+359898633185 Поръчай по телефона

Полезна ли е краставицата за кучета?

Полезна ли е краставицата за кучета

Могат ли кучетата да ядат краставици? Това е често задаван въпрос сред стопаните на кучета, които се чудят дали могат да предложат на своите домашни любимци плодове или зеленчуци. Както много хора вече знаят, има много храни, които са токсични за кучетата. Поради тази причина, ако някога искате да предложите на кучето си „човешка“ храна, винаги трябва да се уверите, че тя е подходяща и за кучета. Кучешката храна е от ключово значение за това кучето ви да е щастливо и здраво. Така че прилагането на ползите от различните храни за кучета е от ключово значение, за да сте сигурни, че вашето кученце живее дълъг и ползотворен живот.

И така, могат ли кучетата да ядат краставици? Като цяло, да! Но трябва да се вземат предвид определени условия. Продължете да четете тук в Hranazakucheta.bg, за да научите повече. Освен краставиците ще изброим и допълнителни плодове и зеленчуци, които кучетата могат и не могат да ядат.

Могат ли кучетата да ядат краставици?

Преди да обсъдим полезните свойства на краставицата за кучета, важно е да се изясни дали кучетата могат да ядат краставици. Диетолозите, както и официалните органи, компетентни в областта, като Американското дружество за превенция на жестокостта към животните (ASPCA), са установили, че краставиците не са токсична храна за кучета.

Това означава, че дори краставиците да не са имали полезни свойства, консумацията на краставица от кучета е напълно безопасна и няма да им причини никаква хранителна вреда или да доведе до промяна в храносмилателната им система. Това, което учените подчертават обаче, е, че кучетата се нуждаят от храна от животински произход и не се насърчава диетата на кучето да се основава само на плодове и зеленчуци. Плодовете и/или зеленчуците (които са безопасни за кучета) трябва да допълват храненето на кучето, вместо да го заменят.

Полезна ли е краставицата за кучета?

Както вече споменахме, краставицата не е вредна за кучетата, но тогава, полезна ли е? Какви ефекти има консумацията на краставици върху здравето на кучето? Може да ви изненадаме с това, че краставиците са не само чудесни за човешкото здраве, но също така носят много предимства и за кучетата.

Краставиците се състоят предимно от вода, което означава, че е чудесна закуска, за да поддържате вашето кученце хидратирано през по-горещите сезони. Освен това, краставицата има много добър хранителен състав и предлага на кучето витамин К и витамин С, които са жизненоважни за тялото за поддържане на защитните сили, свързани с оралното здраве, костите и кръвта.

В допълнение, краставиците съдържат минерали като желязо и магнезий, които могат да помогнат за предотвратяване на състояния като анемия или проблеми със ставите. Краставицата също съдържа вещества, наричани фитонутриенти, които изпълняват важни антиоксидантни и противовъзпалителни функции.

Хранене на кучето с краставица

И така, как храните куче с краставица? Ако искате да нахраните кучето си с краставица, препоръчваме да я нарежете на малки парченца, а не на филийки. Някои кучета обичат краставица, а други не и това трябва да се има предвид. Ако кучето ви не е фен на краставицата, веднъж нарязана, смесете я с други храни.

Предложете на кучето си краставица със сирене без лактоза и/или кисело мляко без лактоза. Можете също така да добавите краставицата към чиния с паста или пастет, които повечето кучета обичат! Ако кучето ви е игриво, използвайте краставицата като играчка, която кучето ви може да хапе за игра.

Храни, които кучетата не могат да ядат.

Има много храни, за които всеки стопанин на куче трябва да знае, че не трябва да дава на любимеца си. Това важи особено за стопаните, които искат да предложат на своите кученца алтернативи на търговската храна за кучета, като диетата BARF или домашно приготвена диета за кучета. Ако искате да предложите на кучето си храна, различна от тази в Hranazakucheta.bg, препоръчваме винаги да се консултирате с вашия ветеринарен лекар предварително.

Първият и най-важен аспект, когато става въпрос за хранене на вашето куче с алтернативна храна, е да знаете кои храни са вредни за кучетата. Тази храна може да варира в зависимост от количеството, но има определени плодове и зеленчуци, които никога не трябва да давате на кучето си. Доматът и гъбите, например, причиняват храносмилателни проблеми и силен стомашен дискомфорт при кучета. Чесънът е невероятно токсичен за кучета, тъй като съдържа вещество, известно като тиосулфат, което може да причини спиране на сърцето и респираторни нарушения, като тахикардия или хипервентилация. Лукът и празът, също като чесъна, съдържат тиосулфат, който в допълнение към гореспоменатите може да причини кръвни заболявания като анемия при кучета, които, ако са сериозни, могат да бъдат фатални.

Що се отнася до плодовете, никога не трябва да храните кучето си с грозде, стафиди, касис или авокадо, тъй като всички те съдържат съединения, които са токсични за кучетата. Ябълки или череши, от друга страна, могат да се предлагат на кучета, но само в контролирана доза.

Храни, които кучетата могат да ядат.

Подобно на краставицата, има много други храни, които кучетата могат да ядат. Тези храни не само не са вредни за консумацията от кучета, но също така могат да бъдат много полезни за здравето на кучето.

Храните, които кучетата могат да ядат включват:

  • Зеленчуци: броколи, които имат много витамин С, моркови, също богати на витамин С, или зелен фасул, благодарение на приноса му на фосфор и магнезий.
  • Плодове: ябълки, праскови или манго (винаги внимавайте да премахнете семките). Бананите, в малки количества, осигуряват на кучето много витамини. Например витамин Е, С или В, както и жизненоважни минерали като калий или цинк.
  • Меса и риба: Вашето куче може да яде месо като пилешко, свинско, телешко и риба, стига да няма кости! Ако предлагате на кучето си месо с кости, това може да причини стомашни или езофагеални перфорации.
  • Зърнени храни: като пшеница, ориз или овесени ядки. Подходяща е и консумацията на яйца.

Сега знаем, че краставицата е добра за поддържане на хидратацията на нашите кучета. Също така за охлаждането им през горещите дни, предотвратявайки топлинен удар.

Но могат ли кучетата да ядат кора от краставици? Да! Но това ще зависи и от предпочитанията на кучето ви. Някои кучета може да не ядат краставица с кората, докато други може. Кората на краставицата е чудесен източник на фибри. Въпреки това предлагането на твърде много кора от краставици на вашето куче може също да доведе до стомашно-чревни проблеми. Следователно консумацията й трябва да се контролира.

Ако искате да прочетете статии, подобни на Могат ли кучетата да ядат краставица?, препоръчваме ви да посетите нашия блог в www.petstation.bg.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма