+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Кучета с капризен апетит

Показване на 12 резултата

Кучета с капризен апетит – как да ги примами към храната

Кучета с капризен апетит

Има много причини кучето да загуби апетита си. Тъй като храната е от съществено значение за техните основни нужди от грижи, това е проблем, който трябва да бъде разрешен незабавно.Причините за това, кучето ви да има капризен апетит варират от тежко заболяване до проблеми с вида храна, която предоставяте.

Наложително е да знаете причината, поради която кучето ви не яде, което означава, че трябва да го заведете на ветеринарен лекар за преглед.

След като се изключи наличието на патология, можете да обсъдите най-добрите начини да накарате кучето си да яде отново.

Ако и вие се питате дали кучето ви е просто каприцно към храната или има друга причина, Кучеландия ще ви помагне да разберете причините за тази загуба на апетит.

Също така, тук ще ви представим начините, по които бихте могли да им помогнете да си върнат апетита.

Защо кучето ми не иска да яде?

Защо кучето ми не иска да яде

Преди да можем да разгледаме начините за стимулиране на апетита на вашето куче, е наложително да определим причината зад това поведение.

Всяко здраво куче ще има добър и здравословен апетит, така че е важно да осъзнаете, че липсата на апетит при кучета е ненормална. Капризността към храната е нещо което трябва да бъде изследвано и правилно определено.

Когато обсъждате с вашия ветеринарен лекар, причините, поради които кучето ви не яде, той ви насочи към следното:

Стрес

Стресът може да бъде причина кучето ви да спре да яде. Когато кучето е стресирано, това разстройва ума му и нормалните дейности могат да бъдат нарушени.

Стресът не само може да доведе до липса на апетит, но може да причини разрушително поведение, самонараняване и дори да доведе до физиологично заболяване.

Причините за стрес при кучетата са разнообразни. Може да се дължи на промени в тяхната рутина (като преместване в нова къща, идване на друг домашен любимец, ново бебе и т.н.), безпокойство от липса на умствена стимулация или липса на физически упражнения.

Лошо храносмилане

Въпреки че се смята, че кучетата имат железен стомах, лошото храносмилане може да бъде голям проблем за тях. Ако страдат от лошо храносмилане, това може да се дължи на това, че изпитват такъв дискомфорт, яденето на повече храна само ще влоши ситуацията.

Приемете, че вашето куче също може да е наясно с лошото си храносмилане и да изберат да не ядат, за да бъдат благоразумни.

В такива ситуации, всеки стопанин би сметнал, че кучето му е просто капризно към храната. Това поведение обаче трябва да продължи най-много един ден и трябва да внимаваме за всякакви други симптоми.

Стомашни проблеми като запек, газове или диария могат да намалят желанието на вашето куче да яде, но трябва да бъдем много внимателни при усукване на стомаха, тъй като може да бъде смъртоносно.

Респираторни заболявания

От обикновен грип до по-сериозни респираторни заболявания като бронхит, респираторните заболявания могат да накарат кучето да загуби апетита си.

Ако слуз попадне в носа на кучето, това също може да доведе до проблеми с обонятелната им реакция. Това означава, че не могат да помиришат храната си нормално и това може да допринесе за загубата на апетит.

Паразити

Кучето може да бъде заразено от чревни паразити по различни начини. Често това е от нещо, което са яли, а това е една от причините да бъдем бдителни, когато ги извеждаме на разходка.

Вътрешните паразити, които засягат червата, често могат да представят сериозни физиологични и поведенчески симптоми, включително повръщане, червеи в изпражненията, общо неразположение и други. Точните симптоми ще зависят от вида на паразита.

Странични ефекти от лекарства

Странични ефекти от лекарства при кучета

Ако вашето куче е в процес на лечение на заболяване, възможно е един от страничните ефекти на тяхното лекарство да е намаляване на апетита. Ако случаят е такъв, ще трябва да говорите с вашия ветеринарен лекар за предписване на алтернатива.

Травма

Когато куче бъде блъснато от кола, падне от нещо високо или получи някаква физическа травма, това може да доведе до сериозни наранявания като счупване на кости. Възможно е обаче да има по-малко очевидни наранявания, особено ако са вътрешни.

Кучетата са смели същества и могат да издържат на много болка. Кучето може да изглежда сравнително нормално отвън, но има наранявания отвътре, които водят до загуба на апетит или капризност към храната.

Старост

По-възрастните кучета обикновено ядат по-малко. Това се случва, защото те изразходват по-малко енергия поради намалената си физическа активност. Когато пестят енергия, не е нужно да ядат толкова много, за да я възстановят.

Малко вероятно е обаче те да спрат да ядат напълно и затова това им поведение се описва като капризен апетит.

Орални проблеми

Различни проблеми в устната кухина, като кариес, тумори или дори препятствия (чуждо тяло, заседнало във венците или гърлото), няма да ги спрат да бъдат гладни. Въпреки това, болката, която ги придружава, може да доведе до невъзможността им да дъвчат правилно.

Качество на храната за кучета

Качество на храната за кучета

Много често се случва кучетата да спрат да приемат храната си, особено когато е с ниско качество. Обикновено нямат толкова проницателно небце като хората, но това не означава, че нямат предпочитания.

Обикновено има някои конкретни причини да не искат да приемат определена храна. Те може да са, защото не отговарят на хранителните нужди на кучето, изпитват неприязън към сухата храна или някаква причина, която не можем да разберем.

Други мотиви свързани с апетита

Други възможни причини, които могат да накарат вашето куче да загуби апетита си, могат да включват:

  • Панкреатит,
  • Тумори,
  • Бъбречна недостатъчност,
  • Ваксини.

Когато кучето ви не е яло в продължение на 24 часа и не можете да разберете защо, трябва да го заведете на ветеринар, за да започне подходящо лечение.

Домашни средства за връщане на апетита на вашето куче

Въпреки че няма магически начин да върнете апетита на вашето куче, има някои неща, които можете да направите, за да насърчите храненето. Както казахме по-горе, първото нещо, което ще трябва да направите, е да заведете кучето на ветеринар.

Той ще установи дали кучето има физиологичен проблем. Ако е така, ще се ангажират с правилното лечение. Храненето е много важно за възстановяването на кучето, тъй като те се нуждаят от хранене, за да останат силни в борбата с болестите и възстановяването.

Ако се чудите как да събудите апетита на вашето куче, ветеринарният лекар може да ви даде някои предложения какво можете да правите у дома. Има няколко метода за насърчаване, така че не трябва да се отчайвате.

Важно е обаче да се има предвид, че нито една от тези опции не замества ветеринарния съвет. Ако вашето куче не се е хранило дълго време, то може да е недохранено и да се нуждае от допълнителни грижи.

Това може да включва флуидна терапия, нещо, което може да осигури само ветеринарен лекар с подходящото оборудване.

Ето няколко идеи, как да накарате кучето си да яде. Тези идеи са много полезни, както при здрави кучета, които имат просто капризен апетит, така и за кучета, които са загубили апетита си по някаква друга причина.

За добро храносмилане.

Апетитна храна

Предложете на кучето си различен тип храна, която да отговаря на вкуса му. Ако знаете коя е любимата им храна, можете да им дадете малко от тази храна, за да стимулирате храненето отново.

Може да искате да добавите малко от това към нормалната им храна, за да им осигурите правилното хранене, но просто я направете по-вкусна за тях.

Друг вариант е да намокрите сухата им храна с апетитен пилешки бульон или дори малко натурално кисело мляко без лактоза. Добавянето на парчета месо, като пилешко или свинско, също може да помогне за стимулиране на апетита им.

Не трябва да давате на кучето си твърде много тлъсто месо, но ако е недохранено, тогава е добре, но в малки дози. Добавянето на малко топъл бульон към храната също стимулира апетита на кучетата. Трябва да е бульон, който не съдържа нищо, което би навредило на вашето куче, като чесън например, така че домашният бульон е идеален.

Когато яденето е топло (не прекалено горещо), това също ще помогне за стимулиране на техните обонятелни сетива и ще насърчи храненето. Ако носовете им са задръстени със слуз, топлата храна също може да им бъде от полза за прочистване на носовете им.

Изберете по-добра храна за кучета

Болното куче ще се нуждае от различни храни от обичайните му, за да подпомогне имунитета си. Разнообразната храна ще подпомогне и ускори възстановяването им.

Например, кучета с проблеми със запека ще се нуждаят от храна с повече фибри, а кучета с диария ще се нуждаят от допълнителен протеин. Дехидратираните кучета ще се нуждаят от мокра храна за кучета, за да увеличат приема си на вода.

Кучетата с респираторни проблеми може да се нуждаят от храни, богати на фосфор, но трябва да внимаваме с тях. Кучетата с бъбречни проблеми не могат да преработват фосфора, така че не трябва да го приемат.

Това е още една причина, поради която трябва да ги заведете на ветеринар, тъй като те могат да видят цялата клинична картина.

Добавете вкус към кучешката храна

По принцип билките и подправките не са необходими за диетата на кучето. Миризмата обаче е много важна за кучетата. Добавянето на нещо ароматно към храната им може да помогне за стимулиране на апетита им, въпреки че ще зависи от предпочитанието на всяко отделно куче.

Не всички подправки са полезни за кучетата, нито ще ги оценят, но обикновено мента, люцерна, копър или джинджифил добавят аромати, които кучетата намират за приятни.

Мента и джинджифил могат да се добавят към водата, за да насърчат дехидратацията. Това са неща, които често могат да бъдат намерени в търговските лакомства за кучета. Те обаче не осигуряват непременно основни хранителни вещества и не трябва да се дават в големи дози.

Домашни средства за кучета, които не искат да ядат търговска кучешка храна

Ако сте изключили заболяване, травма, проблеми със зъбите или други физически неразположения, ще трябва да разгледате добре техните хранителни навици.

Купувайте по-качествена търговска храна за кучета

Качеството на кучешката храната, която осигурявате на вашето куче, е много важно. Разпоредбите за търговската храна за кучета не са толкова строги, колкото често би трябвало да бъдат.

Има ограничения за съставките, които могат да се използват, но те често включват ниво на обработка, което сериозно засяга хранителната стойност на храната. Скъпата храна не означава непременно по-добра.

Ще трябва да направите малко проучване онлайн, например в Кучеландия, и да видите какво казват потребителите. Промяната на храната трябва да бъде постепенен процес и може да включва известно количество опити и грешки.

Опитайте мокра храна за кучета

Мократа храна за кучета не е нещо, което бихте могли да си позволите през цялото време. Може да бъде доста скъпо и се предлага в по-малки количества от сухата храна.

Често обаче е много по-апетитна за кучетата. Това е така, защото прилича повече на прясното месо, което биха яли в дивата природа. Не трябва обаче да смесвате мокра и суха храна постоянно.

Вместо това можете да им дадете малко от първото и след това да го последвате с второто, за да стимулирате апетита им.

Разнообразявайте съставките

Куче, което яде само търговска кучешка храна, не е задължително да има напълно балансирана диета.

Кучетата трябва да имат диета, допълнена с други храни както поради хранителни причини, така и поради съображения за качеството им на живот.

За да направите това, може да добавите постни меса към храната им или да ги използвате за леки закуски. Това е особено добре, когато ги обучавате.

Спазвайте домашна диета за подобряване на апетита

Друг вариант да се справите с капризният апетит на кучето си е, естествената диета. Направена от съставки, които създавате у дома, тя ви позволява да гарантирате качеството на храната, както и да я смесвате колкото е необходимо за вашето куче.

По същия начин домашно приготвената храна с правилните нива на хранене благоприятства храносмилането на кучето, може да помогне за регулиране на чревния тракт, да подобри състоянието на кожата и козината, както и да подобри здравето на кучето като цяло.

Ако сте опитали всички други възможности, за да преборите капризния апетит на кучето ви, но нито една не е проработила, домашно приготвената храна може да помогне за стимулиране на апетита им.

Все пак има и някои други диетични опции като BARF диета за вашето куче. Въпреки това ще трябва да се уверите, че всичките им хранителни нужди са задоволени, а това не винаги е лесно.

Ще трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, преди да направите такава голяма промяна и това ще зависи от всяко отделното куче. Някои кучета се справят добре с този тип диета, но не всички.

Домашни средства за малки кученца, които не искат да ядат

Има няколко причини, поради които малко кученце ще откаже да яде и някои са подобни на тези на възрастно куче. При малките кученца има допълнително обстоятелство, което е, че целият им начин на получаване на хранителни вещества се променя.

Когато пристигне новородено кученце, то все още поглъща храна от майчиното си мляко. След около 3 до 4 седмици то ще започне процеса на отбиване на твърда храна за малки кученца.

Този процес трябва да върви гладко, но често има изключения. Ваксинациите също могат да повлияят на апетита им.

Една ключова разлика между кученце, което не яде и възрастен индивид, който не яде, е тяхното ниво на уязвимост. Кученцата са зависими от майка си и все още не са изградили силен имунитет.

Това означава, че те се нуждаят от цялата сила, която могат да получат и липсата на храна може сериозно да изчерпи ресурсите им. Това от своя страна повишава риска от инфекциозни заболявания. След като станат малко по-големи, те все още ще трябва да ядат, за да развият тялото и мозъка си.

Изкуствено отбиване

За съжаление, някои кученца не винаги ще бъдат приети от майка си. Обикновено това е така, защото се смята, че са твърде слаби или болни, за да оцелеят. Те дори могат да бъдат изгонени от гнездото и оставени да се оправят сами.

Ако случаят е такъв, тогава може да се наложи да поемете грижите за тях сами. Това означава да ги държите на топло, да проверявате симптомите им за заболяване, да следите температурата им и да ги храните сами.

Упражнения за справяне с капризния апетит при кучетата

След като кученцето порасне малко и е готово да яде твърда храна, има други възможности, които можем да опитаме, за да ги накараме да ядат.

Умореното куче ще има повече апетит, затова препоръчваме да извеждате по-големи кученца на разходка и да си играете с тях, за да стимулирате апетита им.

Кученцата ще трябва да бъдат ваксинирани и достатъчно големи, за да излизат навън. Ако случаят ви е такъв, можете да опитате да играете игри с топки, играчки или игри за проследяване, за да ги обучавате едновременно.

Различна храна

Ако вашето кученце е започнало да отхвърля храната си, възможно е да има капризен апетит. Въпреки това е възможно те да продължават да ядат от храната си за кученца.

Ако това е така, може би е време да смените с храна за тяхната  възрастова група кучета. Ще трябва да проверите опаковката за подходяща възраст и да се уверите, че вашето куче е на правилната възраст.

Мокра храна за кучета

За някои кученца преходът от мляко към твърди храни може да бъде сложен. В такъв случай ще искате да опитате мокра храна за кучета. Вкусът може да бъде по-апетитен поради миризмата и текстурата си, така че тази смяна може да работи за вашето кученце.

Можете също да опитате да навлажнете храната с малко бульон без чесън и лук (почти невъзможно да се намери в магазина, така че вероятно ще искате да го направите сами). Това наистина може да помогне на апетита им.

Домашно приготвена храна за малки кученца

Не само домашният бульон може да насърчи вашето кученце да яде. Както посочихме в предишния раздел, това ви позволява да гарантирате, че съставките са с правилното качество. Това е нещо особено важно за кученцата, тъй като тяхното хранене е наложително.

Как да помогнете на кучето да наддаде на тегло?

Ако вашето куче е недохранено, то може да отслабне и да стане много слабо. Ще трябва да им помогнете да напълнеят, но това не е същото като да ги натъпчете с храна.

Угояването може да им помогне да наддават на тегло, но е възможно това да стане по нездравословен начин. Ето защо е важно да заведем кучето на ветеринарен лекар, ако мислим, че кучето ни е недохранено.

Възможно е неспособността им да задържат теглото си да се дължи на заболяване или паразити, които не могат да бъдат променени само с диета.

След като вашето куче е напълно здраво, тогава ще има някаква друга причина кучето ви да не може да наддаде на тегло. Някои кучета имат естествено висок метаболизъм. Това означава, че те преработват храната бързо и изразходват лесно енергията.

В тези случаи вашето куче може да се нуждае от повече калории. Осигуряването на по-големи порции и увеличаването на броя на храненията може да бъде решението за вас. Кучетата се нуждаят от правилното количество упражнения, подходящи за техните индивидуални нужди.

Не трябва да намалявате упражненията им само за да им помогнете да напълнеят.

Даването на по-малки порции храна, но по-често през деня може да е добър начин да помогнете на вашето куче да яде и да наддаде на тегло. Това не само ще им помогне да стимулират апетита си, но може да им помогне да усвояват по-добре храната си.

Ключови ползи от храна за кучета с капризен апетит:

Ключови ползи Описание
Храна за кучета с капризен апетит Избор и предложения за храна, специално формулирана за кучета, които имат избирателен или капризен апетит.
Вкусови разнообразия Подчертава необходимостта от разнообразие във вкусовете, за да стимулира апетита на кучето с каприцен апетит.
Природни добавки за апетита в кучешката храна Добавките с природен произход, които могат да бъдат добавени към храната, за подобряване на апетита и стимулиране на обунянието на кучето.
Специализирани формули за капризни кучета Специализирани кучешки храни, предназначени за кучета със селективен апетит. Храната за кучета с капризен апетит е създадена с методология за насърчаване на апетита при кучетата.
Как да се справим с куче с капризен апетит Към капризния апетит на кучето се подхожда с внимание, включително постепенно променяне на храната и установяване на редовен режим на хранене.

Често задавани въпроси:
Как да науча кучето си да яде редовно, ако има капризен апетит?

Отговор: За научаване на кучето ви да яде редовно, опитайте с различни видове храни, вариации в текстурата и добавяйте природни апетитни добавки. Постепенно въвеждайте нови храни и използвайте положително поощрение.

Какви са най-честите причини за капризен апетит при кучетата?

Отговор: Причините за капризен апетит могат да включват здравословни проблеми, селективност, стрес, ангажименти с други видове храни или липса на интерес. Ветеринарят може да помогне в установяването на причините и предоставянето на решение.

Какви са предимствата на храната с природни добавки за стимулиране на апетита?

Отговор: Природните добавки като пилешки бульон, топено масло или добавки с вкус на месо могат да подобрят апетита на кучето. Те предоставят приятни вкусове и аромати, които могат да събудят интереса на кучето към храната.

Какъв е режимът за хранене при кучета с капризен апетит?

Отговор: Установяването на редовен режим за хранене с фиксирани часове и количества може да помогне при капризен апетит на кучето. Ограничете интервалите на хранене и избягвайте подхранването между храненията, за да стимулирате апетита на кучето.

Кога трябва да потърся ветеринарна помощ за капризен апетит на кучето ми?

Отговор: Ако капризният апетит се задълбочи или е съпътстван от други знаци на заболяване като загуба на тегло, възпаление, бъбречни или диарийни проблеми, е важно да потърсите ветеринарна помощ. Това може да бъде признак за здравословен проблем, който изисква професионален съвет и лечение.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма