+359898633185 Поръчай по телефона

Царевицата полезна ли е за кучета?

Царевицата полезна ли е за кучетата

Може би се чудите дали, кучетата ядат царевица? А сега ще се изненадате, че не само могат да се хранят с царевица, но тя може да бъде и полезна за кучетата. Всъщност, има често срещано погрешно схващане, че царевицата причинява значителни алергии при кучетата. Но трябва да се знае, че научните данни доказват, че само около 4% от кучетата имат алергия към царевица.
Няма място за притеснения, защото сега ще разгледаме всички подробности относно тази питателна и вкусна храна, както и ще дадем съвети как безопасно да я включите в диетата на вашето куче.

Царевицата полезна ли е за кучета?

Краткият и директен отговор е, да.

Когато храните кучето си в умерени количества, царевицата може да бъде хранително допълнение към балансираната диета на вашето куче. Царевицата е всичко това:

  • Добър източник е на протеини и въглехидрати.
  • Богата на неразтворими фибри и здравословни мазнини за насърчаване на здравето на червата.
  • Едно царевично кълбо е около 90 калории с 3 грама протеин, 1 грам мазнини и 19 грама въглехидрати.
  • Съдържа линолова киселина, незаменима омега-6 мастна киселина.
  • Съдържа каротеноиди лутеин и зеаксантин за насърчаване на здравето на очите.
  • Високо съдържание на витамин С, антиоксидант, който предпазва клетките от увреждан е.

Рискове от хранене с царевица на вашето куче

Докато кучетата могат да ядат царевица като лакомство или добалка към обичайната си храна, има няколко неща, които трябва да имате предвид, преди да нахраните кучето си царевица:

  • Хранете кучето си само с обикновена царевица. Това означава, да няма масло, сол или черен пипер!
  • Никога не хранете кучето си царевица на кочан. Твърдият кочан е изключително труден за дъвчене, така че може да причини животозастрашаващо чревно запушване при поглъщане и представлява опасност от задавяне.
  • Започнете с малко. Когато въвеждате нова храна, винаги го правете с малка порция, за да следите за някакво стомашно-чревно разстройство, като повръщане или диария. Като правило, 90% или повече от общия дневен калориен прием на кучето трябва да бъде под формата на кучешка храна. Царевицата и човешката храна като цяло никога не трябва да надвишават 10% от дневния калориен прием на кучето ви.
  • Избягвайте консервирана царевица и царевица с крем. Повечето консервирани зеленчуци съдържат големи количества сол, което не е полезно за кучетата. Кремовидната царевица има съставки като мляко, сметана и масло, които могат да причинят стомашно-чревно разстройство.
  • Включете калориите от царевица в дневните препоръчителни стойности за вашето куче. Въпреки че е здравословно лакомство, винаги имайте предвид калориите.

Как да храните кучето си с царевица

За да определите правилното количество царевица за вашето куче, винаги трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, преди да сервирате царевица. Дори и здравословно лакомство като царевицата трябва да бъде включено в оптималната ежедневна балансирана диета на вашето куче.

  • Ако използвате царевица на кочан, измийте я добре, сварете я в несолена вода и след това използвайте нож, за да изстържете зърната от кочана. Не забравяйте да изхвърлите кочана в кошчето, за предпочитане на открито, защото кучето ви може да се изкуши.
  • Замразената царевица в плик, закупена от магазина за хранителни стоки, може да бъде забавна и хрупкава храна за вашето куче, но се уверете, че в нея няма добавени съставки като сол, която не е добра за кучета, особенно ако се консумира често.
  • Поръсете няколко парчета царевица върху обичайната храна на кучето си или я скрийте под храната му, за да го накарате да работи за лакомството си. Можете също да му дадете малка шепа царевини зърна като лека закуска.
  • Смесете я в домашно приготвени лакомства или смутита.

Вашият ветеринарен лекар ще ви каже дали кучето ви може да яде царевица и кой е подходящия размер на порцията.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма