+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Бернски зененхунд

Показване на 1–12 от 13 резултата

Бернски Зененхунд – добър по душа и безрезервно верен

Бернският Зененхунд, е нежен гигант от швейцарските Алпи, който веднага се разпознава по отличителната си трицветна козина в черно, бяло и ръждиво. Тези големи кучета, тежащи между 30кг и 55кг, са известни със своя спокоен и привързан характер, което им печели репутацията на предани семейни другари. Бернските планински кучета са интелигентни и сравнително лесни за обучение, което ги прави много подходящи за активни семейства с деца.

Тъй като произхождат от кантон Берн, в швейцарските Алпи, те често се наричат „Бернери“. Първо са били отглеждани, за да теглят шейни, да пасат добитък и да защитават семействата си от хищници. Днес тези предани гиганти служат като работни кучета, терапевтични кучета или служебни кучета, но също така стават все по-популярни като семейни домашни любимци. Поради лошите практики на развъждане тези кучета имат по-кратък живот и са известни с това, че наследяват безброй здравословни проблеми. Благодарение на всеотдайните усилия на защитниците на породата, продължителността на живота на Бернското планинско куче се е увеличила с няколко години. Все пак си струва да се отбележи, че те са изправени пред най-висок риск от кучешки рак в сравнение с другите породи кучета.

Бернски зененхунд

Бернски зененхунд

Когато обмисляте да вземете Бернски зененхуд, препоръчително е да дадете приоритет на осиновяването от спасителни организации или приюти, за да осигурите любящ дом на куче в нужда. Въпреки това, ако решите да закупите кученце Бернски зененхунд, важно е да изберете реномиран развъдчик. Проведете задълбочено проучване, за да сте сигурни, че развъдчикът следва етичните практики и дава приоритет на благосъстоянието на своите кучета. Уважаемите развъдчици на Бернски планински кучета дават приоритет на здравето и темперамента на своите кучета. Провеждат необходимите здравни прегледи и осигуряват благоприятна среда за кученцата си. Този активен подход гарантира, че ще доведете у дома здраво и щастливо кученце, като същевременно обезсърчава неетичните практики за отглеждане.

 Факти за бернския зененхунд:

 • Произход: Бернските зененхунди произхождат от швейцарските Алпи, където са теглили шейни и малки колички, пасли едър рогат добитък и охранявали имущество.
 • Размер: Бернерите са едра, мускулеста порода, така че изискват много пространство и няма да се чувстват добре в малга гарсониера например.
 • Продължителност на живота – 8-10 години.
 • Козина: Гъста, двойна козина, която изисква редовно четкане и подстригване. Два пъти годишно линят обилно.
 • Темперамент: Приятелски, нежен и лоялен. Те са добри с деца и други домашни любимци.
 • Нужди от упражнения: Бернските планински кучета са активни и се нуждаят от поне 30 минути упражнения на ден. Обичат да се разхождат, да играят донасяне и да се разхождат.
 • Обучение: Интелигентни кучета и лесно се обучават. Те са нетърпеливи да угодят и реагират добре на положително подкрепяне.
 • Здраве:Бернерите са склонни към някои здравословни проблеми, като дисплазия на тазобедрената става, дисплазия на лакътя и подуване на корема. Важно е вашият бернер редовно да се преглежда от ветеринарен лекар, за да се открият здравословни проблеми навреме. За съжаление, тази любима порода е с по- краткия си живот.
 • Те са част от групата „Sennenhund“ или породите швейцарски планински кучета. Другите са голямо швейцарско планинско куче, апенцелерско планинско куче и ентлебухерско планинско куче.

Какво знаем за бернския зененхунд?

Бернското планинско куче, нежно наричано бернер (и известно като бернски зененхунд в швейцарската си родина), е незабавно разпознаваемо с крещящата си трицветна козина и белия „швейцарски кръст“ на гърдите. Под тази красива козина има здраво куче, подходящо за тежка работа. Тези красиви, нежни кучета традиционно се използват в Швейцария като пастири и впрегатни кучета.

Освен че е поразително красив, бернският зененхунд има прекрасен темперамент. Те са известни с това, че са лоялни, привързани, нетърпеливи да угодят и интелигентни. Лесно се обучават, ако им дадете време да анализират какво искате да направят. Общо взето те имат щастливо отношение към живота.

Те се справят добре с деца от всички възрасти и с възрастни хора, но не са добър избор за хора, които живеят в апартаменти или нямат голям ограден двор, в който да играят. Бернерите трябва да живеят със семейството си, вместо да бъдат оставяни сами на открито. Те са най-щастливи, когато могат да участват във всички семейни дейности.

Обучение

Тъй като те са били отгледани да бъдат работни кучета, всеки бернски зененхунд обича да учи и може лесно да бъде обучен. Тъй като те са много големи, обикновено около 55кг, когато са зрели, се препоръчва ранно обучение за послушание и социализация. Бъдещите собственици трябва да знаят, че кучетата от тази порода узряват бавно, както физически, така и психически. Освен това е известно, че бернерът има „мека“ личност, тоест, техните чувства са лесно нараними и не реагират добре на груби корекции. Въпреки тяхната красота и отличен темперамент или пък може би точно поради тези качества, Бернерите често имат кратък живот.

Породата има малък генофонд, което е довело до множество здравословни проблеми свързани с инбридинг. Тъй като повече хора научават за породата, много кучета със здравословни проблеми се отглеждат с малко или никакво отношение към ефекта, който това има върху породата като цяло.

 • Размер на Бернски зененхунд – Мъжките бернски планински кучета са високи средно 63см до 71см при раменете и тежат между 35кг и 55кг Женските са високи между 58см и 66см и тежат от 30кг до 50кг. Всеки индивид от породата ще варира в тези граници и не приемайте, че нещо не е нареда, ако вашето куче не достига оптималните стойности.
 • Характер на Бернски зененхунд – Бернерът е привързано, интелигентно и будно куче. Освен това са нежни, спокойни и толерантни. Те обичат да са със семейството си и процъфтяват, когато са включени в семейни дейности. Големият им размер е една от най-забележителните им черти и разбира се ранното обучение е от съществено значение, за да ги научите как да се държат правилно в къщата и с хората.

Тези кучета узряват бавно и достигат възрастен размер много преди да достигнат умствена зрялост. Бернът защитава семейството, въпреки че обикновено не е агресивен. Те могат да бъдат настрана с непознати и като цяло малко срамежливи, така че излагането на кученцето на голямо разнообразие от хора, животни и ситуации е важно.

Социализацията помага да се гарантира, че вашето кученце бернски зененхунд израства като добре възпитано куче. Записването им в клас на детска градина за кученца е страхотно начало. Редовното канене на посетители и воденето на вашето кученце в оживени паркове и срещи със съседите, също ще помогне за излъскване на социалните им умения.

Акценти на породата Бернски Зененхунд

 • Външен вид – Бернските планински кучета са поразителни на външен вид със своята голяма, здрава конструкция и впечатляваща трицветна козина. Те имат наситена черна основа с ръждиви и бели петна, включително бял пламък на лицето им, ръждясала „маска“ и ръждиви лапи. Тяхната дебела двойна козина осигурява топлина и защита в студен климат.
 • Нежен характер – Бернерите са известни със своята нежна и привързана природа. Те често се наричат „нежни гиганти“ поради големия им размер, съчетан с любезния им нрав. Те са особено търпеливи и добри с децата, което ги прави отлични домашни любимци.
 • Лоялни и защитници – Тези кучета са изключително лоялни към семействата си и имат защитен инстинкт, което ги прави отлични пазачи. Въпреки че обикновено не са агресивни, техният размер и защитна природа могат да възпрат потенциални заплахи.
 • Работно наследство – Първоначално отглеждани като работни кучета в Швейцарските Алпи, Бернските планински кучета имат силна работна етика. Използвани са за теглене на колички и като селскостопански кучета и част от тази работна етика все още остава в тяхната ДНК. Те се радват да получават задачи и да участват в дейности със своите собственици.
 • Здравни съображения – За съжаление, Бернските зененхунди са предразположени към някои здравословни проблеми, включително дисплазия на тазобедрената става и лакътя, някои видове рак и подуване на корема. Бъдещите собственици трябва да са подготвени за потенциални ветеринарни разходи и да инвестират в редовни прегледи и превантивни грижи.
 • Кратък живот – Един от недостатъците на тази порода е сравнително краткият им живот, обикновено вариращ между 7 до 10 години. Това е нещо, което трябва да имате предвид, когато решавате да доведете Бернско планинско куче във вашето семейство.
 1. История на породата Бернски зененхунд.

Една древна порода „Molosser“ се откроява като една от най-универсалните и влиятелни в развитието на различни кучета от типа мастиф и бернерите. Смята се, че четирите породи швейцарски зененхунд (апенцелер зененхунд, ентлебухер зененхунд, голямо швейцарско планинско куче и бернски зененхунд) са се развили като кръстоски между селскостопански кучета от швейцарските Алпи и кучета от типа молос или мастиф. Тях пък римляните донесли със себе си, когато нахлули в Алпите през първи век пр.н.е.

Бернски Зененхунд

Вероятно бернските планински кучета са работили в швейцарски ферми повече от 2000 години, тихо скрити в малки стопанства в Алпите. Там те са теглили колички, придружавали добитъка, стояли на пост и осигурявали на собствениците лоялно дружество. Известно е, че до 1888 г. само 36 процента от населението на Швейцария е работило в селското стопанство и нуждата от силно куче, което може да пасе добитъка и да тегли количка, пълна със стоки, намалявала. През 1899 г. обаче швейцарците започват да сеинтересуват от запазването на местните си породи и основават кучешки клуб, наречен „Берна“. Сред членовет на клуба били развъдчици на различни чистокръвни кучета. През 1902 г. швейцарският кучешки клуб спонсорирал изложба в Ostermundigen, която привлякла вниманието към швейцарските планински породи.

 1. Здраве на Бернски зененхунд.

Бернските планински кучета понякога имат здравословни проблеми поради безотговорно отглеждане. Не всички бернери ще получат някое или всички тези заболявания, но е важно да сте наясно с тях, ако обмисляте тази порода.

Рак
 • Различни форми на рак засягат голям брой бернски зезнхунди и могат да причинят ранна смърт. Симптомите включват необичайно подуване на рана или подутина, рани, които не зарастват, кървене от всеки отвор на тялото и затруднено дишане или елиминиране. Лечението на рака включва химиотерапия, хирургия и лекарства.
Тазобедрена дисплазия
 • Това е наследствено състояние, при което бедрената кост не приляга плътно към тазобедрената става. Някои кучета показват болка и куцане на единия или двата задни крака, но други не показват външни признаци на дискомфорт. Рентгеновият скрининг е най-сигурният начин за диагностициране на проблема. Така или иначе, артритът може да се развие с възрастта на кучето. Кучета с тазобедрена дисплазия не трябва да се развъждат.
Дисплазия на лакътя
 • Подобно на дисплазията на тазобедрената става, това също е дегенеративно заболяване, характерно за кучетата от едри породи. Смята се, че се причинява от необичаен растеж и развитие, което води до деформирана и отслабена става. Заболяването варира по тежест – кучето може просто да развие артрит или да куца. Лечението включва операция, контрол на теглото, медицинско управление и противовъзпалителни лекарства.
Прогресивна атрофия на ретината
 • Това е група от очни заболявания, които включват постепенно влошаване на ретината. В началото на заболяването, засегнатите кучета стават слепи през ноща и губят зрение през деня, когато болестта прогресира. Много засегнати кучета се адаптират добре към своето ограничено или загубено зрение, стига заобикалящата ги среда да остане същата.
Портосистемен шънт
 • Това е вродена аномалия, при която кръвоносните съдове позволяват на кръвта да заобикаля черния дроб. В резултат на това кръвта не се пречиства от черния дроб, както трябва. Симптомите, които обикновено се появяват преди двегодишна възраст, могат да включват, но не се ограничават до невроповеденчески аномалии. Такива са липса на апетит, хипогликемия (ниска кръвна захар), периодични стомашно-чревни проблеми, проблеми с пикочните пътища, непоносимост към лекарства и забавен растеж. Хирургията обикновено е най-добрият вариант.
Болест на фон Вилебранд
 • Среща се както при кучета, така и при хора, това е заболяване на кръвта, което засяга процеса на съсирване. Засегнатото куче ще има симптоми като кървене от носа, кървене от венците, продължително кървене от операция, продължително кървене по време на разгонване или след раждане и понякога кръв в изпражненията. Това заболяване обикновено се диагностицира на възраст между три и пет години и не може да бъде излекувано. Въпреки това може да се управлява с лечения, които включват обгаряне или зашиване на наранявания, кръвопреливане преди операция и избягване на специфични лекарства.
Паностеит
 • Това състояние причинява самоограничаваща се куцота. На около 5 до 12-месечна възраст кучето може да започне да куца първо на единия крак, след това на другия, а накрая куцането ще спре. Обикновено няма дългосрочни ефекти. Може да са необходими почивка и ограничена активност за известно време, ако кучето изпитва болка. Най-доброто нещо, което можете да направите за вашия Бернер, е да го храните с висококачествена кучешка храна, която няма твърде много калций или твърде висок процент протеин, което някои смятат, че може да причини паностеит. Попитайте вашия ветеринарен лекар за неговите препоръки.
Усукване на стомаха
 • Наричано още подуване, това е животозастрашаващо състояние, което може да засегне големи кучета с дълбоки гърди като Бернски зененхунд. Това е особено вярно, ако се хранят с едно голямо хранене на ден, ядат бързо, пият големи количества вода след хранене и тренират енергично след хранене. Подуването е по-често при по-възрастните кучета. Това се случва, когато стомахът се раздуе с газ или въздух и след това се усуква.
Медицинска помощ
 • Кучето не може да се оригне или повърне, за да изхвърли излишния въздух в стомаха и нормалното връщане на кръвта към сърцето е възпрепятствано. Кръвното налягане пада и кучето изпада в шок. Без незабавна медицинска помощ кучето може да умре. Подозирайте подуване, ако кучето ви има раздут корем и отделя прекомерно слюнка и повръща, без да изкарва нищо от себе си. Те също могат да бъдат неспокойни, депресирани, летаргични и слаби, с ускорен сърдечен ритъм. Важно е да заведете кучето си на ветеринар възможно най-скоро, ако видите тези признаци.

 

 1. Грижа за Бернски зененхунд.

Бернерите не са подходящи за живот в апартамент или тесни пространства. Дом с голям, сигурно ограден двор е най-добрият избор. Тъй като бернския зененхунд е работно куче, той има много енергия. В допълнение към играта на двора, те се нуждаят от минимум 30 минути енергични упражнения всеки ден, а само за информация – три пъти по това количество поддържа бернера в отлично състояние.

Козина

Със своята гъста, красива козина, бернския зененхунд е естествено подходящ за студен климат. Обичат да играят в снега. Обратно, с черното му палто и големия размер, те са склонни към топлинен удар. Не им позволявайте да тренират усилено, когато е изключително горещо и ограничете упражненията до рано сутрин или късно вечер, когато е по-хладно. Дръжте ги на хладно през горещините на деня или вътре с вентилатори, климатик или навън на сянка.

Специални грижи

Ако отглеждате кученце Бернски зененхунд. Подобно на много кучета от едри породи, бернерите растат бързо на възраст между четири и седем месеца, което ги прави податливи на костни нарушения и наранявания. Те се справят добре с висококачествена, нискокалорична диета, която ги предпазва от прекалено бърз растеж. Освен това, не позволявайте на кученцето си да тича и да играе върху твърди повърхности (като тротоар), да скача прекалено или да тегли тежки товари, докато не навърши поне две години и ставите им са напълно оформени. Нормалната игра на трева е добра, както и класовете по аджилити.

Хранене на Бернски зененхунд
 • Кучешката храна за Бернския зененхунд трябва да бъде формулирана за едра порода с високи нужди от енергия и упражнения. Трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар или професионален диетолог за съвет с какво да храните вашия бернски зененхунд и правилните размери на порциите. Техните диетични нужди ще се променят, докато растат от кученце до зряла и старша възраст. Спазвайте тези хранителни изисквания.
Цвят на козината и подстригване на Бернско планинско куче

Козината им е великолепна – гъста двойна козина с по-дълга външна козина и вълнест подкосъм. Характерно трицветно, по-голямата част от тялото на бернера е покрито с черна като смоли коса с богата ръжда и ярко бяло. Обикновено има бяла маркировка на гърдите, която прилича на обърнат кръст, бял пламък между очите и бяло на върха на опашката. Красотата обаче има цена и в този случай тя е, че зененхундът е проливен. Линят умерено през цялата година и обилно през пролетта и есента. Разресването няколко пъти седмично помага за намаляване на количеството козина около къщата и поддържа козината чиста и без заплитане. Периодичното къпане на всеки три месеца ще поддържа спретнатия им вид.

 • Мийте зъбите на бернера поне два или три пъти седмично – Правете го, за да премахнете натрупания зъбен камък и бактериите, които се крият в него. Ежедневното четкане е още по-добро, ако искате да предотвратите заболяване на венците и лош дъх.
 • Подстригвайте ноктите веднъж месечно – Ако кучето ви не ги износва естествено, за да предотвратите болезнени сълзи и други проблеми. Ако можете да ги чуете да щракат на пода, те са твърде дълги. Кучешките нокти на краката имат кръвоносни съдове и ако отрежете твърде дълбоко, можете да предизвикате кървене и вашето куче може да не съдейства следващия път, когато види, че нокторезачката излиза. Така че, ако нямате опит в подрязването на кучешки нокти, попитайте ветеринарен лекар или грумър за насоки.
 • Ушите трябва да се проверяват всяка седмица за зачервяване или лоша миризма, което може да означава инфекция

– Когато проверявате ушите на кучето си, избършете ги мокра кърпичка, навлажнена с нежен препарат за почистване на уши с балансирано pH, за да предотвратите инфекции. Да, има такива в bg, просто влезте в категорията за грижа за ушите на кучето. Не поставяйте нищо в ушния канал, а просто почистете външното ухо.

Започнете да привиквате вашия бернски зененхунд да бъде четкан и преглеждан още когато е кученце. Дръжте често лапите им, защото кучетата са докачливи за краката им и гледайте в устата им. Направете подстригването положително изживяване и ще положите основите за лесни ветеринарни прегледи и други манипулации, когато станат възрастни.

Докато се подстригвате, проверете за рани, обриви или признаци на инфекция като зачервяване, чувствителност или възпаление по кожата, в носа, устата, очите и краката. Очите трябва да са чисти, без зачервяване или секрет. Вашият внимателен седмичен преглед ще ви помогне да забележите рано потенциални здравословни проблеми.

Бернският зененхунд  отличен семеен домашен любимец

Обикновено те са нежни и привързани към децата, които са мили и внимателни с животните. Тъй като са толкова големи, те могат по невнимание да блъснат или съборят малките деца.

Както при всяка порода кучета, винаги трябва да учите децата как да се приближават и докосват кучетата. Винаги трябва да наблюдавате всяко взаимодействие между кучета и малки деца, за да предотвратите ухапване или дърпане на уши или опашка от страна на двете страни. Научете детето си никога да не се доближава до куче, докато яде или спи или да се опитва да вземе храната на кучето.

Бернски зененхунд

В заключение

Никое куче, колкото и приятелски настроено да е, не трябва да бъде оставяно без надзор с дете. Бернския зененхунд  се разбира добре с други домашни любимци, въпреки че колкото по-голяма е разликата в размера, толкова повече надзор и обучение са необходими, за да бъдат всички в безопасност.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма