+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Самоед

Показване на 1–12 от 31 резултата

Самоед – много космат, верен и топъл приятел

Породата самоедско куче, първоначално отглеждано за лов, теглене на шейни и пастирство на стадо северни елени, се оказва ценен спътник за народа Самоед от северозападен Сибир. Тези кучета живеели с глутниците си, следвали и топлели собствениците си, като спят върху тях през нощта.

Породата Самоед е работна порода куче и понякога може да бъде със силна воля. Въпреки това те винаги са приятелски настроени, нежни и предани семейни кучета. Те са привързани към почти всички, стига новите хора да нямат нищо против падането на косми, които идват с притежаването на Самоед.

Кратки препоръки

Когато обмисляте куче Самоед, препоръчително е да дадете приоритет на осиновяването от спасителни организации или приюти, за да осигурите любящ дом на куче в нужда. Въпреки това, ако решите да закупите кученце самоед, от решаващо значение е да изберете реномиран развъдчик. Проведете задълбочено проучване, за да сте сигурни, че развъдчикът следва етичните практики и дава приоритет на благосъстоянието на своите кучета.

Уважаемите развъдчици на самоеди дават приоритет на здравето и темперамента на своите кучета, провеждат необходимите здравни прегледи и осигуряват благоприятна среда за кученцата. Този активен подход гарантира, че ще доведете у дома здраво и щастливо кученце, като същевременно обезсърчава неетичните практики за отглеждане.

Преди да се задълбочим в иследването си, нека откроим, какво знаем за породата Самоед:

 • Произход – Породата самоедско куче или Sammies, е кръстена на народа Самоед от Сибир, който ги е използвал като работни кучета. Смята се, че са произлезли от семейство кучета шпиц, което също включва породи като сибирско хъски и аляски маламут.
 • Размер – Самоедите са средно големи кучета, като мъжките са малко по-големи от женските. Те имат добре пропорционално тяло с гъста двойна козина, която им помага да се стоплят в студено време.
 • Продължителност на живота – Самоедите имат продължителност на живота между 12 до 15 години. Това е сравнително дълъг живот за куче.
 • Козина – Кучетата Самоед имат гъста двойна козина, която е бяла, кремава или бисквитено (сивкаво жълта). Подкосъмът е мек и пухкав, а външната козина е по-груба и права. Самоедите линеят обилно два пъти годишно, през пролетта и есента.
 • Темперамент – Те имат дружелюбен и нежен темперамент. Също така са много отдадени на семействата си и са страхотни другари. Самоедите обикновено не са агресивни, но могат да бъдат предпазливи към непознати.
 • Нужда от упражнения – Самоедите са активни кучета и се нуждаят от поне 30 до 60 минути упражнения на ден. Това може да бъде комбинация от ходене, бягане и игра.
 • Обучение – Самоедите са сравнително лесни за обучение, но понякога могат да бъдат упорити. Положителното подсилване е най-доброто средство за стимулация при тях.
 • Подстригване – Те изискват много подстригване, особено по време на сезона на линеене. Четкайте вашето Сами всеки ден и ги къпете, ако е необходимо.
Самоед

Самоед

С какво е известна породата Самоед?

Известна е като „усмивката на Сами“, леките, но забележими, обърнати нагоре ъгли на устата на самоеда. Това е щастливо, добродушно куче с винаги позитивно отношение към живота и хората, с които живее.

 • Привързаността на самоеда към хората вероятно произтича от тясната му връзка с народа самоед (сега известен като Ненецки), който го е развъждал и отглеждал преди хиляди години на полуостров Таймир в Сибир. Кучетата теглили шейни, пасли елени, ловували дивеч и защитавали народа на  самоедите от хищници. Кучетата също живеели с хората, играели с децата, на което те все още се радват, и им помагали да се стоплят в студения климат.
Репутация на кучето Самоед

Кучето Самоед често избира да се влюби в един специален човек в домакинството, но е привързан към всички в глутницата. Най-щастлива, когато е част от семейния живот, тази порода има нужда да бъде с хора. Всъщност оставянето на самоеда сам твърде много е най-добрият начин да го направите нещастен. Наред с усмивката му, която е определящата черта на Сами, е и неговата ултрадебела бяла козина.

През зимните месеци е толкова гъста, че едва можете да видите кожата му отдолу, което означава обилно линеене през пролетта. И вярвате или не, вълната от Самоед е любима на тъкачите. Тяхната вълната се кардира, преде и тъче или плете в топли, красиви дрехи.

Колкото и прекрасно да е, палтото Самоеда, то е и супер ангажимент за стопанина му. Да, ще развиете мускули на предмишниците от четкане, за да сте сигурни, че няма да има заплитания. И както може би се досещате, с времето, количеството бели косми около къщата, двора, по мебелите и полепналите по дрехите ви може да бъде огромно. Въпреки това, за човек, който може да се справи с отговорността, добре поддържаният самоед е абсолютен мехлем за очите.

Малко повече за тренировката на Самоеда

Колкото и дружелюбна и умна да е тази порода, самоедът е предизвикателство да бъде притежаван. Той може да бъде приказливо куче, което изразява своите харесвания и нехаресвания чрез действия, вой или лай. Най-добре е да държите това работно куче заето, в противен случай то има вероятност да прибегне до досадно или разрушително поведение като копаене, прескачане на оградата, влизане в боклука или дъвчене на обувки. Неговият ловен инстинкт е силен, така че му е трудно да устои на преследването на катерици, зайци или дори котки.

Дори на добре обучен самоед не може да се вярва без каишка. Обучението на самоедите също е предизвикателство. Тази порода е умна и се учи бързо, но трябва да подходите към обучението с правилното отношение. Дайте му нещо да прави и не го отегчавайте с повторения. Ловкостта и проследяването са перфектни упражнения за мислене за самоедите.

Характеристики

Размери – Мъжките са високи от 53см до 60см. Женските са високи от 48см до 53см. Мъжките тежат между 20кг-30кг, а женските тежат между 16кг-20кг.

Личност – Добре отгледаният самоед е интелигентно, нежно и лоялно куче. То е дружелюбно и привързано към семейството си, включително децата, и процъфтява като част от домакинската дейност. Самоедът не е куче „вълк единак“, а обича да общува с хората, които живее, и е психически и физически неподходящ да бъде оставен сам в развъдник или задния двор. Неговата лоялност и бдителност често се превръщат в добро куче пазач.

По душа самоедът все още е ловец. Той вероятно ще преследва малки животни, които възприема като плячка. За неговата безопасност той винаги трябва да бъде вързан на каишка, когато не е вкъщи в оградения си двор. Темпераментът се влияе от редица фактори, включително наследственост, обучение и социализация.

Социализация. Излагане на много различни хора, гледки, звуци и преживявания, още когато са млади. Социализацията помага да се гарантира, че вашето кученце самоед ще израсне като добре възпитано куче. Редовното канене на посетители и воденето му в оживени паркове и срещи със съседи ще му помогне да полира социалните си умения.

Акценти за породата Самоед:
 • Приятелски настроени и нежни – Самоедите са известни със своя приятелски настроен и мек темперамент – Те са много отдадени на семействата си и са страхотни другари.
 • Активни и игриви – Самоедите са активни кучета и се нуждаят от поне 30 до 60 минути упражнения на ден. Това може да бъде комбинация от ходене, бягане и игра.
 • Интелигентни и лесни за дресиране – Сравнително лесни за дресиране, но понякога могат да бъдат упорити. Те се обучават най-добре с методи за положително подсилване.
 • Изисквания за подстригване – Тези кучета изискват много подстригване, особено по време на сезона на линеене. Те трябва да се разресват всеки ден, за да се отстранят разпуснатите косми и заплитанията. Къпането се извършва според нуждите и замърсяването.
 • Здравословни проблеми – Някои здравословни проблеми, които могат да засегнат самоедите, включват дисплазия на тазобедрената става, дисплазия на лакътя и проблеми с очите. Важно е да водите вашия самоед на ветеринар за редовни прегледи, за да наблюдавате здравето му.
История на породата Самоед.

Издръжливият и сладък нрав на самоеда първоначално е бил използван за лов, отглеждане на елени и теглене на шейни за хората от сибирските самоеди. Говори се, че народа на самоедите се отнасял любезно към тези работни кучета, позволявайки им да се присъединят към семейни дейности в края на деня. Именно тази близост създава чувство на доверие и лоялност в породата, което остава и днес.

Самоедите напускат Сибир в края на 19-ти век и началото на 20-ти век, за да теглят шейни на полярни експедиции, включително известното пътуване на сър Ърнест Шакълтън до Антарктида. Тези кучета издържали на ужасни трудности заедно с изследователите, на които помагали. Само най-силните и здрави кучета оцеляват при такива експедиции. Твърди се, че куче Самоед на име Антарктически Бък е първият екземпляр внесен в Англия. Кралица Александра била ентусиаст на породата и много днешни английски и американски Самоеди са произлезли от нейните развъдници. Първият стандарт за породата е приет в Англия през 1909 г.

Самоед

самоед

Грижа за здравето на Самоед.

Самоедите обикновено са здрави, но като всички породи, те са предразположени към определени здравословни проблеми. Не всички самоеди ще получат някои или всички от тези заболявания, но е важно да сте наясно с тях, ако обмисляте тази порода.

 • Глаукома – Глаукомата се определя от повишено налягане в окото и може да се открие в две форми: първична, която е наследствена, и вторична, която се причинява от намалена течност в окото поради други очни заболявания. Симптомите включват загуба на зрение и болка, а лечението и прогнозата варират в зависимост от вида. Глаукомата се лекува оперативно или с капки за очи.
 • Тазобедрена дисплазия – Това е наследствено състояние, при което бедрената кост не приляга плътно към тазобедрената става. Някои кучета показват болка и куцане на единия или двата задни крака, но други не показват външни признаци на дискомфорт. Рентгеновият скрининг е най-сигурният начин за диагностициране на проблема. Така или иначе, артритът може да се развие с възрастта на кучето. Кучета с дисплазия на тазобедрената става не трябва да се отглеждат. Така че, ако купувате кученце, поискайте от развъдчика доказателство, че родителите са били тествани за дисплазия на тазобедрената става и нямат проблеми.
 • Самоедска наследствена гломерулопатия – Това е генетично заболяване на бъбреците. Състоянието е по-тежко при мъжките кучета, които изглеждат здрави през първите три месеца от живота си, докато не се появят симптомите. Смъртта от бъбречна недостатъчност обикновено настъпва до 15-месечна възраст. Женските развиват леки симптоми на възраст от 2 до 3 месеца, но не страдат от бъбречна недостатъчност. Към днешна дата няма наличен тест за генетичен скрининг за наследствена гломерулопатия на Самоед или поне ние в bg не сме открили, но изследванията продължават.
 • Луксация на патела – Известно също като приплъзване на колената, това е често срещан проблем при малките кучета. Пателата, тоест е капачките на коленете. Луксацията означава изместване на анатомична част (като костта в ставата). Пателарна луксация е, когато колянната става (често на задния крак) се плъзга навътре и извън мястото си, причинявайки болка. Това може да бъде осакатяващо, въпреки че много кучета водят относително нормален живот с това състояние.
 • Хипотиреоидизъм – Това е нарушение на щитовидната жлеза. Смята се, че е отговорен за състояния като епилепсия, алопеция (загуба на коса), затлъстяване, летаргия, хиперпигментация, пиодермия и други кожни заболявания. Лекува се с медикаменти и диета.
 • Захарен диабет – Това е разстройство, при което тялото не може да регулира нивата на кръвната захар. Куче с диабет ще проявява здравословен апетит, но ще отслабне, защото храната не се използва ефективно. Симптомите на диабета са прекомерно уриниране и жажда, повишен апетит и загуба на тегло. Диабетът може да се контролира чрез диета и прилагане на инсулин.
 • Прогресивна атрофия на ретината – Това е група от очни заболявания, които включват постепенно влошаване на ретината. В началото на заболяването, засегнатите кучета стават слепи през ноща и губят зрение през деня, когато болестта прогресира. Много засегнати кучета се адаптират добре към своето ограничено или загубено зрение, стига заобикалящата ги среда да остане същата.
 • Субвалвуларна аортна стеноза – Това е сърдечен проблем, причинен от тясна връзка между лявата камера и аортата. Може да причини припадък и дори внезапна смърт. Попитайте вашия ветеринарен лекар за откриването му и предписването на правилното лечение.
 • Рак – Симптомите включват необичайно подуване на рана или подутина, рани, които не зарастват, кървене от всеки отвор на тялото и затруднено дишане или елиминиране. Лечението на рака включва химиотерапия, хирургия и лекарства.
Грижа за Самоед.

Активният самоед не е подходящ за живот в апартамент или тесни пространства. Дом с голям, сигурно ограден двор е най-добрият избор, особено за кученце самоед. Тъй като самоедът е работно куче, той се нуждае от място за лудост и игра. Дръжте го умствено предизвикан с непрекъснато обучение и кучешки спортове.

Позволете му да скучае и той вероятно ще копае, избяга или дъвче, за да се забавлява. Самоедът трябва да бъде държан на каишка, когато е на публично място, защото рядко може да устои на примамливите малки, тичащи животни.

Със своето скандинавско наследство самоедът е естествено подходящ за студен климат и обича да играе в снега. Внимавайте, защото с гъстата си козина той може да бъде чувствителен към затопляне.

Не му позволявайте да тренира усилено, когато е изключително горещо, затова ограничете активността на високо ниво до рано сутрин или вечер, когато е по-хладно. През горещините на деня дръжте самито вътре с вентилатори или климатик.

Ще трябва да полагате специални грижи, ако отглеждате кученце самоед. Подобно на много кучета от големи породи, самоедите растат бързо на възраст между четири и седем месеца, което ги прави податливи на костни нарушения и наранявания. Те се справят добре с висококачествена, нискокалорична кучешка храна, която ги предпазва от прекалено бърз растеж.

Друга важна стъпка в обучението на кученце самоед е социализацията. Това е процесът, чрез който кученцата или възрастните кучета се научават как да бъдат приятелски настроени и да се разбират с други кучета и хора.

Като всяко друго куче и самоеда може да стане страхлив, ако не е правилно социализиран и изложен на много различни хора, гледки, звуци и преживявания, когато е млад.

Хранене на куче Самоед

Препоръчителната дневна доза е 1,5 до 2,5 чаши висококачествена суха храна на ден, разделени на две хранения. Колко яде вашето възрастно куче зависи от неговия размер, възраст, телосложение, метаболизъм и ниво на активност. Самоедските кученца се нуждаят от бавен, стабилен растеж.

Хранете ги с качествена кучешка храна с 22% до 24% протеини и 12% до 15% мазнини. Поддържайте самоеда си в добра форма, като измервате храната му и го храните два пъти на ден, вместо да оставяте храна навън през цялото време. Ако не сте сигурни дали е с наднормено тегло, направете му очен тест и практически тест. Първо погледнете надолу към него. Трябва да можете да видите талията.

След това поставете ръцете си на гърба му, палците по протежение на гръбнака, с пръсти разтворени надолу. Трябва да можете да усещате, но не и да виждате ребрата му, без да се налага да натискате силно. Ако не можете, той се нуждае от по-малко храна и повече упражнения. За повече информация относно храненето на вашия самоед, винаги може да ни се обадите или попитайте ветеринаря си.

Грижа за козината и подстригване – Самоедът има права външна козина и мек, гъст подкосъм (често наричан вълна). Тя може да бъде чисто бяла, бяла и бисквита, сметана или бисквита – и силно се отделя. Поддръжката може да бъде плашеща. Необходимо е ежедневно разресване, когато козината пада и веднъж или два пъти седмично, когато не е така.

Кучето ви ще има нужда от къпане веднъж на всеки осем седмици или когато се търкаля в кал или нещо миризливо (много вероятно, вижте статията ни – Защо кучето ми се въргаля върху умрели животни).

Къпането на самоеда също изисква време, тъй като изисква старателното накисване на козината, изплакването на шампоана и оставянето му да изсъхне напълно не е бърз процес. Много собственици избират да наемат професионален грумър за своя самоед. Макар и скъпо, това помага да се снеме известна тежест от собственика. Все пак трябва да миете редовно.

Грижа за зъбите му – Почистете зъбите на вашия самоед поне два или три пъти седмично, за да премахнете натрупания зъбен камък и бактериите, които се крият в него. Ежедневното четкане е още по-добро, ако искате да предотвратите заболяване на венците и лош дъх.

Грижа за ноктите – Подстригвайте ноктите му веднъж или два пъти месечно, ако кучето ви не ги износва естествено, за да предотвратите болезнени сълзи и други проблеми. Ако можете да ги чуете да щракат на пода, те са твърде дълги.

Кучешките нокти на краката имат кръвоносни съдове и ако отрежете твърде дълбоко, можете да предизвикате кървене. Като ответна реакция, вашето куче може да не съдейства следващия път, когато види нокторезачката да излиза. Така че, ако нямате опит в подрязването на кучешки нокти, попитайте ветеринарен лекар или грумър за насоки.

Грижа за ушите – Ушите му трябва да се проверяват всяка седмица за зачервяване или лоша миризма, което може да означава инфекция. Когато проверявате ушите на кучето си, избършете ги с памучна кърпа, навлажнена с нежен препарат за почистване на уши с балансирано pH, за да предотвратите инфекции. Не поставяйте нищо в ушния канал, просто почистете външното ухо.

Цялостна грижа

Започнете да привиквате своя самоед да бъде четкан и преглеждан, още докато е кученце. Дръжте често лапите му, за да привикне и погледнете в устата му. Направете подстригването положително изживяване, изпълнено с похвали и награди, и ще положите основите за лесни ветеринарни прегледи и други манипулации, когато стане възрастен индивид.

Докато се подстригвате, проверете за рани, обриви или признаци на инфекция като зачервяване, чувствителност или възпаление по кожата, в носа, устата, очите и краката. Очите трябва да са чисти, без зачервяване или секрет. Вашият внимателен седмичен преглед ще ви помогне да забележите рано потенциални здравословни проблеми.

Самоедът е дълбоко привързан към семейството си и това със сигурност включва децата. Правилно социализираният Самоед наистина се радва на вниманието и компанията на младежите, ако са инструктирани как да се отнасят към кучето с внимание и уважение.

Поради размера и силата си самоедът може лесно да събори малко дете, без дори да разбере какво се е случило. Затова, отговорен възрастен трябва да наблюдава всички взаимодействия между деца и кучета.

Уравновесеният самоед също се радва на компанията на други кучета. Това е особено вярно, ако е отгледан с други кучета от ранна възраст. Както при всяка порода, кучетата от един и същи пол, които не са стерилизирани или кастрирани, може да не са толкова толерантни едно към друго.

Не забравяйте обаче, че самоедите са склонни да преследват плячка. За хармоничното съжителство с котки и други животни в домакинството му, обучението, социализацията и правилното въвеждане са от съществено значение.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма