+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Цена

Нужда

Вид

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Цена

Нужда

Вид

Разфасовка

Почистване и хигиена на котката

Показване на 5 резултата

Как да помогнете на котката си да бъде чиста ?

Здравото коте е щастливо коте, а хигиената на котката е решав ащ аспект от цялостното здраве на вашия домашен любимец. Котките са известни със своите независими, самодостатъчни начини за поддържане, но можем ли да направим още нещо? Като се има предвид това, все още има няколко допълнителни стъпки, които можете да предприемете като собственици на домашен любимец, когато става въпрос за поддържане на котката ви чиста, здрава и щастлива.

Почистване и хигиена на котката

Разбиране на самоподдържането на котките.

Котките се научават да се подстригват още като котенца и продължават този навик през целия си живот. Ако котката ви някога ви е облизвала, вероятно сте усетили тази грапава, подобна на шкурка текстура на езика. Това е така, защото котките имат малки кукички, наречени папили на езиците си, които помагат да разресват козината и да събират мръсотия и косми, докато се облизват.

Има няколко причини зад техниките на вашата котка за самопочистване. Докато вашето коте се облизва, то също:

  • Стимулира производството на себум (мазна секреция) за поддържане на кожата си здрава.
  • Разнася себум в козината, за да я предпази и да й придаде здравословен блясък.
  • Премахва откъснала се козина, мръсотия и паразити от палтото си.
  • Предотвратява сплъстяване на козината.
  • Разпръсква слюнка, за да се охлади, тъй като котките не се потят много или не се задъхват като техните другари, кучетата.
  • Успокоява се. Подобно на някои човешки дейности, така и подстригването може да бъде утешителна тактика, когато вашият космат приятел се чувства стресиран или не е сигурен как да реагира на дадена ситуация.

Когато става въпрос за онези труднодостъпни места, котките трябва да бъдат малко по-креативни. Може би сте виждали вашата котка да ближе лапите си и след това да избърше лицето, главата и ушите си. Ако имате няколко котки, може да ги видите да участват във взаимно подстригване. Облизването взаимно не е просто ефективна практика за миене на котки, но може да бъде и знак за любов и привързаност.

За да поддържате здравата кожа и козина на вашата котка, опитайте Omega-3 рибеното масло, много е ефективно. Освен това следете за признаци както на пренебрегване, така и на прекомерно поддържане, тъй като това може да означава проблеми с физическото или психическото здраве на котката.

Котките имат ли нужда от къпане?

Тъй като котките прекарват толкова много време в близане, те са доста самодостатъчни, когато става въпрос за хигиена. Възможно е обаче да има моменти, когато вашата котка се нуждае от допълнителна помощ за почистване, като например когато е изключително мръсна, лепкава или миризлива. По принцип, ако котката ви има нужда от баня, ще знаете.

За най-добри практики за миене на котки следвайте съответните стъпки:

  • Винаги четкайте котката преди къпане.
  • Подстрижете ноктите на вашето коте за ваша собствена безопасност.
  • Използвайте ръчен маркуч за пръскане, чаша или кана, за да контролирате посоката на водата. Използвайте влажна кърпа, вместо да пръскате директно върху лицето на котката.
  • Поставете неплъзгаща се постелка във ваната или мивката.
  • Използвайте хладка вода, а не гореща.
  • Използвайте подходящ за котки шампоан, за облекчаване на сърбежа при алергия и успокояване на кожните проблеми. Нежно масажирайте от главата до опашката, като следвате посоката на растеж на косъма. Не забравяйте да изплакнете обилно целия шампоан от котката си.
  • Подсушете вашето коте в голяма, суха кърпа и предложете много котешки лакомства за награда.

Защо да четкате котката си?

Някои котки обичат да бъдат глезени и четкането е чудесен начин да накарате вашето коте да се почувства като в спа център. Освен това, това е чудесен начин да прекарате известно време заедно.

Четкането също помага за:

  • Отстраняване на свободната козина и поддържане линеенето под контрол.
  • Премахване на мръсотия, мазнини и остатъци от козината.
  • Предотвратява сплъстяването на козината.
  • Подобрява кръвообращението, което може да подобри цялостната кожа и козина на котката.

Една или две сесии на четкане на седмица са достатъчни за късокосмести котки, като дългокосместите се нуждаят от повече грижи, понякога всеки ден.

Грижа за ушите на котката.

Хигиената на вашата котка не се ограничава до нейната кожа и козина. Наблюдавайте редовно ушите на вашата котка за остатъци, секрети, подуване, излишна кал, миризми или вредители като ушни акари. За рутинно почистване използвайте специален почистващ препарат за уши за котки, за да изтриете нежно восъка или остатъците. Избягвайте да влизате в ушния канал, тъй като това може да причини допълнителни проблеми. Ако вашето коте често трепери или накланя глава или изглежда, че има повече проблеми с балансирането от обикновено, може да се наложи да посети ветеринаря за възможни проблеми с ушите.

Грижа за лапите на котката.

Не махайте ноктите на котката си. Вместо това се уверете, че имате много удобни за котки повърхности, които могат да се драскат в къщата, и/или подрязвайте редовно ноктите на вашето коте, за да поддържате ноктите й.

Проверявайте редовно лапите на вашата котка, за да сте сигурни, че са чисти и без рани, отломки или инфекция. Това е особено важно, тъй като вашата котка използва устата си, за да се почиства и не искате тя да поглъща вредни остатъци или химикали.

Грижа за зъбите на котката.

Здравето на зъбите е друг важен аспект от цялостното здраве на вашата котка. Мийте зъбите на котката си редовно с подходяща за котките паста за зъби и предлагайте лакомства за зъби и играчки за дъвчене, за да ги предпазите от плака. Осигурете на котката си и здравословна, балансирана котешка храна. В някои случаи котките може да се нуждаят от специфични храни, предписани от ветеринарен лекар, за да поддържат перлено зъбите си здрави.

Почистване и хигиена на котката

Други съвети за обоща хигиена на котката.

Колкото по-чиста е околната среда, толкова по-чиста е котката. Почиствайте котешката тоалетна редовно, за да поддържате котката си щастлива и да избегнете инциденти в други части на къщата.

Ухапванията от бълхи са най-често срещаната котешка алергия, така че не забравяйте да сте в крак с превантивните лечения. Обезпаразитявайте дома си редовно, за да премахнете всички потенциални вредители, особено ако котката ви обича да прекарва времето си както на открито, така и на закрито.

Често задавани въпроси

Каква е важността на общата хигиена на котката?

Отговор: Общата хигиена на котката е от съществено значение за поддържането на нейното здраве и спретнат вид. Редовната грижа включва подрязване на ноктите, грижа за кожата и козината, поддръжка на устното здраве, почистване на очите и ушите и редовна хигиена на тоалетната за котки.

Как да подрежа ноктите на моята котка?

Отговор: Ноктите на котката могат да бъдат подрязвани със специални ножици за нокти за домашни любимци. Внимателно подрежете външната част на ноктите, като избягвате да се докосвате до нервната част. При нужда, консултирайте се с ветеринарен лекар за професионална помощ.

Колко често трябва да чистя козината на котката си?

Отговор: Козината на котката трябва да се чисти редовно, особено ако котката е дългокосместа. Изчеткването на козината помага за отстраняването на мъртвите косъмчета и предотвратява образуването на котешки космени топки.

Как да поддържам кожата на котката ми здрава?

Отговор: За поддържане на здравата кожа на котката си, я четкайте редовно, избягвайте употребата на агресивни продукти за къпане и я хранете със съответната за нея котешка храна, която подпомага здравето на кожата и козината.

Как да поддържам чиста тоалетната на котката си?

Отговор: За да поддържате чистотата на тоалетната на котката си, редовно я почиствайте от използвания пясък и променяйте пълнителя на всеки няколко дни. Избягвайте ароматизираните продукти, които могат да дразнят чувствителното обоняние на котката.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма