+359898633185 Поръчай по телефона

Факти за чихуахуа, които не знаете.

Факти за чихуахуа и сухата храна за кучета

Чихуахуа е една от най-популярните мексикански породи кучета. Има много факти за чихуахуа, които биха възбудили интерес. Всъщност те получават името си благодарение на най-големия щат в Мексико. Вероятно поради техния характер и физическите черти, които притежават, или радостта, която носят, са направили така, че да се открояват изключително от останалите породи кучета.

Имате ли чихуахуа или микс от тази порода? Искате ли да знаете повече за тях? В тази статия Hranazakucheta.bg ще ви споделим факти за чихуахуа,които не знаете (или може би не знаете). Не пропускайте!

  1. Произходът на Чихуахуа датира от толтекската цивилизация.

Според стандарта на FCI, чихуахуа е диво куче, което е уловено и опитомено по времето на цивилизацията на толтеките. Толтеките са една от предколумбовите култури, живеещи през X и XII век в Северна Америка.

Някои теории посочват, че предците на чихуахуа, както го познаваме днес, са обитавали Тула (Tollan-Xicocotitlan) в щата Идалго, Мексико. Това се дължи на добре познатата фигура на “Течичи”, която се счита за предшественик на породата на сегашното чихуахуа.

  1. Чихуахуа са едни от най-смелите кучета.

Чихуахуа се откроява с това, че е будно и много смело куче, както е посочено съответно от стандартите на FCI и AKC. Представителите на тази порода също се считат за интелигентни, жизнени, набожни, неспокойни, общителни и вярни кучета.

Въпреки че всяко куче е различно, факт е, че обикновено тази порода създава много силна връзка със стопаните си, като става много привързана. Също така е обичайно да се опитват да привлечат внимание или да ревнуват.

  1. Треперят.

Виждали ли сте някога увито чихуахуа? Вероятно, да, особено през зимата. Това не е модно изявление, а това е така, защото тази порода е особено чувствителна към ниски температури. Вашето чихуахуа трепери ли много? Трябва да знаете, че те не винаги треперят от студа. Понякога източникът на треперене се дължи на вълнение и от факта, че те все още са в етап на кученце, на страх или на възможна хипогликемия. Има много причини!

  1. Чихуахуа не е оригиналното им име.

Наистина, истинското име на тази порода е “чихуахуено” или чихуахиан, което буквално означава “сухо и пясъчно място” на тарахумара (език на утоазтека). Чихуахуа са кръстени на мястото, където са открити, Чихуахуа, Мексико.

  1. Те се раждат с меко място на черепа.

Подобно на човешките бебета, кученцата чихуахуа се раждат с мека точка на черепа. Това е така, защото предните им панели (костите на черепа) все още не са свързани напълно. Свързването ще стане по време на зряла възраст на кучето.

Обикновено това е вроден дефект, често срещан при породи кучета с размер на играчка и чаена чаша, като ши цу, йоркширски териер или малтийска болонка, но също така, може да бъде причинен и от хидроцефалия, инфекция в мозъка, мозъчен тумор или а заболяване, което блокира дренажа на цереброспиналната течност. В статия на Университетската федерация за хуманно отношение към животните относно генетичните проблеми на чихуахуа се посочва, че първичната хидроцефалия (наличие на вода в мозъка) е едно от най-честите вродени заболявания, при чихуахуа.

Хидроцефалията причинява натиск и болка в мозъка на кучето, както и изтъняване на костите на черепа. Това заболяване е свързано с размера на определени породи.

  1. Това е най-малкото куче в света.

Чихуахуа е най-малкото куче в света, както на височина, така и на дължина. Според Световните рекорди на Гинес, най-малкото живо куче (по дължина) е Бренди, женска чихуахуа, която е с дължина 15,2 сантиметра от върха на муцуната до опашката. Тя живее във Флорида, САЩ.

В рекордите на Гинес също така е записано, че това е и най-малкота порода куче на височина. Това е друга женска чихуахуа на име Miracle Milly, която е с размери 9,65 сантиметра. Тя живее в Дорадо, Пуерто Рико.

  1. Предпочитат компанията на собствената си порода.

Ако е правилно социализирано, чихуахуа е куче, което се отнася чудесно с почти всички породи кучета, че дори и с котки. Въпреки това често е обичайно да се наблюдава как кучетата чихуахуа предпочитат други от собствената им порода, за да общуват с тях. Това е любопитен факт, нали?

  1. Това е едно от най-популярните кучета в света.

Чихуахуа е една от най-популярните и обичани породи кучета в света. Например, породата започва да се популяризира в САЩ след излъчването на рекламите на Taco Bell, в които се появява кучето Гиджет (което е заменило Динки). Парис Хилтън, Хилари Дъф, Бритни Спиърс и Мадона са част от многото знаменитости, решили да осиновят куче от тази порода.

  1. Това е порода с най-широка цветова гама.

Според стандарта на FCI чихуахуа има две разновидности: късокосмести и дългокосмести. И в двата екземпляра можем да открием всякакви цветове или комбинации, с изключение на черния кос или голите кучета.

Екземплярите с дълга козина имат копринена, фина и леко вълнообразна козина, а също така имат и вътрешен слой. Най-забележителната особеност е наличието на дълга коса в ушите, шията, крайниците, краката и опашката. Тези, които имат къса коса, показват къса и залепнала козина, която понякога има вътрешен слой.

  1. Имат страхотен живот.

Чихуахуа е едно от кучетата с най-дълга продължителност на живота. Преди сравнително няколко години беше изчислено, че представителите на тази порода живеят между 12 и 18 години, но в момента можем да намерим кучета чихуахуа, които са на възраст над 20 години.

Ако им предложите добра диета, ветеринарни посещения на всеки 6-12 месеца, добри грижи и много обич, и вашето чихуахуа може да достигне това прекрасно число.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма