+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Бордър коли

Показване на 1–12 от 52 резултата

Бордър коли – пастирско куче с невероятно чувство за отговорност

Бордър коли

Бордър коли са високоенергийна порода кучета, които обикновено се използват като овчарски кучета. Те са пъргави, подвижни и напълно пригодени за бързи и резки движения. Бордър колито има средно дълга, двойна, вълниста козина. Средното му тегло варира между 13.5кг-25кг и с нормална височина между 45см-56см.

 1. Грижа за куче Бордър коли.

Бордър коли са прекрасни домашни любимци за активни хора и семейства. Те имат смел характер и обичат да бъдат игриви с децата. Бордър колитата са добри съотборници за фризби, туризъм и аджилити упражнения.

Тези кучета обичат да имат работа, така че ако не им предоставите нещо продуктивно за вършене, те може да се обърнат към по-разрушителни форми на забавление.

Докато бордър колитата обикновено са доста здрави, все пак могат да имат генетична предразположеност към дисплазия на тазобедрената става.

Когато купувате бордър коли от развъдчик, трябва да поискате история, за да видите дали родителите на кученцето са били изследвани за дисплазия на тазобедрената става. Като цяло, генетичното изследване на бордър коли е важно при избора на ново кученце, поради предразположеността им към генетични заболявания.

 1. Здравни проблеми на Бордър коли.

Здравни проблеми на Бордър коли

Както вече стана дума, те са издръжливи кучета, но могат да бъдат генетично предразположени към някои здравословни проблеми.

 • Дисплазия на тазобедрената става

Най-често срещаният медицински проблем при Бордър коли е дисплазия на тазобедрената става. Това заболяване възниква, когато топката на тазобедрената става не пасва правилно в гнездото си. Това води до постоянно триене на двете кости една в друга, което води до възпаление и болка за кучето. С течение на времето възпалението води до артрит.

Дисплазията на тазобедрената става може да бъде открита рано, с пълен ортопедичен преглед и рентгенография на тазобедрената става под седация. Ако бъде открита достатъчно рано, дисплазията на тазобедрената става може да бъде коригирана с хирургическа интервенция. Интервециите варират от прости хирургични процедури до пълна смяна на тазобедрената става, ако е необходимо.

За леки случаи на това често срещано заболяване при кучетата, вашият ветеринарен лекар може да препоръча лекарства и добавки за стави. Това ще помогне за оптимизиране на мобилността и облекчаване на дискомфорта на кучето ви.

 • Епилепсия

Бордър колитата могат да бъдат по-податливи на епилепсия – дискомфорт с припадъци. Това обикновено започва около 2-5 годишна възраст и понякога ще изисква лекарства против припадъци, за да помогне за контролиране на състоянието. Няма известно обяснение защо някои кучета страдат от епилепсия, но бордър колито, сравнено с много други породи, е по-предразположено към това състояние.

 • Аномалия на очите

Друго често заболяване при Бордър коли, е генетично заболяване на очите, познато като „Аномалия на очите на Коли“. Очната аномалия на коли може да причини малформации на очите, което може да доведе до дефекти в зрението или слепота. Заболяването на очите присъства от раждането и обикновено се открива на 5-6 седмична възраст.

Съществува генетично изследване за този дефект, но очната аномалия на коли има много малко възможности за лечение. Следователно намирането на отговорни развъдчици, е важно.

 • Мутация на множествена лекарствена резистентност (MDR1)

Някои овчарски породи кучета, включително Бордър коли, могат да имат мутация в ген, известен като MDR1 (мутация на резистентност към множество лекарства). Аномалия в гена от раждането може да направи засегнатите бордър колита по-чувствителни към лекарства използвани често във ветеринарната медицина.

Такива са например някои лекарства или превантивни препарати срещу бълхи и кърлежи. Тази мутация може лесно да бъде тествана от вашия ветеринарен лекар с прост кръвен тест. След това ветеринаря ще може да препоръча безопасни продукти и лекарства за употреба.

 • Синдром на уловени неутрофили (TNS)

Синдромът на уловените неутрофили (TNS) е генетичен здравен проблем, който компрометира имунната система. Това води до хронична инфекция при засегнатите кучета. TNS се причинява от генна мутация, която се среща само при бордър коли. Синдромът се проявява при раждането и кучетата, които имат TNS, обикновено ще бъдат по-малки от своите братя и сестри. Това е така, защото заболяването се изразява чрез забавяне на развитието на кучето.

TNS не е лечимо и се счита за фатално. Засегнатите кучета обикновено живеят само няколко месеца. Съществуват обаче лекарства и възможности за лечение, които помагат да се управлява качеството на живот и да се удължи продължителността на живота. Налице е генетично изследване, което да помогне за откриване на TNS, така че развъдчиците да могат да гарантират, че не развъждат кучета, които носят гена.

 • Невронна цероидна липофусциноза (CL)

Невронната цероидна липофусциноза се причинява от друга генетична мутация, която води до неврологични симптоми като гърчове, промени в личността и слепота. Симптомите обикновено се появяват на възраст между 15-20 месеца и водят до драстично намаляване на продължителността на живота. Генетичните тестове могат да бъдат извършени от развъдчици, за да се уверят, че не отглеждат бордър коли с този дефект.

 1. Храна за Бордър коли.

Храна за Бордър коли

Всяко Бордър коли трябва да се храни с висококачествена храна за кучета, която има повишено съдържание на протеини, за да поддържа високата им активност и мускули. Кучешка храна с високо съдържание на омега-3 мастни киселини ще помогне за запазване на козината им блестяща и ставите им здрави.

С подбраните марки и специфични серии кучешка храна за Бордър коли в Petstation.bg, винаги ще правите добър избор. Също така е важно да храните вашето бордър коли с храна, подходяща за етапа от живота.

Висококачествена храна за кученца може да се храни до 12-18 месечна възраст. След това преминете към храна за възрастни кучета.

 • Как да храним Бордър коли?

Тъй като бордър колитата са супер активни, затлъстяването е рядкост при тази порода. Храната може да се дава два пъти на ден или да сипете наведнъж количеството за цял ден. Обикновено може да се разчита, че тази порода кучета няма да преяждат.

 • Колко да храните Бордър коли?

Следвайте инструкциите на производителя и съветите на вашия ветеринарен лекар за това с какво количество да храните вашето бордър коли. Ваша отговорност като стопани, е да помогнете на кучето ви да поддържа здравословно тегло. Всяка храна има различна калорична стойност, така че няма универсално количество за хранене за бордър коли.

Ако промените марката или вкуса, не приемайте, че трябва да давате на вашия домашен любимец същото количество храна в купата му. Следвайте ръководството за хранене, препоръчано от производителя, и се консултирайте с вашия ветеринар, за да потвърдите правилното количество за хранене за новата храна.

 • Хранителни съвети за Бордър коли.

Кучетата Бордър коли се повлияват много добре от добавки за кожа и стави. Това ще помогне за поддържането на здравето на хрущяла им по време на многото им дейности и ще поддържа хубава и лъскава козина.

 1. Личност и темперамент на Бордър коли.

Тези кучета просто имат много енергия. Те са пастирска порода и трябва да имат работа за вършене. Друга позитивна черта на Бордър коли е, че са много умни. Следователно те изискват много умствена стимулация.

Интересно е, че тези кучета наглеждат другите домашни любимци в домакинството и дори деца, сякаш са изведени на паша. Тоест, те имат силно чувство за отговорност което се проявява постоянно. В тази врвъзка обучението, социализацията и последователната умствена стимулация са от съществено значение за бордър коли.

Самата стимулация може да дойде от прости игри, но бордър колитата се радват и на по-строги дейности като ловкост, флайбол или състезание по събиране на стадо.

 • Поведение на Бордър коли – Те могат да се страхуват от непознати и да защитават членовете на семейството си. От тук социализирането с други кучета и хора в различни ситуации ще бъде от първостепенно значение, за да им помогнете да се развият в здрави, добре аклиматизирани възрастни кучета. Без подходящо обучение или постоянна умствена стимулация, бордър колитата могат да развият поведенчески проблеми като постоянно пастирстване на стадо или хапане по петите на деца или възрастни. Също така не са редки случаите на придобиване на разрушителни навици като дъвчене на предмити или копаене. Бордър колито може да лае прекомерно, когато е отегчено или разочаровано, така че бъдете готови винаги да имате готова подходяща дейност за тях.
 • Обучение на Бордър коли – Инстинктите, високият интелект и високото енергийно ниво на тези кучте правят обучението им забавно занимание. Основните команди ще бъдат лесни и бордър колитата абсолютно ще процъфтяват при напреднало обучение. Те са създадени за дейности с голямо въздействие и лесно се хващат на игри като фризби и донасяне. Ще трябва да започнете обучението им възможно най-скоро, защото са склонни към неприятни дейности без подходяща умствена стимулация. Пренасочването на естествените им инстинкти също ще бъде важно, така че да не ловят малки деца или други домашни любимци все едно са на полето.

Забавни дейности за бордър коли:

 • Основно и напреднало обучение по послушание;
 • Пастирска работа;
 • Флайбол;
 • Ловкост;
 • Фризби;
 • Извличане.
 1. Грижи за Бордър коли.

необходими грижи за Бордър коли

Нуждите от подстригване на бордър коли са средни и не изискват специални съображения. Поради високото си ниво на активност, кучетата се нуждаят от по-малко подрязване на ноктите на краката, отколкото повечето други породи.

Благодарение на козината си с двоен косъм, повечето бордър колита имат защитена, здрава кожа и не се нуждаят от специални процедури за грижа за кожата. Въпреки това, ако забележите прекомерно драскане или облизване, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, за да се уверите, че кожата им е здрава.

 • Грижа за козината – Бордър колитата имат средно дълга козина с двоен косъм. Те линят, но не прекомерно. Нуждаят се от редовно къпане и четкане, за да поддържат козината си чиста и без матове, но това лесно може да се направи у дома.
 • Грижа за очите – Обикновено имат минимални нужди от грижи за очите, така че ако забележите изпускане, възпаление или наранявания, обадете се на вашия ветеринарен лекар, за да ги прегледа.
 • Грижа за ушите – Като цяло е добър навик редовно да проверявате ушите на вашето бордър коли. Това ще ви помогне да уловите и управлявате натрупването на восък или отломки, които могат да се натрупат при техните дейности на открито. Всяко натрупване може да се управлява с обикновено почистване на ушите, но ако забележите възпаление, клатене на главата или ръфане на ушите им, обадете се на вашия ветеринарен лекар.

Когато се решите да вземете Бордър коли като домашен любимец, имайте предвид, че това е работеща и активна порода куче. То се нуждае от много умствена стимулация или бързо ще стане разрушително.

Също така се уверете, че избраното от вас бордър коли е преминало генетично изследване, тъй като тази порода е по-предразположена към наследствени проблеми в сравнение с другите породи кучета.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма