Филтри

Категория

Марка

Вкус

Вижте повече

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

ПОКАЖИ ФИЛТРИ

Категория

Марка

Вкус

Вижте повече

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Храна за Кангал

Показване на 1–12 от 25 резултата

Отглеждане на куче кангал: здраве, грижа и хранене

храна за Кангал

Кучето Кангал е едно от няколкото отглеждани в Турция пазачи на добитък. Днес тази древна порода е известна като спокоен защитник с милостив и надежден темперамент. Породата Кангал набира популярност и у нас, така че ето какво трябва да имате предвид, ако искате такава голяма порода куче, каква храна за Кангал е подходяща.

Как изглеждат кучетата Кангал?

С една дума, внушителни. Кангалите са порода кучета с дълги крака, тежки кости, с глава, подобна на мастиф, но с по-слабо и балансирано тяло. Муцуните им са плътни без заострени черти.

Техните къси двойни козини варират от леко сиво до самур. Бялото е допустимо само на гърдите, краката и брадичката. Черните маски и ушите са ключови черти и трябва да бъдат добре изразени в противен случай се разбира, че конкретното куче не е чистокръвно.

Цветът на очите варира от кехлибарено до наситено кафяво с клепачи, обрамчени в плътно черно. Опашките са рошави, разположени на високо и се извиват на конус. Цялостното впечатление е за любознателно, трудолюбиво куче без грам страх.

Каква е личността на кучето кангал?

Кучетата кангал са будни, внимателни и смели. Защитавайки семействата си, те бдят за деца и други домашни любимци. Спокойни, те са резервирани, но внимателни с непознати и рядко са агресивни.

Създадени за отглеждане на открито, кучетата Кангал са най-доволни от дом с голям двор. Но те също са адаптивни кучета и могат да се справят с градския живот, стига да се упражняват достатъчно през деня. И да, те са идеални партньори за сутрешния ви крос.

Възпитани да вземат решения, те обичат да поемат водачеството. Необходим е опитен собственик, за да контролира доминиращото поведение на тази порода. Ранната социализация и обучението за послушание са ключът към отглеждането на лоялен, добре приспособен другар.

От друга страна, тези кучета имат репутацията на хищници. Като такива ще трябва да имате предвид как се държат с по-малки животни като котки, ако това е проблем.

От колко грижи се нуждае едно куче Кангал?

От колко грижи се нуждае едно куче Кангал

Козината на кучето Кангал е къса, но гъста с два различни слоя за защита. Те линят умерено целогодишно със сезонни редувания. Редовното оформяне на козината е задължително.

Ежеседмичното разресване с четка изтънява подкосъма, премахвайки остатъците и мъртвите косми. Тяхната груба покривна козина е устойчива на мръсотия и влага, така че баня на всеки 3-4 месеца е достатъчна, за да освежи кожата им и да помогне за контролиране на линеенето.

Повечето кучета Кангал се упражняват достатъчно, за да износят ноктите си естествено, но ако ги чуете да щракат, значи е време да ги подстрижете. Ноктите им са дебели и направени за работа на неравен и открит терен.

В тази връзка машинките за подстригване в магазините за домашни любимци ще се затруднят да направят чисто оформяне. Шлифовъчен инструмент може да ги скъси, без да оставя груби ръбове по ноктите им.

От колко упражнения се нуждае едно куче Кангал?

Тези кучета са били развъждани като овчарски кучета. Като такива, нуждите им варират между необходимостта да разтегнат краката си, през това да отидат на дълъг поход в планината и до възможността, просто да си лежат наоколо.

Имайте предвид, че тези кучета също са невероятни спортисти, способни да прескочат ограда, висока близо 1.8 метра. Простото им оставяне в задния двор сами не е добра идея с тази порода.

Те също са високо интелигентни кучета. Ако не стимулирате или не взаимодействате с вашия Кангал достатъчно, така че да се почувстват психически и физически уморени, те са способни да разберат евентуалните ваши затруднения и ще поемат от емоцията ви.

Дейности, които се препоръчват за тази порода:
 • Ходене,
 • Пешеходен туризъм (както разходката, така и туризмът може да се извършва с кучето ви, носещо и раница с тежести; теглото в раницата ще помогне кучето ви да се измори по-бързо; не правете това, ако кучето ви има някакви ортопедични проблеми)
 • Плуване,
 • Обучение за ловкост,
 • Паркове за кучета,
Какъв вид кучешка храна е добра за куче Кангал?

Какъв вид кучешка храна е добра за куче Кангал

Това е порода, която изисква храна за кучета от големи породи, за да помогне за контролиране на растежа им. Твърде бързият растеж може да причини болки при растежа и потенциални ортопедични проблеми в развитието. Поради тази причина препоръчваме на собствениците на кангал да преминат към храна за възрастни кучета на около 6-месечна възраст.

Най-добрата храна за кученца Кангал:

 • Royal Canin Large Puppy
 • Eukanuba Puppy Dry Dog

Най-добрата храна за възрастни кучета кангал:

 • Purina Pro Plan Large Breed
 • Eukanuba Adult суха храна за кучета

Много е важно те да поддържат оптималното си тегло през целия си живот. Накарайте вашия ветеринар да прегледа кучето ви, за да разберете кога сте постигнали оптимални размери за породата.

Колко дълго живее куче кангал?

Въз основа на техния размер, може да се каже, че ще живеят толкова дълго, колкото другите породи кучета с техния размер – 9-11 години.

Какви здравословни проблеми могат да имат кучетата Кангал?

Като всяка голяма порода кучета, кангалите са по-склонни към определени ортопедични проблеми като:

 • Тазобедрена дисплазия.
 • Лакътна дисплазия.
 • Артрит с напредването на възрастта поради тези проблеми, както и нормалното износване на ставите.

Затлъстяването също е проблем, особено с възрастта. Уверете се, че можете да усетите ребрата на вашето куче. Ако не сте сигурни, помолете вашия ветеринарен лекар за помощ как да забележите кога кучето ви е с наднормено тегло.

От къде идва породата Кангал?

От къде идва породата Кангал

Народите на Южна Азия са отглеждали повече от един вид пастирски кучета – линиите могат да бъдат трудни за разграничаване и липсват писмени записи. Въпреки това е ясно, че кучето Kangal е разработено в Турция. Наречен на окръг Кангал в провинция Сава, той все още присъства там днес.

Интересни факти за породата Кангал
 • Те хапят, силно!

Кучето Кангал има най-мощната захапка в кучешкия свят, генерирайки 743 паунда сила на квадратен инч (PSI). За сравнение, това е 43 PSI повече от Кане Корсо, 400 повече от Ротвайлера и 600 повече от хората.

 • Те са дълголетни

Средностатистическото куче живее 12 години, но не е необичайно гигантските породи да издържат само 6-8г. Добрата новина за феновете на кучетата Кангал е, че въпреки големината си, те са изключително дълголетни и не са рядкост екзепляри на по 12 -15 години.

 • Те спасяват дивата природа

Кучетата кангал се използват по целия свят от природозащитници за защита на селскостопанските животни от хищници, без да ги убиват. Например в Намибия, те патрулират във ферми, където прогонват защитен вид гепарди, без да ги нараняват или убиват. Това е печелившо както за фермерите, така и за дивите животни.

Последни публикации

котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече
Какво да направите ако кучето ви се изгуби или избяга
Какво да направите, ако кучето ви се изгуби или избяга?

Това е може би един от най-големите кошмари на всеки собственик на куче. В един момент вашето куче тича щастливо наоколо, а в следващия го няма безследно. С едно мигване […]

Вижте повече
Правила в парка за кучета
Правила в парка за кучета

Живеете в апартамент или къща с малка градина и търсите място, където вашият четириног приятел да тича? Е, няма какво друго да правите, освен да се отправите заедно към парка […]

Вижте повече

  Контактна форма

  Храна за кучета по породи