+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Ши Тцу

Показване на 1–12 от 35 резултата

Ши Тцу: Характеристики и грижи за породата кучета

История, съвети за грижа и полезна информация за собствениците на домашни любимци.

Храна за куче

Petstation.bg

Ши Тцу е малко, но здраво куче с буйна, дълга, двойна козина. Бдителното, уверено, игриво и смело поведение на тази порода я прави любима сред ентусиастите на кучета играчки. Ши Тцу е древна порода и има дълга история като куче в скута на благородниците.

Когато са обучени правилно и се грижат за тях, Ши Тцутата могат да бъдат прекрасни другари. Техният малък размер прави тази порода кучета идеална за апартаменти и малки жилищни пространства. Просто бъдете готови за малко пръхтене и хъркане. Ши Тцу се счита за брахицефална порода поради формата на главата си и късото, загладено лице. Като цяло, повечето собственици на породата ще ви кажат, че Ши Тцу е наистина симпатична порода кучета.

Преглед на породата

ГРУПА: Играчка

КОЗИНА: Дълга двойна козина

ЦВЯТ НА КОЗИНАТА: Среща се в почти всеки цвят, най-често в черно, бяло, синьо, златно, черен или комбинации

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА: 10 до 16 години

ТЕМПЕРАМЕНТ: Приятелски, интелигентен, игрив, буден, лоялен, жизнен

ХИПОАЛЕРГЕННО: Да

ПРОИЗХОД: Тибет

храна за Ши Тцу

Характеристики на Ши Тцу

Обичани заради своя очарователен и симпатичен темперамент, Ши Тцу обожават вниманието и ще се нуждаят от много от него, като не обичат нищо повече от това да се мотаят с (и да седят върху) своите стопани. Те се приспособяват бързо към непознати и ще се справят добре в нови домове и семейства.

История на Ши Тцу

Името Ши Тцу произлиза от китайската дума за “лъв” поради външния вид на породата, подобен на лъв. Доказателствата за предците на Ши Тцу могат да бъдат проследени до древните породи, особено в Тибет. ДНК анализът показва, че Ши Цу-то, подобно на Лхаса апсо, е с по-директна връзка с вълка, отколкото много други породи кучета.

Точният произход на Ши Тцу като домашен любимец на китайската кралска къща е неясен, като през последните 1100 години се предлагат различни дати.

Породата става известна като благородното куче на Китай, предимно като кралски домашен любимец на членовете на династията Мин от 14-ти до 17-ти век. Те също са били любимци на императрица T’zu Hsi в края на 1800 г.

Храна за куче Ши тцу

Храненето на куче Ши тцу е важна част от поддържането на неговото здраве и добро самочувствие. Пълноценното и балансирано хранене осигурява необходимите хранителни вещества и поддържа оптималната му телесна кондиция. Възможно е да има индивидуални разлики между кучетата, затова е важно да се консултирате с ветеринарен специалист, за да определите точните нужди на вашето куче. Все пак, ето примерно ръководство за хранене:

 • Възраст и размер – Кучета Ши тцу трябва да бъдат хранени в съответствие с техните нужди в зависимост от възраст, размер и активност. Етикетът на кучешката храна ще ви даде добри насоки за дневната порция храна, която е необходима. Спазвайте указанията на опаковката на храната или препоръките на ветеринаря за точната дневна порция. Разделете дневната порция на два или три приема на ден.
 • Видове храна – Изберете висококачествена суха храна за кучета или консерви, които са специално формулирани за малки породи. Можете също така да предоставите варианти от свежи продукти като месо, зеленчуци и плодове. Обаче се уверете, че не съдържат токсични съставки за кучетата. Имаме отделна статия по тази тема, тача че е добре да се запознаете и с нея.
 • Контрол на теглото – Редовно контролирайте теглото на кучето. Ако има нужда, коригирайте дневната порция, за да поддържате оптимално тегло. Не прекалявайте с лакомствата, тъй като те могат да допринесат за излишно тегло. Винаги осигурявайте достъп до свежа и чиста вода. Водата е важна за хидратацията и общото здраве.
 • Специални нужди на кучето – Ако кучето има специални нужди, като алергии или чувствителен стомах, изберете подходяща храна или се консултирайте с ветеринар.
 • Следете за промени – Внимателно наблюдавайте за промени в поведението, теглото и изпражненията на кучето, които могат да бъдат индикатор за здравословни проблеми.

Не забравяйте, че ветеринарът винаги е най-добрият източник на информация за нуждите на вашето куче.

Какви игри харесват кучетата Ши тцу?

Кучетата от порода Ши тцу са игриви и обичат вниманието на своите собственици. Въпреки техния по-малък размер, те все още имат енергия и любопитство. Ето някои игри и забавления, които често се харесват от Ши тцу:

 • Търсене на лакомства – Скрийте лакомства в стаята или използвайте играчки за скриване. Те обичат да търсят и откриват, като това е и стимулиращо за умственото им развитие.
 • Въже и играчки за дъвчене – Дайте им въжета, топки или играчки за дъвчене. Това не само че ги забавлява, но и помага за поддържане на техните зъби чисти и здрави.
 • Танцувайте заедноШи тцу обичат вниманието и могат да бъдат много заинтересовани от танцуването на музика заедно с тях. Пробвайте и ще видите!
 • Фрисби или топка – Играйте с топка или фрисби в двора, кучешкия парк или просто някъде на окрито. Този вид игри предоставя физическа активност и може да задоволи техните инстинкти за лов.
 • Игри с други кучета – Ако имате повече от едно куче, те често се наслаждават на игра със своите кучешки приятели. Социализацията с други кучета може да бъде забавна и обогатяваща за тях.
 • Обучение на Трикове – Кучетата от порода Ши тцу са умни и могат да научат различни трикове. Използвайте положително подсилване и лакомства за стимулиране на обучението им.
 • Басейн с токпи и играчки – Както всички други кучета, и те обичат и да играят и да ровят в нещо. Подредете меки играчки, платове, възгланици и други меки неща, където те могат да се почувстват уютно и безопасно. Много добро място за игра е един малък басейн, пълен с топки или въпросните меки играчи и платове. Просто ще пощуреят!

Как да се грижим за Ши Тцу

Важно е да се отбележи, че кучетата Ши тцу обичат вниманието на своите собственици, затова всякакви игри, които включват взаимодействие с вас, ще са особено ценени. Както винаги, внимавайте за здравето и комфорта на кучето по време на игра.

Поради дребния си размер и високата си интелигентност, кучетата ши-тцу са относително лесни за обучение и грижи. Като имате предвид само няколко важни изисквания за грижа, можете да си осигурите щастливо и здраво куче за години напред.

Упражнения

Ши Тцу има умерено ниво на енергия и се нуждае от рутинни упражнения. Ежедневните разходки и забавни дейности като игри могат да ви помогнат да поддържате вашето ши-тцу умствено и физически стимулирано.

Те се адаптират много добре към живот в апартамент, стига да им дадете достатъчно време за активна игра. Въпреки това, Ши-цутата няма да се справят добре в изключително гореща среда или време, поради плоските си лица и склонността към топлинно изтощение.

Подстригване

Козината на Ши Тцу расте непрекъснато с много минимално линеене, което кара повечето хора да ги смятат за хипоалергенна порода кучета.

Разхлабените косми е по-вероятно да се задържат в козината, а не във въздуха – все пак имайте предвид, че алергените остават в пърхота и слюнката, така че все още ще има малко в околната среда около кучето. Ако сте чувствителни, разумно е да прекарате време с Ши Тцу, за да видите дали тази порода провокира вашите алергии, преди да осиновите такова.

храна за Ши Тцу

Често срещани здравословни проблеми при Ши Тцу

Отговорните развъдчици се стремят да поддържат най-високите стандарти за породата, установени от киноложки клубове. Кучетата, отглеждани по тези стандарти, са по-малко склонни да наследяват здравословни проблеми. Въпреки това, някои наследствени здравословни проблеми могат да възникнат при Ши тцутата. Ето някои заболявания, които трябва да имате предвид:

 • Брахицефален синдром;
 • Заболяване на междупрешленните дискове;
 • Кератоконюнктивит Sicca (Сухо око);
 • Дистихиаза.
Диета и хранене

Като малко куче, Ши Тцу се нуждае само от 1 чаша суха кучешка храна на ден. Точното количество зависи от възрастта на кучето, нивото на активност, размера и здравословните фактори. Важно е да наблюдавате теглото на вашето куче и да предприемете действия, ако видите, че кучето е с наднормено тегло.

Обсъдете подходящата хранителна стратегия с вашия ветеринарен лекар, за да получите препоръки или намерете информация в статийте на Petstation.bg.

Често задавани въпроси

Колко време на ден трябва да отделям за грижа за козината на Ши тцу?

Отговор: За да поддържате козината на Ши тцу в добро състояние, препоръчително е да отделяте около 15-20 минути всеки ден за разчеткване и почистване на козината им.

Какъв е типичният характер на куче Ши тцу?

Отговор: Ши тцу са умна и горделива порода кучета. Те обичат вниманието и са предани към своите собственици. Могат да бъдат независими, но същевременно и любвеобилни, което ги прави прекрасни домашни любимци.

Какви са основните здравословни проблеми, които могат да засегнат породата Ши тцу?

Отговор: Ши тцу могат да бъдат податливи на някои здравословни проблеми, включително проблеми с очите (като сълзене и инфекции), проблеми с дългите им носове и дихателни пътища, както и зъбни проблеми. Редовните ветеринарни прегледи са важни за поддържане на тяхното здраве.

Могат ли кучетата Ши тцу да бъдат обучени на трикове?

Отговор: Да, Ши-Цу са умни кучета и могат да бъдат успешно обучени на различни трикове и команди. Положителното подсилване и търпение са ключови за успешното обучение.

Как се справят Ши тцу с децата и други домашни любимци?

Отговор: Обикновено кучетата то порода Ши тцу са приятелски настроени към деца и се справят добре с други кучета и домашни любимци. Въпреки това, винаги трябва да се наблюдава взаимодействието и да се въвежда социализация на ранна възраст, за да се гарантира позитивен резултат.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма