+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Цена

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Цена

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Суха храна за кучета

Показване на 1–12 от 185 резултата

Суха храна за кучета: една от най-желаните и най-произвеждани храни на пазара. Затова е супер важно да се знае коя ще е най-полезна и качествена.

Как да изберем суха храна за куче според нуждите му?

Важен критерий при избора на суха храна за кучета са нуждите на животното – възраст, порода, вродени или нововъзникващи заболявания, вкус.

Всички сухи храни имат градация по възраст от малки кученца до възрастни кучета. Трябва да се отбележи, че не всички марки имат храна за кучета в напреднала възраст. Необходимо е да се вземе под предвид възрастта на домашния любимец, за да се избере подходящата храна.

Суха храна за кучета, разнообразие от оферти

Основни производители на суха храна за кучета. Специфики на породите кучета.

Всяка порода има своите собствени характеристики и е наложително те да се отчитат при храненето. Именно поради тази причина храната за кучета Royal Canin е една от най-популярните. Асортиментът включва монопородна диета – храна за конкретна порода: немска овчарка, йорки, чихуахуа, боксер и др.
Други производители като HIll’s  са систематизирали продуктите си в няколко категории:

  • суха храна за дребни породи кучета,
  • средни породи кучета,
  • едри и гигантски породи кучета.

Вродените или появилите се заболявания задължително изискват специална суха храна за кучета. За целта е необходим ветеринарен преглед за избор на специфична лечебна суха кучешка храна.

Срокът на такава диета също се определя от ветеринарния лекар, така че няма нужда сами да измисляте нищо. Ако домашният ви любимец има някакви проблеми, заведете го на ветеринарен преглед, за да се определи правилната диета.

Суха храна за кучета

Да кажем нещо за вкуса

Има кучета, които са си направо гастрономи. Някои обичат риба, други имат предпочитания към месото вида на месото. Поради това, ще отнеме известно време, за да разберете хранителните предпочитания на кучето ви.

Ако придирчивостта към храната е прекалена, то това може да е резултат от неправилно хранене, честа промяна, предозиране или е свързано с възпитанието на кучето. Този проблем лесно може да се коригира, докато кученцето е още малко.

След това, когато кучето е в зряла възраст и с вече изградени вредни навици, става много по-трудно.

В този случай се опитайте да използвате стратегия за гладуване, т.е. не давайте нищо друго освен определена храна и го правете системно. Предлагайте храната в определеното време. Ако кучето не я е докоснало, махнете я и така до следващото хранене, когато пак подавате храната.

След максимум три дни кучето ще започне да яде всичко. Основното е да не се поддавате на провокациите на домашния любимец и да изградите рутина.

Как да изберем суха храна за кучета

Изборът на суха храна за кучета не е непременно лесен. Има много марки и широка гама от възможности за избор за различни видове храни. Преди да решите, ще трябва да прецените дали вашето куче има някакви здравословни проблеми, които могат да повлияят на вида суха храна за кучета, която искате да закупите.

Също така, трябва да помислите за теглото, възрастта и бюджета за вашето куче, преди да вземете решение за суха кучешка храна. Ако се чувствате леко объркани, отделете малко време, за да проучите възможностите си и да разберете какво може да вземете от Кучеландия, по отношение на качествена суха храна за кучета.

Определяне на нуждите на вашето куче

Определяне на нуждите на вашето куче

  1. Помислете за здравето на вашето собствено куче.

Освен ако вашият ветеринарен лекар не ви е казал друго, вероятно не е нужно да харчите много допълнителни пари за луксозна кучешка храна с добавени съставки.

Ако вашето куче е нормално, здраво куче, повечето обикновени сухи храни за кучета ще са подходящи за цялостните му здравословни нужди.

  • Уверете се, че храната на вашето куче съдържа най-важното. Една добре балансирана храна за кучета трябва да съдържа между 30 – 70% въглехидрати, 18 – 25% протеини, 10 – 15% мазнини. Въпреки че тези проценти ще варират в зависимост от възрастта и здравословното състояние на кучето, това е добър ориентир. Сухата храна също трябва да съдържа основни витамини и минерали, включително витамини А и Е, калций, фосфор, магнезий, натрий, хлорид, сяра и калий.
  • Грешка е да се мисли, че храната базовата суха храна на определена марка е със значително по-ниско качесто от премиум или супер премиум марките. В много случй, например чувал суха храна за кучета 10кг на цена от 60 лв. съдържа само основните съставки, от които кучето определено се нуждае. След това поглеждате към премиум суха храна за кучета отново 10кг на цена от 150 лв. и се питате каква е разликата. Разликата е, че в премиум храната има бонус допълнителните елементи от които вашето куче може и да няма нужда, но струват скъпо. В крайна сметка всяка екстра е добре дошла за кучето ви и то само печели от този факт. Помислете за кучешката храна, като за вашата собствена – можете да ядете само сух хляб, но ако намажете филията с масло е още по-добре, нали?
  1. Вземете суха храна, приготвена за нивото на активност на вашето куче.

Има много различни видове сухи гранули, които са подходящи за различни видове кучета. Помислете за вашето куче и неговите конкретни енергийни нужди и изберете опцията за суха храна, която е най-тясно свързана с начина на живот и нуждите му.

  • Има опции за гранули за кучета, които са специално формулирани за по-възрастни кучета, които имат по-ниски нива на активност, но може да се нуждаят от повече хранителни вещества и витамини.
  • Има сухи храни, направени специално за кученца с по-високи нива на активност. Постоянната активност означава, че те се нуждаят от повече хранителни вещества, които ще захранват енергията им.
  1. Бъдете внимателни, ако вашето куче има алергии.

Ако е имало известни алергии, вероятно е по-важно да обърнете внимание дали дадена храна е хипоалергенна или съдържа определени съставки.

Дори тогава не е разумно да се занимавате твърде много с този въпрос, освен ако кучето ви действително не показва реални видими и измерими признаци на диетична непоносимост. Няма никаква стойност в това да се опитвате да предотвратите проблем.

Просто се напътствайте от вашия ветеринарен лекар, ако забележите, че кученцето изглежда особено чувствително към определени продукти или съставки.

  • Някои съставки, които най-често причиняват алергични реакции при кучетата, включват говеждо, млечни продукти, пилешко, агнешко, царевица, пшеница, мая и соя.
  • Признаците на алергична реакция включват сърбеж по кожата (особено около лицето, краката, ушите и предните крака); косопад; прекомерно надраскване; или кожни инфекции.
  1. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар.

Не забравяйте да говорите с вашия ветеринарен лекар за всякакви конкретни препоръки, които може да има за това с каква храна трябва да храните кучето си. Ако кученцето ви има някакви специални здравословни съображения, ветеринарния лекар ще може да ви каже каква храна ще бъде най-добрата за вашето кученце.

  • След като сте прочели горния абзац, това ви дава възможност да зададете на правилните въпроси на ветеринаря. Има много информация в интерне и толкова много различни марки, от които да избирате. Разговорът с вашия ветеринарен лекар или с Кучеландия ще ви помогне да разсеете всички страхове, които може да имате относно избора на грешен тип суха храна за вашето куче.

Проучване на сухата храна за вашето куче

Проучване на сухата храна за вашето куче

  1. Научете повече за различни марки кучешка храна.

Предлага се голямо разнообразие от кучешки храни от различни марки. Прекарайте известно време в проучване на няколко от тях, за да можете да се спрете на тези, който ви харесват.

Опитайте се да изберете марка, която предлага различни нива на продукти (като основна/бюджетна храна, премиум храна и супер премиум храна). Целта е да можете да се придържате към същата марка, ако трябва да смените видовете храни за конкретна хранителна нужда, която вашето куче може да има.

  • Опитайте се да започнете с премиум суха храна за кучета, ако бюджетът ви позволява, тъй като обикновено има продукти с по-добро качество от базовата храна. Обикновено няма голяма нужда от това кучето да яде супер премиум суха храна, освен ако няма специфична диетична нужда и вашият ветеринарен лекар е препоръчал по-висококачествена храна.
  • Търсете марка, която има широк асортимент. Това означава да търсите набор от храни на различни цени (т.е. супер премиум, премиум и базова суха храна). Това ще направи тестването ви много по-лесно.
  • Ако никоя от храните на избраната от вас марка не подхожда на вашето куче, преминете към друга некомерсиална марка, която предлага храни в различни ценови категории, и преминете през абсолютно същия процес.
  1. Четете етикетите на сухата храна.

Когато решавате каква суха храна за кучета да закупите, прекарайте известно време в четене на етикетите на различните видове храни и марки. Това ще ви даде известна представа какъв вид продукт е и как ще се отрази на здравето на вашето куче.

Може би вече сте забелязали, че в Кучеландия сме обърнали специално внимание на етикетите, защото така лесно ще намерите, каквото търсите.

Кучешките храни, трябва да имат следното описание: име на продукта, нетно тегло на продукта, име и адрес на производителя, гарантиран анализ, списък на съставките, думите „кучешка или котешка храна“(предназначен животински вид), декларация за хранителна адекватност и насоки за хранене.

Ако тази информация не е на опаковката, тогава не трябва да купувате храната.

  • Гарантиран анализ гарантира, че продуктът съдържа минимални количества протеини, мазнини, вода и фибри.
  • Списъкът със съставките ще ви каже какви съставки се съдържат в храната. Те са изброени в низходящ ред по тегло.
  • Обърнете внимание, ако виждате същата съставка в списъка отново и отново, но в различни форми (напр. царевица, царевица на люспи, смляна царевица, пресята царевица, натрошена царевица). Това може да ви заблуди, че има по-малко пълнител (в този случай царевица) в сухата кучешка храната, отколкото всъщност има.
  • Декларацията за хранителна адекватност ви казва как е била тествана храната (хранене, лабораторен анализ или формулировка). Потърсете надпис – „пълен и балансиран“, което означава, че съдържа поне минималното количество от всяко хранително вещество, препоръчано от регулаторните органи.
  • Насоките за хранене ще ви кажат с какво количество храна да храните вашето куче въз основа на неговата възраст и/или тегло.
  • Избягвайте сухи кучешки храни със следните съставки: месни субпродукти, генеричен източник на мазнини (напр. животинска мазнина), изкуствени оцветители, подсладители и изкуствени консерванти (напр. BHA, BHT или ethoxyquin).
  1. Преценете възможностите си.

Имайте предвид, че няма такова нещо като „най-добрата суха храна за кучета“. По-скоро най-добрата суха храна е тази, която отговаря на конкретните нужди на вашето куче. Както по отношение на хранителните вещества, така и по отношение на това, което вашето куче обича да яде. Това означава да четете етикетите и да правите тестове на проби и грешки.

  • Може да ви отнеме няколко месеца, за да стигнете до сухата кучешка храна, която е подходяща за вашето конкретно куче.
  • Обикновено трябва да давате нова храна няколко седмици по време на пробния й период, преди да решите да преминете към нещо друго. Това е достатъчно време, за да видите наистина как се отразява на вашето кученце. Ако изглежда, че причинява нежелана реакция при вашето куче, добре е веднага да преминете към нещо друго.
  • Не сменяйте внезапно храната на вашето куче с друга марка, тъй като това може да причини стомашно разстройство. По-скоро постепенно преминете към нова храна, като я смесите със старата. Започнете да храните кучето си с 25% нова храна, 75% стара храна. След няколко дни преминете към 50% от всяка, след това 25% стара храна и 75% нова храна и накрая 100% нова храна. Това може да стане за период от около седем дни.
  1. Опитайте се да се сдобиете с мостри на гранулите.

Вижте дали е възможно да получите мостра, вместо да се налага да харчите големи суми пари за големи торби с храна.

  • Понякога в Кучеландия ще ви даваме възможност да пробвате суха кучешка храна и можете да я върнете, ако кучето ви не я харесва. След това може да я замените с друг вид храна, докато не уцелите вкуса на кученцето.

Избор на правилните съставки в сухите гранули за кучета

Избор на правилните съставки в сухите гранули за кучета

  1. Осигурете много протеини.

Кучетата са месоядни по природа и се нуждаят от богата на протеини диета, за да поддържат здравословен живот. Храната за кучета осигурява този протеин, като включва месо, яйца и млечни продукти като основни съставки в храната.

  • Протеинът дава на вашето куче истинската, използваема енергия, от която се нуждае, за да остане здраво и активно. Енергията от тези видове храни се преобразува в енергия по-ефективно от енергията, получена от приема на въглехидрати.
  • Едно кученце обикновено се нуждае от 28%, която да е да се състои от протеини.
  • Едно нормално възрастно куче трябва да получава 18% от хранати си под формата на протеини.
  • Високоактивното куче трябва да има 25% протеин в храната си.
  1. Включете здравословни мазнини сухата храна на кучето ви.

Мазнините са необходими за здравето на всяко куче и трябва да съставляват около 10 – 15% от хранителния прием. Добри източници на мазнини включват омега-3 мастни киселини, намиращи се в рибените масла (херинга, сьомга и др.)

И маслата от ленено семе и канола, както и омега-6 мастни киселини, намиращи се в свинската мазнина, птича мазнина, както и масла (шафраново, слънчогледово, царевично и соево).

  • Лойта и свинската мас не са качествени източници на мазнини за кучета и трябва да се избягват.
  • Мазнините от останалите кюфтета и кебабчета, както и прекомерните лакомства могат да доведат до здравословни проблеми за вашето куче, а вие не искате такива. Избягвайте да давате на кучето си твърде много калории и се уверете, че то се упражнява, за да използва тези протеини и мазнини.
  1. Изберете сложни въглехидрати.

Въглехидратите могат да осигурят бърз източник на енергия за вашето куче, както и фибрите. Сложните въглехидрати могат да помогнат на вашето куче да се чувства сито до следващото му хранене. Опитайте се да избягвате храни, които съдържат рафинирани зърнени храни или прости въглехидрати, които имат намалена хранителна стойност и могат да доведат до скокове на нивата на кръвната захар на кучето.

  • Технически вашето куче не се нуждае от въглехидрати в диетата си — то може да се храни само с протеини и мазнини. Това обаче не означава, че тялото на кучето не може да използва или да се възползва от въглехидратите. Те могат да бъдат приемлива форма на енергия и хранителни вещества и включването им прави кучешката суха храна по-достъпна.
  • Въглехидратите трябва да съставляват между 30 – 70% от хранителните вещества в кучешките гранули, но не повече от това.
  1. Разберете какво означават добавените съставки.

В сухите храни за кучета висок клас и супер премим клак, обикновено има допълнителни съставки, които могат или не могат да бъдат полезни за вашето куче.

Ще забележите, че в сравнение с основната/бюджетната храна на дадена марка, храните премиум и супер премиум храните имат някои страхотно звучащи добавки като билки (които добавят към вкуса и се смята, че подпомагат храносмилането) или глюкозамин, кондроитин и МСМ ( за които се смята, че са полезни за ставите на кучетата).

Трябва да говорите с ветеринарния лекар на вашето куче, за да определите дали вашето куче се нуждае от тези допълнителни съставки.

  • Има и други допълнителни бонус съставки, които могат да бъдат намерени в по-скъпите храни, но те са твърде много, за да бъдат споменати. Тези хранителни вещества обикновено не са необходими, освен ако вашето куче няма специфична диетична нужда, както е препоръчано от вашия ветеринарен лекар.
  • Предполага се, че някои от тези съставки осигуряват допълнителна полза за здравето на кучетата, но обикновено няма убедителни доказателства, които да доказват това. Пример тук е, че докато много хора наистина вярват, че глюкозаминът, кондроитинът и МСМ са чудесни за мобилността на техните кучета (и може би в някои случаи са), все още няма абсолютно убедителни научни доказателства, които да подкрепят това и тяхната ефективност изглежда е различна за всяко куче.
  • Имайте предвид, че повече не винаги е по-добре, дори когато става въпрос за витамини и хранителни вещества. Кучетата ще имат различни диетични изисквания и прекомерната употреба може да доведе до здравословни проблеми при иначе здраво куче.

Разгледайте предложенията ни за Кучешки бисквитки.

Ползи за здравето от суха храна за кучета  Насърчава кучетата да дъвчат храната си. Това помага за предотвратяване на натрупване на зъбен камък и вторично пародонтално заболяване. 
Консумирането само на суха храна за кучета  Е добро решение за стопаните на домашни любимци. Това е така, защото кучетата приемат добре суха кучешка храна и влияе добре на храносмилането им. Въпреки че много домашни любимци предпочитат мокра храна за кучета, тъй като тя е по-вкусна, това не означава, че сухата храна не е здравословен вариант за кучета.
Добавянето на вода в купата На вашето куче, когато се хранят със суха храна, ще подобри скоростта на храносмилане. Хидратирането на стомашното съдържимо на кучето е основна помощ при храносмилането, като ускорява разграждането на хранителните частици.
Вкусът на сухата храна за кучета Някои кучета просто не харесват вкуса или текстурата на сухата храна. Ако вашето куче не яде сухата си храна, добре е да я смесите с малко количество мокра храна. 
Полезната суха храна за кучета  Има добър микс от растителен и животински произход. Много от гранулите за кучета са с допълнително обогатяване на полезни вещества, които са трудни за набавяне с нормален хранителен режим. За това е добре да избирате качествена суха храна за кучета, налична в онлайн магазина на petstation.bg. 

Често задавани въпроси

Колко често трябва да храня кучето си със суха храна

Отговор: По принцип кучетата трябва да се хранят два пъти на ден. Породата, възрастта, размерът и енергийното ниво са всички фактори, от които зависи това колко често кучетата трябва да се хранят и с какво количество.

Трябва ли кучетата да се хранят със смес от мокра и суха храна?

Отговор: Няма нужда да смесвате сухата и мократа храна в една купа, когато храните кучето си. Всъщност дори не е нужно да ги сервирате едновременно. Разбира се, има много предимства да дадете на кучето си смес от мокра и суха храна. Едно от тях е, че мократа храна им помага да се поддържат хидратирани. С други думи, не е задължително да смесвате храната.

Добре ли е кучетата да се хранят само със суха храна?

Отговор: За щастие на всички собственици на домашни любимци, за кучетата няма проблем да се хранят със суха храна за кучета. Докато много домашни любимци предпочитат мокра храна за кучета, тъй като тя е по-вкусна, това не означава, че сухата храна не е здравословна опция за вашето куче.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма