+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Дого Аржентино

Показване на 12 резултата

Дого Аржентино – Винаги в преследване на плячка и трудни за обучение

Храна за дого аржентино

Дого Аржентино е разработено в Република Аржентина от развъдчик на име д-р Антонио Норес Мартинес. Той се фокусирал върху кръстосването на големи, трудолюбиви кучета, за да създаде отличен партньор за лов на едър дивеч.

Като гигантска порода куче, теглото на Дого Аржентино варира от 35-45кг, а височината му достига до 68см при рамото. Тази порода е мускулеста и е разработена да бъде упорита, интелигентна и лоялна. Тъй като аржентинското дого е отгледано като партньор за лов, то е изключително лоялно, защитнически настроено и енергично.

Грижа за Дого Аржентино.

Породата Дого Аржентино има гладка, късокосместа бяла козина с черни ивици около очите и устните. Препоръчва се периодично къпане, но не е необходимо интензивно четкане и поддръжка на козината – те линеят редовно.

Тази порода е едра и мускулеста от шията до крайниците и има обемна, квадратна глава с тежки челюсти, което ги прави умерено лигавещи се. Тъй като тези кучета са атлетично изградени и енергични, те се нуждаят от умерени до високи нива на упражнения всеки ден.

Те могат да станат разрушителни, когато се отегчат, така че редовните упражнения също са важни за поддържане на психическото им благополучие, както и на физическото им здраве.

Тези кучета могат да бъдат упорити, когато става въпрос за обучение, така че Дого Аржентино изисква опитни стопани на домашни любимци и професионални треньори, за да осигурят подходящо възпитание.

играчки за дого аржентино

Здравни проблеми на Дого Аржентино.

Породата обикновено не боледува, но може да страда от някои специфични разстройства поради размера си като:

Дисплазия на тазобедрената става

Тазобедрената дисплазия е често срещано ортопедично заболяване, засягащо големите породи кучета. Това е резултат от вроден проблем, причиняващ разхлабване на тазобедрената става, което може да развие тежък артрит. Това е инвалидизиращо заболяване, което причинява прогресивна болка и затруднено движение с възрастта на кучето.

Пародонтална болест

Зъбните заболявания са често срещани сред всички домашни котки и кучета. Аржентинското куче не е податливо на повече зъбни заболявания от другите гигантски породи кучета, но вие като стопани, все още трябва да поддържате чисти зъби на кучето си. След като зъбният камък започне да се натрупва върху зъбите, може да бъде много трудно да се отстрани.

Препоръчва се миене на зъбите на кучето си поне три пъти седмично. Годишните почиствания на зъбите при ветеринар също са силно препоръчителни, след като тези кучета достигнат 3 или 4 години.

Стомашна дилатация и волвулус

Наричано още „подуване“, това е спешно състояние, което се среща при големи кучета с дълбоки гърди. Състои се от подуване на корема и преобръщане по начин, който елиминира кръвоснабдяването на органа. Ако не се обърне внимание незабавно, това състояние е фатално.

За да се предотврати това да се случи, се препоръчва процедура, наречена гастропексия. Тя се извършва, при млади кучета от едри породи по време на операциите им за стерилизация или кастрация. Гастропексията закрепва стомаха към вътрешната стена на тялото, като го предпазва от обръщане в случай на подуване.

Глухота

Глухотата е генетично заболяване, което се среща и при Дого Аржентино. Характеризира се с това, че индивид от тази порода има пълна липса на слух, още от раждането. Най-общо, това е свързано с бялото им оцветяване.

Бялата пигментация засяга не само козината на кучетата, но и развитието на други области на кожата на кучето. При някои животни генетиката на тяхното бяло оцветяване кара клетките, които са необходими за предаване на звук в ушите, да не се развиват, което води до глухота за цял живот.

Ларингеална парализа

Ларингеалната парализа обикновено се причинява от нарушение на нерва, който отваря и затваря ларинкса или гласните гънки на кучета от едри породи. Това разстройство кара гънките да се отварят само частично или да не се отварят изобщо.

Лошо функциониращият ларинкс може да причини усилени дихателни звуци или действително затруднено дишане. Това разстройство може да се управлява хирургически в умерени до тежки случаи.

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизъм (неактивна щитовидна жлеза) възниква, когато щитовидната жлеза на кучето не произвежда достатъчно количество тиреоиден хормон. Ниските нива на хормона на щитовидната жлеза могат да причинят наддаване на тегло, проблеми с козината на кучето, повишена чувствителност към инфекции и ниска енергия.

Дого Аржентино и други големи или гигантски кучета са по-склонни да развият това заболяване в сравнение с по-малките породи.

С какво да храним Дого Аржентино?

Кучетата Дого Аржентино трябва да се хранят с храна, която е специално разработена за големи или гигантски породи кучета. Тъй като заболяването на зъбите е често срещано при всички животни, включително и при тази порода кучета, сухата храна за поддържане на зъбите е чудесен избор. Добрата новина е, че в Petstation.bg сме подбрали храната за породата и няма как да сбъркате с избора си.

Дого аржентино храна

Как да храним Дого Аржентино

Повечето възрастни кучета от големи породи могат да се хранят успешно по един до три пъти дневно и догото не прави изключение. Като кученца те трябва да се хранят по-често, до шест пъти дневно, за да се избегнат животозастрашаващите ефекти от ниската кръвна захар. Малките кученца не могат да поддържат подходящи нива на кръвната захар без редовно хранене.

Това е така, защото органите, които произвеждат хормони за обработка на храната им, все още се развиват. Кучетата Дого Аржентино могат да бъдат особено нетърпеливи, така че купичките за бавно хранене са полезни, за да се предотврати бързото поглъщане на храна. Кучетата, които ядат твърде бързо, често вдишват големи количества въздух, което може да доведе до подуване на корема.

Колко трябва да храните дого аржентино

Като се има предвид, че средното тегло на възрастно аржентинско дого варира между 35-45кг, техните енергийни нужди в покой ще варират между 1000-1200 калории на ден. Когато има активни упражнения, догото трябва да се храни малко повече от нормалните си 1000 калории.

Съотватно за затлъстелите животни се препоръчва да се хранят с по-малко от 1000-1200 кал. Винаги работете с вашия ветеринарен лекар, за да определите подходящото количество храна за хранене на вашето куче.

Хранителни съвети за Дого Аржентино

Рибеното масло е силно препоръчителна добавка към диетата на аржентинското дого. Този продукт съдържа омега-3, -6 и -9 мастни киселини, които се използват за поддържане на здравето на кожата и козината, сърцето, бъбреците и ставите.

Добавка за стави, съдържаща метилсулфонилметан, глюкозамин и хондроитин, също е силно препоръчителна, тъй като тази порода е предразположена към развитие на артрит и дисплазия на тазобедрената става. Обикновено, приемането на добавката трябва да започне в ранна възраст на кучето.

Вашият ветеринарен лекар ще може да ви насочи към конкретни марки добавки и ще ви уведоми на каква възраст и в какви количества тези диетични добавки могат да се прилагат безопасно.

Личност и темперамент на Дого Аржентино.

Кучетата от тази порода са много енергични и привързани животни. Те обичат да се излежават със семейството също толкова, колкото и интензивните упражнения. Доготата се горди животни и защитават семейството си на всяка цена. Дого Аржентино може да се държи непокорно с децата, но след като бъде въведено правилно, може да бъде игриво с тях поради голямата им нужда от активност. Винаги наблюдавайте децата и кучетата, когато са заедно.

Тези кучета са склонни да бъдат тихи и няма да лаят прекомерно, но пък имат силен стремеж към плячка. Затова трябва винаги да бъдат завързани или държани в оградени зони, за да им попречат да избягат.

Поведение на Дого Аржентино

Поради защитните си инстинкти, аржентинските кучета са отлични пазачи за домакинството си. Те могат да бъдат сдържани към непознати, но с подходящо представяне могат да бъдат приятелски настроени и спокойни. Най-големите неприятности, в които искат да се забъркат, включват преследване на малки животни (не забравяйте, че те са били отгледани да бъдат ловци) или скитане далеч от дома.

Обучение на дого аржентино

С тези кучета може да бъде трудно за боравене поради тяхната висока енергия, стремеж към плячка и защитни инстинкти. Така че те обикновено не се препоръчват за родители на домашни любимци за първи път.

Те са интелигентни, но могат да бъдат упорити и инстинктивни, което ги прави трудни за обучение. Трябва да се обърне специално внимание при обучението им на общителност с други кучета и хора извън тяхното домакинство.

Забавни дейности за Дого Аржентино:
  • Игра на топка,
  • Ходене или тичане на каишка,
  • Работа (като полицейски или военни кучета),
  • Лов на дивеч.

Какви грижи изисква куче Дого Аржентино?

Дого Аржентиносите имат къса, мека козина и линеят умерено. Те трябва да се къпят не повече от веднъж седмично (въпреки че два пъти месечно вероятно е добър график за спазване) или при необходимост, когато са прекалено мръсни. Те нямат палта, които изискват разплитане или подстригване.

Грижа за кожата

Нямат чувствителна кожа, но могат да имат непигментирани участъци от кожата под бялата си козина, което ги прави податливи на слънчево изгаряне. Избягвайте да им позволявате да се излежават на пряка слънчева светлина за дълги периоди от време. Това включва и провесването на главата им през прозореца на колата по време на дълги пътувания. И вашето куче го обича това, нали?

Грижа за козината

Доготата имат къса козина, която не е застрашена от сплъстяване, но пада умерено. Те не се считат за хипоалергенни кучета.

Грижа за очите

Поради бялата си козина, аржентинските догота биха могли да развият петна от сълзи под очите си в случай на хронично прекомерно сълзене. За щастие, те обикновено не са кучета, които развиват прекомерно сълзене, затова се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, ако забележите подобни явления.

Грижа за ушите

Нямат специални нужди по отношение на редовната грижа за ушите. Вашият ветеринарен лекар ще ви посъветва дали се препоръчва редовен график за почистване на ушите в случай на хронични ушни инфекции и колко често да почиствате ушите им у дома.

Дого Аржентино не трябва да се осиновява в домове, в които вече се намират малки животни (особено миниатюрни/играчки породи кучета или котки) поради силното им влечение към плячка. Трябва да им бъде осигурен ограден двор, за да им помогне с умерените упражнения и големия им размер. Те обикновено не се препоръчват за живеене в апартамент.

Тези кучета изискват сериозно обучение и се нуждаят от стопани, които могат да отговорят на енергийните им нужди. Те се справят най-добре с човек, който има време да се посвети на енергията на тези кучета. В крайна сметка Дого Аржентино са специална порода, която изисква значително обучение, но са привързани и лоялни партньори.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма