+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Питбул

Показване на 1–12 от 37 резултата

Мощен и борбен – Американски питбул териер

Питбул

Питбулите, известни още като американски питбул териери, са порода кучета, която има противоречива история и репутация. Първоначално отглеждани в Англия за примамка на бикове, те по-късно са пренесени в САЩ и използвани в битки с кучета.

Но въпреки миналото си, много питбули са известни със своята лоялност и привързаност към любимите си хора.

Но какво точно е Питбул? Важно е да се отбележи, че породата Питбул не е призната от нито един голям киноложки клуб. Вместо това Питбул е общ термин, използван за описание на няколко кучешки породи, включително:

 • Американски стафордширски териери,
 • Американски булдог,
 • Бултериери,
 • Стафордширски бултериери,
 • Смеси от тези породи.

Като цяло питбул териерът е куче със среден размер, като мъжките тежат между 16кг и 32кг и са високи 45см – 53см. Женските питбули обикновено са по-малки и теглото им варира между 13.5кг – 27кг и са високи 43см до 51см.

Имат мускулесто телосложение с къса и гладка козина, която се предлага в широка гама от цветове. Това включва черно, синьо, тигрово и светлобежово.

 1. Грижа за Питбул.

Питбулите са известни със своята любяща природа, открита личност и привързаност към своите хора. С правилната социализация и обучение това може да ги направи страхотни семейни домашни любимци.

Въпреки че понякога могат да проявяват силна воля, те са изключително интелигентни кучета и нетърпеливи да угодят, което прави обучението лесно. Въпреки това, без подходящо обучение и социализация, те могат да станат реактивни в нови или непознати ситуации.

Породите питбул имат високо енергийно ниво и изискват редовни упражнения и време за игра. В повечето случаи ще трябва да отделите поне 45 минути до един час на ден. С удоволствие ходят на разходки, играят на донасяне, обучение за ловкост и всичко, което им позволява да се свързват със стопанина си по активен начин.

Както при много други интелигентни и активни породи, те се справят най-добре, когато има изградена рутина. Така те могат да бъдат прекрасни спътници за правилния човек. Но преди да донесете питбулче у дома, е важно да разберете техните уникални нужди и характеристики.

 1. Здравни проблеми проявяващи се при Питбул.

Питбулите, както всички породи, могат да бъдат предразположени към определени здравословни проблеми. Въпреки това, те обикновено се считат за здрава порода.

Редовните ветеринарни прегледи и превантивни грижи, като ваксинации и контрол на паразитите, са необходими за поддържане на добро здраве и предотвратяване на развитието на потенциални медицински проблеми.

 • Алергии

Алергиите са често срещан здравен проблем при питбулите, както и при много други породи. Те могат да причинят дразнене на кожата, сърбеж и загуба на козина и могат да бъдат предизвикани от различни фактори.

Такива са включително храна, ухапвания от бълхи и алергени от околната среда като цветен прашец или акари. Лечението на алергиите при питбулите обикновено включва идентифициране и избягване на алергена. Чак след това се преминава към използване на противовъзпалителни лекарства, шампоани и други продукти за управление на симптомите.

В тежки случаи вашият ветеринарен лекар може да препоръча специална диета или други лечения, които да помогнат за справяне с алергиите на вашето куче.

Като стопани на домашен любимец е важно да сте наясно с признаците на алергии при вашия питбул и да помолите ветеринарен лекар да ги оцени, ако има съмнения за алергии.

При правилно управление много кучета с алергии могат да водят комфортен и здравословен живот. Някои кучета обаче може да се нуждаят от постоянни грижи и лечение, за да управляват симптомите си.

 • Дисплазия на тазобедрената става

Дисплазията на тазобедрената става, е друг често срещан здравословен проблем при питбулите. Това е генетично заболяване, което засяга тазобедрената става поради необичайно развитие. Това може да доведе до артрит и болка.

Симптомите на тазобедрената дисплазия варират и могат да включват окуцяване на задните крака, затруднено изправяне или скачане и забележима промяна в нивото на активност.

Лечението на тазобедрената дисплазия обикновено включва овладяване на болката и възпалението. Задължително е поддържате здравословно тегло на вашето куче, за да се намали стресът върху ставите. В тежки случаи може да се наложи операция за коригиране на тазобедрената става и подобряване на подвижността.

Дисплазията на тазобедрената става може да бъде прогресивно и дегенеративно състояние. Затова някои кучета може да изискват постоянни грижи за справяне със симптомите.

 • Катаракта

Това е състояние на очите, което се среща често при много породи кучета, включително питбул териер. Катаракта се изразява в мътни или непрозрачни зони в лещата на окото, които могат да причинят загуба на зрение и в крайна сметка пълна слепота.

Симптомите на катаракта могат да варират и могат да включват мътно или замъглено зрение, чувствителност към светлина и забележима промяна в поведението. Като например блъскане в предмети или изглеждаща дезориентация.

Лечението обикновено включва операция за отстраняване и подмяна на лещата. Тази процедура, известна като операция на катаракта, обикновено се извършва от ветеринарен офталмолог и може да възстанови зрението при повечето кучета.

 • Затлъстяване

Питбулите са склонни към затлъстяване, което може да доведе до редица здравословни проблеми. Поддържането на здравословно тегло чрез балансирана диета и редовни упражнения е важно за поддържането им здрави.

 1. С какво да храним Питбул

кучешка храна за Питбул

Изборът на правилната храна за вашия Питбул е важен за неговото здраве и благополучие. Когато избирате храна за Питбул в Petstation.bg, просто се уверете, че избирате такава за правилния етап от живота на кучето ви.

Питбулите са склонни да напълняват лесно, така че изберете храна с ниско съдържание на мазнини и калории, която осигурява достатъчно протеини за поддържане на тяхното мускулно изграждане.

Винаги е добра идея да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, относно храненето на вашия Питбул.

 • Насоки за хранене на Питбул.

Повечето възрастни питбули се справят добре с две хранения на ден – едно сутрин и едно вечер. Кученцата Питбул, както и възрастните кучета могат да се възползват от по-малки, но по-чести хранения по редовен график.

Поради мощните си челюсти, питбулите могат трябва да се хранят във здрави купички от неръждаема стомана или керамика, за да им попречат да дъвчат или да повредят пластмасата.

 • Колко трябва да храните Питбул?

Определянето на правилното количество храна за питбул може да бъде малко трудно. Това е така, защото трябва да се съобрази енергийното ниво на породата с нивото на активност, възрастта и цялостното здраве на кучето.

Повечето опаковки за кучешка храна ще включват препоръчителни количества за хранене, базирани на теглото на кучето. Използвайте ги като отправна точка, за да ви помогнат да намерите правилното количество.

Все пак може да са необходими някои корекции докато намерите баланса. Наблюдавайте телесното състояние на вашия питбул и коригирайте приема на храна, ако е необходимо. Здравият питбул териер е слаб и мускулест, със забележима талия и ребра, които могат да се усетят, но не се виждат.

Ако забележите, че вашият питбул наддава или отслабва, коригирайте съответно количеството храна. Редовните посещения при ветеринарен лекар могат да помогнат да се гарантира, че вашият питбул получава балансирана и питателна храна през целия си живот.

 • Хранителни съвети за питбули.

Добавките могат да бъдат полезни за диетата на тези кучета, но никога не трябва да се използват като заместител на балансираната и пълноценна кучешка храна.

Питбул териерите могат да се възползват от:
 • Добавки за стави: Кучетата от тази порода са предразположени към ставни проблеми като дисплазия на тазобедрената става. Допълването на диетата им с глюкозамин и хондроитин може да помогне за поддържане на здравето на ставите и намаляване на възпалението.
 • Омега-3 мастни киселини: Те могат да помогнат за поддържане на кожата, козината и цялостното имунно здраве при питбулите.
 • Витамин Е: Този витамин е мощен антиоксидант, който може да помогне за защита на клетките от увреждане и да поддържа имунната система. Също така е важно за здравето на кожата и козината и може да помогне за намаляване на риска от определени здравословни състояния, като катаракта.
 • Пробиотици за кучета: Те помагат за поддържане на здравето на храносмилането и подобряват здравето на червата, което е важно за цялостното здраве на питбулите.
 1. Личност и темперамент на кучетата Питбул

темперамент на кучетата Питбул

Американските питбул териери имат дружелюбен и общителен темперамент, но все пак могат да бъдат доста агресивни. С тяхната висока енергия и интелигентност, стопаните на домашни любимци трябва да са готови да положат допълнителни усилия, за да поддържат своя питбул ангажиран, добре упражняван и умствено стимулиран.

Добре обучените и социализирани питбули често са добри с деца и други домашни любимци, но е важно да се наблюдават взаимодействията между деца и кучета, независимо от породата.

Питбулите често се описват като „велкро кучета“ поради силната им връзка с техните стопани и желанието винаги да са близо до тях. Тази им характеристика може да ги направи особено забавни за по-големи деца, които се вълнуват  от това да  имат постоянен спътник.

 • Поведение на питбулите

Питбулите могат да бъдат предразположени към безпокойство, особено ако не получават социализацията, упражненията и умствената стимулация, за които жадуват. Тъй като тази порода е толкова фокусирана върху любимите си хора, времето, прекарано сами, може да доведе до безпокойство при раздяла. Те не са порода, която се справя добре, когато са оставени сами цял ден.

Като любопитни и приключенски настроени кучета, питбулите понякога могат да изпаднат в беда. Те може да са склонни да изследват заобикалящата ги среда и могат да се скитат далеч от дома, ако не са правилно наблюдавани. Винаги дръжте вашето кученце на каишка или в ограден двор.

 • Обучение

Питбулите обикновено са приятелски настроени, лоялни и нетърпеливи да угодят, което ги прави отзивчиви към методите за положително подсилващо обучение. Въпреки това, ако обучението стане скучно или не е достатъчно предизвикателство за тази интелигентна порода, може да започнете да виждате тяхната независима страна.

Наградете своя американски питбул с похвала, кучешки лакомства и обич. Този тип обучение насърчава доброто поведение и укрепва връзката между кучето и човека.

Последователността също е важна за всяко успешно обучение и тази порода се справя най-добре с рутина, установени правила и граници. С тяхната висока енергия и интелигентност трябва да сте готови да положите допълнителни усилия, за да угаждате на кучето си.

Забавни дейности за питбули:

 • Упражнения за ловкост;
 • Игра с миризми;
 • Те обичат да плуват;
 • Игра на фризби;
 • Игра на на лов;
 • Обучение на послушание.
 1. Грижи за Питбул.

Питбулите имат къса и гъста козина, която е гладка и лъскава. Обикновено се считат за лесни за поддръжка, тъй като късата им козина не изисква често подстригване или професионална грижа. Известно е обаче, че питбулите линеят умерено през цялата година, с по-тежко линеене през пролетта и есента.

За да контролирате летящата им козина, разресвайте ги редовно с четка или гумен инструмент за подстригване. Това не само ще помогне за премахване на разхлабената козина, но също така ще разпредели кожните мазнини и ще запази козината им здрава.

 • Грижа за кожата

Питбулите обикновено не изискват специални грижи за кожата. Тяхната къса и гъста козина осигурява естествена защита за кожата им. Въпреки това, както всички кучета, питбулите могат да развият кожни раздразнения или инфекции, ако влязат в контакт с дразнители като трева, химикали или паразити. Ако забележите прекомерно близане, зачервяване, подуване или лющене на кожата, свържете се с вашия ветеринарен лекар за преглед.

 • Грижа за козината

Въпреки че питбулите не се нуждаят от толкова грижи, колкото другите породи с по-дълга козина, те трябва да се разресват редовно, за да се отстрани разпуснатата козина и мръсотията. Четкането на вашето куче веднъж седмично или на всеки две седмици би било достатъчно, но можете да увеличите честотата, ако вашият питбул пуска повече козина.

Питбулите не се нуждаят от чести бани, но можете да ги къпете, ако е необходимо, за да ги поддържате чисти. Когато къпете вашия питбул, използвайте нежен, специфичен за кучета шампоан и избягвайте попадането на сапун или вода в очите, ушите и носа им.

 • Грижа за очите

Някои питбули са склонни към петна от сълзи: тъмни петна с цвят на ръжда по козината под очите. За да предотвратите петна от сълзи, поддържайте областта под очите чиста и суха с кърпа или подходяща за кучета кърпичка за очи.

 • Грижа за ушите

Питбулите, подобно на много породи с клепнали уши, могат да развият ушни инфекции поради свръхрастеж на бактерии и дрожди в топлия, влажен ушен канал. Рутинното почистване на ушите е важно за отстраняване на мръсотията, восъка и отломките, които могат да се натрупат. Използвайте памучен тампон или мека кърпа, навлажнена с почистващ разтвор за почистване на уши, за да избършете вътрешността на ухото.

Избягвайте използването на памучни тампони, тъй като те могат да повредят деликатната кожа и тъкани на канала. Редовно проверявайте ушите на вашия питбул за зачервяване, подуване, секрет и миризма, което може да означава ушна инфекция.

Перфектният дом за питбул е този с активно семейство, което обича да прекарва времето си на открито. Питбулите са порода кучето, която има много енергия и обичат да играят и да спортуват.

Потенциалните стопани питбул трябва да са готови да отделят време и внимание на обучението, социализацията и упражненията. Американските питбул териери могат да имат силна воля и изискват постоянно положително подсилване.

Тези кучета могат лесно да се превъзбудят и може да се нуждаят от помощ, за да се научат как да се държат в нови ситуации.

Тъй като питбулите са големи, енергични кучета, те може да се справят най-добре в дом без малки деца, тъй като могат да бъдат твърде буйни и може неволно да съборят по-малки деца.

Но с подходящи грижи, обучение, социализация и внимание, питбулът може да бъде любящ, лоялен и забавен спътник.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма