+359898633185 Поръчай по телефона

Неща, в които кучетата се справят по-добре от хората.

кучетата се справят по-добре от хората

Кучетата са животни с качества, инстинкти и реакции, различни от тези, които притежаваме, ние хората. Фактът е, че живеем по-дълго, но изглежда, че ни отнема толкова много време, за да порастнем, предполага, че животните имат определени предимства пред нас. Твърде много хора виждат животните, дори кучетата, като по-нисши, но всъщност кучетата се справят по-добре от хората в много неща. В Hranazakucheta.bg виждаме нещата по различен начин. Кучетата не са по-низши същества, а различни. Има неща, които ние можем да направим, които те не могат, но има много неща, които кучетата правят, в които са по-добри от нашите човешки способности.

В тази статия Hranazakucheta.bg  ви предоставяме нашия списък с топ неща, в които кучетата се справят по-добре от хората. Надяваме се, че това показва на всеки с комплекс за превъзходство пред кучетата, че възгледите им са неоснователни.

Усещане за миризма.

Ако има някакво чувство, в което кучетата са превъзходно по-добри от хората, това е тяхното обоняние. Всъщност обонянието им е по-добро от това на повечето животни. Причината за това превъзходство е физиологична. Физиологията на кучетата е много по-развита в частта на обонятелната система, дихателната им система и частта от мозъка, която се занимава с миризмата.

В човешкият нос има около 5 милиона обонятелни клетки. При кучета броят на обонятелните клетки е между 200 и 300 милиона. Също така, зоната на кучешкия мозък, която се занимава с миризмата, е с 40% по-голяма от тази, предназначена за тази цел в човешкия мозък.

Всички тези физиологични предимства гарантират, че обонянието на всяко куче е между 10 000 и 100 000 пъти по-мощно от това на хората. Следователно първото нещо, което кучетата могат да направят по-добре от хората, е да надушат нещо.

Слух.

Добре, разбрахме, че кучетата могат да надушват по-добре от нас, но това ли е всичко, когато става въпрос за сетива? Не! Слухът също е много по-развит при кучетата, отколкото при хората. Хората имат слухова честота в диапазон от 20 до 20 000 Hz. Кучешкият слухов спектър е между 20 и 65 000 Hz, като най-чувствителната честота е между 500 и 16 000 Hz.

Кучетата имат 17 мускула в ушите си, за да ориентират ги в различни посоки. Хората имат само 9 и по-голямата част от нас използват само 1 или 2 мускула. Предвид широкия им слухов спектър, кучетата могат да чуят ултразвук, който хората не долавят. Ето защо кучешките свирки не могат да бъдат чути от хората.

Подчинение.

Кучешкото подчинение може да се постигне по различни начини, но положителното стимулиране е най-ефективното и най-полезно. Въпреки това, способността на кучето да се подчинява е нещо, което надхвърля простото обучение. Това е фундамент на тяхното същество.

Инстинктът за послушание при кучетата е вродено чувство, което се изисква от техните диви братовчеди, вълците, за да оцелеят в сурови местообитания и среда. Това е ключов фактор в тяхната социализация, който им позволява да продължат дори когато ресурсите са оскъдни. За съжаление, има и отрицателна страна, която можем да видим в малтретираните кучета, които все още остават привързани към своите стопани. Ясно е, че кучешкото чувство за послушание е по-добро от това на хората, дори когато тове е в тяхна вреда.

Тичане.

Скоростта, с която кучето може да тича, дори и да не е обучено да го прави, е по-висока от тази на човек. Това се дължи на естествените им способности. Бягането с 4 крака и с толкова нисък център на тежестта е по-добре, отколкото да го правите с 2 крака и висок център на тежестта.

Куче със среден размер може да бяга 3 или 4 минути със скорост 40 км/ч докато обикновен човек може да тича с 20 км/ч за подобен период от време. Елитните атлети могат да бягат на 100 м със скорост 40 км/ч, но дори и те ще бъдат победени от куче. Например, хрътка може да достигне 60 км/ч. Тук няма спор, кучетата безспорно тичат по-бързо от хората.

Плуване.

Плуването е вродена способност сред повечето кучета, въпреки че има много, които се страхуват от водата. Често това се дължи на тяхната физиология, тъй като някои породи кучета имат недостатък. При човешките бебета инстинктът за плуване продължава само няколко месеца, като в повечето случаи се губи с времето. Всички кучета имат инстинкта да движат краката си, за да останат на повърхността, независимо от породата. Има обаче някои кучета, чиято способност за плуване е особено силна.

Най-способните за плуване породи са:

  • Нюфаундленд;
  • Голдън Ретривър;
  • Лабрадор Ретривър;
  • Испански шпаньол;
  • Португалски шпаньол;
  • Нова Скотия Дък Толинг Ретривър.

Въпреки това, брахицефалните породи (мопсове, боксери, булдоги и др.) не са добри плувци. Това е така, защото водата влиза много лесно в муцуните им. Хрътките също не са особено умели в плуването, тъй като тънките им крака са предназначени за скачане и бягане, а не за загребване.

Като цяло всички породи кучета се справят по-добре от повечето хора във водата.

Наблюдение на околната среда.

Кучетата могат да бдят дори когато спят. Човешките същества намират тази дейност много по-трудна, тъй като относителната безопасност на нашия начин на живот означава, че не се налага да правим толкова много, за да оцелеем. Мощното обоняние на кучето е точно това, което позволява постоянната бдителност на кучетата, дори когато те спят. Това е невъзможно нещо за човек. Всяка странна миризма незабавно предупреждава кучетата, активирайки незабавно всичките им сетива.

Да пазят.

Присъща способност на кучетата е тяхната способност за наблюдение и охрана. Кучетата са склонни да бъдат смели и веднага излизат в защита на семейството си (глутницата), дома си (територия) и кученцата (или дори човешките деца). Дори и най-малките кучета се изправят срещу натрапниците със силен лай, който предупреждава всеки в близост.

По-добро справяне със стреса.

Кучетата също имат лоши моменти, точно като хората или всяко живо същество на планетата. Кучетата дори могат да изпаднат в депресия. За тяхно щастие има (в процентно отношение) много по-малко случаи на депресия, отколкото при хората. Те знаят как да не се интересуват от нещата по-добре от нас.

Кучешкият ум е по-свободен от човешкия, тъй като не е толкова сложен или податлив на досада. Кучетата не мислят да подписват ипотеки, да скачат с бънджи, да участват доброволно в армия или да инвестират спестяванията си в акции. Докато куче без основни нужди ще бъде несигурно и притеснено, това, което му трябва, за да бъде щастливо, е по-просто и по-лесно постижимо.

Следователно по-голямата част от кучетата живеят с много по-малко притеснения от всеки възрастен човек.

Инстинктивно реагиране.

Инстинктивните реакции на кучетата са по-бързи и по-точни като цяло от тези, които правим, когато сме изправени пред непредвидена трудност. Това обстоятелство е свързано с краткия, но интензивен житейски опит на кучетата. Живеейки по-безпрепятствен, свободен и прост начин от всеки човек, техните реакции са по-бързи и като цяло по-точни от това, което се случва с нас, хората.

Показване на обич.

Когато кучетата решат да ви се доверят, те ще ви покажат обич за цял живот. Това може да се случи дори, когато сте им дали причина да не ви харесват. Има причина кучетата да са смятани за най-добрия приятел на човека. Те ще ни поздравят развълнувано, когато се приберем, ще ни сгушат с часове на дивана или просто ще бъдат до нас, в добри и лоши моменти.

Ние, хората, твърде лесно губим приятелства, ставаме ангажирани със себе си и не показваме привързаността, която трябва. Кучетата са неограничени в любовта си. Поради тази причина ние ви показваме начини да отвърнете на тази привързаност с практични начини да покажете на вашето куче, че го обичате. Най-лесният начин за това е Hranazakucheta.bg

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма