+359898633185 Поръчай по телефона

Каква е разликата между мокра и суха храна за кучета?

Суха храна за кучета, различни разфасовки

Храните за домашни любимци се предлагат в много различни форми, размери и текстури. Хранителните технологии станаха много сложни и позволяват на вашия домашен любимец да се наслаждава на огромно разнообразие по време на хранене. Понякога обаче може да бъде объркващо, когато решаваме дали да храним кучето си с мокра или суха храна за кучета. Обясняваме разлика в следващите редове.

Суха храна за кучета

Сухата храна за кучета изглежда като бисквита или гранула и се предлага в торбички с различни размери. Съдържа вода, обикновено до около 11%, която се добавя към сместа от съставки, за да се направи тесто. Може да се оприличи като приготвяне на хляб. Тестото бухва в готварската печка и след това се избутва през малък отвор или матрица под налягане. Общо взето, процесът представлява загравяне и избутване на тестото. След това резачка нарязва готовото тесто на кубчета. Матрицата може да има дупки с различни форми и размери, което е и причината всяка суха храна за кучета да има форма. Някои гранули са просто с кръгла форма, докато други могат да бъдат с форма на риба, сърце или кубчета в зависимост от предпочитанията на производителя.

Съставки в суха храна за кучета

Ако погледнете списъка със съставките на пакет суха храна за кучета, много от имената ще бъдат подобни на тези, които се намират на мокра или консервирана храна за кучета, но с няколко разлики. Повечето видове суха храна за кучета съдържат повече въглехидрати и това обикновено се осигурява от зърнени храни като пшеница, царевица или ечемик. Често те ще се появят като първа съставка в пакет от суха храна за домашни любимци, което означава, че това е съставката, която тежи най-много. В сухата храна за кучета, въглехидратите помагат за задържането на зърната заедно (отново може да сравним с хляб или бисквити) и му придават структура и текстура. Докато котката или кучето не се нуждаят строго от въглехидрати в диетата си, въглехидратите осигуряват икономично, лесно и достъпно енергийно снабдяване с храната и са източник и на други хранителни вещества като важни аминокиселини (градивни елементи на протеини) и фибри.

В сухата храна за кучета все още ще съдържат и други съставки. Като месно брашно и мазнини, въпреки че тези съставки се смилат и смесват заедно, така че няма да видите парчета месо в храната. Отново тези съставки осигуряват енергия за диетата. Заедно с протеини, за да подпомогнат поддържането на мускулите, кожата, козината и други процеси в тялото на кучето. Протеинът понякога може да бъде осигурен в диетата чрез растителни съставки като соя.

Пълноценна и допълващи сухи храни за кучета

Сухите храни за кучета могат да бъдат пълноценни или допълващи се. Пълноценната храна е тази, която осигурява всички хранителни вещества, от които се нуждае вашият домашен любимец. Допълващата храна трябва да се приема заедно с нещо друго. Например в комбинация с бисквити или заедно с мокра храна за кучета. Можете да проверите на пакета на сухата храна за кучета дали е пълноценна или допълваща. Ако храните любимецът си само със суха храна за кучета, тогава тя трябва да е пълноценна.

Също така е много важно да се уверите, че вашият домашен любимец има на разположение много прясна вода. Тъй като няма да получава необходимата му влага само от сухата храната.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма