+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Храна за Далматинец

Показване на 7 резултата

Храна за кучета Далматинци

Храна за Далматинец

Като типичен талисман на пожарната и любим семеен домашен любимец, чарът на далматинеца е толкова уникален, колкото и характерните му петна. Въпреки това, тайната за поддържането на тези енергични кучета здрави не се крие единствено в тяхната рутинна тренировка. Тя започва в купата им за храна за Далматинец.

В това изчерпателно ръководство ще разгледаме най-добрата храна за кучета, специално пригодена за далматинци. В Кучеландия прекарахме безброй часове в проучване и тестване на различни марки храни за кучета, за да намерим най-добрата за далматинци.

Може би се чудите: „Не мога ли просто да нахраня моя далматинец с висококачествена кучешка храна?“ Отговорът може да ви изненада. Със своята уникална метаболитна система, далматинците се нуждаят от диета, толкова отличителна, колкото и козината им.

Интригуващо, нали? Ако сте стопанин на Далматинец или планирате да станете такъв, това ръководство е за вас. Не забравяйте, че правилната храна днес може да означава по-малко посещения при ветеринар утре!

Какво показват изследванията за хранителните нужди на Далматинците?

хранителни нужди на Далматинците

Осигуряването на вашия Далматинец с подходяща храна от отбиването до зрелостта е от решаващо значение за цялостното му здраве и щастие. Преди да препоръчаме най-добрите варианти за кучешка храна за тези кучета, важно е да разберете как храната влияе на тяхното благосъстояние.

Като средна порода, Далматинецът има различни хранителни нужди, които изискват внимателно разглеждане. Идеалната храна за вашия Далматинец трябва да бъде с високо качество и съобразена с техните уникални хранителни изисквания, като се вземат предвид фактори като, възраст, активност, здравословно състояние и тегло.

Далматинците имат специфични хранителни нужди на различни етапи от живота си. Храна, която отговаря на тези жизнени нужди, е от съществено значение за правилното развитие и поддържане на здравето.

 • Кученца Далматинец

Изисквайте диета с по-високо съдържание на калории и високо съдържание на протеини от поне 22%, за да подпомогнете растежа и развитието им. Те също се нуждаят от балансирана диета с калций и фосфор за здравословен растеж на костите.

Храненето с висококачествена храна за кученца, формулирана изрично за далматинци, може да помогне да се гарантира, че те получават необходимите хранителни вещества по време на този решаващ етап на развитие.

 • Възрастни далматинци

Изискват диета с умерено съдържание на калории и протеини, за да поддържат теглото си и да предотвратят затлъстяването. Те също се нуждаят от балансирана диета от въглехидрати, мазнини и протеини, за да поддържат цялостното си здраве и енергийни нужди.

Трябва бавно да преминете кучето си към рецепта за възрастни на една година. Храната за възрастни кучета обикновено трябва да има съдържание на протеин от около 18-26%, в зависимост от специфичните нужди и нивото на активност на кучето.

 • Далматинец в напреднала възраст

Възрастните кучета може да се нуждаят от храна с по-ниско съдържание на калории и мазнини, за да поддържат здравословно тегло и повече фибри за поддържане на храносмилателното здраве. Храните за възрастни кучета често съдържат добавки за подпомагане на мобилността и здравето на ставите.

Около 8-мата или 9-тата година, трябва бавно да преминете далматинеца към храна за възрастни кучета. Храната за възрастни кучета се концентрира върху уникалните нужди на стареещото тяло на кучето. Витамините, минералите и антиоксидантите са важни за стимулиране на тяхната отслабваща имунна система.

Ниво на активност на далматинеца и какво означава това за храната му

Ниво на активност на далматинеца

Далматините са порода, известна със своите високи нива на активност и енергичен характер. Тези енергични кучета в миналото са били използвани като превозни кучета, известни със своята издръжливост и ловкост.

Правилният баланс на хранителни вещества в храната им поддържа енергичния им начин на живот. Диета, богата на висококачествени протеинови източници, осигурява необходимите аминокиселини за развитие и възстановяване на мускулите, докато въглехидратите предлагат продължителната енергия, необходима за активните им навици.

Времето на хранене също може да повлияе на техните нива на активност. Например, обилното хранене преди интензивни упражнения може да доведе до храносмилателни проблеми. Вместо това малките, но чести ежедневни хранения може да са по-подходящи за техните високоенергийни нужди.

От друга страна, прехранването или осигуряването на храна с твърде високо съдържание на калории без достатъчно упражнения може да доведе до наддаване на тегло и други здравословни проблеми.

Следователно адаптирането на кучешката храна, за да съответства на нивото на активност на далматинците, е жизненоважно за поддържането на тяхното здраве и цялостно благосъстояние.

Как влияе кучешката храна на здравето на Далматинеца?

Как влияе кучешката храна на здравето на Далматинеца

Като цяло далматините са здрави кучета, но като всяка порода, те са податливи на няколко здравословни проблеми.

Някои от най-честите здравословни проблеми, с които се сблъскват далматинците, включват следното:

 • Хранителни алергии – Някои съставки в храната им могат да причинят алергии. Хранителните алергии при далматинците могат да се проявят като суха, сърбяща кожа, уши или лапи. Важно е да се отбележи, че може да възникне и хранителна непоносимост. Въпреки това, за разлика от алергиите, хранителните непоносимости не засягат имунната система, но могат да доведат до повръщане или диария.
 • Дегенеративна миелопатия – Това състояние може да доведе до парализа на задните крайници.
 • Глухота – Значителен брой далматинци се раждат глухи с едното или двете уши. Това вродено състояние е свързано с гена, който дава на далматинците тяхната отличителна бяла козина.
 • Епилепсия – Често срещано неврологично разстройство при кучета, епилепсията причинява припадъци.
 • Камъни в бъбреците на кучето – Образуване на камъни в пикочния мехур и бъбреците, което представлява значителен проблем за здравето.
И още..
 • Разширена кардиомиопатия – Състояние на сърцето, при което сърдечният мускул става тънък и слаб, което му пречи да изпомпва кръвта ефективно.
 • Тазобедрена дисплазия – Това включва необичайно развитие на тазобедрената става, което може да доведе до болка, куцота и затруднения в подвижността.
 • Далматински бронзов синдром – Известно още като “Dal crud”, това е състояние на кожата, при което далматинците развиват розово или бронзово оцветяване на козината си.
 • Хипотиреоидизъм – Това е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоиден хормон, което води до различни симптоми и потенциални здравословни усложнения.

Специфични за Далматинците храни, които са препоръчителни

Специфични за Далматинците храни, които са препоръчителни

За да се поддържа здравето им и да се предотвратят някои здравословни проблеми, които могат да възникнат от лошо хранене, от съществено значение е да се осигури на далматинците добре- балансирана и питателна храна и превантивни добавки, когато вашият ветеринарен лекар посъветва.

Ето основните качества, които трябва да търсите в кучешката храна за далматинци, като се имат предвид специфичните здравословни и хранителни изисквания на породата.

 • Избягвайте обичайните алергии – Тъй като далматинците могат да развият алергии или непоносимост към храни, горещо препоръчваме провеждането на тест за алергии.
 • Пробиотици – Далматинците могат да имат чувствителна храносмилателна система. Пробиотиците за кучета поддържат здрава храносмилателна и имунна система. Пробиотиците също помагат за намаляване на възпалителните реакции на вашия далматин към алергени и имунологични атаки.
 • Смилаемост – Кучетата от тази порода могат да бъдат предразположени към храносмилателни проблеми, така че търсете храна за кучета, която е минимално обработена, като прясна храна за кучета или домашно приготвена храна за кучета.
 • Подкрепа за здравето на ставите – Тъй като далматинците са склонни към дегенеративна миелопатия и тазобедрена дисплазия, изберете храна за кучета, която поддържа здравето на ставите.
 • Омега-3 и омега-6 мастни киселини – Те могат да помогнат за поддържането на здравето на кожата и да управляват състояния като далматинския бронзов синдром. Те също така насърчават здравето на сърцето, което може да е от полза за далматинците.
И още..
 • Управление на теглото – Изберете храна за кучета, която помага за управление и поддържане на здравословно тегло.
 • Богати на антиоксиданти – Храните, богати на антиоксиданти, могат да подкрепят имунната система и потенциално да помогнат при справяне със състояния като епилепсия.
 • Състав за здраве на урината – Търсете храна за кучета, която насърчава балансирано pH на урината и съдържат съставки като червени боровинки или други естествени източници за поддържане на здравето на пикочните пътища.
 • Контролирани нива на йод – Тъй като далматинците могат да бъдат предразположени към хипотиреоидизъм, храните с контролирани нива на йод, който е от решаващо значение за функцията на щитовидната жлеза, могат да бъдат от полза.
 • Ограничено съдържание на пурин – Кучетата от тази порода имат уникален метаболизъм, който ги предразполага към образуване на уратни камъни. За да намалите риска, изберете кучешка храна с ниско съдържание на пурин. Избягвайте съставки като месо от органи (напр. черен дроб, бъбреци) и изберете висококачествени протеинови източници с по-ниски нива на пурин.
Други фактори, които трябва да имате предвид при избора на храна за тази порода
 • Избягвайте храна, която съдържа заместители, странични продукти или изкуствени добавки.
 • Уважете предпочитанията на вашето куче.

Важно е да се отбележи, че всеки далматинец има уникални хранителни нужди.

Как да сменим храната за далматинец

Как да сменим храната за далматинец

Ако решите да смените кучешката храна на вашия далматинец с нова кучешка храна, препоръчително е да се придържате към следните препоръки на ветеринарите:

 • Седмица 1: 25% нова храна и 75% стара храна
 • Седмица 2: 50% нова храна и 50% стара храна
 • Седмица 3: 25% нова храна и 75% стара храна
 • Седмица 4: 100% нова храна
Здравни диетични промени при далматинците

Намирането на правилната кучешка храна за вашия далматинец е жизненоважно за осигуряване на цялостното му здраве и благополучие. Стремежът към оптимално хранене може да изглежда предизвикателно, но не забравяйте, че пътят към здравето на вашия далматин започва в купата за храна.

Докато разглеждате страницата на Кучеландия с храна за домашни любимци, вие вече сте въоръжени със знанията от това ръководство, и сте подготвени да направите най-добрия избор за вашия петнист приятел.

Ако вашето далматинче страда от здравословни проблеми, свързани с лошо хранене. Не позволявайте на финансовите проблеми да ви попречат да осигурите най-добрата грижа за вашия домашен любимец. Помислете за най-добрата застраховка за домашни любимци, за да сте подготвени.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма