+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Кастрирани и стерилизирани кучета

Показване на 5 резултата

С какво да храните кучето си след като бъде кастрирано

кастрирани и стерилизирани кучета

Ако се притеснявате с какво да нахраните кастрирани и стерилизирани кучета, то тази статия ще ви успокои.

Кучетата обичат да играят и да скачат наоколо през цялото време. Сценарият обаче се променя, когато премине през кастрация.

Не се притеснявайте, тъй като тази статия на Кучеландия ще обхване необходимите съвети за хранене на вашето наскоро кастрирано куче. Ще бъдете благодарни да научите какво трябва и какво не трябва да яде кучето. Освен това ще ви дадем някои практически съвети за следоперативни грижи за вашето кученце.

Така че, нека да преминем към това полезно ръководство без да се бавим.

5 съвета за хранене, при кастрирани и стерилизирани кучета

Да приемем, че вече сте свършили голямата задача. Вие сте кастрирали вашето любимо куче, при професионален ветеринарен лекар. Отлично! Но дръжте се. Оттук нататък работата става малко по-сложна. Сега трябва да внимавате с диетата му.

Време е да разрешите няколко въпроса: Можете ли да давате пуканки на кучета след кастрация? Могат ли да ядат твърди храни? Домашната или пакетираната храна е добра за тях?

Е, идеята е да не оставяте косматия си приятел да се подуе или свие поради развитие на проблем с храносмилането. Ще откриете, че кастрираните кучета са склонни да наддават по-бързо от тези, които не са, особено когато са на неконтролирана диета.

Трябва да преминете към практичен и полезен диетичен план за вашия приятел, който маха с опашка. Не забравяйте, че неконтролираната диета може да развие агресия и тревожност при кучетата.

Нека да открием пет от най-добрите начини да нахраните кучето си след кастрация:

 1. Хранете кучето си с балансирана диета

Балансираната диета за кастрирано куче е комбинация от ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини. Въпреки че животинското месо е най-подходящият източник на протеини за кучета, трябва да сте внимателни при избора си на месо.

Хранете кучето си с говеждо месо в малки количества. То съдържа повече мазнини от всеки друг източник.

От друга страна, трябва да изберете пиле, тъй като то съдържа балансиран протеин, който е идеална диета за вашето кастрирано куче.

балансирана диета за кастрирано куче

Предимства на балансирана диета за вашето кастрирано куче:
 • Балансираната диета осигурява тонизирана мускулна структура на вашето куче.
 • Спомага за правилното храносмилане.
 • Отслабва телосложението на вашето куче.
 • Укрепва имунитета му.
 1. Нахранете го с нещо с по-малко мазнини.

Ако искате да осигурите храненето на вашето стерилизирано или кастрирано куче, без да го оставяте гладно, направете го с нещо по-малко мазно или сирене.

Можете да пасирате пиле с ориз, като добавите сладки картофи, броколи или моркови. Това е идеална ежедневна храна за куче, което се нуждае от редовни въглехидрати и от нула до ниско съдържание на мазнини.

Предимства на диета с ниско съдържание на мазнини за кастрирани и стерилизирани кучета:
 • Диетата с ниско съдържание на мазнини е лека.
 • Лесно смилаем е.
 • Помага за контролиране на теглото на вашето куче.
 1. Направете нещо лесно за смилане.

Идеята да храните вашето кастрирано куче е да го поддържате здраво и леко. Очевидно е, че всичко твърдо или дъвчещо може да бъде неудобно за червата след операцията.

Следователно професионалният съвет е да дадете на вашия спътник нещо, което съдържа безопасен протеин и се разбира добре със стомаха му.

Положете малко усилия да сготвите нещо с яйце, картофи и джинджифил. Добавете малко рибено масло и пилешка мазнина към рецептата, за да я превърнете в пробиотична диета.

Предимства на лека и лесно смилаема диета за вашето кастрирано куче:
 • Лесно смилаема диета поддържа вашето куче щастливо и здраво.
 • Доброто храносмилане му позволява да поддържа добро здраве на червата и редовен график за баня.
 • Рибеното масло и пилешката мазнина поддържат кожата и козината на вашето куче гладка и блестяща.

Кучето ви има нужда от нискокалорична и питателна храна.

Даването на нискокалорична храна на вашето кастрирано куче трябва да поддържа оптималното му тегло. Нискокалоричната храна за кучета може да бъде основното хранене или лека закуска, но трябва да е пълна с хранителни вещества.

Хранете своя космат приятел с обикновена варена паста, варено постно месо, печени картофи (на малки парченца) и сладки картофи. По време на лека закуска можете да го поглезите с резени тиквички, банани, несолени бадеми, резенчета краставица, резенчета ябълка, пръчици моркови и др.

нискокалорична храна за кастрирано куче

Предимства на нискокалорична храна за вашето кастрирано куче:
 • Нискокалоричната диета отговаря на хранителните изисквания на вашето куче.
 • Поддържа оптималното тегло на вашето куче.
 • Осигурява балансиран прием на фибри при вашето куче.
 1. Хранете го със суха и мокра храна за кучета

Даването на смес от сухи и мокри храни на вашето кастрирано куче е интелигентен начин да поддържате апетита и храненето му. Само сухата храна може да се окаже проблематична за него след операция.

Следователно комбинация от двете ще бъде вкусна и здравословна за вашето кученце. Това ще му даде разнообразие от вкусове в редовните му хранения.

Опитайте се да запазите сухата храна в по-малки порции от мократа храна. Това ще направи храната по-смилаема поради влажната текстура на мократа храна.

Не забравяйте, че сухата храна се съхранява по-дълго от мократа, след като бъде отворена. Така че приемането на повече мокра храна за кучета в сместа ще поддържа балансиран запас.

Предимства на сместа от суха и мокра храна за вашето кастрирано куче:
 • Комбинацията от суха и мокра храна поддържа апетита на вашето куче.
 • Помага на вашето куче да получи необходимото хранене от смесената храна.
 • Смесената рецепта е по-добра от това да храните непрекъснато с един вид храна. Може да стане скучно за вкуса на вашето куче и да навреди на храносмилането му.

Избягвайте да давате 6 храни на вашето куче след кастрация

забранени храни за кастрирани и стерилизирани кучета

Жизненоважно е да знаете за забранените храни за кастрирани и стерилизирани кучета. Не искате физическото състояние на вашето обожавано куче да се влоши.

Следва списък от шест храни, които трябва да избягвате, докато храните вашето кастрирано куче:
 • Зърно: Зърното не е напълно забранено за кучета, освен ако вашето кученце не е алергично към него. Така че, хранете кучето си с него според по-ранната му реакция към зърнени храни. Може да искате да го избегнете по време на възстановяването след операцията.
 • Шоколад: Шоколадът, особено черният шоколад, може да предизвика повръщане, да спре метаболизма на кучето, да наруши сърдечната му функция и дори да доведе до смърт. Метилксантините, токсично вещество в шоколада, се оказват червено знаме за здравето на кучето преди или след операция.
 • Суров боб: Някои зърна са подходящи за кучета, но всеки суров боб е вреден, тъй като неговият протеин, наречен лектин, може да развие токсичност. Чистият и сварен боб може да свърши работа. Въпреки това е разумно да го избягвате, докато кучето ви не се възстанови от хирургическата рана.
 • Тесто с мая: Тестото с мая може да набъбне и да ферментира в стомаха на вашето куче, ако се яде сурово. Може да се развие в алкохолно отравяне, докато разширява стомаха на кучето. Вашето куче може да почувства огромна болка поради тази причина. Следователно храненето на вашето куче с тесто не е добра идея след операция.
 • Авокадо: Мастната киселина персин в авокадото е като отрова за здравето на вашия кучешки приятел. Така че, дръжте го далеч от купичката на вашето кученце.
 • Грозде и стафиди: Гроздето и стафидите са токсични за храносмилателната система на кучетата. Тепърва ще излизат обстойни изследвания обаче, тези продукти ясно взаимодействат със системата на кучето и излагат здравето му на опасност.
 • Сол: Добавяйте сол към храната на вашето куче само в малки количества. Прекомерната сол може да причини отравяне с натриеви йони в системата на кучето.

Също така трябва да избягвате да оставяте кастрираното си куче да пие много вода. Опитът му да поема големи глътки може да доведе до повръщане. Една супена лъжица е достатъчна за малко кученце, половин чаша за средно, а пълна чаша за голямо куче ще бъде достатъчна.

Могат ли кучетата да спрат да ядат, след като са кастрирани?

загуба на апетит при кастрирани и стерилизирани кучета

Въпреки че се опитвате да храните вашето кастрирано или стерилизирано куче в малки количества, то може да откаже да яде или пие. И това е абсолютно нормално в рамките на двадесет и четири часа след операцията.

Най-често вашето куче може да се въздържа от ядене поради получаване на болкоуспокояващо от ветеринаря. Ако това не е така, но кучето ви не яде, трябва незабавно да се свържете с ветеринаря. Има голяма вероятност вашето куче да изпитва болка, което му пречи да яде или пие.

Други причини вашето куче да избягва да яде или пие може да са:

 • Вие не сте наоколо,
 • Непозната среда,
 • Ефект от болкоуспокояващото,
 • Пътуване от ветеринарната клиника до дома,
 • Зъбобол,
 • Други заболявания, като диария, настинка, летаргия и др.

В дългосрочен план, след като вашето куче започне да се храни отново, може да помислите за дъвчене на мултивитамини за кучета за цялостното му здраве.

Как да се грижите за вашето куче, след като е било кастрирано?

грижи при кастрирани и стерилизирани кучета

Освен да се грижите за диетата на кастрираното куче, трябва да сте наясно как да го поддържате по пътя към възстановяването. Пренебрегването на конкретни неща може да изложи на опасност физическото състояние на вашето куче.

Вашият бурен малък приятел може да иска да скача и да играе свободно и да ближе тялото си, което може да навреди на разреза. Така че трябва да сте хиляди пъти по-внимателни от преди.

Нека се запознаем с някои от съветите за грижа за вашето куче след кастрация:
 • Проверете точката на разрязване

Проверете дали не капи кръв от разреза. Създайте си навик да го проверявате два пъти дневно. Опитайте се да го запазите сух. Нанесете локален мехлем върху разреза.

Не позволявайте на вашето куче да оближе областта на разреза, тъй като може да причини инфекция.

 • Дръжте кучето си в изолация

Трябва да изолирате кастрираното си куче от другите домашни любимци в къщата. Съхранявайте го в чисто и сухо помещение. Не позволявайте на неговите братя и сестри да се бият с него, защото може да се нарани физически.

 • Дайте му храна и вода

Хранете кастрираното си куче в обичайното време. Въпреки че храната и водата трябва да са на половината от обичайното количество, оставете го да се храни редовно според съвета на ветеринаря.

 • Не отстранявайте E-нашийника

Премахването на елизабетинския нашийник или Е-нашийника от врата на кучето ще му позволи да оближе тялото си. Както споменахме по-рано, облизването на областта на разреза може да развие инфекция. Освен това, някои кучета показват агресия след операцията, така че е разумно да я задържите известно време.

 • Наблюдавайте навиците му в тоалетната

Храненето на вашето кастрирано куче със здравословни и лесно смилаеми храни ще му помогне да поддържа редовен график за тоалетна. Ако някое от усложненията продължава, свържете се с ветеринарния лекар възможно най-рано.

 • Прилагайте лекарства, както е предписано

Следвайте предписаните лекарства, за да помогнете на разреза на вашето куче да се възстанови напълно. Вашето куче може да стане капризно, но това е най-доброто нещо, което можете да направите за здравето му.

 • Проверете неговото активно ниво

Вашето куче може да ходи и да взаимодейства с другите домашни любимци един до два дни след операцията. Но се уверете, че не става твърде игриво. Прекомерната физическа активност може да доведе до риск от шевове, причинявайки кървене или инфекция.

 • Обадете се на ветеринаря, ако не можете да се справите с усложнението

Като основно правило, ако се сблъскате с някакви усложнения с кастрираното си куче, с които не можете да се справите, обадете се на ветеринаря без забавяне.

Ветеринарният лекар може да ви даде инструкции по телефона, но практическата стъпка е да закарате косматия си приятел в криза до клиниката възможно най-скоро.

Какво да запомните от всичко до тук за кастрирани и стерилизирани кучета

Спазването на хранителните навици на вашето кастрирано куче може да спаси живота му във всеки един момент. Вашият малък приятел споделя живота си с вас, което изисква вашето искрено внимание към неговото здраве.

В тази статия, Кучеландия сподели пет подбрани хранителни навика заедно със забранените за дните след кастрацията на вашето куче. Ние също така покрихме грижите след операцията, които са жизненоважни за бързото възстановяване на вашето куче.

И накрая, надяваме се, че можете да поддържате безопасен и щастлив живот с вашия космат верен приятел, като следвате тези ефективни мерки.

Ключови нужди при храната за кастрирани кучета:

Ключови нужди Описание
Храна за кастрирани кучета Подбрана храна за кучета, отговаряща на нуждите след кастрацията на кучето.
Оптимално съдържание на протеин Кучешка храна с подходящо количество протеин, запазващо мускулната маса и поддържа оптимално тегло на кучето след кастрация.
Нужда от намалени калории след кастрацията По-ниското съдържание на калории, поддържа здравословно тегло на кучето след кастрация. Екструдираната кучешка храна е много добър избор за правилното дозиране на порциите през деня.
Добавени глюкозамин и хондроитин към дневните нужди на кастрираните кучета Съдържанието на съставки за подпомагане на здравето на ставите е ключово за опазване здравето на кучето след кастрация.
Храна за кастрирани кучета с високо съдържание на влакнини Високото съдържание на влакнини, подпомага храносмилателната система на кучето и му осигурява добро храносмилане, без болки.
Балансирано съдържание на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини Храната за кастрирани кучета е обогатена с тези мастни киселини за здрава кожа и поддържане на имунната система.
Добавен Л-карнитин Допълнителен Л-карнитин за поддържане на здравословен метаболизъм на кастрираните кучета.
Нужда от хидратираща храна за кучета Подчертаване на важността на регулярното предоставяне на прясна вода за кучетата. Паучовете и консервите за кастрирани кучета са много добър избор за набавянето на допълнителна вода към хранителния режим на всяко кастрирано куче.

Често задавани въпроси:
Защо е важно да предоставям специализирана храна на кучето след кастрация?

Отговор: Кастрацията може да промени метаболизма на кучето, увеличавайки риска от наднатрупване на тегло. Храната за кастрирани кучета помага в поддържането на оптималното тегло и здраве на кучето.

Каква е ролята на протеина в храната за кастрирани кучета?

Отговор:Протеинът е важен за поддържане на мускулната маса. Специализираната храна за кастрирани кучета трябва да осигурява оптимално съдържание на протеин, което подпомага здравословния мускулен тонус.

Какви са предимствата на добавения глюкозамин и хондроитин в храната за кастрирани кучета?

Отговор: Глюкозаминът и хондроитинът са съставки, които подпомагат здравето на ставите и помагат в предотвратяването на проблеми със ставите, които могат да възникнат след кастрацията.

Мога ли да предоставя стандартна храна на кучето ми след кастрация?

Отговор: Въпреки че стандартната храна не е забранена, специализираната храна за кастрирани кучета е предпочитан избор, тъй като отговаря на увеличените нужди и подпомага здравето след кастрацията.

Защо е важно да изберем храна с балансирано съдържание на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини?

Отговор:Омега-3 и Омега-6 мастни киселини са важни за здравата кожа и козина, подпомагат функцията на сърцето и оптимизират мозъчната дейност. Балансираното съдържание в храната за кастрирани кучета поддържа общото здравословно състояние.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

  Контактна форма