисто, като същевременно това ви дава възможност да потърсите кърлежи, бълхи, бучки, подутини или порязвания по кучето. Колитата ще отделят втората си козина – подкосъм, около два пъти годишно. Козината им изисква допълнителни грижи през това време, за да се премахне обширната част. Често е необходим професионален грумър, който да ви помогне да изкъпете вашия домашен любимец и да съблечете втората козина.

Грижа за очите – След като колито бъде изчистено от генетични проблеми с очите, те рядко имат проблеми с тях. Понякога клепачите могат да се извият навътре неправилно, което е състояние наречено, ентропион. Ентропионът може да причини вторични проблеми, които изискват ветеринарно лечение и в крайна сметка операция за коригиране. Колитата също могат да имат обичайни промени при стареенето, като катаракта или проблеми с лещите, които също може да изискват лечение.

Грижа за ушите им – Ушите на колитата се нуждаят от рутинно почистване, обикновено едновременно с ваните. Някои индивиди може да отделят повече восък и остатъци и да се нуждаят от по-често почистване. Винаги гледайте в ушните канали на вашето куче по време на рутинно подстригване. Колитата са податливи на ушни инфекции и алергии, но не повече от другите породи. Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако вашето коли има обилно течение, лоша миризма, зачервяване или сърбеж в едното или и в двете уши.

Колито може да бъде страхотно допълнение към много семейства, но е важно да си напишете домашното, преди да доведете домашен любимец у дома. Проучването и посещението на различни развъдчици е чудесна първа стъпка за опознаване на породата. Събитията с представяне, изложбите на кучета и домовете на животновъдите са страхотни места за общуване и гледане на породата по време на работа и игра.

Колитата имат много енергия, така че едно потенциално семейство трябва да поеме ангажимента да осигури достатъчно умствена и физическа стимулация, за да ги поддържа щастливи и здрави. Въпреки че тези кучета имат желание и нужда от физическа активност, те също обичат да прекарват времето си на дивана със семейството си. Колитата създават силни връзки с членовете на семейството и не се справят добре сами за дълги периоди от време.

Домакинствата, които ще трябва да оставят колито само за 8 или повече часа на ден, може да не осигурят идеалната за тях среда.
Идеалните кандидати трябва да имат достатъчно време, което да отделят за обучение, социализация на кученцата, обогатяване, умствена стимулация и свързване. Колитата са изключително умни и изискват постоянни, последователни и креативни начини за обучението им.

Можете да очаквате умерено линеене и изисквания за подстригване за Колито. Те имат минимални нужди за грижа на ноктите, кожата и козината си в допълнение към ветеринарните грижи за ваксини и превантивни средства. С напредване на възрастта те най-вероятно ще се нуждаят от професионално почистване на зъбите, извършвано от ветеринари, за да поддържат зъбите и венците си здрави. Притежаването на всяко куче е привилегия и отговорност и колито не е изключение. В замяна на подходяща грижа, обучение и ангажираност, колито осигурява любов и привързаност през целия живот на семейството си.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма