+359898633185 Поръчай по телефона

Храна за стерилизирани котки

Храна за стерилизирани котки

Храна за стерилизирани котки – Поддържане на теглото и здравето на стерилизирани и кастрирани котки

След стерилизация или кастрация метаболизмът на котките се променя, което може да доведе до повишен риск от наднормено тегло и свързани с него здравословни проблеми. За да се предотвратят тези рискове и да се гарантира дълготрайното здраве на вашия домашен любимец, е важно да се избере подходяща храна за стерилизирани котки.

Сега ще обясним, защо е необходима специална храна за стерилизирани котки, какви са ползите от нея и как да поддържате оптимално тегло и здраве за вашата котка след процедурата.

Защо стерилизираните котки се нуждаят от специална храна?

  • Намалена енергийна нужда – Котките стават по-малко активни и изразходват по-малко енергия.
  • Повишен апетит – Хормоналните промени често водят до повишаване на апетита, което увеличава риска от преяждане.
  • Риск от наднормено тегло – Намалената активност в комбинация с повишения апетит води до натрупване на излишни килограми и увеличаване на риска от затлъстяване.
  • Проблеми с пикочните пътища – Стерилизираните котки са по-предразположени към образуване на камъни в пикочния мехур, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Специалната храна за стерилизирани котки е разработена с оглед на тези промени и цели да помогне за поддържането на оптимално тегло и добро здраве.

Ползи от специалната храна за стерилизирани и кастрирани котки:

  • Контрол на теглото Стерилизирани и кастрирани котки имат нужда от по-малко калории. Специализираната храна съдържа намалено количество калории и мазнини, което помага да се предотврати натрупването на излишно тегло. Това е особено важно, защото наднорменото тегло може да доведе до сериозни здравословни проблеми като диабет и ставни заболявания.
  • Поддържане на мускулната маса Много гранули за стерилизирани котки включват по-високо съдържание на протеини, което помага за поддържане на мускулната маса, дори при по-ниска физическа активност.
  • Контрол на апетита Храните за стерилизирани котки често съдържат фибри, които създават чувство на ситост и помагат за контролиране на глада. Това е от особена важност, тъй като много котки изпитват повишен апетит след процедурата.
  • Подобряване на здравето на пикочните пътища Храните за стерилизирани котки често са обогатени със съставки, които подпомагат здравето на пикочната система. Някои храни са с по-ниско съдържание на магнезий и други минерали, които могат да предизвикат образуване на камъни в пикочния мехур.
  • Поддържане на оптимално ниво на енергия – Въпреки че стерилизираните котки имат по-ниски енергийни нужди, те все още се нуждаят от качествена енергия за ежедневните си дейности. Специализираната храна осигурява необходимите хранителни вещества, за да останат активни и жизнени, без да наддават на тегло.

Как да изберем най-добрата храна за стерилизирани котки?

  • Търсете храна за котки, която е разработена с по-ниско съдържание на калории, за да помогне на вашата котка да поддържа здравословно тегло. П

рекалено високото съдържание на калории може бързо да доведе до затлъстяване, което носи редица здравословни рискове. Протеините са от съществено значение за поддържането на мускулната маса. Избирайте храни с високо съдържание на качествен протеин, като риба, пилешко или агнешко месо.

  • За да се намали рискът от проблеми с пикочните пътища, изберете храна за кастрирани котки с намалено съдържание на магнезий и фосфор. Това ще помогне за поддържането на здрав пикочен мехур и намаляване на риска от образуване на камъни.

Фибрите са полезни за контрол на апетита и за добро храносмилане. Те също така помагат на котките да се чувстват сити за по-дълъг период от време, което намалява риска от преяждане.

Гранулите за стерилизирани котки трябва да съдържат малко количество здравословни мазнини, като омега-3 и омега-6 мастни киселини. Те са важни за здравето на кожата и козината на котката, но не трябва да надвишават допустимите нива, за да се избегне натрупване на излишно тегло.

Храна за стерилизирани котки - ползи

Най-добрите марки храни за стерилизирани котки

Много утвърдени производители предлагат храни, специално разработени за нуждите на стерилизирани котки. Ето някои от най-популярните марки, препоръчвани от ветеринари и може да ги намерите в онлайн зоомагазина ни:

  • Royal Canin Sterilised Cat – Тази храна предлага оптимален баланс на калории и протеини, като същевременно подпомага здравето на пикочната система.
  • Hill’s Science Plan Sterilised Cat. Формулирана с цел поддържане на здравословно тегло и здрав пикочен мехур. Тази храна е подходяща за дългосрочна грижа за стерилизирани котки.
  • Purina Pro Plan Sterilised Cat. Създадена за котки със склонност към наднормено тегло, тази храна помага за контролиране на апетита и поддържане на мускулната маса.
  • Advance Cat Sterilized. Тази марка предлага формули, богати на фибри и протеини, които помагат за поддържане на теглото и подобряват храносмилането.

Съвети за поддържане на здравето на стерилизираните котки

  • Редовно следете теглото на котката – Ежедневно претегляне или редовни посещения при ветеринар ще ви помогнат да проследите дали вашата котка поддържа здравословно тегло.

Въпреки че стерилизираните котки са по-малко активни, е важно да насърчавате физическа активност чрез игра и интерактивни играчки.

  • Проверявайте пикочната система – Винаги наблюдавайте честотата и количеството на уринирането, за да хванете евентуални проблеми с пикочните пътища навреме.

Изборът на специална храна за стерилизирани котки е от ключово значение за поддържането на здравословно тегло. Също така за доброто здраве на вашия домашен любимец. С правилния баланс на калории, протеини и минерали, тези храни помагат за предотвратяване на затлъстяване. И свързаните с него здравословни проблеми. Освен това, с правилната диета и грижи, вашата котка ще остане активна, здрава и жизнена за дълги години.

Ако искате да направите правилният избор, може да посетите Petstation.bg, за да разгледате и изберете най-доброто за Вашата котка.

Полезни връзки

Acana - Биологично съотвестващата храна за кучета и коткиAdvance супер-премиум храна за домашни любимциАдаптирано мляко за коткиАдаптирано мляко за кучетаБио храна за коткиБИО храна за кучетаБиоразградима котешка тоалетнаВисок клас храна за коткиВисок клас храна за кучетаГранули за коткиГранули за кучетаГрижа за теглото на коткатаГрижа за уринарния тракт на коткитеЕвтина храна за коткиЕвтина храна за кучетаЗимни дрехи за кучетаКастрирани и стерилизирани кучетаКучета с капризен апетитКучета с чувствителен стомахКучешки дрехиЛовни кучетаНашийник за кучетаОбувки за кучетаОтглеждане на котка на закрито
Contact Form backgroun image

    Контактна форма