+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Шиба ину

Показване на 1–12 от 35 резултата

Японски ловци в пухкава обвивка – куче Шиба ину

Шиба Ину

Шиба ину е древна порода кучета, произхождаща от Япония. В миналото са отглеждани за лов на птици, дребен дивеч и понякога дори диви свине. Днес е по-скоро ще откриете кучетата Шиба ину легнали на дивана, отколкото да тичат след плячка.

Това японско куче има заострена муцуна и изправени уши, което ги прави да изглеждат почти като лисица. Шиба ину са малки и компактни кучета, обикновено тежащи между 7.5 и 10.5 килограма.

Те имат двойна козина, което означава, че разполагат с мек подкосъм и твърда външна козина от предпазни косми, които могат да бъдат дълги до 5см. Опашката им е навита, с гъста козина и се държи изправена над тялото.

Някои често срещани цветове на породата включват червено, кремаво, черно, тен и сусам.

 1. Грижа за куче Шиба ину.

Шиба ину може да бъде много дружелюбно куче, но също така може да бъде независимо и упорито. Това означава, че са доста вокални, особено ако се чувстват стресирани или тревожни. Всеки, който има такова куче за член на семейството си, може да ви разкаже за „писъка на шиба“.

Шиба ину са високоенергийни и много интелигентни, така че изискват много умствена стимулация и упражнения. Тяхната висока енергия и бдителност също означават, че те могат да бъдат предразположени към безпокойство и нежелано поведение. Кучетата от тази японска порода са смели и пламенни.

Тази комбинация, съчетана с независимото им поведение, означава, че те могат да се справят най-добре с опитни стопани на домашни любимци. Ще трябва да имате търпение, да сте последователни и да използвате положително подсилване, за да обучите малко кученце Шиба ину.

Двойната козина на породата означава, че те линят доста и се нуждаят от редовно подстригване, за да поддържат здрава козина.

 1. Здравни проблеми при Шиба ину.

И тази порода кучета като цяло са много зрави със средна продължителност на живота  между 13–16 години. Но, както при всички кучета, има няколко здравословни проблеми, за които трябва да внимавате.

 • Алергии – Те могат да бъдат предразположени към алергии от околната среда, което може да доведе до повтарящи се кожни и/или ушни инфекции. Редовното къпане и почистване на ушите може да помогне за контролиране и предотвратяване на някои кожни и ушни инфекции. Има и лекарства, които помагат за контролиране на алергиите, които могат да бъдат предписани от вашия ветеринарен лекар.
 • Луксация на патела – Кучетата Шиба ину са предразположени към развитие на луксация на пателата. Това е състояние, при което коленните капачки са нестабилни и се изместват от нормалното си положение. Луксацията на пателата може да причини болка, накуцване и в крайна сметка артрит при някои кучета, докато други кучета са асимптоматични. Състоянието може да бъде диагностицирано от ветеринарен лекар с физически преглед. Лечението обикновено включва противовъзпалителни лекарства, загуба на тегло и ограничения на упражненията. При тежки случаи е необходима операция.
 • Заболяване на зъбите – Подобно на много други малки породи кучета, Шиба ину е предразположен към развитие на гингивит и пародонтално заболяване или заболяване на венците. Това се причинява от бактерии, които увреждат венците, костите и други поддържащи структури на зъбите. За да предотвратите зъбни заболявания, е важно да миете зъбите на вашето куче всеки ден с подходяща за кучета паста за зъби. Най-добре е да започнете да миете зъбите, когато е кученце, за да свикне с това. Също така е важно зъбите им да се преглеждат от вашия ветеринарен лекар веднъж годишно и да се почистват професионално, когато е необходимо.
 • Безпокойство – Да, кучетата Шиба ину могат да изпитват безпокойство. Това може да се прояви като крачене, лай или хленчене, както и разрушително поведение. Ранен признак на безпокойство е просто повишена бдителност, при която вашето куче не може да се успокои. Постоянно се оглежда, ослушава се и просто не изглежда отпуснато. Често срещани причини за безпокойство могат да бъдат раздяла със семейството на кучето, нови хора или домашни любимци, отиване на ново място и силни или нови шумове. Идентифицирането на тригерите на вашето куче може да ви помогне да ги избегнете, ако е възможно. Адекватните упражнения и умствена стимулация чрез разходки, тренировъчни упражнения и игра могат да помогнат за умората на мозъка и тялото на вашето куче. Така то ще се чувства спокойно и ще намали стреса, значително. За интелигентни кучета като Шиба ину играчките пъзел също могат да помогнат. Има феромонови дифузори и успокояващи лакомства, които можете да закупите от Petstation.bg, за да помогнете на вашето тревожно куче да се отпусне. Някои кучета се нуждаят от лекарства за тревожност и специфични режими на обучение за промяна на поведението. Такива продукти могат да бъдат предписани от вашия ветеринарен лекар. Ако се притеснявате, че вашето куче има тревожност, говорете с вашия ветеринарен лекар, за да му помогнете да формулира план и да му помогнете най-добре.

С какво да храним Шиба ину

кучешка храна за Шиба Ину

Идеалната храна за Шиба ину ще е богата на глюкозамин за поддържане на ставите, както и с повишени мастни киселини за поддържане на кожата. Говорете с вашия ветеринарен лекар, за да разберете коя храна ще отговаря най-добре на нуждите на вашето кученце.

Как да храним Шиба ину

Шиба ину може да се храни със суха или консервирана храна за кучета. В идеалния случай възрастните кучета трябва да се хранят два пъти дневно. Кученцата шиба ину трябва да се хранят по-често, например по три или четири пъти всеки ден.

Тези кучета могат да бъдат склонни да крадат храна. Ако имате няколко кучета удома, уверете се, че вашият шиба няма право да яде повече от тяхната порция. Електронните хранилки за кучета,като тези, които използват микрочипа на вашия домашен любимец, могат да бъдат полезни. Така се гарантира, че всяко куче има достъп само до собствените си гранули.

Внимавайте с прехранването, тъй като това може да доведе до затлъстяване и редица други здравословни проблеми.

 1. С какво трябва да храните Шиба ину?

Опаковката на кучешка храна ще включва таблица с подробности колко трябва да храните кучето въз основа на идеалното му тегло. Няма специално изискване за храна за Шиба ину, но най-важното е да съобразите етапа от живота и теглото му.

Добри марки храна за Шиба ину са Royal Canin, Purina, N&D, Gemon и Hill’s. За най-добри насоки говорете с вашия ветеринарен лекар. Той ще състави план за хранене въз основа на текущото тегло, здравната история и начина на живот на вашето куче.

 • Хранителни съвети за Шиба ину – Те са податливи на артрит, особено ако имат луксация на пателата. Качествена добавка за стави, съдържаща глюкозамин, ще помогне да се забави развитието или прогресията на ставните проблеми. Също така може да е полезно да дадете добавка с мастни киселини, като рибено масло, за да помогнете за здравето на кожата и козината.
 1. Какви кучета са Шиба ину?

Те са високоенергийни и много интелигентни кучета, които се нуждаят от умствена стимулация, защото лесно могат да се отегчат. Пъзелите и игрите са чудесна възможност да забавлявате кученце Шиба ину.

Като активни и любопитни кучета, те се нуждаят от ежедневни ароматни разходки, които им позволяват време да подушат и изследват. Те също така се радват на игри с играчки и хранителни пъзели.

Въпреки че шиба инутата може да бъдан много мързеливи и да се наслаждава просто на прекарването на времето със семейството си, добре е да ги насърчавате да играят.

Обикновено са много приятелски настроени с хора, които познават, но някои могат да бъдат сдържани с непознати, особено ако не са били правилно социализирани като кученца.

 • Поведение на Шиба ину

Те са будни, активни и понякога тревожни кучета. Адекватните упражнения и умствената стимулация могат да помогнат за справяне с тревожността им. Както вече споменахме няколко пъти, използването на хранителни пъзели или играчки, пълни с храна, може да осигури добра умствена стимулация. Това май е важно, нали?

Шиба ину често стават много вокални, когато са разочаровани или разстроени. Издават висока вокализация, обикновено наричана „писък на Шиба“. Поради това шиба инутата може да не са най-подходящите за апартаменти или домове с общи стени, тъй като техните писъци могат да дразнят съседите.

Поради тяхната тревожност, Шиба ину може да не е подходящ за семейства с много малки деца. Но по-големите деца, които знаят как да взаимодействат с домашни любимци, могат да се разберат отлично.

Обучение на Шиба ину

 1. Обучение на Шиба ину.

Тези японски кучета са много интелигентни, което може да ги накара да възприемат лесно сигналите за обучение. Въпреки това те са независимо мислещи и мнителни. Ако не се интересуват от това, което искате от тях, може да не последват сигналите ви или да крещят, за да сигнализират за разочарованието си.

Отделянето на време и социализирането на вашето шиба ину, за да се адаптира към нови усещания и преживявания, ще му помогне да се отпусне и да се научи.

Забавни дейности за Шиба ину:

 • Разходки за душене наоколо;
 • Игри с надушване на конкретни аромати;
 • Дърпане на въже;
 • Хранителни пъзели и играчки.
 1. Грижа за Шиба ину.

Тази порода кучета има сравнително стандартни и общи изисквания за подстригване, като редовно къпане и четкане. Но шиба инутата линят, така че бъдете готови да се справите с малко кучешка козина.

 • Грижа за кожатаНяма специални изисквания за грижа за кожата за породата им. Както обикновено, свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако забележите промени в кожата на вашето куче, като зачервяване или лющене.
 • Грижа за козината – Шиба ину имат гъста двойна козина, която отделя умерено количество косми. Рутинното подстригване може да помогне за справяне с проливането. Имайте предвид, че веднъж или два пъти в годината вашите шиба ину ще преминат през период на линеене, при който губят голямо количество от козината си. Професионален фризьор може да помогне за справяне с летящата козина през тези времена.
 • Грижа за очите – Няма нещо специално освен да следите за косми влизащи в очите и странна секреция. Говорете с вашия ветеринарен лекар, ако забележите някакви промени в очите или зрението на вашето куче.
 • Грижа за ушите – Ако вашето Шиба ину се бори с алергии, седмичното почистване на ушите може да помогне за предотвратяване на възпаление. За тези почиствания можете да използвате специален почистващ препарат за уши, безопасен за кучета. Друг вариант, е просто мокра хартиена кърпа, за да избършете всякакви остатъци по ушите. Не забравяйте да подсушите ушите след почистване, защото влагата позволява натрупването на бактерии, което може да доведе до инфекция.

Кучетата Шиба ину са бдителни, интелигентни и любопитни. Те обичат умствено стимулиращи дейности и игри, които им позволяват да използват всичките си сетива. Те са доста активни, така че редовните упражнения са важни.

Въпреки това, тази порода е склонна към безпокойство и може да бъде много мнителна. Когато шиба ину се чувстват стресирани или разочаровани, те обикновено стават много вокални – издават „писък на шиба“.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма