+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Бенгалска котка

Показване на 1–12 от 49 резултата

Красива и грациозна – Бенгалска котка

Бенгалска котка

Когато погледнете Бенгалска котка, може да я сбъркате с мини леопард и няма да сте далеч. Бенгалската котка е красива кръстоска между домашна късокосместа и азиатска леопардова котка. Докато бенгалците са диви по сърце, тяхното любопитство и атлетизъм ги правят любими спътници на опитния стопанин на котка.

Както и при подобно екзотичната котка Савана, преди да насочите погледа си към този мини леопард, ще трябва да проверите местните разпоредби за отглеждане. Някои държави забраняват бенгалските котки, докато други ги разрешават извън градските райони, ако вашата котка е от по-късно поколение.

В България и Румъния може да си отглеждате такава стига да не застрашавате кокошките в съседския двор. Затова, хайде да научим повече за тази порода, за да сме подготвени в отглеждането.

 1. Грижа за Бенгалска котка.

Нека започнем с малко официална информация, за да положим основите на породата. Бенгалските котки се класифицират с “F”, последвано от номер. Това е тяхната синовна оценка или колко поколения котката е отстранена от първоначалния кръст.

Следователно F1 означава, че бенгалското коте е първа кръстоска между дива леопардова котка и домашна котка от „ниско“ поколение. С напредването на поколенията, тоест F+++ котките стават по-малки и по-сходни по характер с домашните котки, като същевременно запазват петнистия си вид.

Така, ако вашата Бенгалска котка е клас F1, силно се препоръчва на бъдещите стопани на домашни любимци да обмислят избора си. Това е така, продари факта, че са най-подобни на техните предци от диви леопардови котки.

Бъдете предупредени, Бенгалските котки не са мързеливи котки! В зависимост от тяхното поколение, те обикновено се нуждаят от по-активен начин на живот и стимулираща среда, отколкото другите домашни породи. Освен това те не са най-подходящите за семейства с малки деца, защото обикновено не обичат да бъдат държани и имат силен ловен инстинкт.

 1. Здравни проблеми изразяващи се при Бенгалска котка.

Бенгалските котки имат средна продължителност на живота между 12 и 16 години. Те са сравнително здрава порода, но са предразположени към някои генетични заболявания. Затова може да помислите за закупуване на застраховка за котка.

 • Лимфом – Всички котки са изложени на риск от развитие на рак, но някои породи обикновено са по-склонни от други да развият специфични видове рак. За нещастие, Бенгалските котки са по-склонни да развият лимфом, отколкото другите породи котки. Лимфомът е рак, който засяга лимфната система. Тоест лимфните възли, каналите, далака, костния мозък, тимуса и части от стомашно-чревния тракт. Чревният лимфом е най-често срещаният при котките. Ако вашата котка е диагностицирана с лимфом, вашият ветеринарен лекар ще определи най-ефективния подход въз основа на местоположението и стадия на рака. Обикновено се препоръчва химиотерапия, заедно с операция и/или радиация.
 • Стомашно-чревни състояния – В допълнение към повишения риск от чревен лимфом, бенгалските котки са склонни към стомашно-чревни разстройства. Може да се дължи на тяхната любопитна природа, която ги кара да хапят неща, които не трябва, като стайни растения, например. Болестта на раздразнените черва също може да бъде виновна. Ако вашата котка има необичайно повръщане, диария или промяна в апетита, тя трябва да бъде прегледана от ветеринарен лекар, за да се установи причината и да се разработи план за лечение.
 • Пателарна луксация – Бенгалските котки са известни със своя атлетизъм. Но за съжаление не всички се раждат със здрави колене, които поддържат активния им начин на живот. Пателарна луксация възниква, когато капачката на коляното се движи или се измести от нормалното си положение. За да избегнете дискомфорт и ранна поява на артрит, вашият ветеринарен лекар може да предпише противовъзпалителни средства или да препоръча коригираща операция в зависимост от тежестта на състоянието.
 • Хипертрофична кардиомиопатия – Това е най-често срещаното сърдечно заболяване при котките и се характеризира с удебеляване на сърдечния мускул. Тъй като симптомите не винаги са очевидни, отговорните развъдчици трябва винаги да тестват генетично и двамата родители за хипертрофична кардиомиопатия преди разплод. Генетичните изследвания обаче не могат да открият всички форми на, така че рутинните посещения при вашия ветеринарен лекар са от решаващо значение за ранното улавяне на болестта.
 • Прогресивна атрофия на ретината – Бенгалските котки могат да развият генетично заболяване, което причинява влошаване на ретината, наречено прогресивна атрофия на ретината. За съжаление, няма лек за това заболяване и то в крайна сметка води до слепота. Котките без зрение обаче могат да живеят пълноценен и щастлив живот с допълнителна помощ в къщата. Има два вида атрофия на ретината:

А. Наследствена форма, засягаща котенца на възраст около 2-3 месеца.

Б. Форма с по-късно начало, открита при котки на възраст между 2–5 години.

Първият симптом на двата типа е нощна слепота. Етичните развъдчици на бенгалски котки, трябва винаги да тестват генетично и двамата родители за болестта, преди да отглеждат котенца.

 • Дефицит на пируват киназа – Дефицитът на пируват киназа е генетично заболяване при котки, което причинява недостиг на ензима пируват киназа. Това кара червените кръвни клетки да се разграждат по-бързо от нормалното, което води до анемия или други състояния, свързани с кръвта. За щастие, това заболяване може да бъде генетично тествано, намалявайки риска за новите котенца.
 1. С какво да храним Бенгалска котка.

Бенгалските котки не се нуждаят от нещо по-специално, което не може да осигури с качествена котешка храна. Храната им трябва да е балансирана и да предоставяте каксто суха така и мокра храна за котки. В Petstation.bg са подбрани страхотни предложения с които просто няма как да сбъркате диетата на котката.

Как да храним Бенгалска котка

 • Как да храним Бенгалска котка?

Подобно на своите роднини, азиатски леопардови котки, бенгалските котки обичат да ловуват и да търсят храна. Включването на хранителни пъзели, постелки за близане и играчки за раздаване на храна, със сигурност ще помогне на вашия Бенгал да упражнява естествения си стремеж към плячка. Вместо да храните обилно вашата Бенгалска котка, помислете дали да не предложите няколко малки хранения на ден, за да имитирате естествения им цикъл на хранене в природата.

 • Колко трябва да храните Бенгалска котка?

Порасналите бенгалски котки от по-ниски поколения могат да тежат до 7кг и да са високи до 25 сантиметра. Бенгалите от по-високи поколения са по-сходни по размер с домашните си роднини, тежат около 4кг – 5,5кг и са с размери приблизително 20см – 25см на височина. Независимо от тяхното поколение, бенгалските котки обикновено имат слабо и мускулесто тяло.

Поддържането на стройната им конструкция означава да храните вашата Бенгалска котка с подходящ брой калории в зависимост от възрастта и нивото на активност. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да разберете правилното количество и може да предложи хранителни промени. Такива могат да бъдат като, по-малко калории или храна за контрол на теглото за котки с наднормено тегло.

Хранителни съвети за Бенгалски котки

 • Хранителни съвети за Бенгалски котки

Когато храните котки с пълноценни и балансирани котешки храни, обикновено няма нужда да им давате допълнителни хранителни вещества или витамини. Но ако вашият Бенгал има здравословни проблеми, ветеринарният ви лекар може да предложи специфични добавки в подкрепа на здравето на вашата котка.

 1. Личност и темперамент на Бенгалска котка.

Представителите на тази порода са много активни и любопитни котки, повече от типична котка, гушкаща се в скута. Те се нуждаят от много стимулация и обогатяване за своята игрива личност и не се страхуват да изразят своите нужди.

Споделянето на домакинство с кучета и други котки може да е постижимо, при правилно запознаване. Въпреки това, бенгалските котки са склонни да бъдат по-териториални от другите породи домашни котки и имат силно желание за плячка.

Така че по-малките домашни любимци или домашни любимци, които са плахи, може да не са добри спътници за голяма бенгалска котка.

Те могат да живеят щастливо в къща или апартамент, стига да има достатъчно вертикално пространство за упражнения. Котешките дървета, стълбовете за драскане и рафтовете за котки могат да превърнат малкото пространство в подходящо за котки жилище.

 • Какво да очаквате от Бенгалска котка?

Добра идея е да защитите дома си, преди да посрещнете Бенгалска котка. Тези котки (особено докато са малки котенца) имат склонност да се забъркват в неща, които не трябва. Тяхното любопитство и интелигентност ги водят до забавни лудории, като любовта им към водата и умението да учат нови трикове.

Като всяка котка, скуката може да доведе до разрушително поведение. Така че винаги се уверявайте, че вашият Бенгал има много възможности да тича, скача и играе. След цял ден на изследване, не се изненадвайте да намерите вашето бенгалско коте да се свива до вас за дълго котешко спинкане.

Обучение на Бенгалско коте

 • Обучение на Бенгалско коте

Според повечето източници, изучаването на нови трикове е любимо занимание на бенгалските котки и котенца. Те също са популярни кандидати за обучение на каишки и колани, защото се чувстват като у дома си на открито. Никога обаче не оставяйте бенгалската си котка да се разхожда на открито без каишка, тъй като лесно може да си навлече проблеми.

Забавни дейности за бенгалски котки:

 • Слънчеви бани;
 • Бягане на котешко колело;
 • Игра на донасяне;
 • Изследване на вертикални пространства;
 • Наблюдение на птици;
 • Търсене на лакомства за котки;
 • Хранителни пъзели;
 • Вземане на вана;
 • Разходка с колан и каишка;
 • Научаване на нови трикове;
 • Игра с други домашни любимци.
 1. Бенгалски наръчник за подстригване.

Като котки, които приличат на леопард, бенгалските котки имат петна, които могат да бъдат в различни нюанси, включително кафяво и сребристо. Те имат къса, еднопластова козина, която се описва като блестяща на светлината и копринено гладка на допир. Те също така не линят много и се нуждаят от минимално подстригване освен нормалната грижа на котката.

 • Грижа за кожата – Бенгалските котки не се нуждаят от редовно къпане, но често искат да го правят, поради любовта си към водата. Нетипично за котка, нали?
 • Грижа за козината – Поради късата си козина, бенгалските котки не се нуждаят от специална или редовна грижа. Подобно на други породи котки, те трябва да се разресват всяка седмица, за да се намали отделянето и да се предотврати сплъстяването.
 • Грижа за очите – Повечето бенгалски котки имат големи очи, които обикновено са зелени, жълти или златисти. Въпреки че някои индивиди с по-необичайни цветове на козината могат да имат и сини очи. Въпреки че очите им не изискват специални грижи, ако забележите промени в зрението на вашата котка, например, ако започнат да се блъскат в неща или изглеждат объркани, заведете котката си на ветеринар, за да преглед.
 • Грижа за ушите – Поддържането на ушите на вашата котка чисти и сухи, особено след къпане или плуване, може да помогне за предотвратяване на ушни инфекции. Признаците на ушни инфекции при котки включват неприятна миризма, секреция и дразнене на ухото.

Бенгалските котки са удивителен хибрид между домашна късокосместа котка и азиатската леопардова котка, която обича да изследва и да играе. Ако искате да купите или осиновите бенгалска котка или коте, първо помислете, къде ще я отглеждате.

И помнете, колкото по-високо е поколението, толкова са по-подобни на домашна котка.

Бенгалските котки обикновено се нуждаят от повече активност и обогатяване, отколкото другите породи котки. Може да не се разбират добре с малки деца и някои домашни любимци поради силното им влечение към плячка.

Преди да посрещнете бенгалско коте, уверете се, че можете да осигурите ежедневна активност, защото лесно могат да се отегчат. Вътрешни играчки като колела за котки, кацалки и пъзели за хранилки могат да подобрят качеството на живот на вашата котка.

Последни публикации

Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече
Какво да направите ако кучето ви се изгуби или избяга
Какво да направите, ако кучето ви се изгуби или избяга?

Това е може би един от най-големите кошмари на всеки собственик на куче. В един момент вашето куче тича щастливо наоколо, а в следващия го няма безследно. С едно мигване […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма