Интересни факти за кучетата

интересни факти за кучетата

Кучето е един страхотен и незаменим спътник, който успява да ни научи на търпение, грижа и любов. Интересни факти за кучетата могат да ни изненадат всеки ден. Опашатковците са уникални сами по себе си, но някои неща ни свързват с ,,най-добрите приятели на човека’’. 

В тази статия ще ви представим някои от тези факти.  

Отпечатъкът от носа на кучето е уникален

Подобно на човешките отпечатъци, всяко куче има уникален отпечатък от носа. Един от тези интересни факти за кучетата е това, че в много развъдници са идентифицирали различните четириноги по този начин – чрез техните носове. Взимането на отпечатък от носа ( и от лапите) на вашия любимец, за да ги съхраните като мил спомен, е забавен експеримент, подходящ дори за деца. Крайният резултат със сигурност ще бъде неповторим! 

Кучетата могат да виждат само жълтия и син цвят

Домашните ни любимци могат да различат син и жълт цвят – това цветово възприятие е наречено дихроматично зрение. Как кучетата виждат света около нас е тема на много проучвания и изследвания през годините. Оказва се, че нашите приятели не живеят в изцяло черно бял свят. Червеният цвят за кучетата е тъмен ( близо до сив ), жълтото, оранжевото и зеленото са в жълтеникавата гама. Нашите космати другарчета виждат много ясно синия цвят.  

Всички кученца се раждат слепи

Последното сетиво, което се развива при кучетата, е техния слух. Те са напълно глухи до навършването на третата седмица, защото ушните им канали са затворени. Когато обаче той се включи, те чуват три пъти по-добре от нас. Тишината е важна за развитието на ушите, тъй като звуците включват промени в налягането, които механично задвижват структурата на вече зрялото ухо. 

Всички далматинци се раждат изцяло бели  

Малките далматинци се раждат изцяло бели и първите им петна се появяват до три седмици след раждането. Те се появяват на бял свят с пигментни петна, но те са покрити от бялата козина. Докато растат, пигментацията успява да се прояви през нея.  

Кучетата могат да душат и дишат едновременно

Четириногите ни приятели разчитат на обонянието си почти за всичко. Трудно устроените им носове, са устроени по такъв начин, че те могат да задържат миризми дори и през това време през ноздрите им да минава непрестанен приток на въздух, което им позволява в същото време да търсят храна.

    Контактна форма

    Храна за кучета по породи