+359898633185 Поръчай по телефона

Защо кучето ми не се храни?

загубата на апетит при кучета

Намаленият апетит (хипорексия) или загубата на апетит при кучета (анорексия) може да бъде стресиращо състояние за стопаните. Често може да означава сериозен медицински проблем. Анорексията за повече от 24 часа не трябва да се пренебрегва. Тъй като често е предупреждение, че се случва нещо друго.

Ето някои идеи за това защо вашето куче не яде. Включително въпросник, който може да ви помогне да стигнете до корена на проблема. Също така, ето и няколко съвети за това какво можете да направите, за да му помогнете.

Причини, поради които наблюдаваме загубата на апетит при кучета

Може да има много причини, поради които кучето не яде, но те обикновено попадат в три основни категории:

  • Медицински;
  • Поведенчески;
  • Проблеми със самата храна.

Медицински причини

Списъкът с възможни медицински причини за анорексия или хипорексия при кучетата е много дълъг. Може да включва всичко, което може да причини болка, гадене, летаргия или стрес. Такива причини са:

  • Зъбни заболявания;
  • Болка в устата;
  • Гадене;
  • Повръщане;
  • Диария;
  • Чревни паразити;
  • Панкреатит;
  • Стомашно разстройство (ядене на остатъци от масата или нещо друго, което не трябва, или внезапна промяна в храната или лакомствата);
  • Инфекция;
  • Треска;
  • Рак;
  • Чернодробно заболяване;
  • Заболяване на бъбреците;
  • Възпалително заболяване на червата;
  • Застойна сърдечна недостатъчност;
  • Болест на дробовете.

Това са само някои примери за медицински проблеми, които могат да доведат до загуба на апетит при кучетата. Трябва да се има на предвид, че има още много възможни причини.

Поведенчески причини

Безпокойството, стресът или страхът могат да причинят намален апетит при някои кучета, точно както при хората. Имайте предвид, че това, което смятате за стресиращо, е различно от това, което вашето куче може да възприема като стресиращо. Дори малките неща могат да предизвикат безпокойство и да го накарат да не иска да яде.

Промени в рутината или средата на кучето, като нови хора или домашни любимци в къщата, пътуване. Силни шумове като строителство, бури или фойерверки, могат да предизвикат безпокойство. Нещо толкова просто като промяна на часа или мястото на хранене може да накара по-чувствителните кучета да се чувстват стресирани. Може да ги направи по-малко склонни да се хранят.

Сплашването от друг домашен любимец в домакинството също може да накара кучето да избягва своята купа с храна. Много кучета не обичат да се хранят точно до съквартиранта си. Тъй като може да има сплашване, което ние като хора, не възприемаме. Препоръчва се кучетата да бъдат отделени при хранене, за да се намали поведението на опазване на храната или сплашването.

Като цяло, ако проблемът е свързан със стрес или безпокойство, кучетата ще започнат да ядат отново след ден или два. След като се приспособят към промяната. Някои кучета може да се нуждаят от промяна на поведението. Или медицинско лечение, за да намалят стреса и безпокойството, ако са чести.

Проблеми с храната

Проблеми с храната при кучета

Проблемът може да е в самата храна – може да е стара, с изтекъл срок на годност, остаряла или развалена. Докато някои кучета, като щастливите лабрадори ретривъри, може да ядат всичко, което видят. Други, като йоркширските териери, може да са малко по-особени.

Ако кучето е било на една и съща храна за известно време и винаги я е яло добре, погледнете срока на годност на торбичката или кутията. Уверете се, че се съхранява в херметически затворен контейнер.

Всички контейнери и торби с храна за кучета трябва да бъдат запечатани и храната трябва да се изхвърли, ако срокът на годност е изтекъл. Отворената консервирана храна може да бъде запечатана с пластмасова обвивка или капак, който е направен да пасва на кутии с кучешка храна, и може да се съхранява в хладилник за два до три дни.

Много стопани на домашни любимци се чудят дали кучето им може просто да е уморено от храната им, ако спрат да я ядат. Въпреки че някои кучета може да са придирчиви, здраво, гладно куче не трябва да спира да яде определена храна, просто защото му е втръснало.

Понякога са нужни няколко опита, за да разберете коя кучешка храна харесва вашето куче най-много. Но ако кучето ви изглежда, че се уморява след хранене, това може да се дължи на факта, че получава твърде много лакомства или човешка храна, или може да има медицински проблем.

Кучетата са умни и бързо научават, че ако не изядат гранулите си веднага, вместо това може да получат някои вкусни лакомства. Вместо да скачате направо към остатъците от масата или нова храна, вижте дали смесването на гранули с консервирана храна или лекото притопляне на консервираната храна, помага за апетита.

Внезапната смяна на храните често води до стомашно разстройство (намален апетит, повръщане, диария), така че това може да бъде много контрапродуктивно. Би било много необичайно, куче да остане гладно няколко дни само защото е придирчиво. Така че е важно да изключите основните медицински състояния с вашия ветеринарен лекар, ако това се случи.

Защо кучето ми не яде? Въпросник.

възможни причини за загуба на апетит при куче

Използвайте този въпросник, за да определите възможните причини за загубата на апетит на вашето куче.

Пие ли вода?

Ако вашето куче пие вода, но не яде, това може да се дължи на гадене, стрес или болка в устата. Ако успеят да задържат водата, това е добър знак. Въпреки това, ако повръщат след пиене на вода, те трябва незабавно да бъдат прегледани от ветеринарен лекар, тъй като това може да означава силно гадене или чревна непроходимост.

Ако издържат повече от 24 часа без да ядат, дори ако все още пият, те трябва да бъдат прегледани от техния ветеринарен лекар, за да се установи основната причина за тяхната липса на апетит.

Ако вашето куче не е яло или пило в рамките на 24 часа или повече, то трябва незабавно да бъде прегледано от ветеринарен лекар, за да бъде оценено и лекувано за вероятна дехидратация и за да се проучи основната причина за нежеланието му да яде или пие.

Всичко, което може да накара кучето да се почувства зле, като бъбречно заболяване, панкреатит, чревни паразити, чернодробно заболяване, рак, инфекция, чревна обструкция и др., може да накара кучето да откаже храна и вода. Подобно на хората, кучетата не могат да издържат повече от няколко дни без вода, така че това трябва да се третира сериозно.

Вашето куче яде лакомства, но не и кучешка храна?

Ако вашето куче отказва вечеря, но казва „да“ на лакомства или остатъци от масата, то може да се наяжда с „нездравословна храна“, а не със собствената си кучешка храна. Въпреки това, ако вашето куче има други симптоми, че не се чувства добре, заболяване може да е виновно за променения апетит.

Например, ако вашето куче е щастливо, енергично, пие вода, играе си и няма никакво повръщане или диария, може да се окаже, че то просто получава твърде много калории на ден в лакомства и не е гладно за храната си. Твърде е вероятно да ви надхитрят, знаейки, че ако откажат да ядат храната си, вместо това ще получат вкусно пиле и лакомства за кучета.

Въпреки това, ако кучето ви е летаргично, има някакво повръщане или диария, започва да яде малко и след това спира, лигави се или облизва устните си, то може да не се чувства на 100% добре. Лакомствата са по-предпочитани, така че много кучета ще са по-склонни да ядат тях, а не храната си, дори и да не се чувстват най-добре. Помислете за момент, когато сте имали стомашно разстройство, но сте се навили да хапнете любимото си лакомство, докато сте подминавали шопската салата.

Кучето, яде ли си сухата храна?

Вашето куче вирва ли носа си при мириса на суха храна, само за да погълне консервираната храна в момента, в който я оставите? Това е често срещано оплакване от стопаните на домашни любимци и може да означава няколко различни неща.

Възможно е вашето куче да има болки в зъбите или устата. Много стопани на домашни любимци вярват, че ако техният домашен любимец яде, не трябва да изпитва болка в устата, но това не е така. Те трябва да се хранят, така че много кучета мълчаливо се борят с болки в устната кухина в продължение на месеци или години. Това продължава докато не бъде извършена стоматологична процедура за изваждане на гнили или болни зъби.

Докато някои кучета продължават да ядат суха храна за кучета дори при силна болка в устата, много от тях предпочитат консервираната храна, тъй като е по-лесна за дъвчене. Ако вашето куче вече не иска да яде суха храна, но ще яде консервирана, то трябва да бъде заведено до ветеринарен лекар за орален преглед.

Също така, възможно е вашето куче да предпочита консервирана храна пред суха храна. Тъй като тя често мирише по-силно и може да се възприема повече като „лакомство“. Опитайте да смесите консервирана храна със сухи гранули, за да насърчите кучето си да яде. Постепенно преминете към по-високо съотношение на суха храна, докато кучето ви се върне към яденето на сухи гранули.

Някои кучета просто отказват да ядат гранули в полза на консервирана храна. Въпреки че това може да има някои отрицателни последици, като например по-лошо зъбно заболяване или по-висока сметка за храна, може да не е проблем кучето ви да яде консервирана храна в дългосрочен план. Говорете с вашия ветеринарен лекар, за да видите дали храненето на вашето куче с изцяло консервирана диета може да е най-добрият вариант за тях.

Вашето куче възрастно ли е?
хранително разстройство при възрастни кучета

Въпреки че възрастните кучета може да имат по-ниски калорични изисквания от младите кучета и следователно могат да ядат по-малко от преди, изразената загуба на тегло или отказът от ядене не е нормално и може да показва сериозни основни здравословни проблеми.

Те могат да включват, но не се ограничават до:

  • Зъбни заболявания;
  • Панкреатит;
  • Чернодробно заболяване;
  • Заболяване на бъбреците;
  • Стомашно разстройство (ядене на нещо, което не трябва или внезапна промяна в диетата);
  • Рак.

Когнитивният спад, проблемите с мобилността или загубата на зрение също могат да накарат кучето да не яде. Например, ако не може да намери или стигне до купата си с храна. Важно е възрастните кучета да имат режим на хранене, купата с храна да остава в една и съща част на къщата, за да знаят къде да я намерят и да имат килим или постелка, на която да стоят, докато ядат. Това е нужно, за да избегнат подхлъзване ако имат проблеми със стоенето на твърди подове.

Ако вашето възрастно куче е изкарало повече от 24 часа без да яде, то трябва да посети своя ветеринарен лекар. Необходим е задълбочен физически преглед и възможна диагностика, за да се проучи причината за загубата на апетит.

Вашият любимец още ли е малко кученце?

Младо, здраво кученце не трябва да издържа повече от няколко часа без да яде.

Особено малките породи кученца са изложени на висок риск от хипогликемия (ниска кръвна захар) и трябва да се наблюдават внимателно за признаци на летаргия или колапс, ако не се хранят. Ако това се случи, те трябва да бъдат лекувани по спешност.

Някои кученца може да не харесват по-големи гранули, тъй като зъбите им могат да бъдат слаби за дъвчене, особено ако тепърва преминават към твърда храна. Това може да се поправи, като се смеси вода със сухата храна за кучета и се остави да се накисне. Целта е да се получи по-голяма консистенция на каша или друг вариант е гранулите да се смесят с консервирана храна.

Ако вашето кученце все още не яде, трябва незабавно да се види от ветеринарен лекар. Ако са летаргични, повръщат или имат диария, те трябва да бъдат прегледани по спешност.

Наскоро ли осиновихте кучето си?

На новоосиновено куче може да отнеме дни или седмици, за да се установи в новия си дом. Безпокойството е често срещана причина за временна липса на апетит, така че не е необичайно ново попълнение в домакинството да отказва храна през първите ден или два.

Важно е да им се даде тихо място за хранене, далеч от други домашни любимци или деца, които могат да им пречат. Докато са енергични и нямат повръщане или диария, добре е да им дадете ден-два, за да свикнат с новия си дом, преди да се тревожите, че нямат апетит.

Въпреки това, ако са летаргични, повръщат или имат диария, или изминат повече от 48 часа, без да ядат нищо, те трябва да бъдат прегледани от ветеринарен лекар, за да се изключат всякакви основни медицински състояния.

Промени ли се нещо във вашето домакинство?

Някои кучета може да са толкова чувствителни, че промяна в средата им да причини липса на апетит. Примерите включват ново попълнение в семейството (независимо дали нов домашен любимец или ново бебе). Ремонт, гостуване на хора или дори промяна в местоположението на купите за храна и вода.

Въпреки че фобиите от шум не са непременно специфични за вашето домакинство. Неща като гръмотевични бури и фойерверки също могат да причинят достатъчно безпокойство, за да обезсърчат кучето ви да яде.

Възможно ли е вашето куче да изпитва безпокойство при раздяла?
тревожност при кучета

Много кучета с тревожност при раздяла отказват да ядат, докато стопанинът им не е вкъщи. Някои кучета с тревожност при раздяла дори очакват техният любим човек да е в стаята, докато се хранят и ще спрат да ядат, ако техният човек напусне стаята.

Въпреки че това не е непременно проблем за здравето, това е знак, че кучето ви може да има сериозна тревожност, на която трябва да се обърне внимание. Успокояващи дъвки могат да бъдат полезни, а успокояващите феромонови нашийници или дифузери също могат да бъдат полезни.

Въпреки това, ако се притеснявате, че кучето ви може да има тежко безпокойство от раздяла, помислете за консултация със сертифициран ветеринарен бихевиорист за помощ.

Сменихте ли кучешката храна?

Твърде бързото преминаване от една кучешка храна към друга може да причини стомашно разстройство. Което може да означава, че на вашето куче не му се яде. Важно е храните да се сменят постепенно в продължение на 7-10 дни, за да се избегне стомашно разстройство. Това също позволява на вашето куче да свикне с новата храна с течение на времето, вместо да прави внезапна промяна.

Вашето куче бременно ли е или е разгонено?

В началото на бременността вашето куче може да има намален или липсващ апетит. Ако вашето куче е в средата или края на бременността си, то може да яде по-малко. Защото стомахът му има по-малко място за разширяване поради наличието на кученца. То трябва да компенсира това, като яде по-малко количество кучешка храна, но по-често.

Независимо в каква бременност е вашето куче, ако не е яло повече от 24 часа, трябва незабавно да се обадите на вашия ветеринарен лекар, за да се уверите, че всичко е наред.

Разгонените кучета също могат да имат намален апетит, което се счита за нормално. Въпреки това, ако издържи повече от 48 часа, без да яде нищо, тя трябва да бъде прегледана от своя ветеринарен лекар. Ако е летаргична, повръща, има диария или пие и уринира повече от обичайното, трябва незабавно да бъде прегледана от ветеринарния лекар. Тъй като това може да означава инфекция в матката, известна като пиометра.

Вашето куче с диабет ли е?

Ако кучето ви е диабетик и не яде, това може да е индикация, че нещо не е наред. Попитайте вашия ветеринарен лекар какво препоръчва да правите, ако кучето ви не иска да яде.

Като общо правило кучетата не трябва да получават инсулин, ако не се хранят, тъй като това може да причини опасно ниска хипогликемия. Ако вашият ветеринарен лекар ви е посъветвал да дадете половин доза инсулин, при положение, че  кучето ви пропусне едно хранене, направете го. Но незабавно уведомете вашия ветеринарен лекар, ако кучето ви пропусне друго хранене.

Ако вашето диабетно куче пропуска хранене, летаргично е, не реагира, повръща или има диария, трябва незабавно да се види от ветеринарен лекар. Тъй като това може да е индикация за хипогликемия или диабетна кетоацидоза, като и двете са животозастрашаващи, ако не се лекуват веднага.

Вашето куче претъпяло ли е операция?

Не е необичайно вашето куче да пропусне едно или две хранения след операция. Лекарствата, използвани за седиране и анестезия, обикновено причиняват гадене и намален апетит. А лекарствата, с които те могат да се приберат вкъщи, като лекарства за болка и/или антибиотици, също могат да потиснат апетита.

Може да опитате да изкушите кучето си да яде с лъжица консервирана храна или варено пиле без кости и кожа върху гранулите им. Още по-добре, помолете вашия ветеринарен лекар за няколко кутии с предписана стомашно-чревна диета за хранене през първите няколко дни след операцията. Тези храни са много вкусни, лесно смилаеми и могат да помогнат за противодействие на някои от стомашно-чревните разстройства, които могат да възникнат след операция и анестезия.

Ако вашето куче е имало орална или лицева операция, вашият ветеринарен лекар може да препоръча хранене само с консервирана храна за две или повече седмици. Това също означава, че вашето куче не трябва да получава твърди лакомства. Или да дъвче твърди играчки, докато не бъде обявено за излекувано при назначаването на повторна проверка. Ако вашето куче отказва да яде предписаната консервирана храна, свържете се с вашия ветеринарен лекар в случай, че има следоперативни усложнения.

Какво да правите, когато кучето ви не иска да яде

Какво да правите, когато кучето ви не иска да яде

Ако кучето ви е летаргично, повръща или има диария в допълнение към това, че не яде, незабавно посетете вашия ветеринарен лекар. Ако не виждате нито едно от тези, ето няколко начина да опитате да примамите кучето си да яде:

  • Добавете вода или пилешки бульон без сол към кучешката храна и я оставете да кисне няколко минути, за да омекне.
  • Загрейте консервирана храна за няколко секунди в микровълнова фурна. Уверете се, че сте я извадили от металната кутия и я поставили в подходяща за микровълнова купа. Консервираната храна може бързо да се нагорещи, така че първо опипайте храната, за да избегнете изгорени езици.
  • Опитайте да смесите малко обикновено варено пиле без кости и кожа и ориз с техните гранули, за да ги насърчите да ядат.
  • Добавете пробиотик върху храната. Това не само може да направи храната по-вкусна, но също така може да помогне на всяко възпалено или раздразнено черво да се излекува чрез възстановяване на баланса на здравата стомашно-чревна флора.

Ако сте опитали тези трикове и вашето куче продължава да отказва храната си, то трябва да бъде прегледано от своя ветеринарен лекар. За да се изключат всякакви основни медицински състояния.

Освен ако не е изрично предписано от вашия ветеринарен лекар. На вашето куче не трябва да се дават стомашно-чревни лекарства без рецепта. Тъй като те могат да причинят сериозни странични ефекти или дори да взаимодействат с лекарства.

Най-добре е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, преди да се опитате да лекувате симптомите у дома.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма