+359898633185 Поръчай по телефона
Филтри

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Цена

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

SHOW FILTERS

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Цена

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Храна за малки кученца

Показване на 1–12 от 82 резултата

Храна за малки кученца

Полезни съвети при избор на храна за малки кученца до 12 месечна възраст.

Някои хора смята за най-правилно, храненето на малки кученца с естествена храна. Мнозина пък използват суха, гранулирана храна или консервирана храна за кученца.

Като цяло всички гледни точки имат право да съществуват, но е доста трудно да се създаде пълноценна диета, базирана на обикновени хранителни продукти за куче. Изискват се специални познания.

Храна за малки кученца различни разфасовки

Консервираните храни и сухите храни за малки кученца не се различават фундаментално по своята хранителна стойност. При избора между тези видове хранене на преден план излизат финансовите възможности и желанията на собственика, както и хранителните предпочитания на самото животно.

Основният момент, на който трябва да обърнете внимание, когато избирате суха храна за малки кучета, е нейното качество.

Информация за състава на суха или консервирана храна за малките кутрета

винаги е налична на опаковката, само трябва да погледнете списъка на съставките – ако първите пет компонента са зърнени храни, по-добре е да го откажете напълно.

Ние от petstation.bg подбираме само качествена храна за малки кучета, проверяваме стриктно съдържанието на всеки продукт, който предлагаме. Гарантираме за храните за кученца, които предлагаме.

Храна за малки кучета

Как да храним новородени и подрастващи кученца

Да имаш малко кученце у дома може да бъде много забавно, но изисква и много работа. Важно е да знаете с каква и колко храна да храните вашето кученце, за да бъде то щастливо и здраво.

Кученцата, както и човешките бебета, се нуждаят от правилно хранене за нормален здравословен растеж и развитие. Правилният избор относно храненето на вашето ново кученце ще ви помогне да го накарате да стартира добре.

  1. Избор на най-добрата храна за малки кученца

Научете за хранителните нужди на кученцето. Малките кученца трябва да растат много, така че телата им се нуждаят от повече калций, протеини и калории, отколкото едно възрастно куче.

Ето защо е от съществено значение да храните вашето малко кученце с храна, която е предназначена за кученца. Обикновено на етикета на кучешката храна ще е посочено, че е за подрастващи кученца или „Starter“.

  • Ако решите да пробвате с домашна храна, трябва да знаете, че е рудно да се осигури балансирана домашна диета за кученца. Това вярно, защото те имат строго специфични хранителни изисквания и трябва да имат правилния баланс на калций и фосфор в храната си. Съотношението калций към фосфор в храната за кученца трябва да бъде в диапазона от 1:1 до 1:5, за да помогне на кученцето да развие здрави кости и зъби. Грешното съотношение в ранна възраст означава, че кученцето може да има непоправими увреждания на постоянните си зъби и може също да има забавен растеж на костите.
  1. Изберете правилната марка храна за малки кученца.

Изберете марка кучешка храна, която използва висококачествени съставки. Първите съставки в списъка трябва да са месен протеин като пилешко или говеждо, а не зърнени като царевица или пшеница. Калоричното съдържание на храната често се намира на уебсайта на производителя, а не на опаковката.

Затова в PetStation.bg се опитваме да представим тази информация директно в страницата на продукта, без да се налага да търсите на друго място. В раздела за анализ на хранителните вещества ще има информация за протеините, мазнините и фибрите.

Повечето кученца се хранят с гранули със средно 20 до 30% протеин.

  • Когато става въпрос за избор на храна, не забравяйте да погледнете списъка на съставките. Ако съдържа химикали и съставки, които не можете да произнесете, не го давайте на вашето кученце.
  • Правилата за етикетиране означават, че съдържанието е изброено по ред на количеството. По този начин търсете висококачествени съставки, като например месо. Видът на месото трябва да бъде посочен като говеждо или пилешко и т.н. Внимавайте с месно брашно, защото това означава месни странични продукти като субпродукти или кожа и е с по-ниско качество.
  1. Следете развитието на кученцето.

Използвайте система за оценка на състоянието на тялото, което ще ви помогне да определите дали вашето кученце или възрастно куче е със здравословно тегло. Куче, което не е нито под нормални килограми, нито с наднормено тегло, ще има ребра, които не се виждат, но лесно се усещат на ръка. Освен това, кучето ще има хубава талия точно пред бедрата и прибрана част от хълбока, когато се гледа отстрани.

  1. Осигурете правилното количество храна.

Количеството храна, с което храните кученце, оказва влияние върху продължителността на живота му. Кученца, които са с наднормено тегло през първата си година от живота си, потенциално могат да умрат 2 – 3 години преди другите кучета. Използвайте предложените количества за хранене в опаковката на храната на вашето кученце като отправна точка, но след това оценявайте телесния му резултат на седмична база.

  • Всяко кученце е различно и затова количеството храна, с което трябва да ги храните, е много различно. Количеството, което давате на кученцето, зависи от това колко калории са му необходими, за да поддържа здравословно тегло и размер.
  • Коригирайте храната на кученцето нагоре или надолу с малки количества (като 5 – 10 %), когато трябва да направите промени. Тази фина настройка помага да се предотврати движението на теглото на кученцето нагоре-надолу.
  1. Говорете с вашия ветеринарен лекар.

Ако искате да сте сигурни, че храните вашето кученце с правилния вид и количество храна, говорете с вашия ветеринарен лекар. Торбата за кучешка храна може да предложи някои насоки, но е невъзможно производителят на кучешка храна да може да приспособи своите препоръки за всяко отделно куче. Вашият ветеринарен лекар може да направи препоръка въз основа на специфичните нужди на вашето кученце.

Запознаване на вашите кученца с храната

Запознаване на вашите кученца с храната

  1. Оставете вашите кученца да сучат през първите четири седмици.

Млякото, което майката на кученцето произвежда, съдържа точната комбинация от хранителни вещества, от които то се нуждае, за да расте здраво и силно. То трябва да съставлява цялата диета през първите четири седмици след раждането.

  • Ако всъщност сте отглеждали котилото и имате кученцата и кучето-майка, въвеждането на кучешка храна обикновено започва около едномесечна възраст.
  • Ако се опитате да отбиете кученцето твърде рано, здравето му ще бъде застрашено.
  • Ако е възможно, оставете вашите кученца да гледат как майка им яде. Кученцата обичат да копират и ще разберат какво да правят много по-добре, като последват нейния пример.
  1. Въведете малки количества храна за кученца на възраст от четири седмици.

Ако прелгатате кучешка храна от три до четири пъти на ден, ще събудите интереса на кученцата и те бавно ще се престрашат да опитат. Като съвет, накиснете гранулите във вода или смес за кученца. Кученцата ще започнат да ближат и ядат новата храна, когато се запознаят по-добре с вкуса и новата текстура.

  • Да, кученцата ще се разхождат из храната и ще правят бъркотия. Ще трябва да поддържате околната им среда чиста.
  • Уверете се, че новата храна е предназначена за кученца.
  1. Бъдете постоянни с храната, която давате на вашето кученце.

Ако носите вкъщи ново кученце, придържайте се към същата марка, с която вашето кученце е хранено от предишния собственик. Направете го за няколко седмици, преди да решите да смените храната с друга. Промените в храната трябва да се правят постепенно в продължение на седмица или две, за да се предотврати стомашно разстройство и възможна диария.

  • Добавете в малки количества (около 10%) нова храна към старата, докато достигнете 100% нова храна. Освен ако вашият ветеринарен лекар не препоръча рязка промяна в диетата, не бързайте.
  1. Хранете вашето кученце със специална храна и нищо друго.

Може да е изкушаващо да дадете на вашето кученце примамливи храни като бекон или шунка от масата, но не придобивайте навик да го правите. Остатъците от масата често карат вашето кученце да повърне или да получи диария. Даването на остатъци от масата кученцето също може да доведе до затлъстяване и дори панкреатит.

  • Имайте предвид, че колкото повече храна давате на вашето кученце, толкова повече то ще иска, така че това може да попречи на обучението и дори да причини проблеми с поведението.
  • Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар относно безопасното за кучета допълнително хранене. Вариантите с ниско съдържание на мазнини включват зеленчуци (зелен фасул, моркови, броколи и др.) или тофу или пилешки гърди без кожа. Не забравяйте, че всичко е в умерени количества и трябва да внимавате да не създадете придирчиво куче.
  1. Следете за признаците на ниска кръвна захар при дребните породи кучета.

Кученцата играчки и миниатюрните породи са предразположени към ниска кръвна захар (хипогликемия). В изключително редки случаи кръвната захар на кученцето може да спадне и кученцето ще бъде летаргично. В тежки случаи кученцето може да започне да получава гърчове.

  • Това е спешен случай и трябва незабавно да заведете кученцето на ветеринар.
  • Осигуряването на достъп до храна през цялото време или на всеки 3-4 часа през първите 6 месеца от живота на кученцата от породите играчки ще помогне за предотвратяване на хипогликемия, базирана на храна. За кученца от по-големи породи храненето три пъти на ден обикновено е достатъчно.

Стартиране и поддържане на график за хранене

Стартиране и поддържане на график за хранене на кученца

  1. Осигурете прясна вода с храната на вашето кученце.

Винаги трябва да има прясна вода и за това няма нужда от график. Допълвайте често купичката с вода и я мийте веднъж на ден, за да я поддържате чиста.

  • Носете със себе си бутилка вода и сгъваема купичка, когато пътувате.
  1. Отделете тихо място за хранене на кученцето.

Кученцата се нуждаят от тиха зона, за да ядат храната си. Уверете се, че вашето кученце има приятно тихо място за хранене и не позволявайте на други животни да стигнат до купата му с храна.

Ако вашето кученце се чувства застрашено, докато се храни, то може да започне да пази купата си с храна. Това поведение на защита на ресурсите може да ескалира и да стане опасно за вас и другите.

  • Опитайте се да поставите купичките за храна и вода на вашето кученце в тих ъгъл на кухнята или в края на коридора. Уверете се, че вашето кученце има лесен достъп до своите купички за храна и вода.
  1. Хранете малкото кученце по едно и също време всеки ден.

Кученцата са като бебетата, тъй като обичат да се придържат към график. Храненето с храна за малки кученца също помага при домашното обучение, тъй като кученцето ще трябва да се научи на график.

Имайте предвид, че всяко кученце има малък стомах и не може да поеме калорийните си нужди за деня на две големи хранения. Въпреки това, докато расте, стомахът му се разширява спрямо тялото му и то може да се справи с по-големи, но по-редки хранения.

  • Ако вашето кученце е на възраст под 3 месеца, тогава го хранете 4 пъти на ден.
  • Ако вашето кученце е на възраст между 3 – 6 месеца, тогава го хранете с 3 хранения на ден (4 за породите играчки).
  • Ако вашето кученце е на 6 месеца или повече, хранете го с по 2 хранения на ден.
  1. Подсигурете храненето, ако ви няма в къщи.

Ако често не сте вкъщи през деня, ще имате нужда от начин да нахраните кученцето си, докато ви няма. Например, можете да се приберете на обяд или да уредите съсед да нахрани кученцето ви по средата на деня.

  • Можете също да закупите хранилки, които работят с таймер, която ще предоставя храна в определени часове през деня. Този график ще бъде само за няколко месеца, след което можете да храните сутрин и вечер, когато вашето кученце порасне.
  1. Заведете вашето кученце на гърненцето му, след като приключи с яденето.

Повечето кученца трябва да се изхождат на 15-20 минути след хранене, така че е добра идея да си създадете навика да извеждате кученцето си на гърне веднага след като приключи с храненето.

Това ще помогне за предотвратяване на инциденти в къщата и ще научи вашето кученце на добри навици.

Важно е да избирате  храна за малки кучета, която  Е висококачествена и предназначена специално за кученца. Това гарантира наличието на всички хранителни вещества, от които вашето кученце се нуждае за растеж и развитие. Можете да добавите варени меса, зеленчуци или ориз по желание. Но основната част от хранителните вещества трябва да бъде балансираната търговска храна за малки кучета.
В храненето за малки кученца може да се включва Храна за хора, като ябълки, бял ориз, млечни продукти, риба, пиле и дори обикновени пуканки.
Даването на краве мляко към храна за малки кучета Не се препоръчва, защото то е твърде различно от кучешкото, майчино мляко. Кравето мляко и други млечни източници могат да причинят неприятни ефекти върху деликатната храносмилателна система на кученцето. Кученцата могат да пият мляко стриктно от майка си, защото то е пълно с антитела и необходими хранителни вещества за здравословното им развитие.
Добавяне на хляб към храненето на кученцето Хлябът обаче не им предлага никаква хранителна стойност. Поради това трябва да мислим за хляба като за лакомство от време на време, вместо за основна храна. Ако давате хляб на малко кученце, уверете се, че той е чист без добавени подправки или токсични съставки за кучета.
Пилешкото се включва в храна за малки кучета Защото е слаб източник на протеини и добавя естествен вкус на храната. Вареното пиле е често срещан вкус в много марки храна за малки кучета.

Често задавани въпроси

С какво да храня малкото си куче?

Отговор: Някои от храните с които се хранят хората, са напълно безопасни и за малките ви кученца. Тези храни включват: Моркови, ябълки – те осигуряват много важни витамини за кучетата, включително витамини А и С; бял ориз, млечни продукти, риба и пиле.

Малките кучета имат ли нужда от специална храна за малки кучета?

Отговор: Малките кучета се нуждаят от храна за малки породи кучета, която е богата на хранителни вещества. Малките кучета са склонни да имат по-висока метаболитна скорост (а имат и по-малки стомаси), поради което се нуждаят от висококачествена, богата на хранителни вещества храна.

Колко пъти на ден да храним малко куче?

Отговор: Можете да храните малкото си куче един или два пъти на ден. Най-добре е да го правите два пъти дневно на интервали от 8-12 часа. Ако го правите по този начин, разделете дневното препоръчително количество храна, което ще намерите върху етикета на храната. В противен случай, рискувате да нахраните кучето си с двойна доза от необходимото.

Последни публикации

Обща грижа за кучето
Обща грижа за кучето

Обща грижа за кучето за здраве и пълноценен живот Независимо дали сте нов собственик на куче или опитен такъв, може да имате въпроси относно най-добрия начин да се грижите за […]

Вижте повече
Шампоаните за кучета
Шампоаните за кучета

Шампоаните за кучета, които превръщат къпането в ритуал Шампоаните за кучета са ключов елемент от грижата за домашни любимци, предоставяйки им не само чистота, но и блестяща козина и здрава […]

Вижте повече
Силиконов пясък за котешка тоалетна
Силиконов пясък за котешка тоалетна – улеснение и чистота за вашата котка

Всеки собственик на котка знае, че поддръжката на котешката тоалетна е от решаващо значение за здравето и комфорта на тяхната домашна любимка. Изборът на правилния вид силиконов пясък за котешка […]

Вижте повече

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма