+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Храна за Санбернар

Показване на 1–12 от 23 резултата

Как да се справите с храненето на Санбернар

храна за Санбернар

Докато планирате с колко и колко често да храните своя Санбернар, трябва да се уверите, че вашето куче получава правилните стойности. Това е така, защото кучето ви трябва да се възползва от пълноценно и балансирано хранене, получено от правилните хранителни практики и храна за Санбернар.

Освен това трябва да се има предвид, че много фактори влизат в сила, когато мислим за храната на гигантски Санбернар, като възраст, размер, ниво на активност и дори здравословно състояние.

Това ръководство на Кучеландия, трябва да ви напътства, докато се подготвяте да станете експерти в храненето на кученца и възрастни санбернари.

Нека обсъдим аспектите на хранене като количество, честота, график и храни, които да избягвате да давате на вашия Санбернар.

Колко да храните вашия Санбернар?

Количеството храна за хранене на вашия Санбернар зависи най-вече от възрастта му. На кученце Санбернар трябва да се дават около 1 ½ до 7 ½ чаши суха храна за кучета. Междувременно на възрастен Санбернар трябва да се дават около 6 ½ до 8 чаши, докато тези в напредлана възраст, могат да се хранят с 6 до 6 ½ чаши гранули дневно.

Храненето на гигантски породи кучета е доста трудно, тъй като изисква много наблюдение и координация с ветеринарния лекар. Знанието колко храна да се даде и в какво съотношение на хранителните вещества е много важно за тяхното благосъстояние.

Освен това всеки Санбернар има свои собствени хранителни нужди, които могат да бъдат повлияни от здравето, начина на живот, теглото и метаболизма.

Като препоръка от нас, по-добре е да си партнирате с вашия ветеринарен лекар, за да измислите най-добрия начин за хранене на вашия санбернар.

Таблиците за хранене по-долу за кученца санбернар, възрастни и кучета в напредлана възраст могат да се използват като обща насока за това колко храна да давате на тази гигантска порода кучета. Възможно е обаче да се направят корекции, за да отговарят на нуждите на вашето куче.

Таблица за хранене на кученце санбернар (2 до 12 месеца)

хранене на кученце санбернар

Подобно на другите кучета от гигантски породи, кученцата санбернар се нуждаят от много повече храна, отколкото другите породи кученца на тяхната възраст.

Въпреки това, те също получават своето ранно хранене, като пият майчиното мляко, което действа като тяхна ранна защита от болести.

Когато вашето кученце санбернар достигне първия си месец, процесът на отбиване може да започне. Това е периодът, в който то бавно преминава от майчиното мляко към полутвърда храна за кученца.

Отбиването може да се извърши чрез метода на „свободното хранене“, при който малкото кученце има лесен достъп до най-добрата храна за кученца и майчиното мляко, за да избира.

Това може да се прави, докато не премине напълно към храна за кученца от големи породи.

Етапът на кученце санбернар също се характеризира и с бърз растеж. Една от грешките на стопаните на кучета от тази порода, както и собствениците на други гигантски породи е, че дават на кучетата си твърде много храна за подпомагане на растежа им.

Въпреки това, прехранването на кученце санбернар няма да превърне излишните калории в мазнини. Това може да ги накара да растат по-бързо, отколкото скелетът им може да издържи поради дисбаланс на протеини и калций.

Ето защо, докато храните вашето малко санбернарче, следете колко храна консумира.

Също така, никога не давайте на тези кучета твърде много протеини или повече от 25% храна с високо съдържание на протеини и спрете с хранителните добавки за кученцата.

Въпреки това, докато вашето кутре все още е в етап на растеж, най-добре е да му давате храна за кученца, богата на DHA, която е основна мастна киселина, полезна за развитието на мозъка и очите.

Таблицата по-долу дава подробна информация за това колко трябва да яде кутре Санбернар:

 • Възраст
 • Дневно количество храна

Таб.1

Години Количество на ден (Чаши) Kcal на ден Протеин Мазнини
2-3 месеца 1,5 – 4 525 – 1400 18 – 22% 8%
4-5 месеца 5 – 6,5 1750 – 2275 18 – 22% 8%
6-8 месеца 5,6 – 6,6 1960 – 2310 18 – 22% 8%
9-12 месеца 7 – 7,7 2450 – 2695 18 – 22% 8%

Очаквайте обаче вашето женско кученце санбернар да узрее по-бързо от мъжкото, особено когато му се дава висококачествена храна за кученца от големи породи.

Освен тези чаши кучешка храна, трябва да помислите и колко трябва вода трябва да пие. Осигуряването на стабилно количество прясна вода на вашето куче през целия ден трябва да помогне за ежедневните му телесни функции.

Таблица за хранене на възрастни санбернари (1 до 5 години)

хранене на възрастни санбернари

Санбернар на възраст от 12 до 18 месеца е почти близо до размерите си за възрастен екземпляр и вече трябва да бъде прехвърлен на висококачествена храна за зрели кучета. Все пак на санбернара ще му отнеме до 2 години, за да достигне пълния си размер.

Въпреки че едно зряло санбернарче, което е почти възрастно куче, има по-бавна крива на растеж, все пак трябва да му се дава достатъчно храна и точното количество калций и фосфор, за да поддържа растежа на костите му, когато достигне в напълно зряла възраст.

Ето таблица за хранене, показваща с колко суха храна да храните възрастен Санбернар:

Таб.2

Възраст Дневно количество храна в (чаши) Килограми на ден Протеин Мазнини
1-5 години 6,7 – 7,9 2010 – 2370 10% 5,5%

Поддържането на вашето зряло куче с най-добрата храна за възрастни кучета трябва да му помогне да постигне оптималното си телесно тегло.

Когато достигне най-пълния си размер, продължете да осигурявате правилната диета, за да поддържате цялостното благосъстояние на кучето.

Таблица за хранене на санбернар за възрастни (6 и повече години)

Гигантският санбернар достига старостта си на много по-ранен етап в сравнение с други породи, поради много по-кратката си продължителност на живота.

На този етап вашият санбернар също става по-малко активен и има по-бавен метаболизъм.

Следователно, даването на естествена кучешка храна, която е специално направена за възрастни кучета, би била най-добрият вариант за неговата диета.

Тъй като апетитът на вашето куче също може да не е толкова силен в сравнение с етапа на кученце санбернар, храната на вашето куче трябва да е достатъчно вкусна и трябва да има по-малки гранули, за да улесни поглъщането му.

Следенето отблизо с колко храна да давате вашите конкретни кучета също трябва да помогне за избягване на случаи на затлъстяване и подуване, особено поради по-ниското им ниво на активност.

Освен това запасите от калций на по-възрастните санбернари започват да намаляват, така че поддържането им с храна, богата на калций, глюкозамин и хондроитин, трябва да им помогне да избегнат заболявания като дисплазия на тазобедрената става.

По-долу е ръководство за това с какво количество храна да храните възрастни санбернари:

Таб.3

Възраст Дневно количество храна в (чаши) Килокалории Протейн Мазнини
6+ години 6 – 6,5 1800 – 1950 10% 5,5%

 Освен това, не позволявайте на вашето куче да яде твърде много захар, за да запазите зъбите му здрави за по-дълго време.

Поддържането на всички тези напомняния относно кучешката храна за възрастни е от полза за поддържането на вашия гигант здрав в най-добрите му години.

Колко често трябва да храните куче от породата Санбернар?

Колко често трябва да храните куче от породата Санбернар

Започнете с три до четири хранения дневно, в зависимост от възрастта на вашето кученце. Когато порастне, можете да намалите тази честота на хранене само до две или три хранения на ден. Препоръчително е давате на вашия възрастен санбернар само едно хранене на ден.

Санбернарите ядат по много, така че неправилното разпределяне на храната им също може да доведе до проблеми като подуване на корема или разстроен стомах.

Знанието колко често да храните тази порода също трябва да ви помогне да управлявате здравословното тегло на кучето си от кученце до напреднала възраст.

Ето обобщение на честотата на хранене, препоръчана за малки санбернари до възрастни индивиди:

Таб.4

Възраст Честота на хранене
2 – 4 месеца 4 пъти на ден
5 – 12 месеца 3 пъти на ден
1 – 5 гидини 2 пъти на ден
6 и + години 1 път на ден

Имайте на предвид, че лакомствата за кучета могат да се дават като част от обучението на вашето куче, но трябва да се използват умерено, тъй като това обикновено причинява наднормено тегло на мъжките и женските кучета.

Оптимално време за хранене за Санбернар

Оптимално време за хранене за Санбернар

Оптималният режим е 4 хранения на 4-часови интервали през деня. Това може да бъде намалено до 6-часови интервали за по-възрастно куче. Междувременно възрастен представител на породата може да се храни веднъж сутрин и вечер, докато такъв в напреднала възраст може да се храни само веднъж сутрин или вечер.

Установяването на редовен график на хранене е ефективно за установяване на дисциплина и за поддържане на идеалното тегло при тази порода кучета. Това също би трябвало да им попречи да бъдат придирчиви към храната си, като ги кара винаги да се вълнуват за следващото време за хранене.

Ето предложение за примерен график на хранене на санбернар през всичките му етапи от живота:

Таб.5

Възраст Честота на хранене
2 – 4 месеца 7ч. – 23ч.  – 15ч. – 19 часа
5 – 12 месеца 7ч. – 13ч. – 19 часа
1 – 5 години 7ч. – 19 часа
6 и + години 7ч. или 19 часа

 Отбелязваме, че това са само насоки, които можете да следвате. Можете да ги коригирате съответно въз основа на вашия график, стига да спазвате интервалите.

Най-добрите храни за кучета Санбернар

Най-добрите храни за кучета Санбернар

Осигуряването на най-доброто кучешко хранене за вашия санбернар означава да намерите правилната кучешка храна, за да им осигурите правилния хранителен баланс, за да ги поддържате здрави.

Всъщност кучешката храна е един от повтарящите се разходи при притежаването на куче, така че проучването на най-рентабилната кучешка храна, без да жертвате качеството на хранителните вещества, които тя осигурява, би било най-доброто за вашия домашен любимец.

Ето някои от най-добрите избори на храна за хранене на санбернар:
 1. Суха храна или гранули – Сухата храна за кучета е популярен и практичен избор за много собственици на кучета поради нейното удобство. Повечето от тях са направени с висококачествени съставки, които са формулирани, за да осигурят правилния тип хранене въз основа на различните етапи от живота на кучето, и се предлагат в различни вкусове.
 2. Мокра храна – Консервираната храна или мократа храна е добър вариант за придирчивите кучета и възрастните индивиди поради своя вкус и аромат. Също така е добър вариант, тъй като добавя влага към диетата на вашето куче.
 3. Биологично подходяща диета със сурова храна (BARF) – Суровата храна или BARF обикновено се състои от сурово месо, кости, яйца, плодове и зеленчуци и други естествени съставки. Много кучета обичат суровите диети, тъй като имитират произхода им на хранене в дивата природа. Въпреки това, най-добре е първо да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, тъй като суровата храна също може да съдържа паразити, ако не е добре приготвена правилно.
 4. Домашна храна за кучета – Домашната храна е питателен и евтин начин за хранене на санбернар, но само ако имате време. Трябва също така да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че всички правилни компоненти са включени във вашия продукт, за да избегнете пропускането на критични хранителни вещества.

Освен това, през живота на вашия Санбернар, може да опитате да преминете през всички видове храни – обикновена кучешка храна, консервирана храна, домашно приготвена храна и сурова храна. По този начин можете да видите каква диета предпочита вашето куче най-много.

Храни, които трябва да избягвате при хранене на санбернар

Храни, които трябва да избягвате при хранене на санбернар

Гигантският апетит на санбернарите би означавал, че те постоянно ще търсят и ще молят за храна. Те дори могат да се опитат да ядат всичко, особено това, което намират за привлекателно да сложат в устата си. В този случай би било разумно да сте наясно каква храна да избягвате да им давате, която може да е токсична или вредна.

Някои от тези храни може дори да са нормални съставки на вашата кухненска маса, така че е най-добре да ги държите на недостъпно място.

Ето различните храни, които трябва да избягвате да давате на вашия санбернар:
 • Шоколад – Шоколадовите бонбони може да са възхитителни за хората, но те съдържат теобромин, който може да причини необичаен сърдечен ритъм и гърчове при кучета, които в крайна сметка могат да доведат до смърт.
 • Лук и чесън – Поради техния n-пропил дисулфиден компонент, лукът и чесънът могат да причинят летаргия, повръщане, диария, повишен сърдечен ритъм и хиперсаливация при вашия домашен любимец.
 • Кафе – Кафето съдържа кофеин, който може да е добре за хората, но е силно токсичен за кучетата. Кофеинът може да причини сърдечни проблеми, високо кръвно налягане и стомашно разстройство при кучета.
 • Ечемик, пшеница и царевично нишесте – Като големи породи санбернарите са силно предразположени към дисплазия на тазобедрената става. Ето защо е най-добре за тази порода да избягва тези съставки, тъй като те могат да причинят възпаление.
 • Бонбони и дъвки – Бонбоните и дъвките съдържат синтетичен подсладител, наречен ксилитол, който може да доведе до хипогликемия и гърчове при кучета. Това може да се намери и в други десерти, като сладолед и фъстъчено масло.

Ако смятате, че вашият санбернар е погълнал някоя от тези храни, наблюдавайте ги внимателно и незабавно ги заведете при ветеринарния лекар, когато видите признаци на хранителна токсичност.

Как да преведете вашия санбернар към нова храна за кучета

Тъй като вашият гигант преминава през различни етапи от живота си, от съществено значение е също да имате и промени в диетата му, особено за 12-месечен санбернар, който преминава в зряла възраст.

Препоръчва се да направите преходен период от около пет до седем дни, преди да смените храната на кучето, за да избегнете стомашни проблеми.

Ето обобщение на това как да преминете храната на вашия гигант към нова диета:

Таб.6

Ден Стара храна за кучета Нова храна за кучета
1-ви и 2 ден 75% 25%
3-ти и 4-ти ден 50% 50%
5-ти и 6-ти ден 25% 75%
7-ми ден 0% 100%

Ако кучето има чувствителен стомах, хранителни алергии или друго известно стомашно-чревно заболяване, уместно е да направите по-дълъг преходен период, като същевременно наблюдавате внимателно реакцията на вашето куче.

Хранене на санбернар с наднормено тегло

Хранене на санбернар с наднормено тегло

Кучетата от тази порода са предразположени към наднормено тегло, предвид огромния им апетит. Следователно, ако техните порции храна не се наблюдават внимателно и няма дисциплина по отношение на графиците за хранене, те могат да затлъстеят.

Освен това, кастрираните кучета също са по-склонни към наддаване на тегло, тъй като се разхождат по-малко и се упражняват по-малко.

Ако имате санбернар с наднормено тегло или затлъстяване, най-добре е да вземете мерки, за да го върнете към идеалното тегло. С помощта на вашия ветеринарен лекар измислете добър план за намаляване на калориите за вашето куче. Който не е твърде рязък, за да избегнете причиняването на проблеми в стомаха на кучето или внезапни спадове в енергийните му нива.

Може също да се наложи да преминете към по-нискокалорична кучешка храна, като същевременно следите точно порциите при хранене. Освен това се уверете, че диетата им все още съдържа правилния хранителен баланс, така че да не се чувстват слаби.

Използвайте естествени лакомства за кучета, за да възнаградите кучето си по време на тренировка, като малки порции плодове и зеленчуци, които не само са здравословни, но имат и по-ниски калории.

Редовните упражнения също са необходими, за да може вашият санбернар да загуби наднорменото тегло. Опитайте се да продължите да осигурявате физически дейности за вашето куче, които са забавни и продължителни.

Отслабването може да отнеме време за вашите кучета, но с упорит труд и последователност може да постигнете желания ефект и по-рано.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма