+359898633185 Поръчай по телефона

Как да спрем кученцето да пикае вкъщи?

Как да спрем кученцето да пикае вкъщи

Да имаш ново кученце у дома е вълнуващо, но може да дойде и с предизвикателства. Едно от най-големите препятствия е, домашното обучение на вашето кученце. За щастие, много кучета не искат нищо повече от това да угодят на своя стопанин, а това означава, че те всъщност искат да се научат да бъдат научени на домашните порядки. Но ако работите върху дресиране на гърне от много години и вашето кученце все още претърпява подобни злополуки, вероятно отчаяно искате да научите как да спрете кученцето си да пикае в къщата. Как да спрем кученцето да пикае вкъщи? Ето какво трябва да знаете.

Колко често кученцата трябва да излизат да пикаят?

Когато кученцата са малки, те нямат добър контрол върху пикочния си мехур, точно като човешките бебета. Но с напредване на възрастта контролът на пикочния мехур при кученцата се подобрява и те могат да задържат урината си много по-дълго.

Когато за първи път доведете кученце вкъщи, обикновено на възраст около 8 седмици, извеждайте го на всеки 30–60 минути през първите седмица или две. Това ще попречи на кученцето да пикае в къщата и ще му помогне да свикне да ходи до тоалетната навън.

Като цяло, броят часове, в които кученцата могат да задържат урината си, е равен на тяхната възраст (в месеци) плюс един. Така че 2-месечно кученце теоретично може да задържи пикочния си мехур за около три часа.

Примерна таблица за контрол на пикочния мехур на кученце

Възрастова честота на прекъсване на гърнето

2 месеца На всеки 2–3 часа

3 месеца На всеки 3–4 часа

4 месеца На всеки 4–5 часа

Като цяло, докато вашето кученце навърши 4-6 месеца, то трябва да има пълен контрол над пикочния си мехур (което означава, че най-накрая отново можете да започнете да спите през нощта!). След като вашето кученце има контрол върху пикочния мехур, то все още трябва да излиза по няколко пъти на ден (общо три до пет), за да се облекчава.

Какво да направите, ако кученцето ви пикае вкъщи?

Какво да направите, ако кученцето ви пикае вкъщи

Едно от първите неща, на които трябва да научите новото си кученце, е домашното обучение. Този процес може да отнеме дни, седмици или месеци, в зависимост от кучето. Но с решителност и търпение това може да бъде направено.

Ако вашето кученце продължава да пикае в къщата, не го наказвайте. Удрянето на кучета с вестник и триенето на носа му в урината им са остарели методи за обучение. Ако се използват тези отрицателни техники за обучение, вашето куче ще ви асоциира с наказанието и може да се страхува от вас.

Вместо това използвайте положително подсилване с похвали и лакомства, когато вашето кученце сдържа пикочния си мехур и успешно уринира навън.

Ако вашето кученце продължава да претърпява злополуки в къщата въпреки вашите усилия за обучение, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, тъй като може да има и медицински причини за това. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да определите дали инцидентите са проблем с обучението, поведенчески проблем или медицински проблем. Важно е да ги разграничавате, тъй като решенията за всяко от тях са различни.

Какви са признаците, че кученцето трябва да излезе?

сигнали че на кученцето му се пишка

Едно от най-големите предизвикателства при обучението на кученце на гърне е установяването на комуникация между вас и вашето кученце. Има много случаи, в които то разбира концепцията за обучение на гърне, но просто не знае как да ви каже, че трябва да излезе навън.

Въпреки че кученцата не могат да говорят директно с нас, те имат начини да ни кажат, че трябва да отидат до тоалетната. Научаването на индивидуалните показатели на вашето кученце е една от най-важните стъпки в обучението за гърне.

Как да спрем кученцето да пикае вкъщи? Някои от най-честите сигнали могат да включват:

  • Плач или скимтене;
  • Бутане или чакане на вратата;
  • Скачане там, където окачате каишката;
  • Клякане;
  • Душeне или обикаляне;
  • Лаене;
  • Всякакви резки промени в поведението.

Вашето кученце пикае ли в къщата, когато ви няма?

Напускането на дома може да бъде трудно, когато имате ново кученце, особено ако сте навън за продължителни периоди. Вашето кученце не знае кога ще се върнете и ако трябва да отиде до тоалетната, няма как да излезе навън. За щастие има няколко начина да помогнете с този проблем.

  1. Не го оставяйте само за дълго.

Когато за първи път започнете да оставяте вашето кученце само, не го оставяйте за повече от 30 минути наведнъж. Докато вашето кученце свикне да си тръгвате, можете постепенно да го оставяте за по-дълги периоди. Това е особено вярно, тъй като то придобива по-голям контрол върху пикочния си мехур.

Ако трябва да го оставите за по-дълго, имайте предвид, че може да претърпи инцидент. Всичко зависи от възрастта и способността му да контролира пикочния си мехур, така че бъдете подготвени за това и не му се сърдете. Освен това го изведете навън да пикае, преди да си тръгнете, така че пикочният му мехур да е празен.

  1. Поставете го в щайга.

Обучението в щайга също може да помогне на вашето кученце да не пикае в къщата, докато ви няма. Животните не обичат да ходят до тоалетната, където си лежат, така че с подходящо оразмерена щайга е по-малко вероятно да претърпят инцидент, докато ви няма.

  1. Никога не го наказвайте.

Въпреки че никога не трябва да наказвате кученцето си за пикаене в къщата, особено важно е да не го наказвате за инцидент, който се е случил, докато сте били навън. Кучетата имат само три до пет секунди, за да направят връзка между действие и награда или наказание. Ако го накажете за инцидент, докато ви няма, то ще разбере, че е наказан, но няма да знае защо.

Разочароващо е, когато вашето кученце продължава да пикае в къщата, но с търпение, постоянство и положително подсилване, то ще се обучи, бързо.

Разгледайте нашата качествена храна за малки кученца.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогБългарско овчарско кучеГолдън РетривърДакелДжак ръселЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПапийонПекинезПомеранПуделРотвайлерСанбернарТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за ХъскиЧау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма