+359898633185 Поръчай по телефона

Сурова храна за котки

Сурова храна за котки

Ползи, рискове и важни насоки за суровата диета

Суровата храна за котки става все по-популярна сред любителите на домашни любимци. Които търсят по-естествени и питателни начини за хранене на своите котки. Суровата храна, известна още като “BARF” (Biologically Appropriate Raw Food), включва сурово месо, органи и понякога зеленчуци или плодове.Те се дават директно на котките без топлинна обработка. Тук сме събрали всички основни ползи и рискове, свързани със сурова храна за котки. Както и как да я прилагате правилно.

Какво представлява суровата храна за котки?

Суровата храна за котки е диета, която включва сурово месо (пилешко, говеждо, агнешко, риба и др.), органи (черен дроб, бъбреци) и кости. Те имитират хранителния режим на дивите предци на котките. Основната идея на този тип диета е, че котките са хищници по природа. Техните хранителни нужди са насочени към месо и органи, а не към преработени храни и зърнени култури.

Ползи от суровата храна за котки

  • Естествено хранене, подобно на диетата на дивите котки Суровата храна наподобява хранителния режим на дивите котки, което се счита за по-естествено за тяхната физиология. Котките по природа са месоядни и консумацията на сурово месо осигурява хранителни вещества, които те биха получили в дивата природа.
  • Подобряване на здравето на козината и кожата Много собственици на домашни любимци съобщават, че след преминаване на BARF, козината на котката става по-блестяща и здрава, а кожата по-малко раздразнена. Омега-3 и омега-6 мастни киселини, които се съдържат в суровото месо, помагат за поддържането на здрава кожа и козина на котката.
  • Подобряване на зъбното здраве Дъвченето на сурови кости може да помогне за почистване на зъбите на котките и да намали натрупването на зъбен камък. Това е естествен начин за поддържане на добра устна хигиена.
  • Подобрен енергиен баланс и мускулен тонус – Високото съдържание на протеини и аминокиселини в суровото месо подпомага изграждането и поддържането на мускулната маса на котките. Това може да доведе до повишаване на енергията и активността на котките.
  • По-добро храносмилане – Някои котки, които имат проблеми с храносмилането на стандартна, преработена котешка храна, могат да се справят по-добре със сурова храна за котки. Суровото месо и органи са по-лесно усвоими от хищническата храносмилателна система на котките.

Рискове, свързани със суровата храна за котки

  • Риск от бактериални инфекции – Суровото месо може да съдържа вредни бактерии като Salmonella, coli и Listeria, които могат да доведат до сериозни инфекции както за котките, така и за техните стопани. Добрата хигиена и правилното съхранение на суровото месо са от съществено значение за намаляване на този риск.
  • Дисбаланс на хранителните вещества – Една от основните трудности при суровата диета е осигуряването на балансирано хранене, което включва всички необходими витамини, минерали и аминокиселини. Недостатъчното количество калций, таурин или витамин А, например, може да доведе до здравословни проблеми при котките.
  • Риск от задавяне и травми от кости – Въпреки че суровите кости могат да помогнат за почистването на зъбите, съществува риск от задавяне или нараняване на стомашно-чревния тракт от по-големи и твърди кости. Меките, сурови кости са по-безопасни, но все пак трябва да се следи дали котката ги консумира безопасно.
  • Необходимост от повече време и усилия – Приготвянето на сурова храна за котки изисква време и специални знания. Трябва да се избира висококачествено месо, да се следи за правилното съхранение и да се изготви балансирано меню за котката. Това може да бъде предизвикателство за някои собственици на домашни любимци.
  • Не е подходяща за всички котки – Някои котки с отслабена имунна система, хронични заболявания или специфични хранителни нужди може да не са подходящи за BARF. Винаги е важно да се консултирате с ветеринарен лекар, преди да преминете на такъв режим на хранене.

Как да осигурите безопасна и балансирана сурова храна за котката?

Винаги купувайте месо от надеждни източници и избирайте качествени, органични продукти, когато е възможно. Това ще помогне за намаляване на риска от инфекции и ще осигури на вашата котка най-добрите хранителни вещества. Преди да започнете BRAF диета, е важно да се консултирате с ветеринарен лекар или специалист по хранене на животни. Трябва да сте сигурни, че храната е подходяща за вашата котка и отговаря на нейните хранителни нужди.

В много случаи BARF храната за котки трябва да бъде допълнена с добавки като калций, таурин, витамин А и омега-3 мастни киселини, за да се осигури пълен хранителен баланс. При приготвянето на сурова храна за котката, е важно да спазвате хигиенни стандарти, като измиване на ръцете, дезинфекция на кухненските плотове и правилно съхранение на суровото месо в хладилник или фризер.

Ако решите да включите кости в храната на котката, избирайте по-меки кости, като тези от птици.  Никога не давайте варени кости, които са по-лесно чупливи и опасни.

Препоръчани сурови храни за котки

Някои от най-добрите BARF храни, които се откриват на пазара са:

  • Nature’s Variety Instinct Raw – Тази марка предлага готови замразени сурови храни, които са балансирани и лесни за употреба. Те включват месо, органи и добавки, необходими за пълноценна котешка диета.
  • Primal Pet Foods Raw Cat Food Primal предлага замразени и лиофилизирани сурови храни, които са обогатени с витамини и минерали за пълноценна котешка храна.

Суровата храна за котки може да бъде отличен избор за осигуряване на по-естествен и питателен режим на хранене. Ако се прилага правилно и с внимание. Въпреки ползите, като подобрено здраве на козината, зъбите и мускулния тонус, съществуват и сериозни рискове. Като бактериални инфекции и хранителни дисбаланси. Винаги се консултирайте с ветеринарен лекар преди да преминете към сурова храна за котки.

Ако Вашата котка се нуждае от качествена храна за котки разгледайте богатият асортимент, който предлагаме тук.

Полезни връзки

Acana - Биологично съотвестващата храна за кучета и коткиAdvance супер-премиум храна за домашни любимциАдаптирано мляко за коткиАдаптирано мляко за кучетаБио храна за коткиБИО храна за кучетаБиоразградима котешка тоалетнаВисок клас храна за коткиВисок клас храна за кучетаГранули за коткиГранули за кучетаГрижа за теглото на коткатаГрижа за уринарния тракт на коткитеЕвтина храна за коткиЕвтина храна за кучетаЗимни дрехи за кучетаКастрирани и стерилизирани кучетаКучета с капризен апетитКучета с чувствителен стомахКучешки дрехиЛовни кучетаНашийник за кучетаОбувки за кучетаОтглеждане на котка на закрито
Contact Form backgroun image

    Контактна форма