+359898633185 Поръчай по телефона

Усмихват ли се кучетата?

Усмихват ли се кучетата?

Кучетата са способни да изпитват широк спектър от емоции. Сред тях е и радостта. Тези от нас, които имат дарбата да споделят живота си с куче, ще знаят колко щастливи могат да бъдат те. Докато здравото куче без стрес трябва да е щастливо всеки ден, има някои случаи, когато те са особено екстатични. Това може да се изразява в ходене на дълга разходка, среща с определени други животни или дори гъделичкане на любимото им място. Реакциите на кучето са безброй и да знаете какво означават, изисква разбиране на езика на тялото им.

Това ни води до въпроса – усмихват ли се кучетата? Кучеландия разкрива, че кучетата наистина се усмихват. Начинът, по който го правят обаче, не е същият като при нас, хората. Ще отговорим и на някои често срещани въпроси за кучетата свързани със щастието и смеха.

Кучешки емоции

За да разберем дали кучетата могат да се усмихват така, така както го правят хората, трябва да разберем по-добре техните емоционални способности. Благодарение на етологичните изследвания сега знаем, че кучетата изпитват емоции по начин, подобен на хората. Това се случва, защото макар и не толкова добре развити, кучетата имат подобни мозъчни структури като на хората. Емоциите се обработват в областта на мозъка, която съставлява лимбичната система. Тази система присъства във всички бозайници, независимо от степенна им на интелигентност.

При кучетата и хората емоциите се произвеждат като отговор на стимули, но те също са свързани и с паметта. Емоциите като радост и страх са свързани не само с нервната активност в мозъка ни, но и с освобождаването на хормони. Освобождаването на тези химикали предизвиква промяна в емоциите на индивида.

Доказано е, че кучетата могат да проявяват емоции, подобни на нашите. Кучетата също изпитват химическо освобождаване и хормонални промени по подобен начин. И хората, и кучетата освобождават А хормон, известен като окситоцин. Той е общоизвестен като „хормон на любовта“ и се освобождава и от двете страни, когато кучетата и собствениците взаимодействат помежду си. По-конкретно, оказва се, че докато ги галите, кучетата отделят повече окситоцин, отколкото други видове физическа манипулация. Също така, това ни помага да разберем защо кучетата са опитомени по-лесно, спрямо други видове животни. Отделянето на окситоцин, при взаимодействието между кучето и човека, със сигурност прави съжителството ни по-приятно и желано.

Логистично, все още имаме много да учим за ума и чувствата на нашите най-добри приятели. Това е една от причините, поради които ние от Кучеландия искаме да споделим колкото можем повече за кучешкото поведение. Въпреки че има много пропуски в изследванията, ние знаем, че кучетата имат по-сложни емоции, отколкото мнозина вярват. Те ги преживяват по подобен начин като нас, но имат свои собствени начини да ги предадат.

Смеят ли се кучетата, когато са щастливи?

Мнозина смятат, че единственият реален индикатор за емоционално изражение на кучето е тяхната опашка и движението му. Ако са щастливи, повечето кучета ще размятат енергично опашката си. Кучетата обаче изразяват радостта си по различни начини, особено чрез езика на тялото си. Кучешкият език на тялото се състои от сложна система от пози, изражения на лицето, жестове и действия.

Ако се чудите дали кучетата могат да се усмихват, тогава отговорът е да. Те дори могат да се смеят, но просто не го правят по същия начин като нас.

Как се усмихват кучетата?

Точният начин, по който кучето ще се усмихне, зависи от морфологията на лицето на конкретното куче. Различните породи имат различни размери и форми на устата. Точно както много хора нямат усмихната физиономия, така и кучешкото лице има своята специфика. Концепцията за кучешка усмивка обаче показва определени черти. Учените са изследвали реакциите на лицето на кучетата и са открили, че когато куче е по-спокойно и щастливо, то често ще има отворена уста и изпънати до край устни. Поради лицевата специфика на различните породи кучета извивката на устата ще бъде по-изразена при едни породи спрямо други. Също така обикновено се наблюдава как ушите на кучето са отпуснати назад, езикът им е изплезен и опашката им се размахва. Очите им също изглеждат отпуснати и може да примижават.

Въпреки че е възможно да видите зъбите на кучето, докато се усмихва, има ясна разлика между куче, което се усмихва и такова което е разгневено. Когато заема отбранителна поза, кучето може да покаже зъбите си като сигнал, че трябва да се отдръпнем. Когато изпитват положителна емоция като щастие, езикът на тялото им не трябва да включва признаци на страх или агресия. Кучето ще се усмихне, ако е щастливо и спокойно, особено когато прекарва прекрасни моменти със стопаните си.

Кучетата не само могат да се усмихват, но и да разпознаят усмивката в своите стопани. В едно проучване, окситоцин е бил даван на кучета и след това са им показани снимки на човешки лица, които не са познавали. Някои лица от снимките били на ядосани хора, а други са се усмихвали. Кучетата били по-толерантни към ядосаните лица, когато имали повече окситоцин. Въпреки че проучването показало много неща, фактът, че кучетата реагирали на човешките изражения по различен начин, резултатът е категоричен. Също така, това изследване доказва, че очите са важни, защото когато кучето се усмихва, обикновено очите са отворени широко, когато е в защита, а примижават, когато се усмихва или изпитват щастие.

Как се смеят кучетата?

Когато хората намерят нещо за смешно, ние обикновено издаваме характерен смях, който е придружен от искрената усмивка. Според проучване, проведено от етолога Патриша Симонет от Университета на Невада (САЩ), кучетата могат също да се смеят на глас, когато са щастливи.

За да разшири познанията си за кучешкия смях, Симонет имала гениалната идея да запише звуците, издавани от кучетата, когато се срещат и играят с други кучета в паркове. Когато слушала и анализирала звуците, тя и нейният екип от изследователи открили, че когато кучетата играят, задъханите им звуци се издават по определен начин.

Когато кучето взаимодейства щастливо с други кучета, те издават накъсан звук, разпръснат в обичайните им запъхтящи звуци. Ако техният партньор за игра чуе този звук на кучешки смях, те показват повече вълнение и желание да играят. Съответно игровата сесия ще се засили. Според д-р Симонет този вид накъсано ахване е еквивалент на човешки смях. За нас това би прозвучало като „ха, ха, ха“, но кучетата нямат нашите гласни струни.

Освен това, учените са възпроизвеждали записи, направени в някои приюти за животни. Кучета са били записани, когато са чакали потенциално семейство да дойде и да ги посети. Звуците на кучетата били много положителни, като няколко кучета показали подобрено настроение и намаляване на симптомите на стрес и нервност. Това може би е показателно за начина, по който кучетата могат да доставят емоции на радост и щастие в нас. Проучвания като това показват, че този израз на емоция е реципрочен при нашите кучета. Тоест, ако ние се стремим да направим щастливи нашиете домашни любимци, тогава и ние ще получим същото в замяна.

За да може вашето куче да е щастливо и здраво хранете го със суха храна за кучета от petstation.bg.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма