+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Храна за котки без зърно

Показване на 1–12 от 32 резултата

По-добра ли е котешката храна без зърно?

храна за котки без зърно

От само себе си се разбира, че като родител на котка искате тя да се радва на живот, който е възможно най-дълъг и приятен. Голяма част от поддържането на здравето на вашата котка е да осигурите правилното й хранене, с точност храна за котки без зърно.

В резултат на това изборът на котешка храна е доста важно решение. Това се усложнява от факта, че сега има тонове повече възможности за котешка храна от всякога.

Много стопани на домашни любимци се обръщат към все по-изобилните предложения от модерни котешки храни, като: вегански, вегетариански, сурова, холистична, органична, храна за хора, с ограничени съставки, лиофилизирана и храна за котки без зърно.

Въпреки че всяка от тези диети има своите плюсове и минуси, беззърнестите храни за домашни любимци, особено беззърнестите храни за котки, се оказват сред най-популярните и най-поляризиращите разработки в храненето на домашни любимци през последните 20 години.

Но наистина ли беззърнената котешка храна е толкова добра за вашата котка, колкото изглежда? Кучеландия е събрала всичко, което трябва да знаете за храната за котки без зърно.

Какво означава храна за котки без зърно?

Какво означава храна за котки без зърно

За разлика от много други термини, използвани върху опаковките на храни за домашни любимци, „без зърно“ има специфично, регулирано определение.

Какво се има на предвид под зърно? – Зърната са плодовете на тревни растения, а терминът “зърно”  в храната включва:

 • Ечемик,
 • Царевица,
 • Овесени ядки,
 • Ориз,
 • Ръж,
 • Пшеница.

Производни на зърнени продукти

Много е вероятно да видите тези производни на зърнените култури, изброени на етикета на продукта, които показват наличието на зърно:

 • Трици,
 • Глутен,
 • Корпус,
 • Брашно,
 • Нишесте.

Ако котешка храна не съдържа нито една от тези съставки, тази храна е „без зърно“ по дефиниция.

Всяка беззърнена котешка храна ли е без глутен?

котешка храна без глутен

Глутенът е протеиновият компонент на зърното, така че всяка беззърнена котешка храна също е безглутенова котешка храна по подразбиране.

Имайте предвид, че въпреки че алергиите и чувствителността към глутен са широко обсъждана тема в храненето на хората, тези алергии са изключително редки при котките, а и хранителните алергии от всякакъв вид също са необичайни.

Следователно храните за домашни любимци, обозначени като безглутенови или без зърнени храни, не са по същество по-здравословни или по-добри за вашата котка. Обратното, наличието на глутен, зърно или зърнени странични продукти в котешка храна не говори непременно за качеството на тази диета.

Опасни ли са диетите без зърно за котки?

За котките и техните стопани диетите без зърнени храни не представляват риск за здравето. Въпреки че има предположение за връзка между беззърнената храна за кучета и сърдечните заболявания на кучетата, такава връзка изглежда не съществува при котките.

Как котешките храни без зърно станаха популярни?

Доскоро беззърнестите диети за котки се намираха предимно в сферата на специалистите. Ветеринарните диетолози и дерматолозите може да препоръчат храни без зърнени храни като част от план за лечение на котки с необичайна чувствителност, алергии или други възпалителни състояния.

След възхода на диетите с ниско съдържание на въглехидрати за хората в началото на 2000-ната година, индустрията за храни за домашни любимци имаше ефект на здравен ореол. В тази среда хората приемаха, че всички ползи за здравето от диета, направена за хора, ще са приложими и за домашни любимци.

Още повече, разбирането беше, че ако домашните ни любимци се хранят със същата храна като човешката, ще имат същите ефекти. Имаше скок в храните за домашни любимци с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати.

През 2010г., когато предложенията без глутен започнаха да се разпространяват в ресторантите и магазините за хранителни стоки, родителите на домашни любимци също започнаха да търсят храна за домашни любимци без зърно.

В тези диети без зърно съставки като царевица и ориз бяха заменени с незърнести източници на въглехидрати като картофи и бобови растения.

Нуждаят ли се котките от беззърнена храна

Нуждаят ли се котките от беззърнена храна?

Краткия отговор е, не.

Аргументът в полза на котешка храна без зърно беше прост: котките в дивата природа не ядат зърно. Не виждате лъвове да хрупат жито. Така че, ако моята котка произлиза от диви котки, защо изобщо се нуждае от зърно?

Въпреки това, предположението, че дивите животни естествено се хранят с храна, която е напълно подходяща за техните хранителни нужди, не е напълно точно.

Въпреки че дивите котки и кучета обикновено не поглъщат нишестета, диетичните проучвания показват, че домашните кучета и котки могат да усвоят повече от 95% от нишестето.

Зърната се добавят към храната за домашни любимци не като пълнители, а като рентабилен и лесно смилаем източник на витамини и енергия. Когато се добавят зърна към котешка храна, няма забележими лоши ефекти и няма намаляване на качеството или продължителността на живот на котката.

Какво да правим за котки с алергии към зърно?

котки с алергии към зърно

Котките, които са били диагностицирани с алергии към зърно като ориз, царевица или ечемик, разбира се, трябва да ядат диета, която не съдържа тези съставки.

Въпреки това, тъй като хранителните алергии се диагностицират най-добре чрез интрадермален тест за алергия или скъп кръвен тест, много родители на домашни любимци, които смятат, че котката им има алергии, разчитат на собственото си предположение.

Други пък разчитат на предположения от приятели, треньори, животновъди или ветеринарен лекар.

Хранителните алергии като цяло са много по-редки, отколкото вярват родителите на домашни любимци, а зърнените алергии присъстват в изчезващо малка част от тези животни, които наистина притежават хранителни алергии.

Алергиите към животински протеини като пиле или риба съставляват по-голямата част от хранителните алергии при котки.

Ако вашата котка не е диагностицирана с алергия към зърно от ветеринарен дерматолог или друг специалист, говорете с вашия ветеринарен лекар. Обсъдете с него всички симптоми, които вашата котка има, и които ви карат да се тревожите за хранителни алергии, като например:

 • Косопад,
 • Сърбеж,
 • Струпеи по кожата,
 • Чревни проблеми.

Те ще могат да направят разумни препоръки относно ролята, която диетата може да играе за състоянието на вашата котка.

Трябва ли да изберете котешка храна без зърно?

котешка храна без зърно

При специфични обстоятелства, като например котки с документирани хранителни алергии, IBD или други възпалителни състояния, диетите без зърно могат да предложат известна полза. Но това е вярно и за всяка диета със съставки, съобразени с диетичните чувствителности и нужди на специфичната котка.

Но за по-голямата част от котките, особено тези, които изглеждат в перфектно здраве, диетите без зърнена храна за котки не са необходими, за да бъде вашата котка здрава.

Традиционните диети като сухи храни на базата на гранули и консервирани храни обикновено се формулират въз основа на хранителни проучвания, които се стремят да отговорят на въпроса: с какво можем да храним котките, което ще сведе до минимум здравословните проблеми и ще насърчи дълъг и щастлив живот?

Когато става въпрос за висококачествени храни за котки, цената не корелира напълно с качеството, така че не можете да изберете храна за котки само въз основа на цената.

Най-добре е да поговорите с вашия ветеринарен лекар за най-добрите възможности за храна за вашата конкретна котка въз основа на нейните нужди, възраст и здравословно състояние.

Последни публикации

Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече
котешки тоалетни
Кои са най-добрите котешки тоалетни?

Във всяко домакинство, където има котка, котешката тоалетна е от съществено значение. Изборът на правилните котешки тоалетни може да направят голяма разлика в удобството за вашата котка и в това […]

Вижте повече
Какво да направите ако кучето ви се изгуби или избяга
Какво да направите, ако кучето ви се изгуби или избяга?

Това е може би един от най-големите кошмари на всеки собственик на куче. В един момент вашето куче тича щастливо наоколо, а в следващия го няма безследно. С едно мигване […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма