+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Размер

Материал

Обем

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Материал

Размер

Обем

Терариуми и аквариуми

Показване на 4 резултата

Как да изберете правилните контейнери за терариум

Има толкова много потенциални контейнери за терариум, че изборът е почти огромен. Искам ли да е квадратен или кръгъл, голям или малък, стъклен или пластмасов? В края на краищата, почти всичко водонепропускливо и прозрачно може да функционира като терариум. Но това означава ли, че всички терариумни контейнери са еднакви? Далеч не. Някои са трудни за сглобяване, а други просто не са оформени за подходяща опора за растенията.

Терариуми и аквариуми

Без паника! Прочетете, за да разберете какво да търсите, когато избирате перфектния терариум за вашия дом.

Форма и размер на терариумите

Терариумите наистина се предлагат във всякакви форми и размери. Като цяло, всички странни и чудесно оформени съдове на света са потенциални контейнери за терариум, така че може да е трудно да разберете откъде да започнете. Но преди да тръгнете на лов за избрания от вас терариум, има четири неща, които трябва да имате предвид. Нека ги разгледаме по-отблизо:

  • Размерът на терариума – Няма максимален размер за терариум, но определено има минимален размер за напълно функциониращ терариум. Приблизително минималният размер, е 25х25х25h см, за да го наречем стандартен терариум.

Размерът на контейнера очевидно ще бъде продиктуван и от това къде ще се намира в къщата ви, но определено бихме препоръчали да вземете колкото можете по-големи. Не само защото по-голямото обикновено е по-добро.  Всъщност е по-добре да дадете на растенията си повече пространство и достатъчно място за свободен обмен на въздуха. Препоръчително е да можете да оставите на растенията поне ⅓ от терариума като свободно пространство.

С по-голям терариум имате и повече свобода. Повече пространство за растения, повече декорации, интересни функции и креативни елементи. Мъничките и миниатюрни терариуми са нещо, но обикновено са само малко мъх или едно малко растение. Не е пълна екосистема.

Терариуми и аквариуми

Формата на терариума

Можете да станете супер креативни с форми на терариуми (все пак, това е част от забавлението), но е важно да запомните, че все още се нуждаете от здрава основа и достатъчно място за растенията.

Терариумите с еднаква форма, напр. кутия или цилиндър, са способни да осигуряват правилна форма, така че всичко да е хубаво и пропорционално. От друга страна, нещо с тясна основа може да не осигури достатъчно дренаж или достатъчно субстрат, за да процъфтяват растенията ви. Формата е нещото, което ще трябва да съобразите не само за игуаната ви, но и за растенията.

  • Размер на отвора на терариума – Любителите на терариуми и аквариуми, които обичат предизвикателствата, могат да изберат контейнери с тесен отвор.

Терариумите в бутилки за алкохол са много популярни и изглеждат фантастично, но от опит ви споделяме, че те са много трудни за засаждане, а да не говорим, че вътре няма как да живее влечуго. Колкото по-тесен е отворът, толкова по-трудно е да получите това, което искате, точно там, където го искате. Наличието на правилния комплект инструменти за терариум е от решаващо значение.

Поради тази причина, ако тепърва започвате с терариуми, бихме препоръчали да изберете контейнер с хубав широк отвор, за да ви даде много пространство за маневриране.

Състояние на капака на терариума или аквариума -Естествено, ще трябва да можете да затворите своя терариум, ако не искате тарантулата ви да изтича при съседа. Ако си намерите страхотен терариум без капак в bg, не позволявайте това да ви откаже да го използвате. Винаги може да си закупите отделен капак или дори да си направите сами. Например, може да използвате плексиглас и фолио, за да изрежете точен размер.

Видове терариуми

Най-често терариумите се правят само от няколко избрани материали, тъй като те трябва да бъдат здрави, нереактивни и напълно прозрачни. Това основно ни оставя само със стъкло и пластмаса.

Прозрачността е важна, за да можем да видим растенията и домашните ни любимци (в крайна сметка това е смисълът), но и защото растенията използват видимия спектър на светлината за фотосинтеза. С изключение на зеленото, което отразяват,  затова ни изглеждат зелени. Поради тази причина ще ви трябва терариум, който е прозрачен или зелен. Всички други цветове ще филтрират части от видимия спектър от които вашите растения се нуждаят.

  • Стъклен терариум – Стъклените терариуми са най-често срещаният вид и това, което силно ви препоръчваме пред пластмасовите.

Стъклените терариуми и аквариуми са страхотни поради всички горепосочени практически причини, но също така и защото терариумите също са украса. И честно казано, естетиката има значение! Ако сте създали красива растителна екосистема за показване, искате тя да бъде поставена в също толкова красив терариум или аквариум.

Терариуми и аквариуми

Ако имате място в дома си, стъкленият аквариум е начинът да постигнете максимално визуално въздействие.

  • Пластмасов терариум – Ако искате да направите по-бюджетно решение, пластмасовите терариуми и аквариуми са решението.

Нещо, което трябва да имате предвид при пластмасата, е, че в зависимост от вида на използваната пластмаса, има възможност за изтичане на токсични съединения в терариумната среда.

Надяваме се, че се чувствате по-добре подготвени да изберете правилния контейнер за терариум за вас и вашия дом. Разбира се, има няколко неща, които трябва да имате предвид, но не премисляйте и не се затормозявайте. Като цяло, ако изберете стъклен съд, който е квадратен или кръгъл, няма да сбъркате.

И накрая, ако още се чудите какъв терариум да изберете за вашия дом, защо не разгледате нашите предложения в Petstation.bg и подберете най-подходящите?

Често задавани въпроси

Какви са основните видове терариуми?

Отговор: Терариуми за растения
Терариуми за влечуги (змии, гущери, жаби и др.).
Терариуми за водни организми (риби, водни костенурки, блатни животни и др.).

Как да избера подходящия тип терариум за моя домашен любимец?

Отговор: Изборът зависи от вида на домашния ви любимец. Например, змии и гущери се нуждаят от терариуми със защитено отопление, докато рибите изискват водни терариуми и аквариуми.

Какви са разликите между терариум за растения и за животни?

Отговор: Терариумите за растения са проектирани за култивиране на растения и са обикновено по-влажни, докато терариумите за животни са специално адаптирани за животни и често имат различни подложки и обекти за криене.

Какви са ключовите аспекти за поддръжка на терариумите?

Отговор: Температура и осветление – поддържане на правилните температури и осветление за специфичния вид.
Влажност – регулиране на нивото на влажност според нуждите на любимеца ви.
Хигиена – редовно почистване и поддръжка на терариума за предотвратяване на болести и инфекции.

Как да създам подходяща среда в терариума за моите домашни любимци?

Отговор:Изберете подходяща подложка и оборудване за терариума.
Поддържайте подходящи условия на температура, осветление и влажност.
Осигурете подходяща храна и вода за животните или растенията в терариума.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогБългарско овчарско кучеГолдън РетривърДакелДжак ръселЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПапийонПекинезПомеранПуделРотвайлерСанбернарТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за ХъскиЧау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма