+359898633185 Поръчай по телефона

Как да храня кучето си правилно?

суха храна

Множество хранителни режими и диети са създадени специално, за да са в полза на нашите домашни любимци. Правилното хранене и отглеждане на кучето изисква време и ресурси. Има плюсове и минуси при храненето на домашния ни любимец само със суха храна, с които ние трябва да сме наясно предварително.

Наша задача е да се запознаем с нуждите на животното, за да успеем да му предоставим възможно най-доброто и качествено меню, което да го поддържа здраво и щастливо.

Какво ядат кучетата?

Домашните ни любимци произлизат от вълците и по природа са месоядни животни. Все повече хора избират метода BARF за храненето за своето куче, който включва приема на сурово или сготвено по определен начин месо и различни добавки, които често можем да срещнем дори и в нашето меню. Към този начин на хранене влиза също приема на яйца, различни видове дребни риби или конкретни зеленчуци.

Консервираната храна е добър заместител на месото и хубава добавка към менюто на куче, което се храни със суха храна. Задължително е да избягвате да давате на домашния си любимец сварени кокали, защото когато преминат през термична обработка те омекват и частици от тях лесно могат да задавят вашето куче. 

Някои от храните които трябва да избягвате да давате на домашния си любимец са: 

  • Шоколад
  • Лук и чесън
  • Цитруси
  • Мляко и лактоза
  • Солени храни
  • Мазни храни

Колко суха храна трябва да приема кучето ни на ден?

Количеството храна, което трябва да приема вашето куче много зависи от породата, активността и здравословното му състояние. Възрастта също е от значение, защото с годините преработката на определени храни затруднява организма на любимците ни, и е възможно да създаде проблеми. 

Ключът е освен да сте сигурни в качественото меню на кучето, да му давате правилното количество. То се определя както от хранителната стойност на порцията, така и от необходимото за преработка и усвояване време. Много често на етикетите с кучешки гранули пише правилната дажба и времето, през което се дава. Ето и няколко практични съвети, които могат да ви бъдат от полза, когато храните кучето си със суха храна:

  • Качествената гранула е с кафяв цвят;
  • Хипермаркетите не предлагат качествена суха храна за кучета;
  • Пакетираната кучешка храна е в пъти по-качествена от тази, която се продава на грамаж;
  • Качествената суха храна е в строг баланс качество-цена.
Преминаване от една към друга хранаАко ви се налага да промените храната, осигурете на кучето време стомахът му да свикне с новата храна. Смесвайте по малко от новата храна със старата като постепенно добавяте все повече от новата храна. Продължавайте процедурата в течение на седем до десет дни, когато храната на кутрето ви вече ще съдържа само новата хранителна формула.
Честота на храненията Храненето два пъти на ден обичайно се отнася за кучета, които са здрави и физически годни. Ако животното има специални диетични нужди, алергии или страда от инфекция, може да се нуждае от различен график за хранене, специално съобразен с индивидуалните му нужди.
Хранителни непоносимости и алергии към храниХранителните алергии и непоносимостта към храни може да предизвика диария. Повечето алергии, наблюдавани при домашните любимци, се дължат на бълхи, акари и екологични проблеми.
Видове кучешка хранаСъществуват три вида храна за кучета – суха, полусуха и консервирана. Изборът зависи от предпочитанията на домашния любимец и неговия собственик.
Забранени храни за кучетаТакива продукти, които са направо токсични за тях. Това са диетични храни, подсладени с ксилитол. Суровите хранителни продукти, шоколадът, алкохолът, лукът и чесънът, плодовете с костилки са все неща, които да се държат на недостъпни за домашния любимец места.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма