+359898633185 Поръчай по телефона

Как никога да не загубите кучето си

Как никога да не загубите кучето си

Нашите кучета ни доставят голям комфорт и радост, оставайки до нас в добри и лоши моменти. Те стават неразделна част от семейството ни, така че загубата им може да бъде един от най-големите ни страхове. За съжаление, природата на кучетата означава, че изгубването е възможен риск, който трябва да приемем, когато ги приемем в домовете си. Страхът, че можем да изгубим кучето си, не е никак приятен, особено като си помислим за тежките времена на глад, жажда и объркване, които те неизбежно ще преживеят, ако се изгубят.

Ето защо всеки уважаващ и внимателен собственик на куче ще използва всички налични средства, за да предотврати това да се случи. Ако някога сте се чудили как никога да не загубите кучето си, тогава Кучеландия ви дава тези 6 основни съвета, за да гарантирате, че можете да направите най-доброто, което можете, за да предотвратите това да се случи.

  1. Методи за идентификация на кучета.

Въпреки че има много безскрупулни хора, които може да са готови да вземат кучето ви, без да се съобразяват с вашите чувства, повечето хора ще се радват да намерят начин да върнат кучето в семейството му. Намирането на правилния метод за идентификация за вашето куче трябва да бъде едно от основните ви съображения, когато го приемате в дома си. Има различни методи за идентифициране на куче, но основните, които трябва да имате предвид, са:

  • Микрочип: микрочиповете за кучета и котки са устройства (приблизително с размера на оризово зърно), имплантирани под кожата им. Това е много важна мярка за сигурност и е задължителна в някои страни като например, Испания. Микрочипът трябва да бъде имплантиран от ветеринарен лекар и регистриран в регионална база данни. Това се прави, за да се гарантира, че ако кучето ви се изгуби, властите ще могат да потърсият в техния регистър и да върнат кучето ви у дома. Информацията, съдържаща се в микрочипа, е цифров код, който се чете от специализирано устройство. Това устройство открива основната информация за вашето куче и ветеринарен лекар с достъп до базата данни, като проверката може да се извърши кръстосано. Трябва да сте сигурни, че информирате ветеринарния лекар, при когото сте регистрирали кучето си, за всяка промяна на адрес или телефонен номер за контакт. Така ще поддържате данните актуализирани, за да могат властите или други хора, по-лесно да върнат кучето ви.
  • Идентификационен етикет/плочка: идентификационните етикети са станали толкова добре известни, че дори войниците се шегуват със ​​собствените си идентификационни етикети, като ги наричат „кучешки етикети“. Има много модели, изработени от различни материали, но основно от метал или пластмаса. Те могат да се предлагат в различни форми, размери и дизайни. Обикновено идентификационните етикети съдържат основна информация като име на домашния любимец, име на собственика и телефонен номер и/или адрес за връзка. Поставят се върху нашийника или колана на кучешкия сот, така че всеки, който попадне на изгубеното куче, може незабавно да се свърже със собственика. Някои етикети за кучета могат да съдържат допълнителна информация или дори забавно съобщение. Има още по-усъвършенствани системи за идентификация под формата на QR кодове, които могат да се четат от смартфони. QR кода позволява повече място за информация като здравословното им състояние или ако кучето се нуждае от някакво конкретно лекарство. Не всеки непременно ще има смартфон, така че е най-добре да включите отпечатана информация за контакт в допълнение към QR кода.
  • Яка или колан: тези аксесоари могат да помогнат за по-бързото идентифициране на вашето куче, особено в паркове за кучета, където може да има подобни кучета от същия вид. Можете да използвате уникални или цветни нашийници, за да идентифицирате бързо кучето си и да го държите в полезрението си. Освен това светлоотразяващите яки със светещ материал могат да помогнат значитело, за да намерите кучето си през ноща. Това не само означава, че е по-малко вероятно да се загубят, но може да помогне да се предотврати прегазване или удар от кола.
  1. Образование и социализация.

Етапът на социализация на кученцето е наложителен за неговото поведение в по-късен етап от живота. Това ще определи колко добре се разбира както с хората, така и с други животни. Този етап на социализация трябва да се проведе между 3 и 12 седмици от раждането на кученцето. През това време кученцата ще взаимодействат с хора в семейството си, непознати и други кучета. Много е важно да взаимодействате безопасно само с подбрани кучета, което означава, че са приятелски настроени, правилно обезпаразитени и напълно ваксинирани. Това е особено важно, ако кученцето все още не е завършило своя собствен график за ваксинация. Котките и другите домашни любимци, които се срещат с вашето кученце, трябва да му бъдат познати, за да ги възприема като дружелюбни животни, а не като плячка.

Социализацията е и етапът, през който кучето най-добре ще свикне с различни външни стимули. Това включва шумове, миризми, промени в околната среда и други. Това означава, че когато вече са възрастни, кучетата ще знаят към какво е безопасно да се приближат и от какво да стоят далеч. Също така, социализацията ще помогне за избягване на несигурност в различни ситуации. Ако този етап се изпълни правилно, трябва да имаме едно самоуверено куче, което се радва на нашата компания. Това от своя страна укрепва връзката между хората и кучето, което означава, че е по-малко вероятно те да избягат или изгубят по собствено желание. Изграждането на доверие с нашите кученца е важно!

Освен това изучаването на основни команди е полезно, за да не загубите кучето си никога. Ако са разсеяни или дезориентирани и не знаят къде да отидат, ако се вслушват в нашите обаждания, те могат да се върнат в безопасност и да не бягат. Добра идея е да започнете с командата „виж“ или „погледни“. Това помага на кучето да задържи вниманието си върху нас и ни дава възможност да научим повече команди. Други много важни команди са „ела“ и „тихо“. Това е необходимо, за да помогнем на нашето куче да се върне, когато има опасност да се изгуби и да остане спокойно в стресови ситуации. Това също ще им помогне да упражняват самоконтрол в среди с много разсейване. Освен това, командите ще им помогнат да останат и да не се изгубят, дори когато имат тази възможност, като например при отворена врата.

За да спрете кучето да се изгуби, е важно да работите върху собствения си самоконтрол. Също така да го научите да бъде спокойно и стабилно в забързана среда. Не искаме да генерираме безпокойство или да ги вълнуваме до такава степен, че да искат да избягат. Правим това, като гарантираме, че техните физически, психологически и емоционални нужди са добре задоволени. Ако не направите това във връзка с обучението на кучето, тогава това може да повлияе негативно на тяхното обучение. Ако не можете сами да постигнете тези цели, тогава ще трябва да отидете при квалифициран специалист треньор. Това може да е особено вярно, ако имате естествено хиперактивно куче.

  1. Обезопасяване на домакинството.

Ако имате градина, тераса или вътрешен двор, за вашето куче, може да изглежда жестоко, да не му позволявате излизане навън. И така да може да се наслаждаване на игри на открито. За да му предложите безопасна игра, е необходимо монтирането на периметърна ограда от устойчив материал. Височината на оградата трябва да е  по-висока от тази, която кучето може да прескочи. Също така е препоръчително оградата да е здраво закрепена за земята или поставена в бетонна траншея. Причината за това е, че кучетата са страхотни копачи, когато искат да бъдат. А вие не искате кучето ви да се изплъзне под оградата. Също така трябва да поддържате и да поправяте всички повреди веднага щом се появят. Някои кучета могат за кратко да използват слабост в оградата и да избягат.

В къщата е наложително да поддържате вратите и прозорците си в добро състояние. Също така трябва да гарантирате, че кучето се чувства удобно в дома си. Така че то да има повече причини никога да не се изгуби, като избяга. Можем да направим това, като осигурим много обич в къщата. Също като им осигуряваме комфорт и гарантираме, че техните нужди са удовлетворени. Ако вашето куче се опитва да избяга всеки път, когато вратата се отвори, това е знак. Тоест то не се чувства отпуснато вкъщи или не се упражнява достатъчно.

  1. Опазване извън дома.

Когато сте извън дома, че няма и малък шанс кучето ви избяга. Двете основни места извън дома, от които трябва да пазите кучето си в безопасност, са:

  • На улицата: това включва паркове за кучета, обикновени паркове и навсякъде, където кучето ви има възможност да се изгуби. Нашийникът трябва да е от най-високо качество и да са подходящ за размера и породата на вашето куче. В градските райони винаги е препоръчително да ги държите на каишка, когато излизате на разходка. Дори добре възпитаните кучета могат да направят грешка и да излязат в трафика или да отидат някъде, където не трябва. Силните шумове и разсейването също могат да ги накарат да се стреснат. В селски райони или открити пространства можете да помислите да пуснете кучето си от каишката. Но само ако то е следвало командите си и са се доказали като надеждни в присъствието на други хора и кучета. Парковете за кучета са добър начин да пуснете кучето си от каишката и да видите как се държат на свобода.
  • В колата: много е важно да имате правилните системи за задържане и защита за вашето куче. Това означава да са с най-високо качество. Това е не само, за да предотвратите загубата на куче, но и за да не разстроите шофьора по време на пътуване. Трябва да привикнете кучето от ранна възраст да пътува с кола, за да е спокойно по време на пътуването. Дори и да не възнамерявате да ги возите често, може да се наложи да ги заведете на ветеринар. Или дори при някакви непредвидени обстоятелства, а вие не искате хаотично поведение. По отношение на това никога да не губите куче, трябва да сте сигурни, че когато отворите багажника или вратата на колата, те няма да избягат.
  1. Стерилизация.

Освен многото ползи за здравето, които стерилизацията може да предложи, тя има отношение към това как никога да не губите куче. Дори и добре обучено куче, може да не упее да контролира животинските си инстинкти, когато усети миризмата на женско, разгонено куче. Нестерилизирано мъжко куче вероятно ще тича и ще се опита да се чифтосва с женска. А може би дори ще тича толкова далеч, че ще се изгуби. Също така, общите хормонални промени при нестерилизирано куче могат да затруднят контрола върху него.

Същото важи и за женско куче. Ако са нестерилизирани и след това влязат в цикъла на разгонване, те ще направят чифтосването приоритет. Това може да доведе до загубата им, особено ако не са на каишка и то на публично място. Дори и да не се изгубят, може да се получи нежелано кучило кученца, за което може да нямате ресурси да се грижите.

  1. Други начини да предотвратите загубата на куче.

Докато микрочиповете са една част от сравнително нова технология, те не са единствената усъвършенствана система, която може да помогне. Устройствата с GPS технология могат да бъдат прикрепени към нашийника на кучето. След това да бъдат проследени от вашия мобилен телефон или смарт устройство. Това е сравнително евтина технология. Наистина може да ви помогне никога да не губите куче, защото винаги знаете къде е то. Можем дори да настроим периметри за сигурност. Така всеки път, когато куче мине покрай него, телефонът ви да изпраща сигнал и да можете да отидете да го проверите.

И накрая, яките и коланите с LED светлини също могат да бъдат полезни. Това е особено вярно, ако искате да сте в състояние да гарантирате, че кучето ви няма да избяга през нощта.

За да може кучето ви да е щастливо и здраво вземайте му храна от petstation.bg

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогБългарско овчарско кучеГолдън РетривърДакелДжак ръселЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПапийонПекинезПомеранПуделРотвайлерСанбернарТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за ХъскиЧау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма