+359898633185 Поръчай по телефона

Колко често да къпем кучето си?

Колко често да къпем кучето си

За много нови собственици на кучета си задават въпроса: “Колко често да къпем кучето си?” . Истината е, че отговорът зависи от много неща.

Колко често домашният любимец се нуждае от къпане, варира значително в зависимост от тяхната порода, начин на живот, дължина на козината и колко домашна работа е готов да свърши стопанинът.

Какъв е типът на козината на вашето куче?

Видът на козината на вашето куче е важен фактор за това колко често то се нуждае от къпане. Въпреки това, не е толкова просто. Колкото по-къса е козината, толкова по-малко се изисква къпане. Породите без косми, като китайската чубата и ксолоицкуинтли, всъщност са доста интензивни за грижи, защото тези породи изискват ежеседмични бани.

В другия край на спектъра са породите с дълга козина, като малтийката и колите. Очевидно, колкото повече козина има кучето, толкова повече работа е необходима, включително честотата на къпането. Също така, за кучета със средна до дълга козина може да се наложи къпане от всяка седмица до всеки 4 до 6 седмици, стига козината да се поддържа правилно между къпанията.

От друга страна, порода като пули, която е технически дългокосместа, не е нужно да се къпе толкова често. Според Puli Club of America, пули не развива тази типична миризма на кучета и наистина пули вероятно не изисква толкова много бани, колкото повечето други породи.

И така, какво да кажем за кучета, които попадат някъде по средата? Дебелите или двойни косми при породи като лабрадор ретривър, голдън ретривър, сибирски хъски и др., естествено изолират кучетата според сезона. Прекомерното къпане може да отстрани твърде много мазнина от кожата и да наруши този процес. Използването на продукти специално за линяване ще помогне да се избегне този ефект.

Къпането влияе ли се от някакви здравословни състояния?

Ако вашето куче страда от определени здравословни състояния, вашият грумер и/или ветеринарен лекар може да ви предложат да използвате лечебен шампоан, докато къпете кучето си. Дори ако вашият кучешки спътник е здрав, режимът на подстригване е важен, за да го поддържате такъв. Всички домашни любимци трябва да се възползват от месечно почистване на ушите и подрязване на ноктите. Доброто разресване на козината и кондиционирането са по-важни за здравето на домашния любимец, отколкото времето за къпане.

След това идва време и за здравето на собственика. Понякога ваната е за удобство на човека, а не на домашния любимец. За собствениците, които страдат от алергии, а те обикновено реагират на пърхота на техния домашен любимец, този проблем се управлява със седмично рутинно къпане. Шампоанът за премахване на пърхот може също да помогне за управлението на човешките алергии.

Какъв е начинът на живот на вашето куче?

Активният начин на живот може да бъде по-лесен за порода с къса козина, като се има предвид, че поддържането на кучето чисто между къпанията обикновено изисква по-малко усилия. Можете да се разминете с къпането, като разтривате добре късокосместите кучета с влажна кърпа, за да премахнете мръсотията, която е била събрана по време на натоварено посещение в парка.

Разбира се, кучета, които играят на крайбрежие, ловуват в кални полета или пасат овце по цял ден, може да се нуждаят от повече вани отколкото малките, които прекарват по-голямата част от времето си на закрито, независимо от породата.

Като съвет за въпроса “Колко често да къпем кучето си?”, ние от www.petstation.bg  ви казваме – трябва да измием кучетата си, когато вече не могат да се гушкат!

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма