+359898633185 Поръчай по телефона

Кога кучетата губят млечните си зъби?

Кога кучетата губят млечните си зъби?

Кученцата, също както и човешките бебета, нямат никакви зъби при раждането. В крайна сметка новородените кученца ще развият един или два млечни зъба (известни също като млечни зъби), които са само частично развити и временни. По време на кърменето, кученцата ще сучат само от гърдите на майка си и не се нуждаят от твърди храни. През първите седмици от живота им млечните зъби ще се развият повече, но тъй като са временни, те в крайна сметка ще ги загубят. Новите зъби  ще бъдат с кучето до края на живота му, без никакви нови израствания, ако все пак падне някой зъб.

Загубата на млечни зъби при кучетата е процес, подобен на този, който се случва и при хората. Въпреки това, морфологията на кучешките зъби е много различна, както и тяхната времева линия на развитие. Кога кучетата губят млечните си зъби? Тази загуба на зъби на кученцето се случва между 3 и 9 месечна възраст. Ние от Кучеландия ще ви разкажем за развитието на кучешките зъби, както и какво можете да направите вие като стопани, за да ги поддържате силни.

Зъби на кученца и зъби на възрастни кучета

Временното съзъбие (тоест когато имат пълен комплект млечни зъби) е пълно, когато имат общо 28 зъба. Тези 28 млечни зъба са съставени от:

  • 4 кучешки зъби (2 горни и 2 долни);
  • 12 резеца (6 горни и 6 долни);
  • 12 премолара (6 горни и 6 долни).

Млечните зъби на кучетата не са същите като тези които израстват, когато вече са възрастни. Млечните зъби не само, че имат различен състав, но и външният им вид е различен. Те са по-малки и по-остри от постоянните зъби, докато постоянните са по-здрави и по-закръглени.

Първата поява на зъби при кученцата е много важна за етапа на отбиване. Това е, когато кученцата преминават от кърма към консумацията на твърди храни. Обикновено ще има момент, когато кучетата ще се хранят с по малко и от двете. След това кученцата вече няма да имат нужда да разчитат на майка си за хранене и ще започнат да се грижат сами за коремчетата си.

Докато млечните зъби са полезни за кученцето, за да започне да яде твърда храна и да се адаптира към храната за възрастни, все пак тези зъби не могат да бъдат твърде силни. Те трябва да се разхлабят и да паднат. Това е една от причините храната за кученца да е различна от храната за възрастни кучета. По-твърда храна се яде от вече възрастен индивид, тъй като твърдата храна помага за почистване на зъбите на кучето. Това също е причина да бъдем внимателни, когато играем с кученца или им даваме кости. Техните зъби са по-меки и не можем да играем с тях твърде грубо.

  • Пълният комплект зъби за възрастни се състои от общо 42 зъба.

Млечни зъби при кучетата

Всяко куче е индивидуален организъм със собствен уникален метаболизъм. Поради тази причина няма конкретна предварително определена възраст, на която кученцето ще получи млечните си зъби. Въпреки това, като цяло, млечните зъби на кученцето ще започнат да се развиват някъде около 15 до 21 дни от раждането му. По това време кученцата също ще започнат да отварят очите си, да развиват слуха, да ходят и да изследват околната среда. Всички тези процеси са постепенни.

През този ранен период от живота им, можем да видим появата на млечни зъби като горни кучешки и резци. Няколко дни по-късно, обикновено между 21 и 30 дни от живота им, можем да видим същите зъби, които растат на долния ред. От съществено значение е стопаните на кучето да проверяват зъбите на кученцето си през този етап на развитие. Те трябва да се уверят, че зъбите растат правилно, тъй като е важно кучето да се заведе на ветеринар веднага щом се появят усложнения.

Освен това е важно да заведете кученцето си на ветеринар през тези ранни етапи, защото там ще се прегледа устата на кученцето, за да се уверят, че зъбите му растат както трябва. Също така, ветеринаря ще провери за всякакви други общи здравословни състояния като глухота или наличието на паразитна инвазия. На кученцата ще бъдат приложени графици за ваксинация и обезпаразитяване.

Първична загуба на зъби при кучета

След около 3 месеца след раждането, първичните зъби на кученцето започват да се износват и да изпадат от устата му. Това се случва, защото постоянните възрастни зъби бавно изникват отдолу. Възрастните зъби износват корените на зъбите, когато започват да излизат от венците. След това коронката (видимата част на зъба) се откъсва и пада. Отново е важно да запомните, че всяко куче е индивидуално и времето за развитие на зъбите може да варира. Когато кучето е на около 4 месеца, можем да наблюдаваме изникването на горните и долните централни резци.

На около 8 месеца от живота си кученцето ще премине през по-сериозна промяна с растежа на кучешките зъби и резците. Този втори етап е известен като „изригване“ на постоянните зъби, което е сравнително бавен процес, който води до изпадане на временните млечни зъби. Може да продължи от 3 до 9 месечна възраст, в зависимост от размера, породата и здравето на всяко отделно куче. Възможно е възрастните зъби да продължат да растат през цялата първа година от живота на кучето.

Облекчаване на болката при никнене на зъби при кучетата

Загубата на временни зъби при кучета е естествен процес, през който трябва да преминат всички кучета. Като цяло, единственият симптом на кученцето трябва да бъде дискомфорт, причинен от поникването на новите зъби от венците. В крайна сметка този дискомфорт може да се превърне в болка и дори да бъде придружен от известно възпаление на венците.

Знаете ли как да облекчите зъбната болка при кучета? Идеалното нещо, което можем да направим, е да предложим дентални пръчици или меки играчки, подходящи за възрастта им. Това ще накара кученцето да се почувства по-добре, тъй като хапенето на нещо меко, облекчава болката. Въпреки това, ако играчката е прекалено твърда, те могат да увредят венците и да застрашат правилното развитие на зъбите. Ето защо костите не се препоръчват за кучета под 10-месечна възраст. Меките играчки също могат да се охлаждат в хладилник, за да помогнат при възпаление.

Също така е важно да проверявате рутинно устата на кучето по време на поникването на постоянните му зъби. Един от най-честите проблеми е, когато временният млечен зъб не изпада правилно или не успява да се отдели от венеца. Това предотвратява правилното изригване на постоянния възрастен зъб.

Когато това се случи, кученцето обикновено изпитва по-интензивна болка, отколкото може да се очаква. Може да се получи изместване на зъба, което води до затруднено дъвчене на храната и последващи проблеми с храносмилането. Също така, това може да причини рани и възпаление на венците (гингивит) поради неадекватен растеж на зъбите.

Ето защо, ако на кучето ви не му никнат зъби или наблюдавате наранявания по време на този процес, не се колебайте да се консултирате с ветеринарен лекар. В много случаи може да се наложи лека хирургична интервенция, за да се отдели правилно временното парче зъб и да се позволи пълното развитие на възрастния зъб.

Как да разберем възрастта на кучето по зъбите

Знаете ли, че е възможно да се определи възрастта на куче по зъбите му? Както вече казахме, процесът на никнене на зъби, през който кучетата преминават, включва различни етапи на развитие и растеж. Ето защо можем грубо да изчислим възрастта на кученцето, като гледаме зъбите му.

Например, ако кученцето е на по-малко от 15 дни, то вероятно няма да има зъби. Въпреки това, след 3 седмици от раждането започват да се появяват горни млечни зъби – кучешки и резци. Те са по-тънки и квадратни от възрастните си зъби. Когато са на път да завършат първия си месец от живота, можем да видим появата на тези зъби и в долната челюст.

Ако кученцето е на път да навърши 4 месеца от живота си, можем да наблюдаваме изригването на централните им резци както в горната, така и в долната челюст. Това показва, че постоянното им съзъбие вече е започнало да се появява. След около 10 месеца живот трябва да са налице всички постоянни зъби, дори и ако те все още не са напълно развити.

Около навършване на пълната година на кучето, всичките му постоянни зъби, трябва да са изникнали. Тези зъби трябва да са много бели на вид и да нямат зъбен камък. На тази възраст резците им вече няма да са квадратни като временните им зъби, а вместо това те ще имат заоблени ръбове.

За да може вашето куче да е винаги здраво го хранете със суха храна за кучета от petstation.bg

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма