+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Шар пей

Показване на 9 резултата

Куче шар-пей – защитническа сила от преди 2000 години

Шар-Пей произхожда от Китай,по време на династията Хан преди повече от 2000 години. Тази порода е добре известна със своята широка и удебелена муцуна. Синкаво-черен език, малки очи и уши и множество кожни гънки, особено по лицето, шията и раменете.

Шар пей

Кучетата шар-пей тежат приблизително между 18-30 кг и са високи между 46-51 см при раменете. Първоначално китайските фермери са използвали кучето шар-пей, за да защитават и пасат добитъка си. Шар-пей са били използвани и за лов на глигани и за охрана на дома. Днес кучето шар-пей може да бъде лоялен спътник. Като всички породи се нуждае от подходящо обучение и социализация в ранна възраст, така че да се научи на добро поведение около хора, други домашни любимци и деца.

Грижа за куче Шар-пей

Кучетата шар-пей могат да бъдат страхотни другари, но не се препоръчват за стопани на кучета за първи път.   Те са много интелигентна порода кучета, но могат да бъдат упорити. Ако не са обучени и социализирани в ранна възраст, могат да се страхуват от непознати и да се тревожат далеч от дома. Обучението за кученца и послушание е много важно да се преследва от рано за тази порода. За да се предотврати нежелано поведение, което възниква от безпокойство и страх.

Представителите на шар-пей са спокойни кучета, които не изискват много упражнения. Те обичат да ходят на кратки разходки и могат да бъдат доволни в апартамент или малък дом, където има по-малко място за упражнения. Те са много привързани кучета и могат да пазят близките си, когато се почувстват застрашени.

Основни здравни проблеми на породата Шар-пей

Преди да вземете кученце шар-пей вкъщи, знайте, че има някои здравословни проблеми, на които тази порода е податлива. Ето какво трябва да знаете:

 • Ентропион – Многобройните бръчки по лицето на шар-пей са сладки, но те могат да накарат клепачите да се търкалят към окото в състояние, наречено ентропион. След това козината на клепачите и миглите може да се трие в повърхността на окото, наречена роговица. Това е много болезнено състояние, което може да доведе до язви на роговицата. Ентропионът обикновено се диагностицира, когато кученце шар-пей е на възраст под 1 година и може да бъде коригирано с операция.
 • Шар-пей треска – Да, има такова нещо. Треската на шар-пей, известна още като синдром на подутите скакателни стави, е наследствено заболяване, причинено от генетична мутация, която е по-често срещана при кучета с прекомерни кожни гънки. Причинява внезапна поява на висока температура, летаргия, подуване на скакателните стави (глезени) и намален апетит, който може да продължи един до два дни.

Тези трески могат да варират в много високи температури. Като няма ефективно лечение на това заболяване. С течение на времето треската е много вредна за тялото на куче шар-пей, защото води до състояние, наречено бъбречна амилоидоза. Амилоидът, който е вид протеин, се отлага в бъбреците и често прогресира до бъбречна недостатъчност. Трябва да се направят няколко диагностични теста, за да се диагностицира това състояние. Включително изследване на кръвта, изследване на урината, кръвно налягане, абдоминален ултразвук и дори биопсия на бъбрека.

Лечението на шар-пей треска обикновено не е ефективно. Тъй като това заболяване прогресира бързо и веднъж нанесено увреждане на бъбреците, то не може да бъде обърнато. Храненето на вашия шар-пей с предписана бъбречна диета, даването на течности под кожата и определени перорални лекарства може да помогне временно. Кучетата от тази порода могат да бъдат тествани, за да се види дали носят гена за треска шар-пей. Кучета шар-пей, които имат тази генетична мутация, не трябва да се развъждат.

Дерматит на кожни гънки

 • Кожните гънки на шар-пея са място за размножаване на бактерии и дрожди. Тези кожни гънки улавят влагата и водят до кожни инфекции. Когато се грижите за куче от тази порода, е важно да проверявате тези гънки веднъж до два пъти седмично. Ако кожата между гънките стане влажна, червена, с кора, черна или има миризма, тогава вероятно е на лице кожна инфекция. И ще трябва да заведете кучето си ветеринарен лекар. Той ще може да предпише медицински кърпички и/или медицински шампоан за кучета, за да поддържа кожата между тези гънки чиста и свободна от инфекция.
 • Пододерматит – Кучетата  са предразположени към възпаление и инфекция на кожата между пръстите на краката, наречено пододерматит. Това може да се дължи на проблем с техните космени фоликули или на алергии, на кожен акар, наречен демодекс, или на хипотиреоидизъм, което е ендокринно разстройство.

Шар пей

Кучета Шар-пей, които имат пододерматит, облизват прекомерно краката си поради сърбящата им кожа. Това постоянно облизване кара кожата между пръстите на краката да стане червена, влажна и податлива на бактериални и гъбични инфекции. Проверете краката на вашия шар-пей. Ако забележите прекомерно облизване, и насрочете среща с вашия ветеринарен лекар, ако кожата изглежда заразена. До назначаването на ветеринарен лекар конус или яка може да предотврати по-нататъшно облизване на пръстите на краката.

Ушни инфекции при при породата

Тези кучета са предразположени към ушни инфекции. Защото тази порода има много тесни ушни канали, които улавят влагата. За да сведете до минимум риска от инфекция, почиствайте ушите на вашия шар-пей с рутинен препарат за почистване на уши. Направете почистването на ушите част от обичайната си рутина, когато за първи път донесете у дома вашето кученце шар-пей, така че то да свикне с процеса.

Храна за кучета Шар-пей

През първите 12 месеца от живота, кучето трябва да се храни с висококачествена храна за кученца от средни породи, която е с високо съдържание на калории, за да позволи правилен растеж. Когато вашето кученце навърши 1 годинка, храната трябва бавно да премине в продължение на пет до седем дни към формула за възрастни кучета от средна порода. На 7-годишна възраст  трябва да премине към кучешки гранули за възрастни, която включва поддръжка на ставите.

Как и колко да храните куче Шар-пей

Кучетата от порода шар-пей трябва да се хранят с две хранения на ден. Едно сутрин и едно вечер. Ако вашето куче яде твърде бързо, купете купа за бавно хранене от Petstation.bg. Най-добре е да следвате указанията за хранене на опаковката на храната за кучета. Но трябва също така да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, за да определите правилния размер на порцията за хранене.

Колко трябва да храните вашето куче се основава на идеалното му телесно тегло и етап от живота. Винаги измервайте храната за всяко хранене, за да сте сигурни, че храните вашето кученце с правилното количество. Ежедневната кучешка храна на вашия домашен любимец трябва да се състои предимно от кучешка храна (90%).Като само 10% са лакомства. Бейби морковите са здравословни лакомства, с които можете да храните вашия шар-пей, но се опитайте да избягвате да им даватае други видове храна за хора.

Хранителни съвети за породата шар-пей – Тъй като кучетата от тази порода са склонни към кожни проблеми, добавката на омега-3 мастни киселини може да помогне за поддържане на кожната здравина, предотвратяване на пърхот и минимизиране на вторичните кожни инфекции. Добавките с омега-3 мастни киселини минимизират възпалението в ставите на кучетата.

Поведение и обучение на китайската порода кучета

Шар-пей може да има добър темперамент към тези, които познава. Но понякога са сдържани към непознати. Социализацията трябва да бъде приоритет, когато кученцето е на 8 до 12 седмици, за да свикне с деца, други домашни любимци и нови хора. Те не се нуждаят от много упражнения, но обичат да правят ежедневни кратки разходки или да отделят 30 минути на ден за други форми на упражнения.

Кучетата шар-пей имат умерено до силно желание за плячка. Породата шар-пей е пасяла добитък преди хиляди години в Китай. Това куче ще лае, когато се чувства застрашено, тревожни, или когато смята, че трябва да защитят семейството си.

 • Поведение на кучетата – Куче от тази порода може да прояви страхова агресия. Ако бъде поставено в непозната ситуация, която го кара да се тревожи. Например ходенето във ветеринарна болница за рутинна среща може да ги накара да се тревожат. Ако не бъдат въведени в тази среда в ранна възраст. Давайте на вашия шар-пей положителни подкрепления, включително похвали и лакомства, при всяко посещение при ветеринар, за да го направите приятно.

Тази порода също може да се страхува около други домашни любимци и хора, така че часовете за обучение по послушание са важни, за да помогнат на кученцата да се научат да се чувстват удобно в нови ситуации.

 • Обучение – Това са умни кучета, но могат да бъдат и упорити. Започнете да обучавате кучето си, още когато е малко и му давайте положителни награди чрез похвали и лакомства, за да ги научите как да се държат учтиво. Обучението на основни команди, като седни, спри и ела, е много важно. В идеалния случай шар-пей трябва да посещава класове както за социализация, така и за обучение на послушание с професионален треньор на домашни любимци.

Шар пей

Каква поддръжка изискват тези кучета

Козината на шар-пей се нуждае от минимална грижа. Те имат гладка, къса козина и се нуждаят само от къпане и разресване всеки месец или в зависимост от това кога козината им е мръсна. Ноктите им трябва да се подрязват на всеки четири до осем седмици.

Грижа за кожата

Тези кучета са известни с многобройните си бръчки, които могат да бъдат по цялото тяло. Тези бръчки могат да задържат влагата, което води до кожни инфекции. Вие, като техни стопани трябва да проверявате кожата в тези бръчки поне два пъти седмично, за да следите за признаци на инфекция.

Както беше отбелязано, ако кожата стане червена или черна, има загуба на козина или има миризма, тогава заведете кучето си на ветеринар. Ако вашият шар-пей има многобройни кожни гънки, защото някои кучета са по-набръчкани от други, които са склонни да се заразяват, къпането с лечебен антибактериален/противогъбичен шампоан за кучета всяка седмица или две може да помогне за поддържането на кожата здрава.

Грижа за козината

Козината на шар-пея е къса и не е склонна към заплитане или протриване, но трябва да се разресва веднъж месечно, за да се сведе до минимум падане.

Грижа за очите на кучета Шар-пей

Тъй като кучетата  могат да развият ентропион, ще трябва да наблюдавате очите на кучето си за признаци на това здравословно състояние. Честите симптоми включват:

 • Червени очи,
 • Сълзене от очите,
 • Кривогледство,
 • Задържане на очите затворени.

Тъй като ушите му са малки и имат стеснени ушни канали, те трябва да се почистват веднъж седмично и след като вашето кученце е било във вода, например след къпане или плуване.

Те могат да станат страхотни другари в живота, но се нуждаят от много обучение, за да не бъдат упорити или тревожни. Тази порода кучета не се препоръчва за стопани на домашни любимци за първи път.

Често задавани въпроси

Какъв е произходът на породата Шар-пей?

Отговор:Породата Шар-пей произхожда от Китай и съществува от повече от 2000 години. Първоначално са били използвани като ловни и бойни кучета, както и като пазачи на стопанствата. Характерната им гънка на кожата е била предназначена да ги предпазва по време на битки.

Какви са физическите характеристики на Шар-пей?

Отговор:Шар-пей е средно голямо куче със здраво и компактно тяло. Те са известни със своите характерни кожни гънки и “хипопотамска” муцуна. Възрастните екземпляри тежат между 18 и 30 кг, а височината им при холката е около 46-51 см. Козината им е къса и груба на допир, като цветовете варират от черно, синьо и шоколадово до кремаво и светлокафяво.

Какъв е характерът на Шар-пей?

Отговор:Шар-пей е независима, лоялна и защитническа порода куче. Те са известни със своята спокойна и уравновесена природа, но могат да бъдат и резервирани към непознати. С правилна социализация от ранна възраст, те могат да бъдат добри семейни кучета, които са много привързани към своите стопани.

Какви са здравословните проблеми, типични за тези кучета?

Отговор: Склонен към някои здравословни проблеми, като амилоидоза (натрупване на амилоидни протеини в органите), кожни проблеми и инфекции, дисплазия на тазобедрената става, и ентропион (проблем с клепачите). Редовните ветеринарни прегледи и правилната грижа за кожата могат да помогнат за предотвратяване на някои от тези проблеми.

Какъв тип грижи изисква Шар-пей?

Отговор: Грижите включват редовни физически упражнения и ментална стимулация. Поради техните кожни гънки, е важно да се поддържа добра хигиена, като редовно почистване и изсушаване на гънките, за да се предотвратят инфекции. Козината им изисква минимално поддържане, тъй като е къса и не се скубе много. Също така е важно да се осигури правилна социализация и обучение от ранна възраст, за да се предотвратят поведенчески проблеми.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма