Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

ПОКАЖИ ФИЛТРИ

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Котка Сфинкс

Показване на единичен резултат

Екзотична порода – котка Сфинкс

Котки Сфинкс

Физически характеристики на породата котки Сфинкс

Котката сфинкс е средна до голяма котка, мускулеста и тежка за външния си вид и размери. Ушите й са големи до много големи, широко отворени и изправени, подобно на ушите на прилеп.

Очите са разположени широко и са кръгли с лек наклон в горните ъгли, с форма на лимон според повечето мнения. Широко разположените и отворени кръгли очи придават на сфинкса приветлив и приятелски вид.

При тази порода котки не се очаква определен цвят на очите и съответно може да варира. Междувременно скулите на тази порода котки са изпъкнали, придавайки царственост, която напомня за египетските котки от епохата.

Мустаците и веждите може да са на мястото си, а може и да ги няма изобщо. Ако има мустачки се очаква да са начупени и редки. Възглавничките на мустаците са плътни, както и възглавничките на краката.

Също така коремът на ктази котка е месест, придаващ плътен вид. Това е очаквана характеристика на котката, тъй като тя има добър апетит и много силен метаболизъм. Ако все пак се съмнявате в здравето на вашата котка сфинск, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар.

Въпреки че понякога се нарича котка сфинкс без косми, по тялото си не всички сфинксове са без косми, въпреки че изглеждат така. Те всъщност са покрити с фина паяжина, която едва се усеща или дори вижда с невъоръжено око. Поради своята финост, кожата на породата сфинкс често се сравнява с топъл велур.

Друга необичайна черта на тази котка са нейните бръчки.

необичайна черта на котка свинкс

Около раменете, между ушите и около муцуната са местата, където бръчките трябва да са най-големи.

Бръчките не са запазена марка само за котките сфинкс. Те присъстват и при други породи котки, но са по-очевидни при сфинкса поради липсата на козина.

Оцветяването може да варира значително. Маркировките на кожата имитират маркировките, които бихте намерили върху козината. Това, което прави едина котка сфинкс истински сфинкс, е главно качеството на липсата на козина.

Така че стандартът не включва цветове или украската на котката. Може да се каже, че всички цветове и шарки, във всяка комбинация, която може да се намери при котка, са приемливи за котките сфинкс.

Личност и темперамент на породата котки сфинкс

темперамент на породата котки сфинкс

Котките сфинкс са много енергични,  могат да изпълняват акробатични номера, подобно на маймуна. Сфинксът е отличен в балансирането, катеренето по врати и рафтове с книги и дори обита да се катерят по раменете ви. Тези котки обичат човешкото внимание и ще правят какво ли не за забавление на всички.

Подобно на клоун, котката сфинкс ще се закача и заиграва с вас, защото тя наистина се наслаждава на това да се показва. Сфинксът е любопитна и палава котка, а тези качества, съчетани с високото ниво на интелигентност, което се среща в тази порода, я правят уникална. Представителите на тази порода са природно интелигентни и е лесно да се работи с тях.

Поради своята дружелюбност и чувство за хумор, заедно с лекотата на обучение, сфинксът е любим на съдиите по изложби. Сфинксът се чувства най-добре, когато е отглеждан на закрито, тъй като същите тези очарователни качества могат да я поставят в опасна ситуация. Също така, тази породата котка е лоялна и привързана към стопаните си, като дори ви следва из къщата, махайки с опашка.

Котката Сфинкс е истински екстроверт. Ще изисква вашето неразделено внимание и ще мрази да бъдат игнорирани. Сфинксът се разбира добре и с други животни, както с кучета, така и с котки.

Здраве и грижа за породата Сфинкс

Здраве и грижа за породата Сфинкс

Въпреки очевидната липса на козина, за котки сфинкс е важно да бъдат поддържани. При обикновена котка телесните масла се абсорбират от козината, но сфинксът, който очевидно няма този атрибут, няма естествен начин да поддържа баланса на маслото върху кожата си.

Това може да доведе до кожни проблеми, ако котката не е подстригвана, както и до мазни петна по мебелите. Редовното къпане поне веднъж седмично за премахване на натрупаните мазнини от тялото е достатъчно, за да поддържа кожата здрава и мебелите чисти.

Важно съображение за кожата, което може да изглежда очевидно, е, че сфинксът трябва да бъде защитен от слънцето. Може да си позволи само ограничено излагане. Малко количество слънце ще засили естествените цветове на кожата на котката, но твърде много ще я изгори, точно както прави и човешката кожа.

Генетично породата котка сфинкс е силна и не е склонна към нещо специфично. Сфинксът е сърдечна порода, с малко здравословни проблеми.

За човек, който разглежда сфинкса като алтернатива на пухкава котка поради алергии към котешки пърхот, се препоръчва да се направят повече изследвания от потенциалния собственик на сфинкса.

Никоя котка не е напълно хипоалергенна и тъй като естествените масла на тяло обикновено предизвикват алергична реакция, маслата по тяло на сфинкса може да са по-скоро алерген за някои хора поради голямото им количество.

Обратно на казаното по-горе, има алергични хора, които са открили, че котката сфинкс е идеална за тях. Човек с тежки алергии трябва да бъде тестван за алергия към котешко масло, преди да премине към осиновяване на котка.

История и предистория на котките Сфинкс

История на котките Сфинкс

Необичайната характеристика на липсата на козина, при котките сфинкс, вероятно е естествена и спонтанна мутация в породата. „Книгата на котката“, публикувана през 1903г., се отнася до двойка безкосмести котки, наречени мексикански безкосмести, които са получени от нова мексиканска двойка от местните индианци пуебло.

По-късно породата се появява отново, когато няколко сиамски котки раждат три безкосмести котенца през 1950г. в Париж. И въпреки че последващото чифтосване между една и съща двойка довело до същия резултат, размножаването с други сиамски котки не довело до обезкосмено потомство.

Други екземпляри без косми са открити в Мароко, Австралия, Северна Каролина и в Торонто, Канада. Там, в Торонто, през 1966 г. е имало двойка домашни късокосмести породи котки, чието котило включвало и коте без косми. Тогава възниква и съвременната порода котки сфинкс.

Въпреки това, познатата история на породата котки сфинкс започва през 1975г.

Собствениците на ферма в Минесота, Милт и Етелин Пиърсън, открили, че коте без косми е родено от тяхната котка във фермата Джезабел.

Това коте, наречено Епидермис, след това било сдвоено с по-късно родено безкосместо коте на име Дермис и продадено на Ким Муеске, развъдчик от Орегон.

През 1978г. развъдчикът на сиамски породи Шърли Смит от Онтарио открива две безкосмести котенца на кварталната си улица. Двете котенца, Punkie и Paloma, били придобити от д-р Hugo Hernandez и отгледани с бял девон рекс на име Curare van Jetrophin.

Котките, възпроизведени от този съюз, заедно с котките от Орегон, поставили основите на нова порода. Въпреки че това не е сфинксът, който познаваме днес, тъй като чифтосването на сфинкс с девон рекс е довело до вродени аномалии, полученото потомство е достатъчно, за да предизвика вълна от вълнение в общността за развъждане на котки.

Развъдчиците в Европа и Северна Америка са се заели да усъвършенстват породата, кръстосвайки сфинкса с нормални космести котки и след това отново, избирайки котенца с физически и умствени качества, които биха били най-добри за увековечаването на породата.

Това селективно развъждане през годините е създало силна и енергична порода с широк генофонд.

Интересно е, че през 1997г., котка сфинкс на име Тед Нуд-Гент, играе ролята на г-н Бигълсуърт в популярния комедиен филм „Остин Пауърс“.

Целогодишна грижа за козината на домашните ви любимци

Последни публикации

храненето със смес от мокра и суха храна за кучета
Ползите от храненето със смес от мокра и суха храна за кучета

Ползите от храненето със смес от мокра и суха храна за кучета Като стопани на домашни любимци, ние се стремим да осигурим най-доброто хранене за нашите космати другари. На пазара […]

Вижте повече
Могат ли кучетата да ядат яйца?
Могат ли кучетата да ядат яйца?

Могат ли кучетата да ядат яйца? Много стопани на домашни любимци се чудят кои „човешки храни“, са добри за техните домашни любимци. Често срещан въпрос е, могат ли кучетата да […]

Вижте повече
Могат ли кучетата да ядат стафиди?
Могат ли кучетата да ядат стафиди?

Могат ли кучетата да ядат стафиди? Стафидите може да изглеждат като безобидна и здравословна закуска, но за кучетата те могат да причинят много проблеми. Но защо стафидите са вредни за […]

Вижте повече

    Контактна форма

    Храна за кучета по породи