+359898633185 Поръчай по телефона

Как да създадем кучешки навици за тоалетна?

кучешки навици за тоалетна

Независимо дали си вземате в вкъщи малко кученце или възрастно куче, ключът към създаване на кучешки навици за тоалетна е да го обучите възможно най-скоро.

Инцидентите по тази тема са естествени, тъй като навиците се придобиват с времето, така че ще трябва да бъдете търпеливи и да им дадете време да се приспособят. Някои кучета бързо установяват рутина, докато други може да се нуждаят от повече време и подкрепа. Ако злополуките продължат или по някаква причина сте загрижени, тогава е добра идея да се свържете с вашия ветеринарен лекар, който ще може да изключи всякакви медицински проблеми.

Кучеландия е подготвила няколко съвети, за да помогнете на вашето ново куче да се научи как да ходи до тоалетна.

Първа стъпка към кучешки навици за тоалетна– Бдителност!  Внимавайте за знаците, че имат нужда от тоалетна.

Въпреки че вероятно ще бъде съвсем очевидно, когато кучето ви е участвало в подобен инцидент, за вас е от решаващо значение да разчитате знаците за предстояща злополука. Ако забележите, че кучето ви прави някое от следните неща, бързо, но спокойно привлечете вниманието му и го изведете на открито.

  • Крачене, задъхване, въртене в кръг, хленчене, лай или общо безпокойство.
  • Подушване на земята, понижена поза на тялото, извиване към земята/клякане.
  • Отиване до вратата.

Някои от тези знаци може да са по-очевидни от други, така че не се притеснявайте, ако не ги улавяте всеки път. Ако кучето ви вспе пак „оцапа работата“, запазете спокойствие и почистете района. Бихме препоръчали или ензимен почистващ препарат, като следвате всички инструкции, или разреждане на 1:9 биологичен прах за пране с топла вода. Не бихме препоръчали домакински дезинфектанти, тъй като може да съдържат амоняк и миризмата може да насърчи кучето ви да отиде отново до тоалетната в същата зона.

Не забравяйте, че никога не трябва да наказвате кучето си за свършената работа. Това може да ги стресира и те може да започнат да се страхуват от вас или дори да се страхуват да отидат до тоалетната. Още повече, че от страх, могат да станат потайни за нуждата си, а това ще доведе до интересни изненади за вас.

Втора стъпка – Проучване. Разберете къде им харесва да си вършат работата.

Познаването на вида на повърхността, на която вашето куче предпочита да ходи до тоалетната, наистина ще помогне при домашното обучение. Трябва да можете да разберете това от зоомагазина или развъдника, от който сте взели новия си домашен любимец. Някои примери за различни повърхности, известни също като субстрати, включват:

  • Хартия;
  • Цимент;
  • Чакъл;
  • Подложки за кученца;
  • Кърпи – хавлии;
  • Килими;
  • Различни дължини на тревата.

Някои кучета или кученца може да са свикнали да ходят до тоалетна директно на пода или на леглото си. Така че може да е добра идея да съберете всички килими или да блокирате достъпа до места с килими, ако е възможно, точно докато се учат. По същия начин някои кучета могат да ходят до тоалетната само по време на разходка, така че не забравяйте да давате на кучето си чести почивки за тоалетна навън. Това е особено важно през първите няколко седмици, докато и двамата се приспособявате към новата рутина.

Трета стъпка – Повторение. Важно е да установите рутина.

Последователността е ключова при приучването на ново куче и установяването на добри навици. Ясната рутина ще помогне на вашето куче да израсне с увереност и да се почувства по-сигурно, което ще го направи по-малко тревожно и следователно по-малко вероятно да отиде до тоалетната на грешното място. Докато кучето ви изгражда контрол над пикочния си мехур, бихме препоръчали да го изведете навън в следните часове:

  • Когато се събуди – първо сутрин и след дрямка през деня.
  • След ядене и след пиене на вода.
  • След период на активност – например след игра.
  • Преди лягане – опитайте се да направите последното излизане навън възможно най-късно.

Освен това е добра идея да дадете на новото си куче много възможности да излиза навън през деня, за да увеличите максимално шансовете то да отиде до тоалетната на правилното място. Ако вашето куче е все още малко кученце, то ще се нуждае от значително повече почивки за тоалетна през деня, отколкото възрастно куче. Съветваме ви да ги извеждате приблизително на всеки час, за да сте сигурни, че им давате възможност да отидат до тоалетната на правилното място.

Четвърта стъпка – Затвърдяване на навика.

Да започнем с това, че вашето куче може да не свърже веднага престоя в парка с кучешки навици за тоалетна. Ако не си тръгнат веднага, добра идея е да седнете, да се направите на напълно незаинтересовани и да ги игнорирате за малко. Вашето куче вероятно ще се отегчи и ще започне да души наоколо, което ще увеличи шансовете то да отиде до тоалетната. Ако не са направили нищо до 10-15 минути, върнете ги вътре и следете за признаци, за да можете да ги изведете отново, ако е необходимо.

Когато отидат до тоалетната навън, на правилното място, трябва да ги похвалите. Не бихме препоръчали да използвате лакомства. Тъй като някои кучета може да приемат това като знак, че ходенето до тоалетната навсякъде ще доведе до вкусна награда!

Словесни сигнали

Ако кучето ви реагира особено добре на словесни сигнали, можете също да опитате да въведете някоя похвална фраза. След това ще можете да я казвате всеки път, когато отиде до тоалетната на правилното място. Кучето ви ще свърже тази фраза с ходене до тоалетна, което трябва да помогне.

Не забравяйте, че ако вашето куче си свърши работата вътре в апратамента, трябва запазете спокойствие и да не го наказвате. Създаването на кучешки навици за тоалетна е време на проба и грешка. Ако влагате време и усилия ще можете помогнете да си изградят правилните навици. Ако се притеснявате, препоръчваме ви да се свържете с вашия ветеринарен лекар. Той ще може да ви помогне с обучението.

Можете да намерите храна за кучета тук.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма