+359898633185 Поръчай по телефона

Защо шоколадът е вреден за кучетата?

шоколадът е вреден за кучетата

Всички сме чували или сме си задавали поне веднъж този въпрос. Странното е, че сме запознати с този ,,неписан закон’’, но всъщност много от нас не са наясно защо действително шоколадът е вреден за кучетата.

Шоколадът е сред най-любимите лакомства на хората, но той не е подходящ за нашия опашат приятел. Друг вид лакомства са за предпочитане, когато искате да наградите любимеца си. Шоколадовата токсичност е често срещан и наблюдаван проблем, причинен от неволното поглъщане от страна на кучето. Разбира се, количеството на изядения шоколад е от голямо значение за това, какъв проблем ще създаде или колко ще навреди на организма на животното. 

Каква е причината шоколадът да е вреден за кучетата? 

Това сладко изкушение съдържа теобромин, който всъщност го прави така токсичен за домашните ни любимци. Те не могат да го преработят бързо и по този начин се образуват натрупвания, които позволяват на съединенията да започнат да отделят токсини в организма на животното. Нивата на токсичност, разбира се, са различни. Много голямо значение има количеството, което е попаднало в организма и опитва да се преработи. Дали шоколада е тъмен, млечен или бял също оказва своето влияние при преработката. 

Как реагира организма на кучето?

Зависи от организма на кучето, неговите размери и дори порода. Някои породи кучета ( особено изкуствено създадените ) имат склонност към по-бързо влошаване в такава ситуация, заради крехкото си здраве. 

Ако имате средно или голямо куче, което е погълнало малко количество шоколад може да последват проблеми със стомаха, които да предизвикат повръщане. 

Но ако вашият любимец е малък и успее да погълне голямо количество шоколад е възможно развитието на шоколадова токсичност. Ето някои от нейните признаци:

  • Възможни припадъци 
  • Неравномерен сърдечен ритъм
  • Аритмия
  • Вътрешно кървене 
  • Изключително вълнение

Какво е лечението на шоколадова токсичност при кучетата?

Обикновено на кучето се правят промивки, за да се отстрани шоколада от организма му, след което е желателно да се постави под наблюдение за 1 или 2 дни. Може да се появят усложнения, ако количеството е било голямо, затова грижите и наблюдението след промивката, са важни. 

Приемането на медикаменти след получени припадъци може да овладее положението, но посещението при лекар е задължително. 

При по-малко количество погълнат шоколад ветеринарят може да предизвика повръщане, ако те не е настъпило само. Не се препоръчва да се опитвате сами вкъщи да накарате домашния си любимец да повръща, а под строг контрол и наблюдение от ветеринар. 

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма