+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Френска Болонка

Показване на 1–12 от 54 резултата

Френска болонка

Френска болонка

Бишон фризе или още познат като Френска болонка, е малко куче, което е игрив и привързан член на семейството.

Представителите на тази порода кучета са добри с деца и приятелски настроени към други кучета. Бишоните са любопитни и се радват да срещат нови приятели.

Въпреки голямата си световна известност, фреската болонка е висока малко под 30см и тежи средно 5-8 килограма.

Бишоните се радват на дълъг живот (обикновено 14-15 години) и тъй като се считат за „хипоалергенни“ кучета, са популярни домашни любимци за хора с кучешки алергии.

Грижа за френска болонка

Френската болонка обича да играе, да бъде заедно със семейството си и да играе още малко. Те обичат да играят с любимите си играчки, а когато не се забавляват, са доволни да се излежават със семейството си на дивана.

Поради малкия си ръст бишоните са добри апартаментни кучета. Те са склонни да лаят, когато  чуят непознати звуци, но лесно се обучават, защото са много нетърпеливи да угодят на стопаните си. Те дори могат да бъдат обучени да правят специални трикове, като танци например.

Най-чести здравни проблеми на френска болонка

Бишоните са известни с дългия си живот от 14 години, но могат да имат няколко често срещани здравословни проблеми. Бишон фризе е свръхпредразположена порода за захарен диабет и проблеми с очите, като дистрофия на роговицата и катаракта.

Захарен диабет при френските болонки

Диабетът е заболяване на панкреаса, което води до неуспех в регулирането на кръвната захар. Това причинява висока кръвна захар, която изисква ежедневно прилагане на инсулинови инжекции. Честите симптоми на диабета са:

  • Повишена жажда,
  • Повишено уриниране,
  • Отслабване,
  • Повишен апетит.

Ако забележите някой от тези симптоми във вашата френска болонка, заведете кучето си на ветеринар за физически преглед, подробен кръвен тест и изследване на урината.

Дистрофия на роговицата при бишон фризе

Предполага се, че дистрофията на роговицата е наследена и може да възникне, когато кучето ви е само на 2 години. Това заболяване се характеризира с непрозрачна област, която се развива в центъра на роговицата (най-външната чиста повърхност на окото).

Ако лезията стане обширна, тя може да повлияе на зрението на бишона.

Дистрофията на роговицата обикновено не причинява болка и не изисква лечение, освен ако не е напреднала и не води до язва на роговицата. В тези случаи бишоните могат да бъдат насочени към очен специалист.

Катаракта при френски болонки

Катарактата, която вероятно е наследствена при френските болонки, е когато очните лещи се втвърдят. Скоростта на напредване варира, но катаракта може да започне да се развива, когато кученцата бишон фризе са само на 6 месеца. Катарактата засяга зрението, но може да се лекува с операция.

Камъни в пикочния мехур при бишоните

Уролитиазата, известна като камъни в пикочния мехур, възниква, когато в пикочния мехур се образуват камъни от калциев оксалат, цистин, струвит или калциев фосфат. Това може да бъде наследствено, вторично заболяване на инфекции на пикочните пътища или свързано с диета.

Симптомите на камъни в пикочния мехур могат да включват кървава урина, неприятна миризма на урина или напрежение при уриниране. Камъните в пикочния мехур могат да бъдат отстранени хирургически или разтворени чрез специална диета, предписана от ветеринарен лекар.

Заболяване на зъбите

Както при всички малки кучета, и френската болонка може да развие зъбно заболяване. Превенцията е най-доброто оръжие срещу зъбните заболявания – препоръчва се бишоните да бъдат прегледани и почистени от ветеринарен лекар веднъж годишно, за да се предотврати инфекция и загуба на зъби.

Миенето на зъбите на вашето куче у дома също ще помогне.

С какво да храним бишон фризе

Бишоните се справят добре с висококачествена храна от petstation.bg. Ако развият камъни в пикочния мехур, вашият ветеринарен лекар вероятно ще препоръча диета с рецепта за лечение на камъните или предотвратяване на образуването им.

Колко трябва да храните бишон фризе?

Следвайте стриктно препоръките за хранене на производителя на кучешка храна, така че да давате правилните порции на вашата френска болонка. Обсъдете хранителните нужди на вашия бишон с вашия ветеринарен лекар, ако теглото на вашия бишон стане необичайно или тревожно.

Как да храним френска болонка?

Френската болонка е активна и не е предразположена към затлъстяване, така че тези малки кученца могат да бъдат хранени свободно или да се хранят на няколко малки хранения през деня. Въпреки всичко, хранителните навици винаги трябва да се обсъждат с вашия ветеринарен лекар.

Хранителни съвети за бишон фризе

Тъй като бишоните може да са предразположени към зъбни заболявания, храненето им с храна, предназначена за почистване на зъбите, е полезно. Диета или лакомства, които ще намерите в Кучеландия ще ви помогнат да поддържате зъбите на вашия бишон здрави между прегледите и почистването на зъбите.

Съвети за обучение и поведение на френска болонка

Съвети за обучение на френска болонка

Личност и темперамент на френската болонка

Бишон Фриз е високоенергийно куче, но също така е много адаптивно към заобикалящата го среда. Бишоните са добри с малки деца и тъй като са много социални с хора и други домашни любимци, бишоните се вписват отлично в повечето семейства.

Поведение на френска болонка

Въпреки че са малки, френските болонки могат да се опитат да „защитят“ своето пространство и семейство, така че ще лаят на всичко, когато са нащрек.

Но тъй като бишоните са толкова социални и умни, те бързо се затоплят към нови хора и животни. У дома френските болонки са нежни, игриви и любящи кучета.

Обучение на френска болонка

Френските болонки са много податливи на обучение. Те са нетърпеливи да угодят на своите хора и могат да научат различни трикове, бързо.

Обучението на гърне и прости команди като „седни“ и „остани“ обикновено се усвояват бързо поради тяхната интелигентност.

Забавни дейности за бишон фриз
  • Теглене на въже,
  • Извличане,
  • Излежаване в скута на стопанина.
Ръководство за подстригване на френска болонка

Ръководство за подстригване на френска болонка

Бишон фриз има дълга двойна козина от къдрави бели косми. Те са минимални и могат да бъдат страхотни домашни любимци за някои хора, които изпитват алергии към кучета.

Но тъй като няма такова нещо като 100% хипоалергенно куче, прекарайте известно време с породата, преди да доведете кученце бишон фриз вкъщи, за да можете да видите как реагират вашите алергии.

Грижа за кожата на френска болонка

Бишоните трябва да се къпят поне веднъж месечно. Качественият шампоан и балсам за кучета ще помогнат на козината на вашия бишон да остане мека и бяла. Въпреки това трябва да се избягва прекомерното къпане, за да се предотврати изсушаване на кожата и козината.

Грижа за козината на френска болонка

В идеалния случай френската болонка трябва да се четка всеки ден, за да се предотврати сплъстяване. Вероятно ще са необходими посещения при фризьор, всеки месец, за да ги поддържате спретнати и подстригани.

Както при всички кучета, се препоръчва да поддържате ноктите им подрязани, това им помага да запазят равновесие и стабилност на пода, докато се придвижват.

Грижа за очите

Тъй като бишоните са предразположени към очни заболявания като дистрофия на роговицата и катаракта, вашият ветеринар трябва да извършва задълбочен физически преглед всяка година. Всяко прекомерно сълзене, кривогледство или увреждане на зрението трябва незабавно да се обсъди с вашия ветеринарен лекар.

Грижа за ушите на френските болонки

Бишон фризе трябва да почиства ушите си веднъж месечно. Това може да бъде направено от вашия грумър или у дома с помощта на почистващ препарат за уши без рецепта.

Понякога бишоните могат да имат прекалено много косми в ушите, което може да ги предразположи към ушни инфекции.

Ако вашето кученце се чеше прекалено много по ушите си или ако ушите му миришат или болят, заведете вашия бишон на ветеринарен лекар за преглед.

Съображения за стопани на домашни любимци

Френската болонка е страхотен семеен домашен любимец и е много подходяща за семейства с по-малки деца. Те ще се справят добре в апартаменти поради малкия си ръст и могат да изразходват по-голямата част от енергията си с малко време за игра в хола.

Въпреки че могат да лаят на странни звуци, те не се считат за прекалено лаещи. Те са много социални кучета и непознатите бързо стават приятели на бишон фризе.

Но те изискват висока поддръжка, когато става въпрос за подстригване. Бишоните наистина изискват ежедневно разресване и ежемесечни бани, за да предпазят козината си от сплъстяване.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма