Филтри

Категория

Марка

Вкус

Вижте повече

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Вижте повече

Разфасовка

Вижте повече

ПОКАЖИ ФИЛТРИ

Категория

Марка

Вкус

Вижте повече

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Вижте повече

Разфасовка

Вижте повече

Ши Тцу

Показване на 1–12 от 37 резултата

Ши Тцу: Характеристики и грижи за породата кучета

История, съвети за грижа и полезна информация за собствениците на домашни любимци.

Храна за кучета,ши цу

Petstation.bg

Ши Тцу е малко, но здраво куче с буйна, дълга, двойна козина. Бдителното, уверено, игриво и смело поведение на тази порода я прави любима сред ентусиастите на кучета играчки. Ши Тцу е древна порода и има дълга история като куче в скута на благородниците.

Когато са обучени правилно и се грижат за тях, Ши Тцутата могат да бъдат прекрасни другари. Техният малък размер прави тази порода кучета идеална за апартаменти и малки жилищни пространства. Просто бъдете готови за малко пръхтене и хъркане. Ши Тцу се счита за брахицефална порода поради формата на главата си и късото, загладено лице. Като цяло, повечето собственици на породата ще ви кажат, че Ши Тцу е наистина симпатична порода кучета.

Преглед на породата

ГРУПА: Играчка

КОЗИНА: Дълга двойна козина

ЦВЯТ НА КОЗИНАТА: Среща се в почти всеки цвят, най-често в черно, бяло, синьо, златно, черен или комбинации

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА: 10 до 16 години

ТЕМПЕРАМЕНТ: Приятелски, интелигентен, игрив, буден, лоялен, жизнен

ХИПОАЛЕРГЕННО: Да

ПРОИЗХОД: Тибет

Ши Цу и хрнаненето им

Характеристики на Ши Тцу

Обичани заради своя очарователен и симпатичен темперамент, Ши Тцу обожават вниманието и ще се нуждаят от много от него, като не обичат нищо повече от това да се мотаят с (и да седят върху) своите стопани. Те се приспособяват бързо към непознати и ще се справят добре в нови домове и семейства.

История на Ши Тцу

Името Ши Тцу произлиза от китайската дума за “лъв” поради външния вид на породата, подобен на лъв. Доказателствата за предците на Ши Тцу могат да бъдат проследени до древните породи, особено в Тибет. ДНК анализът показва, че Ши Цу-то, подобно на Лхаса апсо, е с по-директна връзка с вълка, отколкото много други породи кучета.

Точният произход на Ши Тцу като домашен любимец на китайската кралска къща е неясен, като през последните 1100 години се предлагат различни дати.

Породата става известна като благородното куче на Китай, предимно като кралски домашен любимец на членовете на династията Мин от 14-ти до 17-ти век. Те също са били любимци на императрица T’zu Hsi в края на 1800 г.

Как да се грижим за Ши Тцу

Поради дребния си размер и високата си интелигентност, кучетата ши-тцу са относително лесни за обучение и грижи. Като имате предвид само няколко важни изисквания за грижа, можете да си осигурите щастливо и здраво куче за години напред.

Упражнения

Ши Тцу има умерено ниво на енергия и се нуждае от рутинни упражнения. Ежедневните разходки и забавни дейности като игри могат да ви помогнат да поддържате вашето ши-тцу умствено и физически стимулирано.

Те се адаптират много добре към живот в апартамент, стига да им дадете достатъчно време за активна игра. Въпреки това, Ши-цутата няма да се справят добре в изключително гореща среда или време, поради плоските си лица и склонността към топлинно изтощение.

Подстригване

Козината на Ши Тцу расте непрекъснато с много минимално линеене, което кара повечето хора да ги смятат за хипоалергенна порода кучета.

Разхлабените косми е по-вероятно да се задържат в козината, а не във въздуха – все пак имайте предвид, че алергените остават в пърхота и слюнката, така че все още ще има малко в околната среда около кучето. Ако сте чувствителни, разумно е да прекарате време с Ши Тцу, за да видите дали тази порода провокира вашите алергии, преди да осиновите такова.

Ши цу много сладка порода

Често срещани здравословни проблеми при Ши Тцу

Отговорните развъдчици се стремят да поддържат най-високите стандарти за породата, установени от киноложки клубове. Кучетата, отглеждани по тези стандарти, са по-малко склонни да наследяват здравословни проблеми. Въпреки това, някои наследствени здравословни проблеми могат да възникнат при Ши тцутата. Ето някои заболявания, които трябва да имате предвид:

  • Брахицефален синдром;
  • Заболяване на междупрешленните дискове;
  • Кератоконюнктивит Sicca (Сухо око);
  • Дистихиаза.
Диета и хранене

Като малко куче, Ши Тцу се нуждае само от 1 чаша суха кучешка храна на ден. Точното количество зависи от възрастта на кучето, нивото на активност, размера и здравословните фактори. Важно е да наблюдавате теглото на вашето куче и да предприемете действия, ако видите, че кучето е с наднормено тегло.

Обсъдете подходящата хранителна стратегия с вашия ветеринарен лекар, за да получите препоръки или намерете информация в статийте на Petstation.bg.

Последни публикации

Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече
Какво да направите ако кучето ви се изгуби или избяга
Какво да направите, ако кучето ви се изгуби или избяга?

Това е може би един от най-големите кошмари на всеки собственик на куче. В един момент вашето куче тича щастливо наоколо, а в следващия го няма безследно. С едно мигване […]

Вижте повече

    Контактна форма

    Храна за кучета по породи