+359898633185 Поръчай по телефона

Как да разбера дали кучето ми има нужда от храна за възрастни кучета?

храна за възрастни кучета

Кучето ми има ли нужда от храна за възрастни кучета?

Храненето е много мощен инструмент през всички етапи от живота на кучето. Може да се използва за поддържане на здравето, предотвратяване на заболявания и дори основно управление на някои болестни състояния. Въпреки това, само защото кучето ви остарява, не означава непременно, че се нуждае от промяна на диетата.

Има много кучешки храни, които са етикетирани за зрели, застаряващи и възрастни кучета. Има дори такива, обозначени за всички етапи от живота. Може да е трудно да разберете какво е най-добро за вашето куче и дали трябва да преминете към храна за възрастни кучета.

Имат ли нужда възрастните кучета от храна за възрастни кучета?

Решението за това с какво да храните и дали да преминете към храна за възрастни кучета трябва да се основава на много фактори. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне с препоръки въз основа на здравословното състояние на вашето куче, риска от заболяване и начина на живот.

Целите за хранене на възрастно куче са две:

  • Предотвратяване или управление на заболяване,
  • Увеличаване на дълголетието.

Ако вашето куче е диагностицирано със състояние, за което е известно, че се влияе от храненето, може да е време за промяна. Това е един от основните фактори, които трябва да вземете предвид, когато решавате дали вашето куче се нуждае от храна за възрастни кучета.

Какво прави храната за възрастни кучета различна?

И така, какво прави храната за възрастни кучета различна от храната за всички етапи от живота? Храната, която е етикетирана за възрастни кучета, може да се различава по профилите на съставките и хранителните вещества, но не винаги.

Например, процентът на протеин в храната за възрастни кучета варира от 18-30%. Това е подобно на диапазона от 18-23% за храна за кучета в зряла възраст (на база сухо вещество). Съдържанието на други хранителни вещества може да варира в широки граници, както често се случва с нивата на натрий и фосфор. Това, което отличава храните за възрастни кучета от зрелите или храните за всички етапи от живота, е дали те също имат определени хранителни вещества и други съставки, които могат да помогнат за повлияване или управление на определени заболявания.

Важно е да четете етикетите на кучешката храна и ако обмисляте промяна, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, за да видите какви са специфичните нужди на вашето куче.

Всички храни, независимо от етапа, трябва да осигуряват препоръчителните количества необходими хранителни вещества.

При какви условия може да помогне храната за възрастни кучета?

Има доста заболявания, за които е известно, че засягат стареещите кучета. Много от тях могат да бъдат повлияни или управлявани, частично или изцяло чрез храненето.

Това включва условия като:

  • Зъбни заболявания,
  • Затлъстяване,
  • Когнитивна дисфункция (деменция),
  • Заболяване на бъбреците,
  • Артрит,
  • Кожни заболявания,
  • Някои видове рак при кучетата.

В някои случаи промените в храненето могат да повлияят на резултата или да забавят прогресията на болестния процес, докато в други може просто да помогнат за намаляване на признаците, свързани със състоянието.

Кучета със зъбни заболявания могат да се възползват от сухи храни за кучета в напредлана възраст, със специфична форма, размер и текстура на гранулите, за да намалят натрупването на плака. Те могат да съдържат добавени съставки, за които е известно, че специфично контролират зъбните заболявания.

Като алтернатива, ако възрастното ви куче е загубило зъбите си или са му останали малко такива, вашият ветеринарен лекар може да предложи да използвате консервирана храна за кучета, с цел по-лесно и комфортно хранене.

Кучетата с артрит могат да се възползват от храни за възрастни с добавени съставки, за които е известно, че са полезни за ставите, като глюкозамин хидрохлорид

Това което отличава храните за кучета в напреднала възраст са хондроитин сулфатът и дълговерижни омега-3 мастни киселини (ейкозатетраенова киселина (ETA), ейкозатетраенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA)). Ако не се препоръчва терапевтична диета, може да се препоръчат добавки, съдържащи тези съставки, за вашето възрастно куче.

Ако вашето куче има бъбречно заболяване, вашият ветеринарен лекар може да препоръча висококачествена храна за възрастни кучета с ниско (но качествено) съдържание на протеини. В много случаи може да се препоръча терапевтична диета.

Кога кучето трябва да премине към храна за кучета в напреднала възраст?

Класификациите на етапа от живота на кучетата могат да ви помогнат да разберете кога вашето куче се счита за възрастно. В зависимост от тяхната порода и размер, повечето кучета се считат за „зрели- възрастни“ между 6 и 8 години. В повечето случаи куче на възраст над 8 години преминава в старша категория.

Въпреки че тези възрастови класификации могат да бъдат полезни при насочване на избора на храна, важно е да запомните, че животните са индивидуални. Това, че достигат определена възраст, не означава, че непременно са стари във физиологичен аспект.

Процесът на стареене е различен за всяко куче и точно както при хората, той може да изглежда, да се чувства и да им влияе по различен начин. Ако вашето възрастно куче е здраво и поддържа добро тегло, може да не е необходима нова храна за кучета.

Вашият ветеринарен лекар е вашият най-добър съюзник при определянето на кога кучето ви е готово да премине към диета за възрастни кучета.

Как да изберем най-добрата храна за възрастни кучета?

Преди да преминете към храна за възрастни кучета, говорете с вашия ветеринарен лекар, за да се уверите, че кучето ви е готово и че той няма конкретни предложения.

Ето няколко съвета как да направите прехода по-лесен за вашето куче.

  • Използвайте версията за възрастни кучета на текущата им кучешка храна.

Ако вашият кучешки приятел е готов за храна за възрастни кучета, можете да започнете, като опитате версията на това, което те вече ядат (същата марка, сорт и текстура). Много марки предлагат версия за възрастни кучета на повечето си серии. Това може да помогне за избягване на храносмилателни разстройства, свързани с промяна на диетата.

  • Потърсете храна за възрастни кучета, която е подобна на текущата им храна.

Ако вашата марка не предлага версия за възрастни индивиди, потърсете храни за възрастни кучета с подобни съставки и профили на хранителни вещества. Например, ако вашето куче винаги е яло пилешко и оризови гранули, потърсете суха храна за кучета в напреднала възраст с подобни съставки.

Ако вашият ветеринарен лекар е предложил различна формула, марка или сорт, разгледайте по-отблизо съставките и направете своя избор въз основа на уникалните нужди на кучето.

  • Помислете дали да не опитате храна, която е специализирана за размера или породата на вашето куче.

Обикновено има малки и големи разновидности на храна за възрастни кучета, в зависимост от марката.

Ако имате малко куче, търсенето на храна за възрастни от малки породи е добра идея и същото важи и за по-големите породи. Тези диети обикновено се формулират с оглед на специфичните за размера или в някои случаи специфични за породата, нужди. Това може да включва определена форма, размер и текстура на гранулите или добавени съставки за заболявания, които е по-вероятно да засегнат кучета с различни размери или породи.

  • Вслушайте се в препоръките на вашия ветеринарен лекар за специални условия.

Ако вашето куче е диагностицирано със състояние, за което е известно, че се влияе от храненето. Или е изложено на риск от определени заболявания въз основа на тяхното здраве и начин на живот. Вашият ветеринарен лекар може да предложи терапевтична или предписана диета. Тези диети изискват рецепта от вашия ветеринар.

Въпреки че тези диети обикновено не съдържат думата „възрастен“ в заглавието си. Те са формулирани да управляват болестни състояния, които обикновено се наблюдават при възрастни кучета. Те може да имат добавени съставки или специфични за формулата разлики, които не са налични в разновидностите без рецепта.

  • Преминете бавно към новата храна за възрастни кучета.

След като сте избрали правилната диета за вашето възрастно куче, важно е постепенно да преминете към новата им храна. В идеалния случай това трябва да се направи за 7-10 дни или повече, с пълен преход към новата храна след 14 дни. Ако вашето куче е склонно към храносмилателни разстройства, може да искате да отнеме повече време, за да въведете новата храна. Най-добре е да започнете със смесване на малки количества от новата храна с текущата диета. Всеки ден можете да добавяте повече от новата храна и да премахвате повече от старата храна, докато преходът приключи. Ако възникне храносмилателно разстройство, най-добре е да спрете новата храна и да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

  • Винаги говорете с вашия ветеринарен лекар относно промените в диетата.

В днешно време има толкова много страхотни възможности, когато става дума за храни за възрастни кучета. Променливостта в съдържанието на хранителните вещества и съставки прави трудно да се знае кое е най-добро. Изборът на правилната храна трябва да бъде решение. Основано на специфичните нужди на вашето възрастно куче, известните здравословни условия. Риска от заболяване и начина на живот. Вашият ветеринарен лекар е ключов фактор за здравето на вашето куче и трябва да се консултирате с него, когато обмисляте промяна в диетата.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогБългарско овчарско кучеГолдън РетривърДакелДжак ръселЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПапийонПекинезПомеранПуделРотвайлерСанбернарТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за ХъскиЧау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма