+359898633185 Поръчай по телефона

6 признака, че вашето куче е с наднормено тегло.

куче с наднормено тегло

Въпреки че сме сигурни, че има какво да обичате във вашия пухкав домашен любимец. Истината е, че твърде често родителите на домашни любимци пропускат факта, че техните космати най-добри приятели страдат от проблеми с теглото. Всъщност проучванията са установили, че в САЩ над 50 процента от котките и кучетата са с наднормено тегло.

Признаци, че вашето куче е с наднормено тегло

Въпреки че има определени признаци, които ви крещят, че кучето е дебело. Има и такива, които само подсказват, че любимецът ви се е позакръглил. Например, някои ветеринари биха оценили формата на кучето по скала от 1 до 9 или от 1 до 5. С всяка степен на скалата говорим за използване на определени критерии. Те помагат за преценката дали домашният любимец е с наднормено тегло или със затлъстяване. За да се оцени куче по тази скала, трябва да се разгледат цял брой фактори. Това е с цел да се направи цялостна оценка на състоянието на кучето.

Причината е, че кучетата са единственият животински вид, при който членовете му имат 100-кратна разлика по отношение на телесното тегло. Например, куче, което тежи 9 кг., може да бъде чихуахуа с наднормено тегло. Това е така, защото обикновено нормата е 4,5 кг. Или това може да е шпаньол с поднормено тегло, който би трябвало да тежи около 13 кг.

Какви са признаците, че имате дебело куче?

  1. Проблеми при скачане на мебели.

Тук е лесно. Ако виждате, че кучето ви се затруднява или въобще не може да скочи на дивана или стола. Това е сигурен знак за наднормено тегло. Допълнителната мазнина е пряк резултат от храненето на вашето куче. Това оказва нежелан натиск върху ставите. Това води до затруднения на домашните любимци с наднормено тегло да скачат нормално.

  1. Затруднено дишане, особено по време на кратки упражнения или игра.

Затлъстяването може да наруши дихателната функция при кучета. Така че ако хванете домашния си любимец да хрипа или се мъчи да диша във всеки един момент. Най-добре е да го заведете при ветеринар за преглед.

  1. Полюшкване.

Ако имате дебело куче, то може да не е в състояние да подкара краката си правилно, за да ходи нормално. Когато кучето е затлъстяло, може да се наблюдава така нареченето полюшкване. Тоест кучето ви да не е стабилно на краката си. Може да забележите как крата му са леко или силно изнесени в страни в опит да задържи стойката си.

  1. Хъркане.

Споменатата по-горе нарушена дихателна функция може да се прояви и в друг необичаен симптом – хъркане. Това хъркане се случва, защото силното напълняване причинява дихателни шумове, поради това че, задната част на гърлото му  става по-дебела, а това и проблеми с дишането. Хъркането може да означава и инфекция на носа, но може да е признак на наддаване на тегло, когато се приема в контекст с други симптоми.

  1. Външен вид.

Може би си мислите, че кучето с наднормено тегло би било лесно за разпознаване само по външния му вид. Всъщност, много стопани на домашни любимци просто пропускат знаците. Ако вашият домашен любимец е с добро тегло, не трябва да виждате как ребрата му стърчат, но трябва да можете да ги усетите лесно под кожата. Освен това, ако погледнете домашния си любимец отстрани, той трябва да е по-широк в гърдите и по-тясен в талията.

По същия начин, ако застанете над кучето си и погледнете надолу, то трябва да е по-широко в гърдите и по-тясно през корема. Ако кучето ви е с форма на наденица по цялото тяло, тогава то е твърде дебело. Някои дебели кучета могат да образуват ивици от мазнини, които се появяват като бръчки или нагъвания в основата на опашката им.

  1. Обща летаргия.

Както можете да си представите, ако вашето куче проявява някои от гореспоменатите симптоми на затлъстяване, тогава е по-малко вероятно да се интересува от старите си любими дейности. Като признак, куче без цялостна енергия може да страда от наднормено тегло.

Ако вашето куче проявява някои от горните признаци и смятате, че може да е с наднормено тегло, заведете го на ветеринар. Може да не мислите, че има значение дали кучето ви носи няколко излишни килограма, но проучванията казват друго. Кучета, които са били хранени по-малко и са останали по-слаби от тези с наднормено тегло, са се хранили по-добре и са живели по-дълго. Хората искат да запазят своите домашни любимци здрави и да живеят толкова дълго, колкото могат.

Така че поддържането на фин домашен любимец трябва да бъде начело в списъка с неща, които са приоритет на всеки собственик на домашни любимци.

Как да накарате куче с наднормено тегло да свали излишните килограми

Един от начините да поддържате кучето си във върхова форма е да обърнете специално внимание на диетата му. Няма нищо по-забавно от това да накарате вашия домашен любимец да танцува наоколо за лакомства или храна за качване на маса. В друго проучване на домашни любимци с наднормено тегло, е установено, че храненето с трапезна храна и излишните ви закуски се свързва с наддаването на теглото им.

Вместо да третирате своя пухкав приятел с храна за хора, помислете за това да го наградите с лакомства за кучета, съобразени с теглото му.Ще намерите голямо разнообразие на лакомства в онлайн магазина ни petstation.bg.

Как да следите калориите в храната

Освен че трябва да се избягва трапезната храна, предупреждаваме собствениците на кучета, че не всички лакомства за кучета, консервирана храна за кучета или суха храна за кучета са с еднакъва енергиен състав. Консервираната храна за кучета може да варира от 250 до 450 калории, което е огромна разлика. Така че не можете просто да нахраните кучето си с консерва. Вие трябва да разберете от колко калории се нуждае вашият домашен любимец на ден. Чак след това да го нахраните с необходимото количество.

Ако търсите по-здравословна храна за кучета и опции за диета, не забравяйте винаги да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, преди да промените диетата на вашето куче.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма