Защо шоколадът е вреден за кучетата?

шоколадът е вреден за кучетата

Всички сме чували или сме си задавали поне веднъж този въпрос. Странното е, че сме запознати с този ,,неписан закон’’, но всъщност много от нас не са наясно защо действително шоколадът е вреден за кучетата.

Шоколадът е сред най-любимите лакомства на хората, но той не е подходящ за нашия опашат приятел. Друг вид лакомства са за предпочитане, когато искате да наградите любимеца си. Шоколадовата токсичност е често срещан и наблюдаван проблем, причинен от неволното поглъщане от страна на кучето. Разбира се, количеството на изядения шоколад е от голямо значение за това, какъв проблем ще създаде или колко ще навреди на организма на животното. 

Каква е причината шоколадът да е вреден за кучетата? 

Това сладко изкушение съдържа теобромин, който всъщност го прави така токсичен за домашните ни любимци. Те не могат да го преработят бързо и по този начин се образуват натрупвания, които позволяват на съединенията да започнат да отделят токсини в организма на животното. Нивата на токсичност, разбира се, са различни. Много голямо значение има количеството, което е попаднало в организма и опитва да се преработи. Дали шоколада е тъмен, млечен или бял също оказва своето влияние при преработката. 

Как реагира организма на кучето?

Зависи от организма на кучето, неговите размери и дори порода. Някои породи кучета ( особено изкуствено създадените ) имат склонност към по-бързо влошаване в такава ситуация, заради крехкото си здраве. 

Ако имате средно или голямо куче, което е погълнало малко количество шоколад може да последват проблеми със стомаха, които да предизвикат повръщане. 

Но ако вашият любимец е малък и успее да погълне голямо количество шоколад е възможно развитието на шоколадова токсичност. Ето някои от нейните признаци:

  • Възможни припадъци 
  • Неравномерен сърдечен ритъм
  • Аритмия
  • Вътрешно кървене 
  • Изключително вълнение

Какво е лечението на шоколадова токсичност при кучетата?

Обикновено на кучето се правят промивки, за да се отстрани шоколада от организма му, след което е желателно да се постави под наблюдение за 1 или 2 дни. Може да се появят усложнения, ако количеството е било голямо, затова грижите и наблюдението след промивката, са важни. 

Приемането на медикаменти след получени припадъци може да овладее положението, но посещението при лекар е задължително. 

При по-малко количество погълнат шоколад ветеринарят може да предизвика повръщане, ако те не е настъпило само. Не се препоръчва да се опитвате сами вкъщи да накарате домашния си любимец да повръща, а под строг контрол и наблюдение от ветеринар. 

    Контактна форма

    Храна за кучета по породи