+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Уелско корги Пембрук

Показване на 7 резултата

Пембрук уелско корги – пастирско куче с изненадващо силни крака

Уелското корги Пембрук или накратко Пембрук е една от най-популярните породи пастирски кучета в света. Породата Пембрук първоначално е била отглеждана за пастирство на говеда и овце във Великобритания като част от производството на килими, текстил и гоблени. Един известен фен на породата беше кралица Елизабет II, която не ходеше никъде без Уелско корги Пембрук в детството си.

Пембрук е ниска, здрава, мускулеста порода кучета със среден ръст. Те обикновено тежат около 11-13 кг и са високи между 25-30см. Въпреки че са много сходни, Пембрук коргито и Кардиган корги са две отделни породи. Те могат да бъдат разграничени по ушите и разликите в опашката.

Уелско корги Пембрук

Какво знаем за породата Уелско корги пембрук?

Пембрук коргито е много умно куче, което обича да има човешко семейство и да бъде част от глутницата. Пембруките са лоялни и могат да станат страхотни пазачи. Тъй като са безстрашни, независими и много адаптивни кучета. Характерното дълго тяло и късите набити крака на Пембрук могат да бъдат подвеждащи, тъй като това са мощни и трудолюбиви пастирски кучета. Макар и ниско до земята, те остават много пъргави в ежедневните си задачи.

Кучетата Пембрук имат средно големи изправени уши, които се стесняват до закръглена точка. Козината им е къса и се състои от два слоя. Груба горна козина и мек, гъст, водоустойчив подкосъм. Двойната козина означава, че уелското корги пембрук отделят много козина. Породата не се справя добре при екстремни температури. И не трябва да са много на открито по време на изключително горещо или студено време.

Освен рутинното разресване за поддържане на здравето на козината и намаляване на прекомерното линеене. Нуждите от подстригване на кучетата Пембрук са минимални. Тези кучета се предлагат в различни цветове – червено, самур, светлокафяво и черно/тен. Със или без бели петна. Уелското корги Пембрук е известно със своята очарователна задна част и клатещо се пухкаво дупе.

Какви здравословни проблеми може да има Пембрук корги?

Породата има средна продължителност на живота от 12-13 години. Уелската породата е предразположена към няколко здравословни проблеми, така че независимо дали си вземате пембрук като кученце или по-късно в живота, рутинните посещения и прегледи при ветеринар са от решаващо значение за справяне с всички здравословни проблеми възможно най-скоро.

 • Дисплазия на лакътя и тазобедрената става – Дисплазията на лакътя и тазобедрената става се определя като анормален растеж или развитие на тъкан или орган. В този случай куче Пембрук може да се роди със или да развие необичайни стави, предимно бедрата и лактите. Това засяга както костите, така и околната мека тъкан, като мускули и хрущяли. Тези състояния причиняват болка, куцота и в крайна сметка артрит. Те могат да бъдат диагностицирани от вашия ветеринарен лекар с рентгенова снимка. Лечението включва противовъзпалителни лекарства, добавки за защита на ставите и дори операция, в зависимост от тежестта на дисплазията.
 • Катаракта – Катаракта е несъвършенство, непрозрачност или помътняване на лещата на окото. Катарактата може да бъде твърде малка, за да пречи на зрението, но също така може да се развие върху цялата леща на окото и да причини слепота. Ако забележите някаква белота по повърхността на окото или зеницата на вашето куче, или вашето куче показва признаци на загуба на зрението, заведете кучето на ветеринарен лекар или ветеринарен офталмолог възможно най-скоро.

Открита дуктусна артериоза

Това е вродено сърдечно заболяване при кучетата, което означава, че се развива в утробата и присъства при раждането. Артериозата на дуктуса е област на сърцето, която трябва да присъства само в утробата, тъй като тя действа за шунтиране или отклоняване на кръвта от белите дробове, които не се използват до раждането. Заболяването възниква, когато този шунт не се затвори по начина, по който трябва да бъде, когато кученцето се роди. Това води до това, че кученцето не получава достатъчно кислород в кръвта. Лявата страна на сърцето се уголемява и това може да доведе до застойна сърдечна недостатъчност.

Уелско корги Пембрук

Много кучета няма да покажат никакви клинични признаци на дуктусна артериоза, освен сърдечен шум, установен от техния ветеринарен лекар. Други обаче могат да имат симптоми, които включват:

 • Кашлица
 • Затруднено дишане
 • Сини възглавнички за крака
 • Ситуации на колапс
 • Слабост/летаргия
 • Непоносимост към упражнения

След като вашият ветеринарен лекар чуе сърдечен шум, трябва да се направят рентгенография на гръдния кош (сърце и бял дроб) и ехокардиограма за диагностициране на това състояние. Откритата дуктусна артериоза при кучетата изисква хирургична корекция от ветеринарен кардиолог.

Дегенеративна миелопатия

Това е бавно, прогресивно влошаване на гръбначния мозък. Това състояние се причинява от генна мутация и кучетата обикновено са на 8 или повече години, когато симптомите започнат. Заболяването често започва с неболезнена нестабилна походка и слабост в задните крака и прогресира до парализа. Наличен е ДНК тест за диагностициране на това неврологично състояние. За съжаление, няма лечение и няма добавки, които да помогнат при това заболяване. Повечето кучета се евтаназират 1-3 години след поставяне на диагнозата поради лошо качество на живот.

 • Болест на фон Вилебранд – Болестта на фон Вилебранд е наследствено нарушение на кръвосъсирването. Причинява се от неправилно или недостатъчно количество фактор на фон Вилебранд, който помага на кръвта да се съсирва. Болестта на фон Вилебранд е най-често срещаното наследствено нарушение на кръвосъсирването при кучетата. Най-честият клиничен признак е кървене в лигавичните области на тялото на кучето (венците в устата и вътре в обвивката на пениса или вагиналната област), което се доказва от синини, наблюдавани в областта или по кожата. Синините могат да бъдат малки, като размер на игла, но могат да бъдат и много по-големи и да изглеждат като нараняване. Това заболяване се диагностицира след извършване на кръвни изследвания, като пълна кръвна картина и панел за коагулация и специален скринингов тест, наречен време на кървене от букалната лигавица. Диагнозата се потвърждава с ДНК скрининг тест или идентифициране на ниски нива на фактора фон Вилебранд в плазмата. Лечението може да включва кръвопреливане и специални лекарства.

Храна за Уелско корги Пембрук

Kакто всички останали кучета, се повлияват най-добре от висококачествена, пълноценна и балансирана храна за кучета. Пемброк кучетата са склонни към наднормено тегло, така че е важно да следите колко храна консумират и дали това ги кара да наддават на килограми. Ако е така, силно препоръчителна е храна за кучета за контрол на теглото с намалено съдържание на калории, заедно с минимални или никакви лакомства или човешка храна.

Пресни зеленчуци и плодове, като моркови, боровинки, краставици и ябълки (с отстранени семена и сърцевина) са добри нискокалорични закуски за Уелското корги, особено по време на тренировка. Поддържането на балансирано и здравословно телесно тегло също е най-добро за кучета като Пембрук, които са склонни към ортопедични проблеми.

Пембрук уелско корги под една година трябва да бъде на храна, създадена специално за кученца. Във формулите за кученца са добавени хранителни вещества за подпомагане на умственото и физическото развитие през този критичен период от живота на кучето. След навършване на една година, коргито ви трябва да премине към храна, обозначена за възрастни кучета. Когато кучето ви стане на 7-8 години, говорете с вашия ветеринарен лекар за преминаване към храна за кучета в напреднала възраст, за да отговори на специфичните нужди на тази възраст. Тези храни за възрастни кучета често са с по-малко калории и имат добавени витамини и добавки, като глюкозамин за здравето на ставите.

Уелско корги Пембрук

Колко трябва да храните Уелско корги пемброк?

Като цяло, кученцата трябва да се хранят 3-4 пъти на ден, а възрастните кучета трябва да се хранят два пъти на ден. Колко храните вашето корги се определя от конкретната храна, която яде кучето ви и препоръката на вашия ветеринарен лекар. Можете да попитате вашия ветеринарен лекар или да следвате инструкциите на опаковката кучешка храна.

Като цяло, ако кучетата са на добре балансирана храна за кучета, те получават всички необходими витамини и минерали, от които се нуждаят, за да растат и да се развиват. В зависимост от жизнения етап, вашият Пембрук може да се възползва от допълнителни добавки, включително:

 • Добавки за стави за кучета – добавките с глюкозамин, хондроитин и МСМ са чудесни за насърчаване на здравето на ставите. МСМ притежава изцяло естествени противовъзпалителни свойства. Изследванията показват, че намаляването на възпалението помага за контролиране на болката, свързана с остеоартрит, който е често срещан проблем при кучета със ставни проблеми.
 • Есенциални мастни киселини – Смята се, че Омега-3 мастните киселини (висококачествено рибено масло) имат и противовъзпалителни свойства, когато се дават в подходящи дози. Известно е също, че помагат за поддържане на очни и сърдечни заболявания.
 • Пробиотици – те се използват за подобряване на здравето на храносмилането, укрепване на имунитета на кучето, подобряване на способността за борба с болести. Помощ при инфекции на пикочните пътища и намаляване на алергичните реакции чрез намаляване на способността на алергените да се абсорбират в червата/кръвотока. Като цяло здраво куче може да поддържа този баланс без пробиотици, но по време на болест, стрес или недохранване те са ценни за възстановяване на баланса в тялото.

Характер на Уелско корги Пембрук

Кучетата от порода Уелско корги Пембрук са известни като много дружелюбни и енергични кучета, с манталитет на голямо куче в средно голямо тяло. Те са много нетърпеливи да угодят, така че обичат да тренират и да учат нови неща. Отглеждани като овчарски кучета, те наистина изискват значителна умствена стимулация, като работа или игра. Упражненията и стимулацията също ще помогнат за намаляване на склонността им да ровят и дъвчат, ако са оставени сами твърде дълго или се отегчават.

Кучетата Пемброк лаят много и могат да бъдат много гласовити, което може да ги направи отлично куче пазач. Поради пастирския си характер, те са отлични селскостопански кучета и е известно, че успешно пасат животни, много по-големи от тях. Повечето коргита се чувстват добре с други домашни любимци в къщата и деца, ако се отглеждат заедно. Те могат да имат инстинкт, поради своя пастирски произход, да хапят или хапят петите на бягащите деца.

Социалното взаимодействие и обучението от най-ранна възраст са много важни за ограничаване на стадното поведение при кучетата Пембрук. Обучението също е важно, защото кучетата то тази порода ще изследват света, използвайки устата си, като хапят и/или дъвчат, което може да бъде болезнено, разрушително и не благоприятно за живот с други кучета или деца.

Като цялко коркито Пембрук е енергично и се радва да играе с кучета, които могат да съответстват на високото им енергийно ниво. Често могат да имат манталитет на глутница и ще защитават семейството си, което ги прави страхотни кучета пазачи. Те изискват упражнения под формата на редовни ежедневни разходки, за да помогнат за изгарянето на енергия и ограничаване на лошото поведение.

Обучение на Уелско корги Пембрук

Въпреки външния си вид, коргитата Пебрук са атлетични и доминират в състезания по пастирство и ловкост. Ако нямате стадо овце или крави има измислено решение с големи гумени топки. Коргито ви ще ги гони и пасе все едно са истинки животни. Ограден двор би бил добра идея за Пембрук кучетата, така че те могат да изразходват енергията си, но могат да процъфтяват в почти всяка домашна среда поради средния си ръст.

Последователното обучение, което се фокусира върху положителното подсилване и награди, ще помогне на уелското корги да овладее основните команди и да научи нови задачи. Това са чувствителни кучета, така че избягвайте суровите методи на обучение. Както винаги, ето някойлко идей за забавни дейности с корги Пембрук:

Уелско корги Пембрук

 • Обучение на послушание,
 • Тренировка за ловкост,
 • Трейббол – тоест да пасат големи гумени топки,
 • Състезание,
 • Проследяване,
 • Пастирство,
 • Умствена стимулация (като пъзел играчки),
 • Криеница,
 • Донасяне на закрито,
 • Фризби.

Оснонва грижа и хигиена за Уелско корги Пембрук

Тези коргита имат водоустойчива двойна козина, която изисква често подстригване. Четкането веднъж или два пъти седмично помага за премахване на разхлабената козина и за предотвратяване на отделяне, тъй като Пумбрук са склонни да отделят значително.

 • Редовното къпане, особено през пролетта и лятото, е от съществено значение за подпомагане на сезонното линеене, тъй като са склонни да линеят повече през тези периоди от годината. Мек шампоан на базата на алое или овесени ядки без сапун е най-добрият за поддържане на кожата здрава и козината блестяща.
 • Ставайки дума за козината, ежедневното разресване с тънка четка или гребен е важно за поддържане на здрава козина и премахване на подкосъма, за да се намали окапването. Ако вашият Пембрук е бил в калта, ще бъде по-лесно да премахнете мръсотията, след като козината изсъхне.
 • Тъй като някои Уелски пембрук имат бяла или светла козина около очите, добра практика е да почиствате очите и околните зони ежедневно, за да предотвратите сълзене. Кафява или червеникаво-кафява козина около очите се причинява от нормално петно ​​в сълзите им, наречено порфирин. Предлагат се кърпички за домашни любимци, Pet clean, за безопасно почистване около очите.
 • Ушите на коргито трябва да се проверяват всяка седмица за признаци на инфекция, като зачервяване, остатъци и/или миризма. Меките почистващи препарати за уши са чудесни за използване по това време, за да поддържате ушните канали чисти и сухи.
Нужда от упражнения:

Кучетата Уелско корги Пембрук могат да бъдат отлични, лоялни и щастливи другари за подходящото домакинство, стига техните нужди от упражнения, поддържане и обучение да са задоволени. Твърде много неосвободена енергия и липсата на обучение могат да доведат до прекомерно лаене и други поведенчески проблеми, включително агресия. Тези кучета също имат стаден инстинкт, така че без подходящо обучение те не са идеален домашен любимец за домове с малки деца.

Кучетата от породата изискват минимална поддръжка, различна от рутинното четкане, но те линеят много, и изискват редовно подрязване на ноктите на всеки 2 седмици. Затлъстяването ще съкрати живота на вашето куче, така че поддържайте коргито си във форма и в подходящо телесно състояние, като ги храните с кучешка храна два пъти дневно. Даването на твърде много лакомства или каквато и да е човешка/трапезна храна обикновено не се препоръчва.

Често задавани въпроси

Какъв е характерът на Уелско корги Пембрук?

Отговор: Уелско корги Пембрук е изключително любящо, игриво и енергично куче. Те обичат да бъдат в центъра на вниманието и да се забавляват със своите собственици.

Колко високи стават кучетата Уелско корги Пембрук?

Отговор: Средната височина на Уелско корги Пембрук е около 25-30 см в рамото.

Колко време изисква грижата за Уелско корги Пембрук?

Отговор:Те изискват умерено ниво на физическа активност, като пешеходни разходки и игра в двора. Освен това, трябва да се отделя време за грижа за техния косъм и нокти.

Съществуват ли различни цветови варианти на Уелско корги Пембрук?

Отговор:Да, най-често срещаните цветове са червено, фокс-ред и триколор – тоест черно с бели и ръждиви маркировки.

Какъв е темпераментът на Уелско корги Пембрук спрямо други домашни любимци?

Отговор: Уелско корги Пембрук обикновено са дружелюбни към други домашни любимци, но може да имат някои тенденции за доминиране, особено спрямо по-малки и по-слаби животни. Важно е да се внимава при съвместния им живот с по-големи или по-агресивни кучета.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма