+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Улично куче

Показване на 1–12 от 16 резултата

Храна и отглеждане на улично куче – от важното решение до вярност за цял живот

Отглеждането на улично куче е благородно начинание, което изисква специална грижа и внимание. Тези кучета често са преминали през трудности и заслужават втори шанс за щастлив и здравословен живот. В Petstation.bg синтезирахме основните аспекти на храненето и отглеждането на улично куче, за да му осигурим най-доброто възможно съществуване.

Улично куче

Хранене на улично куче

Храненето на улично куче започва с избора на качествена храна. Подходящата храна трябва да осигури всички необходими хранителни вещества, за да може кучето да се възстанови и да води здравословен живот. Разбира се, изборът на кучешка храна ще е между основните варианти, като за всяко куче:

 • Суха храна за кучета – Предлага се в много варианти. Сухата храна за кучета е удобна за съхранение и често съдържа всички необходими хранителни вещества. Изберете висококачествена храна, богата на протеини и с минимално количество пълнители като зърнени култури.
 • Консервирана храна за кучета – Богата на вода, която е полезна за хидратацията на кучето. Тя също така може да бъде по-апетитна за кучета, които са свикнали с разнообразна диета.
 • Домашно приготвена храна за кучета – Можете да приготвяте храна у дома, като включите месо, зеленчуци и зърнени култури. Домашно приготвената храна може да бъде отличен избор, ако е балансирана и осигурява всички необходими хранителни вещества. Можете да приготвите храна с месо (пилешко, говеждо, агнешко), зеленчуци (моркови, зелен фасул, тиквички) и зърнени култури (ориз, овес). Избягвайте подправки, сол и храни, които са токсични за кучета като лук, чесън, грозде и шоколад.

За уличните кучета е важно да се установи редовен график на храненията. Хранете кучето два пъти дневно – сутрин и вечер, за да му осигурите стабилна и предвидима рутина. Прясната и чиста вода е от съществено значение за здравето на кучето. Уверете се, че водата е лесно достъпна през цялото време, особено в горещите месеци.

Отглеждане на куче от улицата

Първата и най-важна стъпка в отглеждането на улично куче е да го заведете на ветеринарен преглед. Ветеринарят ще прегледа кучето, ще постави необходимите ваксини и ще направи тестове за паразити и други здравословни проблеми.

След това, кучето се нуждае от сигурно и топло място, където да спи и да се чувства защитено. Намерете му меко и удобно легло или одеяло, което да му предостави комфорт. Ако кучето е на открито, уверете се, че има защита от дъжд, вятър и екстремни температури. Тоест, трябва да е в къщичка за кучета или поне има сух навес.

Социализацията е ключова за интегрирането на уличното куче в домашната среда. Осигурете редовни разходки и време за игра, за да поддържате физическото и психическото здраве на кучето. Започнете с основни команди като “седни”, “стой” и “ела”. Положителното подкрепление и търпението са ключови за успешното обучение.

Хигиена и основни грижи за уличното куче

Къпете кучето редовно с подходящ шампоан за кучета. Четкайте козината на кучето, за да я поддържате здрава и чиста и подрязвайте ноктите и почиствайте зъбите на кучето, за да предотвратите здравословни проблеми.

Режим на хранене за кучета от улицата

Уличните кучета може да имат нередовни хранителни навици, затова е важно да установите редовен режим на хранене. Започнете с три хранения на ден и след като кучето се адаптира, можете да преминете на две хранения дневно, сутрин и вечер.

 • Количество храна – Следете теглото и апетита на кучето, за да определите правилното количество храна. Обърнете внимание на инструкциите на опаковката на храната или се консултирайте с ветеринарен лекар за точни препоръки. Прясната и чиста вода трябва да бъде на разположение на кучето през цялото време. Уличните кучета може да са дехидратирани, затова е важно да имат лесен достъп до вода.
 • Постепенно въвеждане на новата храна – Ако кучето не е свикнало с кучешки гранули, започнете с малки количества и постепенно увеличавайте дозата. Това ще помогне на храносмилателната система на кучето да се адаптира към новия тип храна.
 • Хранителни добавки за кучета – Консултирайте се с ветеринарен лекар за възможни хранителни добавки като витамини, минерали и пробиотици, които могат да подпомогнат здравето на кучето и да ускорят възстановяването му.
 • Наблюдение на здравословното състояние на кучето -Следете здравословното състояние на кучето и реакциите му към новата храна. При симптоми като диария, повръщане или загуба на апетит, консултирайте се с ветеринарен лекар.

Храненето на куче, взето от улицата, изисква внимание и грижа, за да се осигурят необходимите хранителни вещества и да се подпомогне възстановяването на кучето. С подходяща храна, редовен режим на хранене и достъп до чиста вода, вашето ново куче ще може да се възстанови и да живее здравословен и щастлив живот.

Как да се погрижа и нахраня малко кученце, взето от улицата?

Малките кученца, взети от улицата, изискват специално внимание и грижа, за да се адаптират и да се развият здрави и щастливи. Ето някои основни стъпки и съвети, които ще ви помогнат да се погрижите за вашето ново малко кученце.

 • Отивате на ветеринарен лекар – Първото нещо, което трябва да направите, е да заведете кученцето на ветеринарен преглед. Ветеринарният лекар ще провери здравословното състояние на кученцето, ще постави необходимите ваксини и ще направи тестове за паразити и други здравословни проблеми.
 • Избор на подходяща храна – Малките кученца имат специфични хранителни нужди, които трябва да бъдат удовлетворени, за да растат здрави и силни. Ако кученцето е много малко (под 4 седмици), ще има нужда от специално мляко за кученца, което може да се намери в Petstation.bg. Не използвайте краве мляко, тъй като то не съдържа необходимите хранителни вещества и може да предизвика стомашни проблеми. След около 4 седмици кученцето може да започне да консумира мека храна за кученца, последвана от суха храна. Изберете висококачествени продукти, специално формулирани за малки кученца, които съдържат всички необходими хранителни вещества.

Улично куче

Честота на хранене на кученцето

Малките кученца трябва да се хранят често, около 4-6 пъти на ден. С нарастването им честотата на храненията може постепенно да се намали. Например, кученца на възраст над 3 месеца могат да се хранят 3-4 пъти на ден. Прясната и чиста вода трябва да бъде на разположение на кученцето през цялото време. Малките кученца се нуждаят от достатъчно вода за хидратация и добро здраве.

 • Осигуряване на топлина за кученцето – Малките кученца не могат сами да регулират телесната си температура, затова е важно да им осигурите топло и уютно място за спане. Използвайте топли одеяла или специална нагревателна подложка, която не трябва да бъде прекалено гореща. Уверете се, че кученцето има достатъчно място да се премества, ако му стане прекалено топло. Осигурете меко легло с одеяла, където кученцето може да се чувства уютно и защитено.
 • Отнсно хигиената и основна грижа за кученцето – Къпете кученцето с подходящ шампоан за кученца. Честотата на къпането зависи от нуждите на кученцето, но обикновено не е необходимо да се къпе твърде често. Четкайте козината на му редовно, за да я поддържате здрава и чиста. Подрязвайте ноктите и почиствайте зъбите му, за да предотвратите здравословни проблеми.
 • Социализация и обучение – Играйте с кученцето редовно и му показвайте внимание и обич. Това ще му помогне да се чувства сигурно и обичано. Започнете с основни команди като “седни”, “стой” и “ела”. Както вече казахме, положителното подкрепление и търпението са ключови за успешното обучение.
 • Хранителни добавки за кученца – Консултирайте се с ветеринарен лекар за възможни хранителни добавки като витамини, минерали и пробиотици, които могат да подпомогнат здравето на кученцето и да ускорят възстановяването му.

Отглеждането на улично куче изисква търпение, любов и внимание. С правилното хранене, редовни ветеринарни грижи, подходящо убежище и социализация, можете да осигурите на кучето здравословен и щастлив живот. Подкрепете го в новото му начало и ще получите в замяна верен и обичан приятел. С тази информация сте готови да започнете своето приключение с отглеждането на улично куче. Пожелаваме ви успех и много радостни мигове с новия си четирикрак приятел!

Често задавани въпроси

Каква храна е най-подходяща за малко кученце, взето от улицата?

Отговор: За много малките кученца (под 4 седмици) е най-добре да се използва специално мляко за кученца, което може да се намери в зоомагазините. След 4 седмици можете да започнете да въвеждате мека храна за кученца и след това суха храна, специално формулирана за техните нужди. Висококачествените продукти, богати на протеини и хранителни вещества, са най-подходящи за малките кученца.

Колко често трябва да храня малкото кученце?

Отговор: Малките кученца трябва да се хранят често, около 4-6 пъти на ден. С нарастването им честотата на храненията може постепенно да се намали. Например, кученца на възраст над 3 месеца могат да се хранят 3-4 пъти на ден.

Как да осигуря топлина и комфорт на малкото кученце?

Отговор: Малките кученца не могат сами да регулират телесната си температура, затова е важно да им осигурите топло и уютно място за спане. Използвайте топли одеяла или специална нагревателна подложка и осигурете меко легло, където кученцето да се чувства защитено и комфортно.

Как да започна социализацията и обучението на малкото кученце?

Отговор: Играйте с кученцето редовно и му показвайте внимание и обич. Започнете с основни команди като “седни”, “стой” и “ела”. Положителното подкрепление и търпението са ключови за успешното обучение. Постепенно запознавайте кученцето с различни хора и ситуации, за да развие социални умения.

Какви здравословни грижи трябва да осигуря на куче взето от улицата?

Отговор: Първата стъпка е да го заведете на ветеринарен преглед. Ветеринарният лекар ще постави необходимите ваксини, ще направи тестове за паразити и ще даде препоръки за подходящи хранителни добавки. Редовните посещения при ветеринар и спазването на ваксинационния график са от съществено значение за здравето на вяско куче.

Как да въведа новата храна за куче доведено от улицата?

Отговор: Ако кучето не е свикнало с кучешките гранули, започнете с малки количества и постепенно увеличавайте дозата, за да позволите на храносмилателната му система да се адаптира към новия тип храна. Наблюдавайте реакциите му и при наличие на проблеми като диария или повръщане, се консултирайте с ветеринарен лекар.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма