+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Сибирска котка

Показване на 1–12 от 45 резултата

Издръжлива и дружелюбна – Сибирска котка

сибирска котка

С пухкава опашка, уникална трипластова козина и изпъкнал ръб на врата, сибирска котка е отлично пригодина към тежките зими в родината си. Но днес националната котка на Русия е любящ и привързан домашен любимец във всякакви домове, дори и в най-топлите.

Дружелюбната Сибирска котка е естествено срещаща се порода котки, която узрява бавно и достига пълноценния си размер от 6–7кг до около петия си рожден ден. Тези големи котки често обичат да се гушкат и могат да бъдат прекрасна компания пред камината.

Най-общо казано, сибирските котки са ярки, атлетични и се разбират добре както с двуноги, така и с четириноги членове на семейството.

 1. Каква грижа се изисква за отглеждането на Сибирска котка?

Сибирските котки са привързани, умни котки, които се радват на баланс между игра, обучение и награди. Представителите на тази порода котки се смятат за доста добре балансирани. Не са твърде нуждаещи се, но не и твърде независими.

Зашеметяващата козина на сибирската котка се състои от три вида косми: предпазен косъм, същински косъм и подкосъм. Козината се предлага в голямо разнообразие от цветове и въпреки че това може да привлече много бъдещи стопани на домашни любимци, това има и недостатъци.

Козината им изисква редовна грижа, но може би не толкова, колкото бихте предположили. Някои сибирски котки, особено тези с по-мека и пухкава козина, са по-склонни към сплъстяване от други.

Но като цяло седмичното сресване ще свърши работа с малко допълнителни усилия по време на пролетния и есенния сезон на линеене.

 1. От какви здравни проблеми страда сибирската котка?

здравни проблеми при сибирската котка

Сибирските котки обикновено са много здрави котки с дълъг живот от 10-18 години. Но въпреки че породата не е свързана с никакви специфични наследствени здравословни проблеми, е важно да се обърне внимание на няколко заболявания.

 • Хипертрофична кардиомиопатия (ХК)

Ролята на генетиката в това състояние не е окончателно определена, но някои породи котки са склонни да бъдат по-склонни към развитие на ХК. Котките с хипертрофична кардиомиопатия може да имат симптоми, които включват загуба на апетит, летаргия и затруднено дишане. Не всички котки с това заболяване са симптоматични.

Често това състояние се диагностицира, когато единственият признак на заболяване на вашата котка е сърдечен шум, чут от вашия ветеринарен лекар по време на преглед.

Медикаментите могат да помогнат за лечението на ХК и в зависимост от симптомите на вашата котка, ветеринарния лекар може да препоръча да я държите в тиха среда с нисък стрес и да преминете към котешка храна с ниско съдържание на натрий.

 • Наранявания

Със своя смел, приключенски характер и любов към катерене на високо, сибирските котки са склонни да бъдат по-податливи на наранявания от другите чистокръвни котки. Препоръчваме на хората със сибирски котки да обърнат специално внимание на осигуряването на рафтове и мебели.

Котките ви биха искали да скачат или да се катерят по цял ден. Осигуряването на вашия сибирняк с котешко дърво и други подходящи за домашни любимци играчки за катерене може да намали риска от нараняване в дома ви.

 • Затлъстяване

Сибирските котки трябва да имат широк гръден кош и бъчвообразно тяло. Това не са тънки котки. И докато това широко телосложение може да идва с малко допълнителни мазнини, затлъстяването увеличава риска на вашата котка от диабет, артрит и други здравословни състояния.

Ако вашето сибирче е с наднормено тегло, решете проблема, като намалите порциите му или смените котешката храна. За безопасност всички режими за отслабване трябва да бъдат одобрени от вашия ветеринарен лекар.

 • Заболяване на зъбите

Здравето на зъбите е проблем за всички котки, включително сибирските. Като цяло се препрочва да миете зъбите на котките си редовно, като използвате паста за зъби, специално одобрена за котки. Човешката паста за зъби може да бъде токсична за котенцата.

Въпреки, че лакомствата и сухите гранули могат да помогнат при зъбния камък, най-доброто нещо си остава редовното миене на зъбите. В допълнение, не забравяйте да почиствате зъбите на котката си веднъж годишно, при ветеринарен лекар.

 1. С какво да храним Сибирска котка?

Когато изберете подбрана храна за Сибирска котка от страницата на Petstation.bg, вие си гарантирате, че сте напрвили правилен избор. Имайте предвид, че това са много големи котки и котешка храна, предназначена да насърчава здрави кости и храна за големи породи котки, може да бъде добър вариант.

Тъй като тази порода се развива бавно, може да успеете да удължите времето, през което ги държите на храна за котенца. Задължително следете теглото им, защото храната за котенца е с високо съдържание на калории.

 • Как да нахраним Сибирска котка?

Храненето на вашето сибирско коте с премерено количество храна, подходяща за етапа от живота (котенца, възрастни или напреднала възраст) няколко пъти на ден е силно препоръчително. Тъй като тези котки са много интелигентни и донякъде предразположени към затлъстяване, даването на поне част от храната в пъзел може да бъде чудесен начин да ангажирате ума им. Така ще им дадете шанс да ловуват храната си, както са правили техните предци.

Използвайте купа, достатъчно голяма, за да побере мустаците им, и говорете с вашия ветеринар дали смес от мокра и суха храна може да помогне на вашето сибирско коте да остане добре хидратирано. Някои котки също обичат да пият от фонтани, въпреки че това не е гаранция, че котката ви ще пие повече вода.

 • Колко трябва да храните Сибирска котка?

Средната котка трябва да получава около 250 калории на ден. Въпреки това, тъй като сибирската котка е по-голяма от всяка средно голяма котка, използвайте етикета на котешката храна като отправна точка за размера на порцията.

Оттам, работете с вашия ветеринарен лекар, за да разберете по-добре резултата от телесното състояние на вашата котка. По-конкретно, как нивото на активност и начин на живот на вашата котка влияят на нейните калорични нужди и дали трябва да направите корекции. Бъдете много внимателни с лакомствата.

Те не трябва да съставляват повече от 10% от общия калориен прием на котката на ден. Понякога хората не следят лакомствата и изведнъж котката им наддава и те не знаят защо.

 • Хранителни съвети за сибирски котки.

Докато вашият сибирски котарак яде добре балансирана храна за котки, той не трябва да се нуждае от добавки, освен ако не е препоръчано от вашия ветеринарен лекар.

 1. Поведение и обучение на Сибирска котка.

Поведение и обучение на Сибирска котка

Нежна, адаптивна и невероятно умна, сибирските котки са забавни, но те могат да имат много различни характери. Някои са просто пухкави котки, които искат да бъдат с хората си, докато други са ловци. Сибирските котенца винаги са игриви, особено ако имате няколко котенца наоколо.

 • Какво да очаквате от поведението на Сибирска котка

Някои представители на породата са склонни да мяукат, но това обикновено не е шумна котка. Това е особено вярно, ако са правилно социализирани като котенца.

Трябва да подчертаем важността на това, да дадете на новото си сибирско коте любовта и подкрепата, от които се нуждае, когато го доведете у дома. Това е естествено привързана и авантюристична котка, която ще оцени възможностите да изследва дома си и ще обикне своите хора.

Сибирския котарак не обича да бъде оставян сам за дълги периоди от време, така че бъдете нащрек за признаци на тревожност при раздяла.

 • Обучение на Сибирска котка

Пухкавите сибирци са умни котенца, които могат да бъдат истинска радост за обучение, особено ако сте търпеливи. Не е необичайно да ги видите да се разхождат на каишка за котки. Обикновено нямат проблеми да научат името си, да намерят котешката си тоалетна (просто се уверете, че е достатъчно голяма) или да намерят храна.

Най-предизвикателният аспект от обучението им може да бъде опитът да ги предпазите от високи пространства.

Забавни занимания за сибирски котки:

 • Изкачване на високо.
 • Бягане на колело.
 • Игра с играчки-пръчици.
 • Ходене на каишка.
 • Заучаване на трикове.
 • Изследване или слънчеви бани.
 1. Как да се грижим за козината на Сибирска котка?

Водоустойчивата тройна козина на тази котка не изисква поддръжка, но изисква подстригване поне веднъж седмично. Тези котки линеят всяка пролет и есен, през което време ще трябва да полагате повече грижи, за да премахнете този подкосъм от тях.

Препоръчително е да създадете редовна рутина за подстригване, още когато котката е малко котенце. Направете го, въпреки че козината му няма да го изисква в този момент. Превърнете го в седмичен навик, защото котенцата се приучават лесно. В този период няма скубане на козината, и котенцата го възприемат, като да си прекарвате добре заедно. В същото време, това подготвя вас за голямата смяна.

 • Грижа за кожата

Къпането на сибирска котка обикновено не е необходимо и няма специални изисквания за грижа за кожата за тази порода.

 • Грижа за козината

Въпреки че подстригването е рутинна част от грижата за сибирските котки, те не изискват по-специална поддръжка, като сиамските котки например. Но преди да доведете у дома сибирско коте, уверете се, че имате време поне веднъж седмично да изчетквате котката си.

Сплъстената козина може да бъде проблем, така че дори когато не подстригвате сибирката си, галете я често, за да усетите дали се образуват сплъстявания. За да улесните подстригването, говорете с професионален фризьор относно превръщането на козината на котката ви в лъвска прическа.

 • Грижа за очите

Сибирските котки не се нуждаят от специални грижи за очите, но вие, като стопани на домашни любимци трябва да бъдете нащрек за всякакви признаци на очна инфекция.

 • Грижа за ушите

За тази порода не се изискват специални грижи за ушите. Но ако забележите някакво зачервяване, миризма или секрет в ушите на котката, свържете се с вашия ветеринарен лекар.

Приятелски настроен, социален и склонен към приключения, сибирският котарак процъфтява в дом, където му е дадено много любов, привързаност и възможност да изследва. Необходима е редовна грижа, за да се поддържа козината му здрава, а вие ще искате да осигуриге достатъчно ангажираност, за да поддържат силния си ум, работещ.

Когато е правилно социализирана, сибирската котка вероятно ще бъде добра котка за гушкане и е склонна да се разбира добре с всички членове на семейството.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма