+359898633185 Поръчай по телефона

Странни неща, които правят кучетата.

Странни неща които правят кучетата

Нашите кучета са верни и интелигентни животни и въпреки, че понякога правят неща, които не разбираме съвсем, ние все пак ги обичаме. Въпреки че повечето хора не знаят, че повечето от странните и смешни неща, които правят нашите кучета, са подкрепени от разумни обяснения.

Искате ли да разберете истинската причина, поради която кучето ви, понякога прави странни и прекрасни неща? Ние искаме! Ето защо тук в Hranazakucheta.bg избрахме да обсъдим 10 странни неща, които кучетата правят и защо.

  1. Защо кучетата ритат, когато ги чешем?

Забелязали ли сте, че когато почесвате кучето си, особено по корема, задните му крака потрепват. Много хора намират това за доста смешно и забавно и приемат, че това е сигнал за удоволствие на кучето. Въпреки това, причината кучетата да треперят или ритат с краката си, когато ги почесате е, защото имат рефлекс на надраскване. Този рефлекс на надраскване е реактивен, когато животното усети гъделичкане или нещо, което причинява дразнене на кожата. Когато това се случи, нервните окончания на кучето изпращат сигнали до задните му крака, за да „отърват“ от сърбежа, след което те движат краката си неволно и спонтанно.

Много хора вярват, че това всъщност може да не е чудесно чувство за кучето, особено след като знаят, че рита с краката си като реакция на дразнене. Ако това наистина е така, предлагаме да преместите процеса на почесване от чувствителната им област на корема на друго място. По този начин можем да гарантираме, че почесването ще доведе до наистина приятен ефект за кучето.

  1. Защо кучетата хапят опашката си?

Въпреки че много хора намират това действие за малко хумористично, истината е, че в действителност сърбящата опашка не е смешна или приятна за кучето. Ако куче захапе опашката си, това означава, че нещо го притеснява, като паразити например. Освен това, ако кучето хапе прекомерно опашката си, то може да доведе до самонараняване и да влоши основната причина за дразненето. Ако кучето ви хапе опашката си обсебващо, препоръчваме да се консултирате с вашия ветеринарен лекар възможно най-скоро.

  1. Защо кучето ми полудява след баня?

Друго странно нещо, което кучетата са склонни да правят е, да полудяват след къпане, търкалят се, облизват се прекомерно и т.н. Това не само побърква стопанина, който се опитва да почисти кучето си, но също така може да причини объркване и да превърне процеса на почистване в невероятно неприятно изживяване за всички участващи.

Най-важното е, че кучетата не обичат миризмата на шампоан. Следователно, след къпане, кучето ще опита всичко, за да премахне миризмата. Друга причина, поради която някои кучета правят това е, защото чувстват, че когато са чисти, те са по-лесни за забелязване и биха предпочели да се чувстват донякъде замаскирани.

  1. Защо кучетата си гонят опашката?

Има две основни причини, поради които кучето хапе опашката си:

  1. Скука: Отегчени са и търсят начин да се забавляват. Това е невероятно често срещано при кученцата, които понякога дори не разбират, че опашката всъщност е прикрепена към собственото им тяло.
  2. Обсесивно-компулсивно разстройство: Тази втора причина е по-тревожна и трябва да се обърне внимание. Ако кучето преследва прекомерно опашката си поради такова разстройство, то може сериозно да се нарани. Това състояние може да бъде причинено от генетика или стрес. Така или иначе, ако забележите, че кучето ви преследва и хапе прекомерно опашката си, препоръчваме да отидете на ветеринар възможно най-скоро.
  3. Защо кучетата драскат пода, след като се изакат?

Много често срещано е да видите, че вашето куче може да надраска земята многократно след дефекация. Това надраскване обикновено се случва около самото изпражнение. Има две причини кучетата да правят това. Първата причина, която може да обясни защо кучето драска земята, след като се изака, е хигиената. Като ритат мръсотия върху изпражненията, те се опитват да прикрият бъркотията си. Втората причина кучетата да имат този навик, макар и малко странен, е да разпространяват миризмата си през краката си, които са пълни с миризливи жлези. Това се прави с цел да се маркира тяхната територия и да стане ясно, че са били там.

  1. Защо кучето ми обича да се търкаля в пръста?

Това е едно от най-честите поведения при кучетата. Кучетата се търкалят по земята, защото им е приятно и забавно. Например, може да забележите, че ако е много горещо, куче може да се търкаля по земята, за да се охлади. Търкалянето по различни текстурирани материали също симулира вид масаж за кучета и може също да облекчи всеки настоящ сърбеж. Друга причина поради която кучетата се търкалят по земята е да привлекат вниманието на стопаните си. Следователно, ако смятате, че това може да е причината, дайте на кучето си малко любов и обич!

  1. Защо кучетата се въртят, преди да легнат?

Не трябва да забравяме, че кучетата са инстинктивни. Кучетата в дивата природа се обръщат, преди да легнат, за да проверят периметрите за опасност. Това действие вече е обичайно за кучетата, независимо от това къде са родени или откъде идват. Друга причина кучетата да извършват това действие е да маркират пространството, където спят, като затискат всякакви клонки или неудобни подови настилки. В някои сериозни случаи кучетата могат да изпълняват тази задача прекалено като симптом на прекомерно компулсивно разстройство. В този случай препоръчваме да се консултирате с ветеринарен лекар възможно най-скоро.

  1. Защо кучетата си душат дупетата?

Дори и да изглежда странно за всеки човек, който вижда как се случват това действие, това е едно от най-нормалните поведения, наблюдавани при кучетата. Но защо правят това? Кучетата имат силно развито обоняние, така че когато се приближат и се подушат, те събират информация един за друг.

Но каква информация получават кучетата, като подушат дупе? Повече, отколкото можете дори да си представите, включително: диета, пол, емоционално състояние и много повече!

  1. Защо кучетата вият?

Виенето на кучета може да бъде очарователно или много досадно, в зависимост от това колко дълго продължава. Чудите ли се защо кучетата вият? Е, има няколко причини, поради които кучетата правят това. Някои кучета вият или лаят, за да предупредят, че опасността е близо. Друг път кучетата вият в празнуване, когато стопаните им се връщат у дома, като демонстрация на щастие.

Въпреки това, освен тези по-горе споменати причини, някои кучета често вият като начин да демонстрират физическа болка. Ето защо трябва да сте наясно кога и как кучето вие, ако смятате, че това е заради някакво заболяване, препоръчваме да отидете при вашия ветеринарен лекар възможно най-скоро. В някои случаи кучетата могат дори да вият като симптом на тревожност при раздяла. Този вой най-вероятно ще започне веднага щом излезете през вратата.

  1. Защо кучетата влачат дупето си по пода?

Виждали ли сте някога кучето си да влачи дупето си по земята? Това най-вероятно е знак, че кучето ви страда от чревни паразити. Тези паразити създават дискомфорт и запълват аналните жлези, причинявайки усещане за сърбеж. Ако забележите, че кучето ви влачи дупето си по земята, препоръчваме да се консултирате с вашия ветеринарен лекар. Професионалистът може да определи точната причина за това действие и го лекувайте съответно. Този симптом, макар и забавен на моменти, може да бъде много сериозен и следователно не трябва да се пренебрегва.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогБългарско овчарско кучеГолдън РетривърДакелДжак ръселЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПапийонПекинезПомеранПуделРотвайлерСанбернарТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за ХъскиЧау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма