+359898633185 Поръчай по телефона

Неща, които трябва да знаете за голдън ретривърите

трябва да знаете за голдан ретриварите че обичат кокали за кучета

Кой не обича веселия и очарователен голдън ретривър? Ако като нас сте голям фен на тази порода или обмисляте да осиновите такава, важно е да прочетете този списък с 10 неща, които трябва да знаете за голдън ретривърите.

Храна за Голдън ретривър можете да откриете тук!

Както знаете, голдън ретривърите са изключително популярни, защото са едни от най-умните кучета в света. Те също така са отлични семейни домашни любимци и страхотни терапевтични кучета. Останете с нас Petstation.bg и открийте най-интересните факти и подробности за тази прекрасна златна порода.

Какво трябва да знаете за голдън ретривърите?

интересни факти за голдън ретривърите
  • Голдън ретривърите са идеалните кучета за деца. Голдън ретривърът е известен като нежно, дружелюбно и спокойно куче. Ако са добре социализирани, имат дневната си доза упражнения и са изпълнени петте свободи за хуманно отношение към животните, голдън ретривър със сигурност ще бъде идеалното куче за игра с вашите деца.
  • Голдън ретривърите обичат водата. Въпреки че някои голдън ретривъри не обичат водата, защото не са запознати с нея, повечето от тях обичат да плуват на плажа, в реката или всеки водоизточник в града. Вземете кучето със себе си на някое от тези места и гледайте колко много му се радват. В края на краищата, кучетата от порода голдън ретривър са били отгледани, за да събират плячка във водата!
  • Голдън ретривърите са много лесни за обучение. Тъй като са толкова умни, не е изненадващо, че голдън ретривърите са лесни за обучение кучета. Ако винаги използвате положително стимулиране и никога наказание, ще получите изненадващи резултати.
  • Голдън ретривърите имат талантлив нос. Благодарение на толкова силно развитото им обоняние, голдън ретривърът може да се научи да търси всякакви обекти. Може би затова е използван като куче за откриване на експлозиви или наркотици или просто като търсач на трюфели.
  • Голдън ретривърите трябва да хапят. Хапенето е основна потребност за всяко куче, но за голдън ретривърите тази нужда е по-голяма. Използването на гризалки, играчки или конг са няколко възможности за задоволяване на тази потребност.

Фалшиви митове за голдън ретривърите

Фалшиви митове за голдън ретривърите

Освен най-добрите черти на голдън ретривърите, с които трябва да сте запознати, бихме искали да разрушим и пет фалшиви мита за тази благородна порода. Обърнете внимание на това, особено ако мислите да осиновите голдън ретривър.

  • Голдън ретривърите са нетърпеливи да угодят на хората. Това е, казано просто, фалшиво и абсурдно. Много говори за нашия егоизъм, че все още вярваме, че кучетата се раждат с вродено желание да ни угодят.

Ако искате вашият голдън ретривър да следва вашите команди, трябва да направите така, че да си заслужава и за тях. Само защото са спокойна и нежна порода, това не означава, че голдън ретривър винаги ще е готов да прави каквото пожелаете. Трябва да ги похвалите и наградите, за да постигнете резултати и разбира се, трябва да положите малко усилия обучавайки ги.

  • Голдън ретривърите улавят и събират неща по инстинкт. Това абсолютно не е вярно! Кучетата ретривъри трябва да бъдат обучени, за да се научат да хващат и събират плячка и предмети. Въпреки че са предразположени да търсят движещи се обекти, като ,птици, топки или хвърлена пръчка, те не ги слагат по природа в устата си и ги носят обратно при стопанина им. Дори ако вашият голдън ретривър връща неща, без да е обучен за това, това не означава, че го има записано в генетичния му код.
  • Голдън ретривърите имат естествоно мека захапка. Който вярва в това, никога не е бил ухапан от куче ретривър. Тези породи могат да носят неща в устата си, без да ги повредят, но трябва да бъдат обучени да ги изваждат внимателно.

Ако искате вашият голдън ретривър да има мека захапка, тогава трябва да го обучите

Хранене на кучета от породата Голдън ретривър

Голдън ретривърът е приветлива и привързана, добра и енергична порода куче, която впечатлява също и със своята интелигентност и красота. Такъв домашен любимец носи много радост в къщата, но също така се нуждае от специални грижи.

Едно от проявленията на любовта на господаря към голдън ретривъра си е правилният подбор на кучешка храна, която е в основата на балансирана диета за животното.

Особености на породата Голдън ретривър

  • Те са отлични спътници, приятели, бавачки и рехабилитатори, водачи и търсачи.
  • Представителите на породата се характеризират с дългата си мека, кремава или златиста козина с плътен подкосъм.
  • Те много обичат хората, особено децата. Ако ги оставите сами, те ще тъгуват, а ако са в компанията се превръщат в душата на компанията. Обучението на кучета от породата Голдън ретривър е удоволствие, което изпълва с възторг и възхищение.

Кои са основните принципи на храненето на кучетата от породата Голдън ретривър

Тази порода кучета са всеядни и имат отличен апетит, така че едно от основните правила е да не ги прехранвате. Склонните към наднормено тегло кучета трябва да се хранят с ограничено количество храна и активно да изразходват енергията си с дълги ежедневни разходки.

Други принципи на храненето, които си заслужава да бъдат споменати, включват:

  • Строг график на хранене. Малките кученцата се нуждаят от често хранене, а за възрастни е достатъчно два пъти на ден.
  • Липса на междинни закуски.
  • Баланс на компонентите, подходящи за дадената порода. Ако предпочитате сухата храна за кучета, тогава е важно тя да е с високо съдържание на протеини и липса на пшеница, царевица и соя. Тези растения често причиняват алергии.
  • Слушане на усещанията на животното. Ако домашният любимец отказва храна, това не е случайност. Той или е усетил лошото й качество, или се разболява.
  • Наличието на месо в диетата. При избора на естествено хранене на животно оризът, елдата, морковите, зелето, изварата и яйцата трябва да бъдат задължителни продукти, като в същото време половината от порцията трябва да бъде месо. Месото може да е всичко друго, но не и свинско.

Добре е да запомните, че шоколадът, авокадото, ядките, гроздето и други възможни продукти от “човешката” трапеза могат да предизвикат алергии, повръщане, диария и други нездравословни явления при Голдън ретривъра.

Производителите на готови смеси са разработили много диети, така че можете да намерите своя собствена опция според възрастта и предпочитанията на Вашия домашен любимец.

Полезна информация за голдън ретривърите

Характеристики на голдън ретривърите 

Мъжките екземпляри достигат 56-61 см височина, а женските 51-56 см. Теглото им варира между 30-34 кг за мъжките и 27-32 кг за женските. Имат силно развито обоняние. Средната продължителност на живот на голдън ретривъра е 10-12 години.  

Предимства на породата

Тези кучета са чудесни за стопани без опит. Лесно се поддават на обучение. Успешно се социализират с други домашни любимци и са идеалните кучета за деца. Повечето кучета от тази порода обичат водата. 

Недостатъци на породата

Голдън рейвърите стават неспокойни и могат да развият наднормено тегло, ако не се подлагат на ежедневни тренировки. При сезонната смяна на козина се отделя значително количество от нея. В допълнение,  прогресивната атрофия на ретината, субвалвуларната аортна стеноза, дисекансна остеохондроза, стомашната дилатация-волвулус (подуване), епилепсията и остеосаркомата са възможните патологии при тази порода кучета.

Пет мита за голдън ретривърите

Съществува схващане, че голдън ретривърите имат естествено мека захапка. Това не е вярно. Кучетата от тази порода трябва да бъдат обучени на това умение. По същия начин те трябва да бъдат научени да събират и носят плячка. Това не е вроден техен инстинкт. Освен това, тези кучета не са създадени за да ни угаждат. Това е грешно схващане. Ако искаме да изпълняват командите ни е необходимо да положим усилия за обучението им. 

Това са основните неща, които трябва да знаете за голдън ретривърите. Ако имате нещо да добавите, моля, кажете ни в секцията за коментари. В допълнение към тази тема, не забравяйте да научите как да се грижите за голдън ретривъри от кученце до зряла възраст!

Често задавани въпроси

Колко често трябва да храня Голдън ретривър?

Отговор: Обикновено Голдън ретривър се храни два пъти на ден, като дневната доза храна зависи от възрастта, активността и здравословното състояние на кучето.

Как да избера подходящата храна за Голдън ретривър?

Отговор: При избора на храна за Голдън ретривър е важно да се вземат предвид неговата възраст, ниво на активност, здравословни нужди и предпочитания.

Какви са типичните здравословни проблеми на Голдън ретривър, свързани с храненето?

Отговор: Голдън ретривърите имат предразположеност към затлъстяване и съпътстващи проблеми като заболявания на сърцето и ставите. Правилното хранене може да помогне за предотвратяването на тези проблеми.

Коя храна е подходяща за Голдън ретривър с алергии или храносмилателни проблеми?

Отговор: За Голдън ретривър с алергии или храносмилателни проблеми, често се препоръчва специализирана храна с ограничено количество съставки или хипоалергенна храна за кучета.

Как да определя правилното количество храна за Голдън ретривър?

Отговор: Количеството храна за Голдън ретривър зависи от множество фактори, включително възрастта, теглото, нивото на активност и текущото здраве. Следвайте указанията на опаковката на кучешката храна, защото това е много добър ориентир.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма