+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Храна за котки с протеини

Показване на 7 резултата

Котките имат ли нужда от храна с високо съдържание на протеин?

Тъй като се правят повече изследвания в областта на ветеринарното хранене, ние от petstation.bg продължаваме да научаваме повече за това как да поддържаме домашните любимци щастливи и здрави. Eдин от най-важните и приятни аспекти на ежедневната им грижа, е храната.

Изследванията показват, че един от най-важните диетични компоненти за нашите котки е протеинът. Ето какво трябва да знаете за протеините за котки и котешките храни с високо съдържание на протеини.

Защо котките се нуждаят от протеин?

Доколкото ни е известно, има шест класа хранителни вещества, които могат да бъдат осигурени от храната за котки. Това са: вода, протеин, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали.

От тези хранителни вещества само протеините, мазнините и въглехидратите могат да се използват като енергийни източници. Различните видове животни усвояват и използват хранителните вещества по различен начин и следователно имат различни нужди от хранителни вещества. Като цяло тревопасните животни или животните, които поглъщат само растения, обикновено разчитат повече на въглехидрати за енергия, отколкото всеядните (животните, които поглъщат растения и месо) или месоядните (животните, които поглъщат само месо).

Храна за котки с протеини

Котките са месоядни животни

За разлика от кучетата, които са всеядни, котките са  месоядни животни. Това означава, че телата им са се адаптирали към храна, състояща се само от месо, което осигурява животински протеин.

Домашните котки са много подобни на своите диви предшественици и са еволюирали много малко от тях. В дивата природа храната на котките се състои главно от дребни гризачи. Като мишки, както и от зайци, птици, насекоми, жаби и влечуги. Метаболизмът на котката е особено подходящ за строго базирана диета на месо.  Тревопасните и всеядните животни могат да синтезират определени аминокиселини, които са градивните елементи на протеините. Котките имат по-ограничена способност за това.

Котките се нуждаят от аминокиселини от животински протеин

В резултат на това котките са еволюирали да поглъщат специфични аминокиселини, които съществуват в източници на месо. Тъй като телата им не произвеждат достатъчно от тях, за да оцелеят. Котките зависят от храната си за много аминокиселини.

Повечето видове имат обща нужда от 9 незаменими аминокиселини (аминокиселини, които трябва да се набавят от храната), но котките се нуждаят от две допълнителни незаменими аминокиселини: таурин и аргинин. Да, и тауринът, и аргининът се получават от ядене на животински тъкани.

Котките също така не са в състояние да произвеждат достатъчно определени витамини.  Включително ниацин, витамин А и витамин D, така че трябва да ги набавят от животински тъкани.

 • Таурин – Тауринът е аминокиселина, която е особено важна за здравето на очите и сърцето. Също така е необходим за нормалното размножаване и растежа на котенцата.

Въпреки че котките могат да синтезират малки количества таурин, те не са в състояние да произведат толкова, колкото тялото им се нуждае.

При липса на таурин, котките могат да страдат от слепота поради централна дегенерация на ретината, сърдечна недостатъчност от дилатативна кардиомиопатия, репродуктивна недостатъчност и/или аномалии в развитието на централната нервна система.

 • Аргинин – Дефицитът на аргинин води до високи нива на амоняк в кръвта, което води до неврологични симптоми, които могат бързо да доведат до гърчове и смърт.

Протеинът е най-важният източник на енергия за котката

Котките използват протеини за енергия. Всъщност това е техният най-важен източник на енергия.  Чернодробните ензими на котките непрекъснато разграждат протеините за енергия и поддържане на нивата на кръвната захар. Когато котките не получават достатъчно хранителни протеини, дори когато има други източници на енергия, като въглехидрати, телата им започват да разграждат собствената си мускулна тъкан. За да отговорят на нуждите си от протеини и аминокиселини.

Често срещани източници на протеин в котешка храна

Има два основни източника на протеини, използвани в храната за котки. Това са животински протеин и растителен протеин. Котките не могат да задоволят хранителните си нужди само с растителни източници. Някои хранителни вещества присъстват само в животинските тъкани, но не и в растителните продукти. Например:

 • Тауринът, незаменима аминокиселина за котките, присъства в животинските тъкани, но не и в растителните продукти.
 • Метионинът и цистинът са аминокиселини, които са необходими в големи количества при котките, особено по време на растеж. Растителните източници обикновено не осигуряват достатъчно високи нива на метионин или цистин за котки. Дефицитът на тези аминокиселини може да доведе до слаб растеж и дерматит, образуващ крусти. Котенцата изискват 19% от храната им да се състои от животински протеин, за да задоволят нуждите си от метионин.
 • Протеините от животински източници обикновено имат по-висока биологична наличност. Следователно се използват по-лесно от тялото, отколкото протеините от растителни източници.

Животински протеин

Обичайните източници на животински протеини в котешката храна включват говеждо, пилешко, пуешко, агнешко и риба. В допълнение към тези животински протеини на етикета, може също да видите различни месни ястия или месни субпродукти.

И въпреки че много от нас смятат, че това са лоши съставки, те всъщност осигуряват концентрирани източници на протеин.

 • Месна храна – „Хранителност“ е термин, който често се среща на етикетите на храните за домашни любимци. Във връзка с източника на животински протеин. Терминът „брашно“ означава животински протеин, който е бил смлян и водата е била отстранена. Например птичето брашно е сух продукт, произведен от цели трупове на домашни птици и не съдържа пера, глава, крака и вътрешности. Следователно „храната“ се счита за адекватен и концентриран източник на протеин.
 • Месни субпродукти – Месните „странични продукти“ включват месо от органи. Въпреки че много стопани на домашни любимци се опитват да избягват „странични продукти“, когато купуват храна за домашни любимци, страничните продукти всъщност могат да осигурят адекватен и концентриран източник на хранителни вещества.

Растителен протеин

Обичайните източници на растителни протеини в храната за котки включват брашно от царевичен глутен, соево брашно, пшеничен глутен и оризов протеинов концентрат.

 • Растителна храна – Докато някои растителни източници, като соев шрот, слънчогледов шрот и бирена мая, съдържат нива на протеини, сравними с животинските съставки, котките не са в състояние да усвояват и използват тези източници на енергия и азот толкова лесно, колкото животинските протеини.

Тези източници също не съдържат достатъчно таурин или метионин. Въпреки че към някои котешки храни могат да се добавят синтетични източници на таурин и метионин, тяхната смилаемост е намалена в сравнение с хранителните вещества, които естествено се срещат в животинските тъкани.

Така че, докато котките могат да използват растителни продукти и синтетични хранителни вещества като част от диетата си, те все още трябва да консумират животинска тъкан за адекватно хранене през целия живот.

Храна за котки с протеини

Моята котка има ли нужда от котешка храна с високо съдържание на протеини?

Възрастните котки изискват значително повече протеини като процент храната си, отколкото кучетата или хората. Въпреки че точните препоръки за протеини имат известна степен на вариация, възрастните котки обикновено се нуждаят от минимум 26% протеин в храната си, докато възрастните кучета изискват 12%, а хората изискват 8%.

За да поставим това в перспективата на естествената храна на котка, една мишка – когато се измерва на база сухо вещество – съдържа приблизително:

 • 55% протеин.
 • 45% масленост.
 • 1-2% въглехидрати.

Осигурява приблизително 30 kcal метаболизируема енергия (ME), което е около 12-13% от дневната енергийна нужда на котката.

Въпреки че се препоръчват минимум 30% протеин за етапи от живота „растеж и възпроизвеждане“ и 26% протеин за поддържане на възрастен индивид, дори по-висок процент диетичен протеин вероятно е оправдан за оптимално здраве.

Попаднахме на скорошни проучвания, които показват, че възрастни котки, които не са приемали храна за котки, състояща се от поне 40% протеин, губят чиста телесна маса с течение на времето. Някои котешки храни съдържат 30-38% протеин и диети на това ниво ще доведат до загуба на мускулна маса с течение на времето. Протеин с лошо качество или протеин, който е по-малко смилаем, ще доведе до по-бърза загуба на мускулна маса, отколкото протеин с високо качество.

 • Възрастните котки се нуждаят от повишени нива на протеин.

С напредване на възрастта нуждите на котките от протеин се увеличават поради намаляване на ефективността на храносмилането.

Много котки на 12 или повече години трябва да се хранят с храна, съдържаща почти 50% протеин. Много храни за котки, формулирани за по-възрастни котки, имат намалени нива на протеин поради опасения за бъбречно заболяване, което е често срещано при застаряващата популация от котки.

Въпреки че ограничаването на протеините може да бъде от полза за определени котки с бъбречно заболяване, се препоръчва по-консервативен подход към ограничаването на протеините и това е тема, която трябва да се обсъди с вашия ветеринарен лекар.

Как да определя колко протеин има в храната на моята котка?

Може да е трудно да се определи колко протеин има в храната за котки само въз основа на етикета. Това до голяма степен се дължи на вариациите в съдържанието на вода в храната.

Етикетите на храните за домашни любимци отпечатват съдържанието на хранителни вещества на базата на „при хранене“, което включва съдържание на вода. Това може да доведе до объркване от страна на потребителите, тъй като консервираната храна за домашни любимци обикновено съдържа около 75% вода, а сухата храна за домашни любимци съдържа около 10% вода.

И така, как да сравните съдържанието на протеини в котешката храна, когато всичко, което трябва да гледате, е етикетът? Отговорът е да се преобразува нивото на протеин от изхранване към сухо вещество.

Намерете процента на влагата (максимум) и суровия протеин (мин), посочени на етикета на храната за домашни любимци, за да извършите тези изчисления:

 • Извадете процента на влагата (максимум) от 100. Това ще ви даде процента сухо вещество на храната.
 • Разделете суровия протеин (мин) на процента сухо вещество на продукта.
 • Умножете резултата по 100. Това ще ви даде процента протеин на база сухо вещество.

Суровият протеин се определя въз основа на химичен анализ на всички азотсъдържащи източници в храната. Следователно някои източници, които не съдържат протеини, като урея, могат да бъдат включени в съдържанието на суров протеин.

Могат ли котките да са алергични към протеин?

Хранителните алергии са доста често срещани сред котешката популация. Хранителните алергии могат да се изрязят в симптоми като:

 • Сърбяща кожа,
 • Свръхблизане,
 • Повръщане,
 • Диария,
 • Конюнктивит.

Алергиите към храни обикновено се предизвикват от специфични протеини в тях. За да се диагностицира хранителна алергия, трябва да се премине диетичен опит. Това включва хранене на строго ограничена храна за котки или „елиминационна диета“ за период от осем до 12 седмици.

Ако диетичният опит доведе до изчезване на симптомите, котката обикновено се диагностицира с хранителна алергия.

Елиминационни храни за котки

Елиминационните храни могат да бъдат под формата на гранули с ограничени съставки или котешки гранули с хидролизирани протеини. Диетите с хидролизирани протеини обикновено се предлагат само с рецепта от ветеринарен лекар. Използването на тези храни се основава на знанието, че за да се развие алергия към нещо, тялото трябва да е било изложено преди това.

 • Котешките храни с ограничени съставки работят, като използват протеини, които тялото не е срещало преди и следователно няма да е развило вече алергия към тях. Тези храни могат да използват източници на протеини като патица или еленско месо, които не са включени в повечето търговски храни за котки.
 • Храните за котки с хидролизирани протеини действат чрез модифициране на формата на протеините, така че тялото да не ги разпознава като алергичен тригер. Те все още могат да съдържат протеини от обикновени източници като пиле или риба, но формите и размерите на протеините са модифицирани, така че да не задействат алергични рецептори.

Котки, които реагират благоприятно на котешка храна с ограничени съставки или хидролизирана храна, често продължават успешно на елиминационната диета. Като алтернатива, те могат да се подложат на диетично предизвикателство, където се запознават с други източници на протеини с внимателно наблюдение за това кои източници предизвикват и не предизвикват алергии.

Храна за котки с протеини

Вие, като стопани на домашни любимци трябва да вземете предвид много различни фактори, когато избирате храна за котките си. Често множеството източници на информация може да изглеждат объркващи и могат да направят вземането на решения още по-трудно. Въпреки това, едно от най-важните неща, които трябва да запомите, е, че протеинът е критично хранително вещество, което трябва да се има предвид при планирането на храната на тези задължителни месоядни животни.

Често задавани въпроси

Защо е важно котешката храна да съдържа протеин?

Отговор: Протеинът е основен компонент в храната на котките, тъй като те са задължително месоядни животни. Това означава, че котките се нуждаят от високо съдържание на протеин за да поддържат здравето си, да растат правилно и да имат силна имунна система. Протеинът предоставя основни аминокиселини, които са важни за развитието на мускулите, кожата и козината им.

Какъв вид протеин е най-добър за котките?

Отговор: Най-добре е котките да получават протеин от животински източници, като пилешко, телешко, риба и яйцa. Животинският протеин е по-близък до естествената им храна и съдържа необходимите аминокиселини, които котките не могат да синтезират сами.

Колко протеин трябва да съдържа котешката храна?

Отговор: Препоръчва се котешката храна да съдържа минимум 26% протеин за възрастни котки и поне 30% за котенца. Това се отнася за сухата храна. Влажната храна обикновено съдържа по-малко протеин поради високото съдържание на вода, но това се компенсира с общото количество храна, което котката консумира.

Може ли твърде много протеин да навреди на котката ми?

Отговор: Въпреки че котките се нуждаят от високопротеинова диета, прекомерното количество протеин може да натовари бъбреците им, особено ако имат предразположение към бъбречни заболявания. Важно е храната да бъде балансирана и съобразена с нуждите на конкретната котка. Консултацията с ветеринарен лекар може да помогне за определянето на правилното количество протеин.

Как да избера най-добрата храна с високо съдържание на протеин за моята котка?

Отговор: При избора на храна за котки с високо съдържание на протеин, търсете продукти, които изброяват месото или рибата като първа съставка. Избягвайте храни с много пълнители като зърнени храни и соя. Не забравяйте да се консултирате с ветеринарен лекар за препоръки, съобразени със специфичните нужди на вашата котка.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма