+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Бременни и кърмещи кучета

Показване на 1–12 от 24 резултата

С какво да храним бременни и кърмещи кучета

бременни и кърмещи кучета

Храненето е важна част от грижата за всяко куче, особено за бременни и кърмещи кучета. Когато кучето ни е бременно, трябва да гарантираме здравето не само на майката, но и на всички кученца, които носи.

Правилната диета за бременни кучета не зависи само от това колко ядат. Също така трябва да се съобразяваме с всякакви специфични хранителни ползи, които можем да предоставим през този период.

За да разберем това, трябва да вземем предвид техните енергийни нужди и храненето, което осигуряват на кученцата в утробата.

Поради тези причини Кучеландия предлага ръководство за това, с какво да храним бременно куче. Тук разглеждаме най-добрите начини, по които храната може да повлияе положително на кучешката бременност, за да гарантира здравето както на майката така и на кученцата.

Продължете да четете по-надулу, защото разглеждаме и как това може да се промени, след като тя роди.

Какво се случва по време на бременността на куче?

След като разберете, че кучето ви е бременно, ще искате да намерите начини да му осигурите оптимално  здраве. Това изисква да се грижите за двата основни етапа на кучешката бременност.

При среден гестационен период от 64 дни, бременността на кучето се разделя на:

  1. Първи етап на бременност при куче: по време на ранните етапи от развитието на ембриона майката не показва много забележими признаци, че е бременна. По-конкретно, кучето не трябва да има видимо наддаване на тегло.
  2. Втори стадий на бременност при кучета: от 42 дни нататък малките кученца ще растат бързо. По това време те ще достигнат до 80% от теглото си при раждане, увеличавайки и съответно теглото на майката. Колкото по-голямо е котилото, толкова по-голяма ще бъде майката. До края на бременността, когато кучето майка е на път да започне да ражда, теглото им не трябва да надвишава 25% от нормалното им тегло (при големите кучета) и 30% от нормалното им тегло (при малките кучета).

Като плацентарно животно, ембрионите на кученцата ще се хранят от майката през цялата бременност. Ето защо храната, с която храним бременно кучето е жизненоважно.

Ако тяхното хранене е недостатъчно или се хранят с храна с по-ниско качество, това може да повлияе на развитието на неродените кученца.

Трябва ли да промените диетата на бременно куче?

диета на бременно куче

В първия етап от кучешката бременност не е необходимо да променяме вида на храната, която даваме на кучето. Въпреки че може да е трудно да се каже дали кучето е бременно, веднага щом заподозрем това, трябва да го потвърдим с ветеринарен лекар.

Ако кучето има някакви основни здравословни усложнения или съществуващи заболявания, те ще могат да ви посъветват за всякакви специфични диетични промени, които може да се изискват.

След първия месец и половина от бременността на кучето ситуацията се променя. Във втория етап трябва постепенно да въведем храна за кучета, която едновременно е лесно смилаема и осигурява достатъчно енергия.

Осигурявайки храна с по-високи енергийни нива, можем да даваме на кучето по-малки порции. По-високото енергийно съдържание на храната, която даваме на бременно куче, също помага да се гарантира, че майката може да роди правилно и да остане здрава след бременността си.

По-малките порции помагат за облекчаване на храносмилането на кучето, чиято стомашно-чревна система е под по-голямо напрежение от обикновен.

Когато кучето е бременно, коремът му ще бъде раздут поради фетусите в матката. Това означава, че има по-малко място за смилане на храната.

В идеалния случай трябва да разделим дневния прием на храна за бременно куче на по-малки и многобройни порции през целия ден, за да избегнем претоварване.

Предоставянето на по-малки порции обаче не означава, че трябва да даваме на кучето по-малко храна. Напротив, от четвъртата седмица нататък ще трябва постепенно да увеличите количеството на дневния прием на храна за бременно куче.

Докато стигнем до деветата седмица от бременността, общото количество храна трябва да се увеличи с около една трета.

Хранителни нужди на бременно куче

Хранителни нужди на бременно куче

Въпреки че знаем, че повече храна може да помогне на бременното куче да остане здраво и да осигури изхранването на своите неродени кученца, има по-специфични хранителни изисквания, които трябва да вземем предвид.

Бременното куче ще се нуждае от:
  • Енергия: през последната трета от бременността енергийните нужди на кучето се умножават по 1,5. Тяхната диета трябва да отразява тази нужда, като осигурява по-високо съдържание на калории.
  • Протеини: поради промененото развитие на гърдите и растежа на фетусите, нуждите от протеини на бременните кучета също са много високи през последните етапи. Може да се наложи протеинът да се увеличи до 70% от нормалния им прием. Недостатъчният протеин може да доведе до ниско тегло при раждане на кученцата.
  • Мастни киселини: есенциалните мастни киселини като омега-3 и омега-6 са жизненоважни за ранните етапи от развитието на кученцата. Те са особено важни за развитието на мозъка и ретината, като помагат за подобряване на ученето, паметта и зрението. Ние дори открихме едно проучване, което предполага, че добавянето на рибено масло по време на бременност може да увеличи шансовете за мъжки кученца, въпреки че тези открития не са убедителни.
  • Фолиева киселина: фолиевата киселина може потенциално да намали вероятността от цепнато небце при брахицефални породи кучета.
  • Минерали: други минерали и витамини трябва да се дават в балансирани дози чрез храната. Ако те не могат да получат своите нужди от витамини само чрез храна за бременни кучета, само тогава трябва да се дават витамини под формата на добавки. Ако се стигне до там, първо обсъдете това с вашия ветеринарен лекар.

Всички горепосочени хранителни вещества и диетични изисквания трябва да бъдат покрити чрез осигуряване на правилната храна за бременни и кърмещи кучета. Това е трудно да се направи с домашно приготвена храна за кучета, но трябва да е подходяща търговска храна в Кучеландия с добро качество.

Коя е най-добрата суха или мокра храна за бременни кучета?

Коя е най-добрата суха или мокра храна за бременни кучета

Както казахме по-горе, можете да направите и домашна храна за бременни кучета. Много стопани избират да дават на кучетата си храна, която приготвят у дома. А някои дори прибягват до сурова храна или BARF диети. Те обаче са трудни за изпълнение.

Някои от тези храни не са в състояние да осигурят правилните нива на хранителни вещества, особено таурин и витамин D. В тези случаи могат да се използват добавки.

В 90% от случаите, най-добре ще е да дадете на бременното си куче търговска марка кучешка храна и по-конкретно храна за бременни и кърмещи кучета. Те се различават по качество, така че направете проучване. Купете такъв с добри отзиви за пълноценно хранене или просто ни пишете в petstation.bg.

Все още ще можете да компенсирате голяма част от диетата на бременното си куче със суха кучешка храна. Въпреки това, тъй като трябва да увеличите количеството протеин, от което се нуждаят, можете да добавите малко повече мокра храна, но не използвайте изцяло мокра храна.

След като кучето навлезе в последните етапи на бременността си, то няма да може да спортува както преди.

Мократа храна за кучета обикновено има по-високо съдържание на мазнини, така че даването й на твърде често може да доведе до наднормено тегло и може да създаде трудности за кученцата.

Наднормено тегло и други проблеми при бременни кучета

Тъй като наддаването на тегло при бременно куче не трябва да надвишава 25-30% до края на бременността, трябва да направим каквото можем, за да контролираме теглото му. За да ни помогнете да направим това, добра идея е да водите дневник на бременността и да отбелязвате теглото й навсякъде.

В идеалния случай нашето куче трябва да е с правилното тегло, преди да забременее. Това е така, защото мастната тъкан може да повлияе на репродуктивната функция и да доведе до проблеми с развитието на ембриона.

Затлъстяването при кучета също е основно усложнение, когато става въпрос за кучешка бременност. Мазнините могат да инфилтрират миометриума (слой от стената на матката) и да намалят силата на маточните контракции.

Друг проблем е, че наднорменото тегло може да затрудни физическото естество на раждането.

Затлъстяването също е риск, защото много стопани смятат, че кучето им се нуждае от повече храна, веднага щом забременее. Това не е така. Хранителният дефицит на майката може да причини вродени проблеми. Като малформации, проблеми с централната нервна система и други патологии при кученцата.

С какво да храним кучето си след раждане?

С какво да храним кучето си след раждане

Точно преди кучето майка да роди, те ще спрат да ядат напълно. Въпреки това, ако кучето спре да яде, но не показва други признаци, че започва да ражда, е възможно да има усложнение.

Причината, поради която тя спира да яде точно преди това, е, че ще трябва да гнезди. Това означава да търси безопасно място, където тя може да роди своите кученца в комфорт.

След като кученцата се родят, майката ще се нуждае от достъп до качествена храна веднага. Не е задължително тя да яде веднага, но не трябва да й отнема много време, тъй като трябва да кърми за новородените си кученца.

Майките за първи път може да са твърде неопитни, за да оставят кученцата си и да намерят храна, така че се уверете, че такава е достъпна. Ако тя все още не яде, тогава е възможно да има проблем.

Майката ще поеме грижите за своите кученца и ще ги храни с млякото си. Ето защо правилното й хранене все още е жизненоважно, тъй като нейните кученца разчитат на нея за оцеляване.

Ако има някаква причина тя да не може да ги храни, вие ще трябва да ги поемете и да ги храните сами.

Храна подходяща за бременно куче

Храна, която е подходяща за бременно куче, ще съдържа по-големи количества мазнини и протеини. И ще бъде направена от лесно смилаеми съставки, така че тя да може да извлече възможно най-голямото количество хранителни вещества от всяка хапка.

Важно е да се отбележи, че храните за кученца, предназначени за големи породи, обикновено не се препоръчват за бременни и кърмещи кучета поради по-ниските им нива на калций, фосфор и енергия.

Следвайте инструкциите на етикета, за да получите представа колко храна трябва да предлагате през цялата бременност на вашето куче както и по време на кърмене.

Разбира се, препоръките на етикета са само насока и може да се наложи да увеличите или намалите количествата, за да поддържате здравословно тегло. Говорете с вашия ветеринарен лекар, ако не сте сигурни колко да храните кучето си по време на кърмене.

След като кучето роди и започне лактацията, нейните енергийни нужди рязко нарастват, особено ако е имало голямо котило.

В този момент храната за кученцата и достатъчното количество вода трябва да са на разположение по всяко време. За да се предотврати недохранване и/или дехидратация на майката и нейните малки.

След като кученцата започнат процеса на отбиване, обикновено около 3-4 седмици, те ще започнат да похапват храната за кученца и да пият водата.

Обикновено се препоръчва храненето по свободен избор да продължи до завършване на отбиването, обикновено на 6-8 седмици, в зависимост от поносимостта на майката. Освен ако някои от кучетата не започнат да наддават твърде много.

Така че, насладете се на този твърде кратък етап от живота с вашите кучета, както стари, така и нови, но хранете кученцата си с висококачествена храна, за да сте сигурни, че всеки получава нужното хранене.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма